twarogu półtłustego 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka rozmiar M około 100 g mąki pszennej ( pół szklanki + 1 czubata łyżka ) Polewa do klusek: 100 gram masła 2 czubate łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski leniwe – sposób wykonania: Twaróg mielimy maszynką do mielenia mięsa. Jezeli nie macie maszynki to można przepuścić go przez praskę. Białka(...)gotującej się wody i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia. Nie dłużej, bo się rozpadną. Kluseczki wyciągać łyżką cedzakową. Przygotowujemy polewę. W tym celu na patelni roztapiamy masło dodajemy bułkę tartą i mieszamy do czasu zarumienienia się bułki tartej. Kluseczki nakładamy na talerz posypujemy cukrem i polewamy roztopionym masłem z bułką tartą. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kluski leniwe
Olcia gotuje!nadzienie z boczku i pora, które należy razem podsmażyć. Następnie przygotowane nadzienie wyłożyć na mięso, dodając odrobinę serka topionego. Kolejno całość zawijamy w roladki i panierujemy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor. Domowe roladki z boczkiem i porem będą świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów panierowanych. Świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Zapraszam na przepis. PRZEPIS(...)BOCZKIEM POREM I SERKIEM TOPIONYM Składniki 500 g fileta z kurczaka 1/2 pora ok. 150 g wędzonego boczku w plastrach 1 serek topiony 1 jajko 4 łyżki mleka bułka tarta sól pieprz przyprawa do kurczaka papryka słodka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, a następnie podzielić na porcje i rozbić na kotlety. Każdy doprawić przyprawą
Przepiski.plsurówek lub ulubionego domowego sosu. W każdym wypadku smakują wyśmienicie : ) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 świeże jajka M 2 łyżki Ekologicznego sera smażonego Frąckowiak 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotlecików sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Ser lekko podgrzewamy, aby miał płynną konsystencję. Dodajemy(...)jajek. Doprawiamy całość świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy składniki, próbujemy. Dodajemy 2 świeże jajka i 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy składniki. Jeśli masa wyda się nam zbyt rzadka dodajemy resztę tartej bułki. Z masy formujemy w dłoniach kotlety (mi dziś wyszło 10 szt), każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ulubionymi
Słodkie okruszkikotlety jajeczne, ale póki co zrobiliśmy ziemniaczane. PRZEPIS NA KOTLETY ZIEMNIACZANE Kotlety ziemniaczane – składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 duże cebule (około 400-450 g) 6 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej Spora ilość koperku Sól, pieprz, przyprawy wedle gustu (u nas zioła prowansalskie) Bułka tarta (do panierki) Olej do smażenia Kotlety ziemniaczane – wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)ziemniakami dodajemy uduszoną cebulę i całą resztę składników (jajka, bulkę tartą, mąkę, koperek, sól, pieprz i ulubione przyprawy). Masę bardzo dokładnie mieszamy, aż będzie jednolita. Na osobnym talerzu wysypujemy bułkę tartą do panierowania. Z ziemniaków formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Ziemniaki będą się potwornie kleiły więc warto po każdym kotlecie płukać dłonie. Smażymy na oleju jakieś 7 minut
Marder&Marder Manufactureświetnie uzupełniającym smak. Jednak sprawdź skład. Optymalnie powinien zawierać jedynie żurawinę i cukier.Zamiast żurawiny możesz użyć także borówki z dodatkiem jabłka panierka - ja postawiłam na klasykę, ale możesz pomieszać bułkę tartą z panko, mielonym siemieniem lub cieciorką NA JAKIM TŁUSZCZU SMAŻYĆ KOTLETY SCHABOWE? Odpowiedź jest prosta. Najlepszy będzie smalec wieprzowy , ewentualnie tłuszcz z gęsi . Jednak jeżeli chcesz usmażyć kotlety schabowe(...)plastry schabu 100 g oscypka 4 cienkie plastry boczku wędzonego sól i pieprz żurawina leśna w słoiczku 1 jajko plus 1 łyżka mleka 2-3 łyżki mąki ½ szklanki bułki tartej smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Jak przygotować kotlet schabowy po góralsku? Każdy plaster schabu rozbić z obu stron tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni uprażyć plastry boczku
Pełny talerzsałatka jest bardzo apetyczna i zawsze wszystkim bardzo smakuje. Spróbujcie tego prostego połączenia, bo warto! Panierka do schabu została przygotowana została tradycyjnie z mąki pszennej, roztrzepanego jajka i bułki tartej wymieszanej z odrobiną majeranku i suszonego czosnku. Najlepsza Krucha sałatka z panierowanym schabem. SKŁADNIKI na kruchą sałatkę z kotletem schabowym: 1 sałata lodowa 3-4 plastry schabu wieprzowego(...)pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku 1 świeży ogórek 1 cebula ze szczypiorem mąka pszenna 1 jajko + 3 łyżki mleka bułka tarta ½ łyżeczki suszonego czosnku i 1 łyżeczki majeranku olej do smażenia Do posypania prażony na suchej patelni: słonecznik, orzeszki pini i pestki dyni PRZYGOTOWANIE Kruchej sałatki z kotletem schabowym, najlepszy przepis: Bułkę tartą wraz z majerankiem i czosnkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie smażoną rybę? Ja tak, a najbardziej taką panierowaną w płatkach owsianych, chociaż taką klasyczną w bułce tartej też nie pogardzę. Moją rybkę podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 1 kg ryby (u mnie dorsz) 2 cytryny 3 jajka bułka tarta do panierowania płatki owsiane do panierowania olej(...)sól, pieprz Wykonanie: Rybę myję, kroję na mniejsze kawałki i osuszam ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem. Do miski wbijam jajka, roztrzepuję. Bułkę tartą i płatki wsypuję na oddzielne talerze. Rybę obtaczam w jajku, a następnie w bułce tartej lub w płatkach owsianych. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor
magiczna kuchnia KasiTradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Kalafior zapiekany z mięsem – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 średni kalafior 200-300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka 1 szklanka mleka do namoczenia bułki 1 jajko 100 g sera żółtego 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Całego kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, ale żeby(...)się nie rozpadał. Bułkę zalewamy mlekiem i moczymy aż zmięknie. Do miski wykładamy mielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę i zmieloną lub posiekaną cebulę z czosnkiem. Mięso doprawiamy solą oraz czosnkiem i dobrze mieszamy. Farszem nadziewamy wszystkie szczeliny w kalafiorze. Kalafiora smarujemy majonezem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez godzinę. Pod koniec pieczenia wierzch kalafiora posypujemy startym
Trzeci talerz