Pyszne, delikatny maślany smak , cudownie pyszna delikatna skórka . Idealne na śniadanie jak i na kolację . Składniki na 8 bułek : masło 4 łyżki mleko 300 ml mąka bułkowa typ 650 500 g drożdże instant 8 g sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka Wykonanie ciasta na bułki : Do misy wsypujemy przesiana mąkę , wsypujemy drożdże instant , cukier i sol. Mieszamy(...)elastyczne. Wkładamy naszą kule do misy , przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie kroje ciasto na 8 części , każda wyrabiam i formuje bułkę. Każdą bułkę smaruje mlekiem i posypuje sezamem. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę. Piekę w 200 stopniach 15-20 minut. Wyjmuje po upieczeniu na kratkę do stygnięcia , zjadam z masełkiem
Różowa kuchniaChodziło ostatnio za mną coś, coś nie wiadomo co ;-). Rozejrzałam się po spiżarni i wymyśliłam sobie hamburgery, ale przecież nie kupię takich bułek, więc je upiekłam. Kombinowałam po raz pierwszy takie buły, bo wiadomo te do hamburgerów są specyficzne: miękkie i ciężkie, bez chrupiącej skórki. Cóż, udało się, ich smak i konsystencja przeszły moje najśmielsze oczekiwania a Miśka zarezerwowała sobie(...)ryżowego) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 600 g mąki pszennej (z czego u mnie 100 g to była pełnoziarnista) 1 mały banan (bez obaw, w bułkach smak banana jest niewyczuwalny) 2 łyżki roztopionego i przestudzonej masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego, ale równie dobrze może to być olej ale wtedy 3 łyżki) *opcjonalnie sezam do dekoracji Przygotowanie
greenscarfniczego lepszego na śniadanie niż świeże, domowe bułeczki. Zazwyczaj piekę bułki z ziarnami, ale tym razem dodałam do nich suszony czosnek niedźwiedzi. Wyszły znakomite. Skórka chrupiąca a środek mięciutki. Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu ;) Składniki na 10 bułek: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki żytniej(...)suszonego czosnku niedźwiedziego 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut. Po tym czasie jeśli
Ze smakiem i z pasjąciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie dobrze rumiane. Ja piekłam 35 minut. Wystudzić i odrywać do jedzenia różyczki. Smacznego. bułki róże bułki róże bułki odrywane róże zwijanie różyczek Dzielimy na pół różyczki układamy bułki w formie bułeczki odrywane róże
O kuchni z uczuciemrosole w pęczku włoszczyzny, ale potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana masełkiem z tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość sporej ilości żelaza i kwasu foliowego. Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna, ani nie obciąża(...)wątroby. Błyskawiczna do przygotowania, będzie świetną jarzynką do każdego drugiego dania. Składniki na 2 osoby: 1 główka włoskiej kapusty sól, cukier 4 łyżki bułki tartej 100 g masła Wykonanie: kapustę umieścić w odpowiednio dużym garnku, zalać wodą. Dodać 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości około 10-15 minut. Miękką odcedzić, poprcjować w rodelku stopić masło, dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podwojenia objętości. Przykryjcie je lnianą ściereczką lub folią spożywczą, zostawcie w cieple na 40 minut do godziny. Żółtko ubijcie lekko z dwoma łyżkami mleka, posmarujcie pędzelkiem wyrośnięte już bułki, posypcie je startym serem i pietruszką. Pieczemy bułki 14-16 minut, w piekarniku nagrzanym wcześniej na 180°C. Po upieczeniu koniecznie dajcie im ostygnąć na kratce, żeby odparowały – zostaną pysznie chrupiące(...)KANAPKOWO-TOSTOWY Dodatek mleka w proszku stanowi naturalny ulepszacz dla pieczywa – pozwala lepiej pracować drożdżom dodanym do ciasta, wytwarza silniejsze wiązania w pasmach glutenu pszennej mąki. Chleby i bułki na mące pszennej z jego dodatkiem zyskują bardziej gładką i chrupiącą skórkę, a także równiejsze, drobne oczka miąższu i jaśniejszy odcień samego ciasta. Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie użyć
Karo in the KitchenJako wielka fanka domowych hamburgerów nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała zrobić ich na grillu. Spróbowałam i wyszły (powiem nieskromnie) przepyszne! Chrupiąca bułka z pysznym mięsem, jest świetną alternatywą dla kiełbasy i szaszłyków na weekendowe grillowanie. Wypróbujcie, a nie pożałujecie :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 10 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: 6 Składniki: 500g mięsa(...)mielonego 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera Pomidor ½ ogórka Ulubiony sos: ketchup, majonez Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Mięso mielone umieszczamy w misce i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Formujemy z niego 6 hamburgerów. Umieszczamy w wypukłej kratce do grillowa i pieczemy po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie kroimy pomidora i ogórek w plasterki
Kolizje Smakówszklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 24 g drożdży świeżych 3 łyżki mleka bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mleka rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać(...)odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu lekko zagnieść ciasto i rozwałkować prostokąt. Zwinąć go wzdłuż dłuższego brzegu w rulon. Obtoczyć go dokładnie w bułce tartej. Podzielić na około 12 części. Bułki układać rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykryć ściereczką i odczekać aż podwoją swoją objętość. Piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemPyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny przepis na Langos, węgierski chlebek , lecz w tej formie jest o wiele bardziej uniwersalny. Szczerze polecam! Składniki na bułki pszenne z ziemniakami: na 12 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu(...)mleka. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 45-60 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy bułkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Bułki smarujemy mlekiem, posypujemy
Rozpustne gotowaniePyszne, puszyste i mięciutkie bułki pszenne, idealne na kanapki. Swą wyjątkowość zawdzięczają dodatkowi jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i długo zachowują świeżość (prawie jak te z dodatkiem ziemniaków klik ). Bardzo polecam!!! Składniki na bułki kanapkowe z jogurtem na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka(...)Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Gdy wszystkie bułeczki są już gotowe przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 35-40 minut, do ponownego
Rozpustne gotowanieZdrowe, domowe bułki fitness, z dużą ilością nasion. Jedne z moich ulubionych :D Polecam! Składniki: (na około 6-8 bułeczek) Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 2 łyżki otrębów pszennych 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego(...)łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni 15 g świeżych drożdży 150 ml letniej maślanki Dodatkowo: wymieszane ziarna do posypania bułek (słonecznik, dynia,siemię lniane, sezam itp.) woda do spryskania bułek Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
Nastoletnie Wypiekaniedobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną(...)kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułki odciśnięte z nadmiaru mleka, przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, cukinię i paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut
e-PrzepisyKulinarnePyszny i prosty dodatek do obiadu, który po prostu uwielbiam :) Malutkie młode ziemniaczki zamarynowane w papryce i posypane bułką tartą, a następnie zapiekane - są boskie! Chrupiące, aromatyczne, po prostu trzeba ich spróbować! SKŁADNIKI 0,5 kg młodych ziemniaczków (najlepiej jak najmniejsze) 2-3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu cayenne(...)ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli SPOSÓB PRZYGOTOWAIA Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Wszystkie składniki marynaty oraz bułkę tartą łączymy ze sobą. Ziemninaki polewamy marynatą, tak aby dokładnie obtoczyła każdego ziemniaczka. Ziemniaki układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Ziemniaki są dobre kiedy
DefinicjaSmakusię jagody, a jak tylko się pojawiają to pierwszą rzeczą jaką robię, to piekę jagodzianki. Takie z dużą ilością jagód, mięciutkie, puszyste i oblane lukrem. Pyszności. Składniki na 16 bułek Ciasto 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru Nadzienie 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru(...)wyrośnie, przełożyć je na stolnicę , uformować z niego wałek i podzielić na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć ręką nałożyć 1 łyżkę jagód i skleić ciasto formując bułkę. Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem. i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Posmarować każdą bułkę letnim mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą
O kuchni z uczuciemcyklu wypieki domowe przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszne bułki drożdżowe. Składniki na ciasto - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie drożdży - 2 szklanki mleka - 7 żółtek - 6 szklanek mąki pszennej - 1/2 szklanki oleju - marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek) Składniki na kruszonkę - 1/2 szklanki mąki - 4 łyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka(...)mleku, dodajemy pokruszone drożdże, rozczyn przelewamy do miski z mąką, żółtkami i olejem. Z całości wyrabiamy ciasto. Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Bułeczki: W dłoniach formujemy bułki z wyrobionego ciasta. W kształtnej już bułeczce robimy dziurkę i do dołka umieszczamy marmoladę. Gotowe bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku góra/dół
upichcona