bułki - 33926 przepisów (strona:187/2262)

Kluski leniwe 627

jest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 230 g twarogu półtłustego 1/2-3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli +do podania: bułka tarta, masło, cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Twaróg(...)rulon i kroimy na kluski przypominające kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Kluski posypujemy cukrem, nakładamy bułkę. Smacznego

My Culinary Art
Bułeczki z pupką ;) 214

biegiem czasu dojdę do perfekcji. Ale co racja to racja, nie ma nic lepszego, niż świeże bułeczki na rano! Warto czasem zgrzeszyć i spróbować białego pieczywa. Dzisiaj u mnie bułki, które pokazują pupę, dosłownie :D do głowy przychodzą mi teraz same głupie powiedzonka, które zachowam dla siebie,  a Was oszczędzę ;p Skubane są pracochłonne, ale czego się nie robi(...)zadowolić swój brzuszek i... ambicje? ;) Za przepis od razu dziękuję  Moim Wypiekom , gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów! :) Składniki: (wyszło mi 6 dużych bułek) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka cukru białego 1 opakowanie drożdży instant 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę, drożdże, sól i cukier przesiewamy do miski. Lekko mieszamy drewnianą łyżką

Kitchens Alphabet
Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie 227

Dawno nie piekłam bułek..., ostatnio tylko chleb i chleb... Na blogu  u Marzenki z   Zacisza kuchennego  wypatrzyłam takie smakowite bułki na zakwasie pszennym. Upiekłam, tylko zmieniłam troszkę skład, jeśli chodzi o mąkę. Dodałam mąki gryczanej i żytniej, w związku z tym miąższ moich bułek jest troszkę ciemniejszy. Z bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż

Kulinarne przygody Gatity
American Burger 319

bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu ziarnistego, soli, cukru, bułek do hamburgerów. Kluczem do przygotowania dobrego hamburgera jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Starałem się, aby mięso było dość pikantne. Przygotowanie mięsa zacząłem od obrania jednej średniej wielkości cebuli i dwóch ząbków(...)Rozgrzałem grill do maksymalnej temperatury (użyłem grilla elektrycznego, ale burgery można przyrządzić równie dobrze na patelni grillowe). Z masy mięsnej uformowałem kotlety i wielkości pasującej mniej więcej do kupionych bułek. Uważałem, by kotlety nie były zbyt grube - powinny mieć około 1,5 centymetra grubości. Następnie ułożyłem kotlety na rozgrzanym grillu. Kotlety pozostawiłem na grillu przez około 3 minuty, po czym

Wyprawy kulinarne
Zapiekane bułki z farszem 270

Dzisiaj chciałyśmy  zaprezentować Wam przepis na wyśmienite bułki zapiekane z farszem. Jest to przepis niezwykle prosty, choć nieco czasochłonny. Jednak na jego przygotowanie naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Bułki są idealne zarówno na śniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych(...)jajka 3 parówki Cebula 2 pomidory 200gram żółtego sera (może być gouda) Pęczek szczypiorku Masło Nastawiamy wodę na jajka i gotujemy je na twardo. Następnie bierzemy się za bułki, przekrajamy je na pół i drążymy w środku. Idealne są bułki dwudniowe, gdyż są bardziej suche i łatwiej je wydrążyć. Wnętrze bułek smarujemy masłem. Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni

Kolizje Smaków
Domowy Hamburger z otrębami 226

otrębów wziął się stąd, by poprawić smak tego mięsa,  urozmaicić go oraz wzbogacić ;) Sprawdza się znakomicie i szczerze go polecam! Otręby są przy tym dużo zdrowszym dodatkiem niż bułka tarta lub bułka moczona w wodzie. Zawierają dużo błonnika, witamin, makro i mikroelementów. Idealne dla osób na diecie : )   Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki(...)czerwona cebula* ·                      5 bułek ·                      Sól ziołowa, pieprz, ketchup, majonez zamiast wymienionych dodatków można dołożyć to co lubicie najbardziej w hamburgerach

Kolizje Smaków
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 264

przerwie wakacyjnej czas na kolejne już, moje własne, smakowite bułeczki a raczej buły, gdyż wielkość ich jest bardzo pokaźna... Każda waży ok.100-110g. Dzisiejsze bułki powstały na bazie mąki orkiszowej białej i pełnoziarnitej, z dodatkiem mąki żytniej oraz uwielbianych tak przez nas ziaren. Polecam zarówno smakoszom bułek jak i wielbicielom chleba- tak dla małej odmiany. Na co dzień również preferuję chleb(...)zakwasie (zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych) ale dla urozmaicenia co jakiś czas kombinuję z bułkami. Urozmaicenie czasami jest wskazane, tym bardziej iż te bułki również są bardzo zdrowe (niemodyfikowana stara odmiana pszenicy- orkisz i żyto, bez dodatku cukru i innych dziwnych ulepszaczy). Co domowe pieczywo to domowe. Zawsze wiem co jem. Przepis na 10 sporych bułek lub np.12

Smaczne Zdrowe
Chicken burger - bułka z kurczakiem na szybko 261

Dzisiaj mój pomysł na ciepłą bułkę z kurczakiem , warzywami i sosem. Jeśli ktoś lubi fast foody to ta bułka będzie idealnym rozwiązaniem. I co najważniejsze wiemy jaki skład będzie miał nasz chicken burger bo dajemy do środka bułka to co chcemy.      Składniki : * grillowana pierś z kurczaka w ulubionych ziołach * bułka ciabatta  * sałata masłowa * pomidor * kiszony ogórek(...)czerwona cebula * dowolny sos  * ketchup Przygotowanie : Bułkę przekroić na pół i podgrzać . Na jeden połowie układamy sałatę , kurczaka , pomidora , ogórka i cebulę. Można bułkę posmarować ketchupem i sosem. Polewamy sosem także kurczaka i cebulę. U mnie sos był na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Dodałam jeszcze czosnek by był smaczek. Polecam zrobić swoją ulubioną bułkę w domu

Magiczne Życie Marty
Pomysł na obiad: karkówka duszona w sosie cebulowym, kotleciki z kalafiora i sałata masłowa z ogórkiem, jajkiem i szczypiorkiem 52

zewnątrz i pełne aromatu . Świetnie sprawdzą się jako obiad, kolacja lub dodatek do dania głównego! Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków 300 g ugotowanego kalafiora 1 jajko 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, jeśli masa jest zbyt rzadka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku, lub szczypiorku  ½ łyżeczki curry (opcjonalnie) Sól, pieprz do smaku Bułka(...)jajko, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę i koperek. Dopraw solą, pieprzem oraz curry (jeśli lubisz delikatny, orientalny smak). Z masy uformuj małe kotleciki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej, dzięki czemu będą pięknie chrupiące. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotleciki na średnim ogniu  po około 2-3 minuty z każdej strony

Moja Książka Kucharska
Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka 78

podkarpacka Lokalizacja: Kamienica Górna, gmina Brzostek, powiat dębicki Zapraszam Was dzisiaj na kolejne nietypowe wigilijne danie z naszego regionu.   Makówka to masa z maku i mleka, przekładana plasterkami bułki pszennej i orzechami z rodzynkami. Danie przyrządza się dzień wcześniej, dzięki czemu słodzone mleko przenika przez wszystkie warstwy i łączy je. Na swój sposób makówka w smaku przypomina makowiec(...)Stowarzyszenia Wiejskiego „Kamienica” pochodzi z publikacji „Bożonarodzeniowe smaki”. Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka Składniki: 1-1½ l mleka 5 dużych łyżek cukru 250 g maku zmielonego na sucho 2 pszenne bułki 150 g orzechów laskowych 50-100 g orzechów włoskich 150 g rodzynek Cukier mieszamy z litrem mleka i zagotowujemy. Dodajemy zmielony mak i jeszcze raz zagotowujemy. Bułki kroimy na plastry

Trzeci talerz
Kotleciki ziemniaczane z jajkiem i serem 91

ziemniaków 45 g masła 5 jajek 3 ząbki czosnku, wraz z łupinką 100 g tartego sera cheddar 2 łyżki kaparów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 300 g pomidorków koktajlowych bułka tarta Sos: 3 łyżki majonezu kieleckiego sok z około połowy małej cytryny – do smaku, nie cały 1 łyżka kaparów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki zioła prowansalskie sól, pieprz Ziemniaki(...)oraz wyciśnięty ze skórki pieczony czosnek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kotleciki (jeśli byłaby taka potrzeba można dodać trochę bułki tartej, a jeszcze lepiej panieru z ciecierzycy – u mnie nie było potrzeby, kotlety dobrze się lepiły i trzymały formę). Na głęboki talerz wybijamy ostatnie jajko, mieszamy widelcem. Na drugi

Smaki Na Talerzu
Krokiety w kształcie trójkątów 119

karmelizowanej cebuli w połączeniu z tymiankiem świetnie harmonizuje z kurczakiem, którego użyłam w tym przepisie. Panierka – chrupiąca, orzechowa, a może z dodatkiem parmezanu, która robi różnicę Panierka z bułki tartej, panko, a może z orzechów lub parmezanu? Każda panierka to nowa tekstura i wyjątkowy smak – chrupiąca na zewnątrz, delikatna w środku! W tym przepisie zrobiłam panierkę z tartej bułki(...)wadze 1,2 kg 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki świeżego tymianku Panierka 30 g startego parmezanu 80 g tartej bułki 3 jajka olej kokosowy lub masło do smażenia Sos 100 g majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki sosu sriracha Przygotowanie: Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno być dosyć rzadkie

codojedzenia
Roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą 83

tłuczkiem do mięsa, po czym wyłożyć plastrem szynki i farszem ze smażonej cebuli i sera feta . Tak przygotowane roladki po zwinięciu obtaczamy w mące, jajku i na końcu w bułce tartej, po czym smażymy na zloty kolor w sporej ilości oleju. Wieprzowe roladki z cebulą, fetą i szynką smakują pysznie podane na obiad . Wyśmienitym do nich dodatkiem są miedzy innymi(...)sera feta 1/4 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 4 plastry schabowe bez kości 4 duże plastry szynki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 6-7 łyżek bułki tartej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą Jak zrobić roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą. Obraną cebulę pokroić w małą

MeCooks
Schabowy z bakłażana 104

minut Ilość porcji:  2 Składniki: 2 bakłażany 2 łyżki oliwy z oliwek do skropienia warzyw 50 g mąki 2 jajka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 50 g bułki tartej 20 g panierki panko (możesz pominąć i dać tylko bułkę tartą) 1 łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej 500 g pomidorków koktajlowych lub nieco większych pomidorów 1 główka czosnku(...)Piecz warzywa przez 20 minut. Przygotuj 3 naczynia do panierowania. W jednej misce wymieszaj jajka, majonez i musztardę, tak aby wszystko się połączyło. W drugiej misce lub talerzu wymieszaj bułkę tartą i panko, dodaj też paprykę. W trzeciej misce/talerzu dodaj mąkę. Upieczone bakłażany obierz delikatnie ze skórki, zostawiając końcówkę i ogonek (w celach wizualnych) i delikatnie spłaszcz je na przykład

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania