bułki - 33426 przepisów (strona:188/2229)

Tarta z wiśniami 117

wykonania i smakuje wyśmienicie. Podstawą tej tarty z wiśniami jest kruche ciasto, które można zrobić samemu lub kupić gotowe. Nadzienie do tej tarty to mieszanka wiśni, cukru i bułki tartej do zagęszczenia soków. Tartę tą można przygotować również na bazie wiśni mrożonych. Jednak podstawą tego przepisu jest kruche ciasto, które możecie połączyć praktycznie z każdym rodzajem owoców, jakie lubicie. Wiśnie(...)piekarnika na 10 minut. Pieczemy je w temperaturze 200 st. C. Następnie wyciągamy z piekarnika. Z wiśni wyciągamy pestki i delikatnie odsączamy na sitku, następnie przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Dodatek bułki tartej sprawi, że pochłonie ona nadmiar soku z wiśni podczas pieczenia. W tym cieście możemy użyć również wiśni mrożonych, polecam wyciągnąć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Siekane kotlety rybne. 75

dowolnej ryby.  Ryba powinna być bez skóry i ości.  Z podanych składników zrobiłam 5 kotlecików.  Składniki: 350 g. filetów rybnych (miałam mirunę) 1,5 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka majonezu  1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka pokrojonego szczypiorku 1/3 łyżeczki soli na czubku łyżeczki pieprzu Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotlecików olej do smażenia(...)Wykonanie: Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, a następnie posiekać.  Przełożyć do miski. Dodać jajko, bułkę tartą majonez, koperek,  szczypiorek, sól i pieprz.  Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze solą i pieprzem.  Formować kotleciki i obtaczać je w bułce tartej.  Zrobiłam z tej porcji 5 średnich kotletów.  Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju ,na niewielkim gazie

Agusiowe smakołyki
Mielone kotleciki indycze z fetą 65

chłopaków – po ile na głowę? Słona feta nadaje tym kotlecikom wyrafinowanego smaku i poniekąd zaskakuje swoją obecnością w środku. Składniki: ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 bułki kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka suszonego oregano ? pęczek natki pietruszki ? 200 g sera feta – oryginalny twardy, a nie wyrób fetopodobny(...)jest mazisty i miękki ? olej do smażenia Wykonanie: ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Nie używam tartej bułki, bo sprawia, że kotlety są twardsze niż z suszonej i namoczonej lub świeżej. ? Cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. ? Natkę pietruszki drobno posiekać. ? Wymieszać mięso

To co kocham
Szarlotka z bezą 71

ustach. Składniki: Kruche ciasto ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 0,5 szklanki cukru ? 3 żółtka ? 125 g masła ? 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1 łyżka śmietany ? 4 łyżki bułki tartej Jabłka ? 1,5 kg jabłek np. szara reneta, antonówka, boskop ? 1/3 szklanki wody ? 2 łyżki cukru ? 1/2 opakowania żelfixu dr Oetkera Piana ? 3 białka ? 1/2 szklanki cukru ? 3 biszkopciki(...)plastry i wyłożyć nim blachę do pieczenia. ? Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut, do zrumienienia. ? Wyjąć z piekarnika i posypać 2 łyżkami bułki tartej. Jabłka ? Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. ? Dusić z wodą pod przykryciem, aż zrobią się miękkie. ? Zmiksować na mus lub rozgnieść widelcem, dodać cukier i żelfix, następnie

To co kocham
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 62

grzybami. Składniki: ? 1 kurczak ? 2 marchewki ? 2 pietruszki ? 1/2 selera ? 1/2 pora ? 1 duża cebula ? sól, pieprz ? 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego ? 30 g grzybów suszonych ? 2 bułki kajzerki ? 5 jajek ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny(...)Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. ? Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić. ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie odcisnąć z wody. ? Po wystygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i zmielić je razem z grzybami i bułkami. ? Całość wymieszać z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. ? Mięso włożyć do wysmarowanych masłem

To co kocham
Pulled pork czyli szarpana wieprzowina w bułce 69

wieprzowina jest bardzo miękka i świetnie rozrywa się na włókna, a dodatek octu balsamicznego powoduje, że mięso szybciej kruszeje. Soczyste, aromatyczne, pikantne mięso, które samo się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa odmiana popularnych hamburgerów. Amerykanie pieką taką wieprzowinę w garnku slow cooker , w niskiej(...)łyżeczka kuminu rzymskiego w proszku Sałatka ? 1/2 małej kapusty pekińskiej ? 1/4 szklanki oliwy ? 2 łyżki octu winnego ? 1 łyżeczka musztardy ? 1 łyżeczka cukru brązowego ? sól, pieprz do smaku Dodatkowo ? bułki kajzerki 8 sztuk ? gotowy sos BBQ Wykonanie: ? Cebulę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. ? Powstałą masą posmarować karkówkę z każdej strony. ? Mięso włożyć do worka do pieczenia

To co kocham
Ser feta w panierce 67

temperaturze pokojowej, tak aby przyprawy połączyły się z serem i nie odpadły podczas dalszego panierowania. I gotowe. Teraz wystarczy już przestrzegać kolejnych kroków podczas panierki. Czyli mąka, jajko, bułka tarta z sezamem. Dać odpocząć w lodówce. I smażyć na chrupiąco na gorącym tłuszczu. Zajadać z apetytem. I jak to mówią grecy Kali Orexi! Przepis na ser feta w panierce(...)sezamem: Składniki: 1 serek feta około 200 g 1 jajko szczypta soli 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 2 EL sezamu olej do smażenia Wykonanie : 1. Ser feta pokroić na paski około 1- 2 cm lub w kostkę i osuszyć papierowym ręczniczkiem. 2. Przed smażeniem należy przygotować trzy naczynia. Do jednego dać mąkę pszenną. Do drugiego dobrze roztrzepane jajko

dolcevitainmykitchen
Kotlety mielone z indyka z suszonymi pomidorami 71

Składniki: 700 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 8 łyżek drobno posiekanych pomidorów suszonych z oliwy 4 łyżki bułki tartej 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób wykonania: Do dużej miski wkładamy mielone mięso, dodajemy, drobno poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajka, suszone pomidory, bułkę tartą oraz(...)wszystkie przyprawy. Całość wyrabiamy dłonią do połączenia się wszystkich składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy owalne i lekko spłaszczone kotlety.  Do głębokiego naczynia wsypujemy bułkę tartą, w której następnie obtaczamy kotlety. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety na średnim ogniu z obydwu stron na złoty kolor

Qchnia po prostu
Tort orzechowy z czekoladą 295

szklanka =  250 ml łyżka = 15 ml  -5 jajek -2 i1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich -3/4 szklanki cukru pudru -sok z całej cytryny -2 kopiaste łyżki bułki tartej  -tłuszcz do wysmarowania boków formy -bułka tarta do posypania -papier  do pieczenia Poncz: -1/2 szklanki świeżo parzonej, lekkiej herbaty -50 g rumu -1 łyżeczka cukru Polewa(...)Dodatkowo: -opakowanie śmietany 30% lub 36% jako dodatek do każdej porcji    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Orzechy wymieszać z bułką tartą. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać sok z cytryny, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać orzechy,  pianę z białek

Kulinarne przemyslenia
PIECZARKI W CIEŚCIE z cebulą i płatkami drożdżowymi (bez jajek) 105

dania głównego. Jak zrobić pieczarki w cieście? Aby przygotować pieczarki w cieście, potrzebne będą następujące składniki: świeże pieczarki mąka pszenna mleko (polecam sojowe) czosnek granulowany suszona cebula sól pieprz bułka tarta płatki drożdżowe olej do smażenia Dokładny przepis na pieczarki w cieście znajdziesz poniżej. Jakie zrobić przekąski bez mięsa? Istnieje wiele pysznych przekąsek bez mięsa! Polecam przetestować przepisy na: wytrawne(...)pieczarki w cieście?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Aby przygotować pieczarki w cieście, potrzebne będą następujące składniki: świeże pieczarki mąka pszenna mleko (polecam sojowe) czosnek granulowany suszona cebula sól pieprz bułka tarta płatki drożdżowe olej do smażenia Dokładny przepis na pieczarki w cieście znajdziesz poniżej. " } } , { "@type": "Question", "name": "Jakie zrobić przekąski bez mięsa?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Istnieje wiele pysznych przekąsek

Via Gusto
Bucatini Bianco 77

powoli stapiane, makaron al dente, wrzucony na tłuszcz, woda z gotowania makaronu i kremowy sos, wypisz, wamaluj – Carbonara, ale wolałem to nazwać – Bianco. Ach zapomniałbym o podpieczonej bułce tartej z pieprzem, która daje fajne chrupanie. Na zakończenie, zapraszam na mój pomysł na makaron Bucatini. Bucatini Składniki Bucatini 500 gram Ricotta 250 gram Guanciale 150 gram Żółtko 3 sztuki(...)Bułka tarta 30-40 gram Pieprz w ziarenkach 1 łyżeczka Pieprz świeżo zmielony do smaku Sól do smaku Przygotowanie Po pierwsze guanciale pokrój w kostkę, wrzuć na zimną patelnię i smaż na średniej temperaturze, aż tłuszcz się wytopie, następnie przełóż skwarki na talerzyk. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na oczywiście wczesne al dente. Po drugie wymieszaj ricotte

RafalCook
Ser żółty smażony. 73

zrobić mniejsze kawałki i podać jako przekąskę.  Podaję składniki dla dwóch osób.  Składniki: 2 grube plastry (1-1,5 cm) sera żółtego twardego  2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Ser do smażenia powinien być twardy, bez dziur.  U mnie najlepiej się sprawdza gouda, lub edamski.  Wiem, że się powtarzam(...)każdy czyta wstęp :)  Jajka wbić do miski, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać widelcem. Mąkę i bułkę tartą wyłożyć na osobne talerzyki.   Plastry sera panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie ponownie  w jajku i bułce tartej.  Panierka powinna być podwójna, żeby ser jak najmniej wypływał ze środka.  Na głębszej patelni rozgrzać sporą

Agusiowe smakołyki
Przepis na pasztet drobiowy 76

pokrojona w kostkę 1 posiekana cebula 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka majeranku po około 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru sól i świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta do posypania formy i pasztetu Przepis na pasztet z kury: Krok 1. Kurę oczyścić, umyć i włożyć do dużego garnka. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do garnka z kurą(...)duszenia nie zrumienić ani cebuli, ani powierzchni wątróbki. Pokrojoną w kostkę czerstwą bułeczkę włożyć do wątróbki i poddusić razem, odstawić i przestudzić. Krok 3. Mięso, wątróbkę z cebulą i bułkę zemleć 3 razy przez drobne sitko. Do masy mielonej dodać jajko, 2 żółtka, przyprawy i trochę rosołu, aby  masa była mazista - starannie ją wyrobić. Formę na pasztet wysmarować masłem

Moja Książka Kucharska
Burger z buraka i kaszy jaglanej 67

czym podawać burgera z buraka? U mnie na spodzie wylądowało rozgniecione awokado z odrobiną soli. Na kotleciku położyłem świeży szpinak, spory plaster pomidora czekoladowego oraz krążki czerwonej cebuli. Górę bułki posmarowałem wegańskim majonezem… To połączenie jest dla mnie fenomenalne i burger z buraka i kaszy jaglanej w moim odczuciu najlepiej smakuje w takim towarzystwie. Jeśli chodzi o pieczywo(...)oczywiście możesz sięgnąć po dowolne bułki. Chcesz je zrobić samodzielnie? Polecam ci przepis na bułki pszenne oraz bułki dyniowe . Burger z buraka – KĄCIK PORAD Orzechy laskowe mogę z powodzeniem zostać zastąpione przez np. orzechy włoskie. Orzechy powinny zostać bardzo drobno posiekane lub częściowo mogą być nawet przemielone. Ja użyłem do tego malaksera. Zamiast mąki pszennej możesz również użyć dowolnej

Blendman
Kotlety rybne 148

surówki, ale także na zimno w formie przekąski. PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE Składniki 500 g fileta z dorsza 1 czerstwa kajzerka 1 jajko sól pieprz mleko do namoczenia kajzerki bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Filety rybne oczyszczamy z ości. Jeśli są to mrożone filety, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć z nadmiaru(...)przekładamy do miseczki ze zmieloną rybą. Dodajemy również szczyptę soli oraz pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej. Do miseczki przesypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy kuleczki, wielkości orzecha włoskiego, następnie je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety rybne

Przepiski.pl