Jasne, miękkie i mięsiste w środku. Wreszcie mam przepis na pyszne bułki, które nie są sztucznie nadmuchane. Te są sycące, pyszne i pachnące. Składniki: 500g mąki pszennej (użyłam 650 bułkowej) 100ml ciepłego, tłustego mleka (użyłam 4%, łatwo dostępne jest również 3,8%) 150ml wody gazowanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko 14g suchych(...)drożdży 1 jajko 50ml wody mąka do posypania bułek Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, dodajemy roztrzepane jajko, miękkie masło i łączymy z mąką. Wyrabiając ciasto (ręcznie lub robotem z końcówką hak) powoli wlewamy wodę, następnie ciepłe mleko, ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Formujemy kulę, wstawiamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce
Gotowanie i blogowanieWitam serdecznie Propozycja na pyszne bułki z patelni, są to bułeczki smażone (pieczone) na patelni a nie w piekarniku dzięki czemu mogą je przygotować osoby które nie mają piekarnika. Są bardzo smaczne i puszyste, możemy z nich przygotować kanapki jak z tradycyjnych bułek, idealnie nadają się do zup lub mięs, jest to po prostu pieczywo tylko że z patelni:) Będziemy(...)potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 bułek 300 g mąki pszennej (typ 450, 500, lub 550) 200 ml letniego mleka 1 łyżka oleju 2 łyżeczki drożdży suszonych (instant) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru foremka lub szklanka do wykrawania bułeczek Link do filmu z przygotowania: Bułki z patelni Przygotowanie: Do miski wlewam letnie mleko, dodaję drożdże i mieszam. Miskę
Uwaga Babcia Piecze Chlebblogu są już różne wypieki drożdżowe (m.in. bułki drożdżowe na serwatce , podłużne bułki pszenne , rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej , rogale drożdżowe , tureckie bajgle-Simit …). Wszystkie wypieki są godne polecenia, ale czasem nachodzi ochota spróbowania czegoś nowego. Puszyste bułeczki Pauliny były tym czego właśnie szukałam. Z niewielkimi zmianami – Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia. Składniki na 12 sztuk(...)rozrobione z wodą) + dodatkowo 10ml do rozrobienia drożdży - 80g masła - 1 łyżka oleju rzepakowego - 2 łyżeczki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka soli - nasiona chia - dodatkowo 1 jajko do smarowania bułek Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 10ml letniego mleka. W przepisie oryginalnym nie ma nic o wyrastaniu, moje zdążyły „ruszyć” zanim przygotowałam pozostałe składniki. Mąkę przesiewamy do miski
mojewypiekiinietylkozadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu. Składniki: 1 kg filetów z dorsza 8-10 suszonych pomidorów z zalewy 3-4 łyżki kaparów ze słoiczka 1 jajko sok z cytryny bułka tarta do farszu i do obtaczania sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa odsączyć(...)zalewy suszone pomidory i kapary, następnie drobno posiekać mielonego dorsza wymieszać z pomidorami i kaparami, dodać jajko, przyprawy, 1-2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za luźna zwiększyć ilość bułki tartej. Dobrze jest przed formowaniem wstawić masę do lodówki wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na nieco urozmaicone kotlety mielone. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta pół cebuli 2 ogórki konserwowe 100 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, przyprawami i ok 3 łyżkami bułki tartej. Mieszamy do połączenia się składników (jeśli masa będzie zbyt(...)luźna dodajemy jeszcze bułki tartej). Ser żółty, ogórki i cebulę kroimy w paski. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy po kawałku ogórka, sera i cebuli. Mięso zlepiamy i formujemy w walec. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoto
e-PrzepisyKulinarneKolejne święto? Wszystkie sklepy zamknięte? Gdzie kupić świeże bułki? Wystarczy chwila czasu i chęci aby zrobić własne bułki. ;-) My wykorzystujemy je przede wszystkim kiedy produkujemy domowe hamburgery, ale na drugi dzień są równie pyszne i świetne na szybkie śniadanie w pracy. 680g mąki pszennej 200 ml mleka 200 ml wody łyżeczka cukru 7g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli(...)studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. 2. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. 3. Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut
Szefowa kuchniWitam serdecznie Propozycja na pyszne i delikatne w smaku duńskie bułeczki . Są proste w przygotowaniu i idealnie nadają się na śniadanie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 12 bułek duńskich na rozczyn : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej ) 400 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży do ciasto : 300 g mąki pszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej(...)cukru kryształ (3 łyżeczki) 10 g soli (1 łyżeczka) do posmarowania ciasta przed złożeniem : 100 g masła o temperaturze pokojowej woda do pomalowania bułek sezam lub biały mak do pospania mąka do podsypania blatu Link do filmu z przygotowania: Duńskie bułeczki https://www.youtube.com/watch?v=dKF9iLoRak8 Przygotowanie: Ciasto na bułki można przygotować ręcznie lub za pomocą miksera , robota . Ja tym razem
Uwaga Babcia Piecze Chlebjednak...i to jeszcze jak :) środek jest mięsisty , pulchny i pachnący szynką , która daje słonawy posmak :) Z tej porcji wyjdą dwa chleby lub jeden chleb i 3- 4 bułki. Składniki : - 450 g mąki pszennej typ 650 - 200 g ugotowanych i pogniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 20 g świeżych drożdży - 10 g soli - 14 g miodu ( jedna pełna łyżeczka(...)wyrabiamy kilka minut ciasto , będzie się kleiło ale starajmy się dodawać jak najmniej mąki , ja zagniatałam silikonową łopatką do krojenia ciast drożdżowych :) 1/3 ciasta odkładamy na bułki i z reszty formujemy prostokąt o długości foremki na chleb ,układamy plastry szynki i składamy jeden bok do środka i drugi bok tak samo ( jak widać na zdjęciu
Wypieki Renesię , że jestem pozytywnie zaskoczona . Bułeczki są puszyste, chrupiące i na drugi dzień nadal świeże .Nie mówiąc już o walorach zdrowotnych :) Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych bułek. Składniki : - 200 g mąki orkiszowej razowej - 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 - 25 g masła temp. pokojowa - 150 ml letniej wody - 150 ml letniego mleka ( + 2łyżki do posmarowania(...)świeżych drożdży - 10 g soli - 12 g miodu - 1/2 jajka ( druga połowa do posmarowania bułek) Sposób wykonania : Mąki wsypujemy do miski ,drożdże , miód i część mleka mieszamy i wlewamy do zagłębienia w mące ,posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Wrzucamy resztę składników i wyrabiamy , 10 minut robotem, 15 minut ręcznie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
Wypieki Renepiekarek tyle przepisów na te bułki, poczytałam i poskładałam swój przepis :) Bułki wyszły duże ,miękkie i lekko słodkie ... a podpieczone na grillu do hamburgerów smakują rewelacyjnie ;) ależ była pyszna kolacja ..... Składniki : - 600 g mąki pszennej typ 550 - 12 g cukru ( u mnie kokosowy z racji niskiego IG ) - 350 ml ciepłej wody ( nie gorącej ) - 60 g mleka w proszku(...)rąk. posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę . Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko i podzielić na 8 części po ok 140g ,to będą duże bułki :) uformować bułki ,docisnąć dłonią żeby były bardziej płaskie , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40minut, jak wyrosną za bardzo w górę docisnąć jeszcze raz ,posmarować rozmąconym jajkiem
Wypieki Renedietetyczne. Dlatego jak przez przypadek przeczyłam na moim ulubionym forum o tym, że kotlety można piec, od razu wypróbowałam przepis. Zrobiłam mięso identycznie jak na tradycyjne kotlety. Obtoczyłam w bułce i włożyłam do rozgrzanego piekarnika. Efekt przerósł moje oczekiwania, ba nawet moja mama, która jest mistrzynią kotletów też była zaskoczona, tym że mimo że nie smażone, to takie pyszne. Podaję(...)surowego boczku** 2 duże cebule 3 kajzerki 200 ml mleka do namoczenia kajzerek około 200 ml 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 3 jajka Bułka tarta do obtoczenia koteltów 70 ml masła (około 14 łyżeczek masła) w temp. pokojowej Kajzerki namoczyć w mleku, wycisnąć. Mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę, czosnek obrać. Mięso, cebule, czosnek, bułki
moj przepis nazaraz po śniadaniu) :). Składniki na dużych 10 kotletów 1,3 kg schabu środkowego (tj. o dużym przekroju) sól i pieprz do smaku 4 jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach np. 20 cm na 30 cm, wysmarować masłem. Mięso umyć, pokroić na jedno centymetrowe plastry. Każdy(...)początek pół szklanki, jak będzie potrzeba to dosypać, radzę nie chować mąki do szafki, tylko trzymać pod ręką ), w kolejnej miseczce rozmącić jajka z mlekiem, do kolejnej miseczki , wsypać bułkę tartą (na początek pół szklanki, jak będzie potrzeba to dosypać, radzę nie chować bułki do szafki, tylko trzymać pod ręką ). Każdego kotleta dokładnie „wytarzać” w mące, następnie zanurzyć
moj przepis naCoś bez mięsa...kotlety z jajek, pyszne..z nutką sosu chrzanowego. 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej Oleofarm przyprawa do kurczaka sól sos chrzanowy Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Dodać surowe jajko, bułkę tartą, sos chrzanowy .Doprawić.Formować kotlety(...)panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieBułki które robią się praktycznie same. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki, by rano móc cieszyć się smakiem prostego, domowego pieczywa. Dla leniwych i zabieganych, którzy mają ochotę na świeże pieczywo, przepis wart zapamiętania. Wieczorem odważamy i mieszamy suche składniki, mieszając dodajemy do nich wodę, a następnie mieszamy ręcznie lub mikserem wszystko razem, do dokładnego połączenia. Ciasta dalej nie wyrabiamy(...)ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin na blacie w kuchni. Ciasto nie powinno stać w cieple, ale musi mieć stałą temperaturę, najlepiej koło 20-21⁰C. Do bułek można dodać przy mieszaniu np.: -1 łyżeczkę granulowanego czosnku - świeże posiekane lub suszone zioła (w ilości nie większej niż 3 łyżki stołowe) - ziarna słonecznika (nie więcej niż 2 pełne łyżki
Karo in the Kitchenpulpetami i ziemniakami jest właśnie takim daniem. Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 bułka Ok 250ml mleka lub wody 3 małe ugotowane ziemniaki* 1 ugotowana marchewka* 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielona(...)sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy dodać posiekane zioła np. pietruszkę lub szczypiorek, ale nie jest to konieczne. Całość solimy oraz doprawiamy pieprzem
Kolizje Smaków