Składniki – porcja na 6 słoików 0,5 l: 2 kg ogórków gruntowych, 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek musztardy, 12 liści laurowych, 18 kulek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka gorczycy. Krok 1 Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, następnie dodajemy ocet. Do wyłączonej wody z octem dodajemy sól i cukier, całość mieszamy do rozpuszczenia. Zalewę odstawiamy na bok do przestygnięcia. Krok 2 Ogórki dokładnie myjemy, następnie kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki w zależności od... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...Kocham życie i wszystko to, co mnie otacza – ludzi, miejsca, muzykę,podróże. Wieczna optymistka szukająca wyzwań, Już zastanawiam się „Ciekawe, co fajnego się dziś wydarzy?” :)