bułki - 33426 przepisów (strona:188/2229)

Kotlety wieprzowe 29

oraz poznamy kilka przepisów na schabowego. Schab kotlet – co to jest? Schab kotlet, zwany również kotletem wieprzowym, to plastry mięsa wieprzowego, które są obtaczane w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażone na złocisty kolor. Kotlety wieprzowe są zazwyczaj przyprawiane solą, pieprzem i innymi przyprawami, aby podkreślić smak mięsa. To danie jest znane ze swojego chrupiącego panierowanego otoczki(...)możesz wypróbować w swojej kuchni: Schab panierowany z ziemniakami i sosem To klasyczny przepis na schabowego, który z pewnością zachwyci twoje podniebienie. Potrzebujesz: 4 plastry schabu wieprzowego Mąka Jajko Bułka tarta Sól i pieprz do przyprawienia mięsa Olej roślinny do smażenia Sposób przygotowania: Oprósz plastry schabu solą i pieprzem. Obtocz każdy plaster w mące, zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie

Ania i Marcin gotują
Burgery wołowe przepisy 31

mięso z karkówki czy rostbefu, aby odkryć ulubiony smak. Przepis na burgery wołowe Składniki: 500g mięsa wołowego mielonego 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano Oliwa z oliwek do smażenia Sposób przygotowania: W misce wymieszaj mięso wołowe z cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą. Dodaj przyprawy według własnego uznania(...)mieszaniny mięsnej. Na rozgrzanej patelni z oliwą smaż burgery z obu stron, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (około 3-4 minuty z każdej strony). Serwuj burgery w ulubionych bułkach z dodatkami według własnego gustu. Burgery wołowe przepis Aby przygotować idealne burgery wołowe, warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach. Po pierwsze, nie przesadzaj z mieszaniem mięsa – im mniej, tym lepiej

Ania i Marcin gotują
KOTLETY MIELONE: przepis, jak zrobić 27

nadaje im dodatkowej głębi smakowej. W zależności od przepisów i dodatków, kotlety mogą być bardziej delikatne, ziołowe lub pikantne. Składniki: 500g mieszanego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała bułka, namoczona w mleku 1 jajko 1 cebula, drobno posiekana opcjonalnie: starty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól i świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta do panierowania uformowanych kotletów(...)tłuszcz do smażenia: smalec wieprzowy, gęsi lub olej masło do końcowego przygotowania Przepis na kotlety mielone Do masy mięsnej dodać lekko odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną i podsmażoną cebulę, starty ząbek czosnku (opcjonalnie) oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Bardzo starannie wyrobić i uformować okrągłe lub podłużne kotlety, które obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć. Uformowane kotlety mielone kłaść

Moja Książka Kucharska
Pulpety w sosie koperkowym 35

smaczny obiad dla całej rodziny. Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 3-5osób Trudność przygotowania: średnie 500g mięsa z łopatki wieprzowej 1,5 litra bulionu warzywnego 1 duża bułka 200ml mleka 1 jajko 2 duże marchewki 200g śmietany 30% 2 łyżki mąki 1 mały pęczek koperku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ziół(...)prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej 1. Bułkę rozkruszamy i namaczamy w mleku. Do miski dodajemy mięso, jajko, namoczoną bułkę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety wielkości małych kurzych jaj. Jeżeli masa będzie za rzadka to dodajemy trochę bułki tartej. 2. Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i gotujemy na małym ogniu około 15 minut

karolgotuje
Kotlety jajeczne 29

długim dniu do domu. Danie jest wegetariańskie, troszkę 'oldschoolowe ', ale pyszne. Spróbujcie sami! Składniki: Kotlety jajeczne (8 sztuk) 10 jajek ugotowanych na twardo 1-2 surowe jajka 2 łyżki bułki tartej mały pęczek koperku, posiekany sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka, obrane ze skorupek, kroimy w drobną kosteczkę(...)rozgniatamy widelcem. Dodajemy surowe jajka, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej, koperek. Mieszamy składniki, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 4 minuty z każdej strony, tak żeby się przyrumieniły. Po zdjęciu z patelni można odłożyć na listku ręcznika papierowego, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podaję z gotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, ale dobrze

Smakowity Blog Kulinarny
Filety z karpia w chrzanowej panierce - wigilijny przysmak w nowoczesnym wydaniu 31

zyskuje zupełnie nowy wymiar. Składniki: 4 filety z karpia bez skóry (po około 150-200g każdy) 1 szklanka mąki pszennej  2 jajka lekko ubite ok. 1 szklanka bułki tartej lub Panko 1-2 łyżki świeżo tartego chrzanu (w zależności od intensywności chrzanu) 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki sól i  świeżo mielony czarny pieprz do smaku olej roślinny(...)osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie delikatnie posolić i popieprzyć z obu stron. W jednym talerzu wsypać mąkę wymieszaną z papryką słodką. W drugim talerzu ubić jajka. W trzecim talerzu wymieszać bułkę tartą z startym chrzanem. Każdy filet zanurzyć najpierw w mące, nadmiar strząsnąć, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z chrzanem. Upewnić się, że panierka dokładnie pokrywa rybę

Moja Książka Kucharska
Domowe zapiekanki 36

maluchów, kiedy przygotowuję nowe albo wymyślne danie i jest obawa, że nie zjedzą – zapiekankami plus warzywami/owocami zawsze się najedzą. A wy lubicie zapiekanki? PRZEPIS NA DOMOWE ZAPIEKANKI Składniki: bułki ulubione ulubiony ser żółty 0,5 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty 5 łyżek oliwy 1 mały ząbek czosnku szczypta soli szczypta bazylii suszonej Jak zrobić domowe zapiekanki: Przecier pomidorowy mieszamy(...)oliwą, przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i bazylią. Bułki kroimy na pół, smarujemy sosem pomidorowym. Ser ścieramy na tarce, posypujemy bułki. Pieczemy w 200 stopniach aż ser rozpuści się a bułki lekko opieką (do 10 min). Artykuł Domowe zapiekanki pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Drożdżówki z makiem. 34

suszonych 60 g masła miękkiego 1 jajko szczypta soli Składniki na lukier: szklanka cukru pudru sok z cytryny Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek Instrukcje Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem lub wodą tak żeby przykryć całość i gotujemy około 15 minut. Następnie w przypadku jeśli używacie całego maku, należy go dobrze osączyć na sicie(...)rulon, który kroimy ostrym nożem na mniej więcej 4 cm kawałki. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nożem lub drewnianą łyżką przez środek robimy wgłębienie. Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Ja swoje bułki piekłam na 2 blaszkach. Piekłam osobno, 2 blaszka spokojnie może poczekać. Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet z jajek na 3 sposoby 30

Przygotuj go i przekonaj się, że połączenie musztardy miodowej ze szczypiorkiem i kurkumą nadaje pasztetowi ciekawe nuty smakowe! SKŁADNIKI: 200 g tartej mozzarelli 150 g śmietany 12% 110 g bułki tartej 12 jajek  2 cebule 2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka zimnego masła 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku PRZYGOTOWANIE(...)dodaj do miski z rozdrobnionymi ugotowanymi jajkami. Oddziel żółtka od białek w 2 pozostałych surowych jajkach. Żółtka dodaj do przygotowanych wcześniej składników. Dodaj także mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę, kurkumę, bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie ubij pianę z dwóch białek, dodaj do pozostałych składników i delikatnie połącz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza

Rozdomowiona
RalfWhopperBurger – Burger z Plakatu vol.6 21

Whopper Vegan z awokado: Ta odmiana Whoppera skupia się na świeżości i zdrowych składnikach. Oprócz klasycznych składników, dodaje plastry awokado, które nadają mu kremową konsystencję. RalfWhopperBurger: Składniki RalfWhopperBurger : – Bułka – Wegańskie kotlety – Ogórek konserwowy – Pomidor – Cebula – Sałata – Ketchup – Majonez wegański Przygotowanie RalfWhopperBurger : 1. Tradycyjnie podpiecz bułkę w tosterze lub na grillu. 2. Kotlety(...)usmaż według instrukcji na opakowaniu. 3. Teraz wystarczy złożyć RalfWhopperBurgera w całość 🙂 4. Bułka, kotlet, ketchup, ogórek, cebula, pomidor, sałata, majonez i bułka. 5. Dobre – wegańskie – Pifffko do tego burgera i pożeraj 🙂 RalfWhopperBurger To już koniec mojego pojedynku z Burgerem z Plakatu, a także bez plakatu. Chociaż w tym momencie kończę tę serię, nie można wykluczyć, że jeszcze

RafalCook
RalfVeggieBurger – Burger z Plakatu vol. 5 26

sałatę, pomidora, cebulę, ogórka i sos McPlant, który stanowi wegetariańską wersję klasycznego burgera. McVeggie: W niektórych regionach, takich jak Indie, można znaleźć McVeggie, który zawiera smażony kotlet warzywny w bułce. McFalafel: W niektórych miejscach, McDonald’s oferuje McFalafel, który to burger zawiera soczyste kuleczki falafela w bułce. RalfVeggieBurger Składniki – RalfVeggieBurger: – Mój wegetariański burger zawiera bułkę, pomidora, cebulę(...)wyjątkowy sos kanapkowy, który składa się z wegetariańskiego majonezu, soli, czosnku, cebuli i pieprzu. – To połączenie dodaje niepowtarzalnego smaku i konsystencji burgerowi. Przygotowanie-RalfVeggieBurger: – Jak zwykle podpiecz bułkę w tosterze lub na grillu. – Kotlety usmaż według instrukcji na opakowaniu. – Sos jest prosty, wystarczy wymieszać składniki. – Na koniec po prostu złóż go w całość. Podsumowanie

RafalCook
RalfBurgerKing – Burger z Plakatu vol. 1 26

Składniki Smoky Steakhouse RalfBurgerKing Teraz gdy mamy nasze sekretne sosy, przystępujemy do przygotowania reszty burgera: – Soczysta wołowina – najlepsza jakość mięsa to klucz do udanego burgera. – Świeże bułki – wybierzcie te, które lubisz najbardziej. – Prażona cebula – dodaje niepowtarzalnego smaku. – Plastry bekonu – bo wszystko lepiej smakuje z boczkiem. – Sałata i pomidor – świeżość na talerzu. – Ser – możecie wybrać(...)Składanie Smokey Steakhouse RalfBurgerKing 1. Grillujemy, smażymy soczyste kotlety wołowe na żądany stopień, czyli tak jak lubimy 🙂 2. Podczas grillowania mięsa, smażymy plastry bekonu na złoto — brązowy kolor. 3. Bułki lekko podpiekamy na grillu lub w tosterze. 4. Teraz najważniejsze – składamy naszego RalfBurgerKinga w całość: – Na dolną połowę bułki nakładamy sos BBQ, następnie dodajemy gorący, soczysty kotlety wołowy

RafalCook
Sałatka z mortadellą i mozzarellą 27

powinieneś spróbować tej pysznej i satysfakcjonującej sałatki. Składniki – Mortadela: 200 gramów – Mozzarella: 250 gramów – Pomidor: 1-2 sztuki – Suszone pomidory: garść – Kapary: garść – Bułka Ciabatta – Ocet balsamiczny Dressing – Oliwa z oliwek: 5-7 łyżek – Zalewa z suszonych pomidorów: 1-2 łyżki – Zalewa z kaparów: 1-2 łyżki(...)cytryny – Sól do smaku – Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Dressing W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na dressing, a następnie odstaw go na bok. Sałatka 1. Bułkę Ciabatta połam na mniejsze kawałki i włóż do dużej miski. Dodaj rukolę, a następnie polej całość przygotowanym dressingiem. Pozostaw na około 30 minut, aby bułka nasiąkła dressingiem. 2. Mozzarellę pokrój

RafalCook
Domowy WieśMac + film 27

domowego Wieśmaca przypadnie Wam do gustu. Pamiętajcie, że możecie dostosować go do swoich preferencji, dodając ulubione dodatki i sosy. Smacznego!     Film:   Składniki na 4 porcje: 4 bułki do hamburgerów 600 g mielonego mięsa 4 plastry sera cheddar 1 duży pomidor 1 średnia czerwona cebula 2-3 liście sałaty lodowej olej do smażenia czarny pieprz sól(...)patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor, po około 3-4 minuty w zależności od grubości hamburgerów. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, po czym podpiekamy na suchej patelni kilka minut. Następnie na każdej dolnej części bułki rozsmarowujemy porcję sosu. Na sosie umieszczamy kolejno: kotleta, plaster sera, pomidora, porcję

Smakowite Dania