mielonego mięsa wieprzowego 1 cm imbiru 1 mała młoda cebula 1 duża garść szczypioru duża garść świeżej posiekanej kolendry 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Imbir i czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku. Wszystkie składniki dodać(...)mięsa i dokładnie połączyć. Uformować kotleciki ( najlepiej mokrymi rękoma) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dużej ilości oleju, aby się równo upiekły. Co sądzicie o mielonych w takiej wersji
Jemy PijemyIdealna do letniego obiadu - alternatywa dla kalafiora czy fasolki szparagowej - czyli przepis na młodą kapustkę z masłem i bułką tartą :) SKŁADNIKI 1 mała główka młodej kapusty 2 czubate łyżki masła 3 łyżki(...)bułki tartej sól PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy i obieramy z pierwszych liści. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 25-30 minut. Masło roztapiamy w garnuszku i mieszamy z bułką tartą. Kapustę odcedzamy, kroimy w plastry i polewamy bułką tartą z masłem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepojedyncze piersi z kurczaka - 1 opakowanie białych szparag - 10 młodych ziemniaków - trochę koperku - sól, pieprz, ostra czerwona papryka - trochę mąki - trochę oliwy - 2 duże łyżki masła - 2 płaskie łyżki bułki tartej Składniki na 2 porcje. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Kurczaka myjemy, wycinamy tłuściny a następnie obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię(...)zwykłym garnku na leżąco a do wody wrzuciliśmy łyżeczkę soli i cukru. W między czasie na patelni rozpuszczamy 2 duże łyżki masła a potem dorzucamy 2 płaskie łyżki bułki tartej i mieszamy do momentu kiedy bułka się zrumieni. Gotowe ziemniaki i szparagi odcedzamy i przekładamy na talerz, dodajemy kurczaka. Szparagi polewamy bułką tartą a jeżeli ktoś lubi można i ziemniaki
Kuchenne Wariacjelecz przeważa "w wersji light" i "śniadania". Tak więc postaram się pokombinować coś w tym kierunku i dodać przepisy w tych właśnie kategoriach. CUKINIOWE PLACKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ I KURCZAKIEM przepis autorski // 1 - 2 porcje (na zdjęciach jako 1 porcja) ~30g otrębów (u mnie 15g pszennych i 15g orkiszowych mielonych) ~2 łyżki mąki razowej ~1/3 szkl. ciepłej(...)220g po wycięciu błonek itp. / ok. 160g po ugotowaniu) ~sól, przyprawy. Mięso posypać solą i przyprawami, pokroić w kostkę i ugotować. ~100g fasolki szparagowej (u mnie zielona) ~łyżka bułki tartej Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z bułką tartą. Na talerzu ułożyć placki, mięso i fasolkę z bułką tartą, podawać. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarKarolina wymyśliła mi taki własnie chlebek (potem myśl ewoluowała i powstały bułki). Tak sobie staliśmy na przystanku autobusowym, świeciło słonko, taki luz całkowity i nagle Karolina się uzewnętrznia: "A wiesz, może taki ze szczypiorkiem chleb byś zrobił? I koperkiem... I... yyy... z natką pietruszki! O, taki zrób! Taką całą serię sezonowych chlebów zrób! Właśnie, serię całą, a ten niech będzie(...)pierwszy." No dobra, pomyślałem, że plan niezły, poleciałem do warzywniaka, kupiłem trochę zielska i jeszcze tego samego dnia bułki wykręciłem. Składniki: 500 g mąki pszennej 220 ml mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g miękkiego masła po garści (solidnej) szczypiorku, koperku i natki pietruszki Najpierw zrobimy zaczyn: do dużej miski wlewamy nasze mleko
Marder&Marder ManufactureJakiś taki wyjałowiony kompletnie jestem. Potrzeba pieczywka, a mi kompletnie brak pomysłów. Nie wiem co zrobić... Chleb? Jaki? Eeehhh... No i w końcu pomyślałem o takich zwykłych prostych pszennych bułkach. Okazało się to doskonałym pomysłem, bo wyszły naprawdę świetne! Takie puszyste i mięciutkie, idealne na śniadanie przy kawie, takie długie kanapeczki z wędliną, czy serem. Albo z czym tam lubicie(...)jemy jedną i odpadamy :) No i ślinka mi pociekła, motyla noga! Obowiązkowo jak z pracy będę wracał to parę rzeczy na hot-dogi kupię :) A tymczasem podaję przepis na bułki: 525 g mąki pszennej 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 jako + odrobinę mleka na glazurę
Marder&Marder Manufacturewystygną. Następnie obtoczę je w granulowanym czosnku, słodkiej papryce i chili i usmażę na patelni. Powinno wyjść dobrze. Ale będzie też deser! Właśnie jestem w trakcie robienia słodkich bułek z nadzieniem z marmolady mandarynkowej! A za mąkę na bułki dziękuję sklepowi e-maka.pl . Natomiast marmoladę mandarynkową mam dzięki uprzejmości AleDobre.pl . 520 g mąki orkiszowej typ 550 6 g suszonych drożdzy(...)ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy po wierzchu mlekiem i pieczemy około 20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Prawdę mówiąc mi na 2 bułki zabrakło już dżemiku i zrobiłem je bez żadnego nadzienia. Smakowały tak samo doskonale :) Coś na wzór chałki z tego wyszło, tylko w kształcie bułek. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturerazu, jeszcze na ciepło Madzia pochłonęła 3 sztuki. A resztę następnego dnia zaniosła do pracy. Ponoć ochom i achom końca nie było. Fakt, były naprawdę niezłe. Bardzo miękkie. Słodycz bułki fajnie się przełamywała z kwaskowością śliwek. Teraz, gdy piszę ten post, na blasze wyrasta mi kolejna porcja tych bułek :) 300 g mąki pszennej 130 ml mleka 1 łyżeczka suchych drożdży(...)świeżych) 50 g cukru 60 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 żółtko + odrobina mleka do posmarowania bułek 6 śliwek trochę cukru do śliwek Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez trzech ostatnich) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale dość miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Marder&Marder ManufacturePrzygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;) Potrawa wolna od glutenu.* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 duża cukinia 4 łyżki mielonych migdałów 4 łyżki bułki tartej 2 jajka Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek *Osoby nie jedzące glutenu zamiast bułki tartej powinny użyć 8 łyżek mielonych migdałów J Cukinie(...)stron. Na patenie wlewamy olej rzepakowy, powinno go być co najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się nagrzeje. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, a w drugiej mieszamy migdały, bułkę tartą i łyżeczkę tymianku. Cukinie maczamy w jajku, a potem w wymieszanych ze sobą migdałach i bułce. Układamy na patelni. Krążki najlepiej umieszczać od brzegu do centrum, zgodnie z ruchem wskazówek
Kolizje Smakówweekend spędziłam na uczelni, a co za tym idzie musiałam skombinować jakieś jedzonko nadające się do szybkiego spożycia między niewielkim przerwami które było mi dane mieć;p Już piekłam bułki otrębowe, ale tym razem poszłam bardziej w ich pikantną, ziołową wersję, coś na kształt "włoskich" bułek dostępnych w marketach. Dobreee wyszły! ;) po ostygnięciu przełożyłam je domowym pomidorowym twarożkiem, takie proste(...)takie dobre! ;) Składniki (na około 3 bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego przysmaki.pl 4 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżki otrębów owsianych wysoko-błonnikowych firmy Kupiec 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody sezam/mak/siemię lniane/słonecznik do posypania szczypta soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki ostrej papryki 4-5 połówek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZobacz, jak hot dog wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 420 kcal | 12 g białka | 42 g węglowodanów | 23 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. BUŁKI Najłatwiej i najszybciej jest kupić gotowe, ale starym zwyczajem zachęcamy do zrobienia swoich. Możecie zrobić je z naszego przepisu na bułki hamburgerowe – wystarczy jedynie uformować je kształt typowy(...)bardzo mocno zarumieniona (ok. 4 min). 4. OGÓRKI KONSERWOWE (1 min) Z nimi jest mało roboty – wystarczy pokroić je w kostkę i gotowe. 5. MONTAŻ I PODANIE (2 min) Bułki podgrzać, a kiełbaski/parówki najlepiej szybko obsmażyć lub zgrillować dla uzyskania lepszego smaku. Na bułce położyć cebulę, paprykę oraz ogórki, następnie parówkę, a wszystko polać solidną porcję ulubionej musztardy
Nerds KitchenUpiekłam te bułki pierwszy raz i wyszły całkiem dobre. Miękkie, w smaku dobre, delikatne. Z tego przepisu wyszło mi 10 niedużych bułek Najpierw zrobiłam rozczyn z 10 g. drożdży, łyżki miodu i 1/2 szklanki ciepłej wody - drożdże roztarłam z miodem i dolałam wodę, całość wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Odmierzyłam 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej(...)ciasto odgazowałam - wbijając w nie pięść - i odkrajałam nieduże kawałki, z których formowałam kulki. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i odstawiłam do ponownego wyrastania - bułki powinny podwoić objętość. Przed pieczeniem posmarowałam mlekiem ( możesz posmarować też rozmąconym jajkiem - będą bardziej błyszczące). Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni ** * można użyć jogurtu naturalnego ** czas pieczenia zależy też
apetytnapieczeniePomysł na te bułki podpowiedziała mi koleżanka, która uwielbia czosnek. Najlepiej byłoby dodać świeży czosnek, ale niestety nie miałam go w dniu pieczenia, więc zastąpiłam go granulowanym. Masło czosnkowe zrobiłam dzień wcześniej, żeby zaoszczędzić czas na zrobienie bułek. Masło czosnkowe : 50 gram miękkiego masła 2 łyżki granulowanego czosnku łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu szczypta pieprzu ( ja dodałam syczuański) Masło(...)przyprawy dokładnie wymieszałam w misce Bułki ( ok 10 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1 duże jajko 3/4 szklanki ciepłego mleka szczypta soli Mąkę pszenną przesiałam do miski, dodałam mąkę kukurydzianą, drożdże, cukier, sól, dolałam mleko, jajko i wymieszałam, dodałam stopione masło i wyrabiałam
apetytnapieczenieJako propozycję obiadową z udziałem szpinaku, chciałybyśmy zaproponować bardzo prosty przepis. Szpinak mieszamy z serkiem i przyprawy. Umieszczamy w nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa, obsypujemy bułką tartą i gotowe. Można wrzucać do piekarnika i cieszyć się w międzyczasie świecącym za oknem słońcem i aromatycznym zapachem roznoszącym się po całym mieszkaniu. Po 30 minutach oczekiwania na talerz wykładamy pięknie(...)gazety GoodFod Polska nr 1. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki puszystego/kremowego białego serka 200g szpinaku 50g bułki tartej 2 łyżki oliwy Starta skórka z cytryny Sok z cytryny Odrobina mielonej gałki muszkatołowej Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Jeśli chcemy by potrawa nie zawierała glutenu to pomijamy
Kolizje SmakówPrzepyszne, delikatne bułki, w formie supełków. Lekko pachną oregano, a dzięki ricottcie są wilgotne. Ciasto znakomicie się formuje, nie ma najmniejszego problemu ze zrobieniem supełków. Polecam, bo pyszne, najlepsze jeszcze ciepłe. Przepis z książki Christine Ingram &Jennie Shapter "The bread and bread machine bible". składniki ( 12 bułek(...)bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aż bułki podwoją swoja wielkość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st.C. Posmarować wyrośnięte bułki żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać część pieprzem. Piec przez 15 do 18 minut
Stare Gary