grillowanej kiełbasy. Pieczony kalafior doprawiony m.in przyprawą curry jest przepyszny i świetnie sprawdza się w sałatkach. W tej konkretnej sałatce stanowi główny składnik, a towarzyszą mu pieczone pieczarki, seler naciowy, szpinak i…. powinny być jeszcze pomidorki koktajlowe, ale zorientowałam się o ich braku, gdy zdjęcia zostały już zrobione. Dopełnieniem całości są orzechy, ziarenka granatu (teraz jest na nie sezon(...)sezamu). Sałatka jest lekka, o delikatnie orzechowym smaku. Pyszna! 2-3 porcje: kalafior (u mnie około 600-700 g – miałam dwa, ale dość malutkie) 1-2 łodygi selera naciowego 150-200 g brązowych pieczarek 2-3 garście świeżego szpinaku 200 g pomidorków koktajlowych (zapomniałam je dodać) 1/3 małego granatu kilka ulubionych orzechów 3-5 łyżek oliwy (w zależności
Smaki Na Talerzuprzenikają się, choć cajun jest prostsza (bardziej chłopska), ostrzejsza od kreolskiej, która króluje przede wszystkim w Nowym Orleanie. Podstawą obu odmian kuchni kreolskiej jest tzw. Święta Trójca – cebula, seler naciowy i słodka papryka, do tego ryż, często zasmażka (tzw. roux, cudowny wpływ kuchni francuskiej). Większość dań kuchni kreolskiej jest jednogarnkowa. Sama kiełbasa andouille, będąca jednym z podstawowych kuchni kreolskiej(...)łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru pomidorowego 3-4 łodygi selera naciowego *przyprawa kreolska: 2 łyżki granulowanej lub suszonej cebuli 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki oregano 2 łyżki bazylii 1 łyżka tymianku 1 łyżka pieprzu cayenne lub papryki chili 1 łyżka
Pociąg Do Kuchnimóc sobie przygotować na szybko jedno z najlepszych dań na świecie. Wołowe ragu z makaronem (4 porcje) 500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego(...)posypania: parmezan 400 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonej wołowiny 100 g wędzonego boczku/pancetty (w plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego
Poezja smakupodsmażenia kurczaka. Ja użyłam rafinowanego oleju z awokado , ale z powodzeniem może to być inny olej roślinny nadający się do smażenia. 🥬 Warzywa A dokładniej por, papryka czerwona , seler naciowy oraz ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe). No i spora ilość sałaty lodowej, którą można z powodzeniem zastąpić kapustą pekińską. Chodzi o to, żeby sałata była krucha i jędrna(...)łyżeczki przyprawa gyros 1 łyżka olej z awokado 100 g por ((jasna część)) 400 g makaron shirataki 200 g papryka czerwona 150 g ogórki kiszone (lub konserwowe) 3 łodygi seler naciowy 100 g sałata lodowa 30 g ketchup 60 g majonez (najlepiej domowy ) sól do smaku natka pietruszki (świeża do smaku) Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obtoczyć w przyprawach
Modern Cave Girldostosowywania do aktualnych potrzeb. Jeśli chodzi o warzywa, to naprawdę można wrzucić do niej dosłownie wszystko co tylko znajdziecie w swojej lodówce (i jest jadalne). U mnie stanęło na selerze naciowym , papryczce pepperoni i cebuli ze szczypiorkiem, ale pasować będzie tu także por, szpinak , brokuł , cukinia , kalafior i wiele innych. Również rodzaj białka ( pierś z kurczaka ) można z powodzeniem wymienić(...)Ingredients 1 pierś z kurczaka sporych rozmiarów, ok. 400 g 2 łyżki masła klarowanego 2 papryczki ostre drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobne plasterki 2 sztuki dymki ze szczypiorkiem pokrojonej w drobną kostkę 100 g groszku zielonego 1 opakowanie śmietany kokosowej
Modern Cave Girlwersji. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 2 duże plastry karkówki (450g) 300g parzonej lub podwędzanej kiełbasy, drobno lub średnio rozdrobnionej 300g łuskanych połówek ziarna grochu 3 łodygi selera naciowego pół średniego selera korzennego 2 średnie marchewki 1 nieduży por 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cząbru kilka liści laurowych sól Do podania ciemny żytni chleb(...)gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 40 minut. W międzyczasie obieramy marchewki i kroimy w dość cienkie (kilka mm) plastry. Seler korzenny obieramy i kroimy w ok. 5 kostkę. Z selera naciowego usuwamy zdrewniałe końcówki i kroimy w cienkie (kilka mm) plasterki. Por rozcinamy wzdłużnie, dokładnie płuczemy (piasek!) i kroimy w grube półtalarki. Do wywaru dodajemy groch, marchew i seler naciowy
Kulinarna PokusaDziś będzie podwójnie selerowo, bo w jednej sałatce ukryłam seler naciowy oraz marynowane nitki selera korzeniowego. Dodatki są tu treściwe, bo jest tu i szynka, i ser żółty oraz fasola i kukurydza. Miałam po prostu chęć zjeść w pracy coś innego niż kanapki... stąd pomysł na sałatkę w środku tygodnia. W ramach wspólnego pichcenia swoją selerową propozycję przedstawiła dziś również(...)Ania . Składniki: po 3 plastry szynki konserwowej i sera żółtego 1 słoik selera konserwowego 3-4 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy 1 łyżka czerwonej fasoli 2 łyżki majonezu mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Szynkę i ser pokroić w kostkę, a selera naciowego w paseczki. Kukurydzę, fasolę i selera konserwowego
Czerwień i błękitsuszonego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarenek niezmielonego pieprzu, czarnego lub kolorowego 2 marchewki 3 pietruszki korzeniowe 2 łodygi selera naciowego 1/2 małego selera korzeniowego 1 żółta cebula 15 cm pora 4 ząbki czosnku 2,5cm imbiru szczypta pieprzu cayenne 4-5 gałązek lubczyku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej(...)angielskie, liście laurowe i gotuję wywar 1,5 godziny bez przykrycia. 6 Wszystkie warzywa dokładnie myję. 7 Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję mniejsze kawałki, około 4 cm. 8 Seler naciowy kroję na mniejsze kawałki, około 4 cm. 9 Seler korzeniowy obieram i kroję na mniejsze kawałki. 10 Cebulę oczyszczam z wąsów, ale zostawiam ją w skorupce. 11 Czosnek zostawiam
Book of spellsŚwieże połączenie warzyw i suszonych bakalii w lekkiej sałatce Selera naciowego nienawidziłam kiedyś żarliwie! Najwyraźniej jednak "na starość" smak się zmienia, bo obecnie coraz częściej z przyjemnością sięgam po to warzywko przygotowując obiady. Niedawno na ruszcie z selera piekłam pyszną rybkę: Pieczona dorada z selerem, czosnkiem i figami . Dziś z kolei prezentuję orzeźwiającą sałatkę z selerem naciowym jako głównym składnikiem(...)słoika ;) W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami , smak selera nie wybija się zbytnio, a całość jest cudownie orzeźwiająca i soczysta. Składniki na 1 dużą miskę: pęczek selera naciowego 1 słoik selera konserwowego [320g] 1 ogórek świeży - długi 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka
Grunt to przepis!jabłka i orzechy z działki, to nie potrzebuje zbyt wiele dodatkowych składników, żeby ją zrobić. Jak wygląda moja wersja? Składniki: połówka dużego selera korzeniowego 2 jabłka sok z cytryny seler naciowy – 5 łodyg świeżo zmielony czarny pieprz garstka rodzynek (lub 10 winogron) 100 g sera pleśniowego (niebieski) 10 orzechów włoskie podprażonych przez chwilę na patelni pół mandarynki na każdą(...)wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki takie jak seler, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie ściemniało..Do wrzącej wody wkładamy rodzynki i odcedzamy. Ser blue kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy obieraczką do warzyw na długie cienkie paski. Kiedy mamy już przygotowaną całą taśmę produkcyjną, na spód każdej porcji kładziemy paski selera naciowego. Na to seler
Ugotowane pozamiataneBiałe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : ? 1 pęczek szparagów białych ? 1 mała cukinia ? 1 cebula ? 4 listki szałwii(...)selera naciowego i natka selera ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 8 plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: ? Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię, i również podsmażyć. ? Doprawić solą, pieprzem, dodać szałwię, tymianek, pokrojony seler naciowy, podlać 1 litrem zagotowanej wody
To co kochamzjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : • 1 pęczek szparagów białych • 1 mała cukinia • 1 cebula(...)listki szałwii • świeży tymianek • 4 łyżki oliwy • 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 8 plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: • Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię
To co kochamcebula 2 łodygi selera naciowego 60 g zwykłego selera 1/2 pora (biała część) 130 g kapusty 20 g masła około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, pora i seler naciowy kroimy w cienkie paski. Marchew oraz korzeń selera kroimy w kostkę
Qchnia po prostusosem musztardowym, apetyczną i prostą w przygotowaniu. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat klasycznej sałatki Waldorf, która składa się z jabłek, korzenia selera i orzechów ułożonych na sałacie. Ja zamieniłam selera korzeniowego na naciowego i uzupełniłam przepis o winogrona, ser z niebieską pleśnią oraz prażone pestki słonecznika, które według mnie dodają smaku każdej sałatce. Zamiast ciężkiego majonezowego sosu(...)jabłkiem, winogronami i serem pleśniowym ➤ czas przygotowania: 20 minut Składniki / na 2 porcje: 4 garście różnych sałat (czerwona karbowana, młody szpinak, rukola, roszponka) 1 czerwone jabłko 1 łodyga selera naciowego 100 g czerwonych winogron, najlepiej bezpestkowych 50 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki pestek słonecznika na dressing
Chilli Czosnek i Oliwaselera naciowego 2 gałązki natki selera 4 gałązki natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 5 ziarenek kozieradki 3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, pietruszki, seler obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Seler naciowy oraz por umyć, pokroić w paski(...)Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć. Do dużego garnka włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę i seler, dodać masło klarowane, podsmażać warzywa przez 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. Wsypać ziemniaki, seler naciowy, por, chwilę podsmażać, po czym wlać 1,5 l wody. Zagotować, wrzucić liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, jałowca i kozieradki, lekko posolić. Warzywa
niecodziennikpary