Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Składniki – porcja na 6 słoików 0,5 l: 2 kg ogórków gruntowych, 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek musztardy, 12 liści laurowych, 18 kulek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka gorczycy. Krok 1 Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, następnie dodajemy ocet. Do wyłączonej wody z octem dodajemy sól i cukier, całość mieszamy do rozpuszczenia. Zalewę odstawiamy na bok do przestygnięcia. Krok 2 Ogórki dokładnie myjemy, następnie kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki w zależności od... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Coś bym zjadła

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Mity. Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?

Czytaj dalej...

Autor

Jilian PrażynkaJilian Prażynka

Kocham życie i wszystko to, co mnie otacza – ludzi, miejsca, muzykę,podróże. Wieczna optymistka szukająca wyzwań, Już zastanawiam się „Ciekawe, co fajnego się dziś wydarzy?” :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

przetwory

Inne przepisy z Coś bym zjadła