kształcie cygara i dodaje też duuużo czosnku. Ja proponuję mięsne cygara z przyprawą tandoori masala. zmielone mięso wieprzowe 500 g 1 duże jajko lub 1 mniejsze+ 1 żółtko bułka tarta 3 czubate łyżki tandoori masala 1 czubata łyżka 1-2 łyżki wody lub rosołu sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Wychodzi 8 sporych cygar. Jajko roztrzepać(...)przyprawą tandoori masala, dosypać bułkę tartą, wymieszać i dodać do zmielonego mięsa. Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać rosół lub wodę i dobrze wymieszać. Masę wyrabiać dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Potem podzielić na osiem części z każdej formować cygara i obtoczyć w bułce tartej. Cygara smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia. Idealnie smakują
Smaczne mojeinstruktarz podziału uwzględniając rodzinne struktury i apetytów natężenie. Siłę przebicia i szybkość reagowania. Model trzyosobowy Opcja I - najada się dwóch zachłannych, jeden trzy sztuki, drugi dwie, jedna bułka dla poszczącego. Opcja II - trzech sprawiedliwych etycznie do sprawy podchodzi, każdy wcina po dwie bułki. Opcja III - jedno ogniwo zaspało, dwoje ma szansę na przejedzenie, dzieląc się(...)połowie. Czworo wygłodniałych Opcja I - nasyci się dwóch najszybszych, po trzy wpychając. Opcja II - dwóch wygłodniałych łapie po dwie bułki, dwóch z poczuciem krzywdy zjada po jednej. Opcja III - troje najada się umiarkowanie, komponując po dwie kanapki, jeden pominięty nie odezwie się słowem przez cały dzień. Piątka przy stole Opcja I - czworo po jednej bule, piąty pazerny
Kronika PiekarnikaNaleśniki z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, w formie krokietów w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. To kolejny pyszny obiad dla wielbicieli naleśników, do których również ja należę :) Nadzienie to kawałeczki smażonego fileta z kurczaka, ugotowany brokuł oraz posiekana natka pietruszki i pokrojony w drobną kostkę, wyrazisty w smaku ser cheddar. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują(...)ząbek czosnku 150 g sera żółtego twardego, np. cheddar 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Dodatkowo: 2-3 jajka ok. 200 g bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem
Kuchnia MagdaLenyNaleśniki z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, w formie krokietów w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. To kolejny pyszny obiad dla wielbicieli naleśników, do których również ja należę :) Nadzienie to kawałeczki smażonego fileta z kurczaka, ugotowany brokuł oraz posiekana natka pietruszki i pokrojony w drobną kostkę, wyrazisty w smaku ser cheddar. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują(...)ząbek czosnku 150 g sera żółtego twardego, np. cheddar 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Dodatkowo: 2-3 jajka ok. 200 g bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem
Kuchnia MagdaLenyprzepis :) Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie mix karkówki, łopatki, warkocze od schabu i troszkę boczku) 0,5 kg filetów z piersi kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka pszenna (namoczona i odciśnięta) 2 jajka sól, pieprz 1 cebula surowa czosnek świeży (użyłam 2 ząbki) Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia (smalec/olej) Przygotowanie: Wędzony boczek pokroić(...)błon i ścięgien, pokroić na kawałki. Całość zmielić razem z cebulą i czosnkiem - u mnie na sitku 4 mm. Do zmielonego mięsa dodać jajka, przyprawy, namoczoną i odciśniętą bułkę i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody dla lepszej konsystencji mięsa. Piekarnik nagrzać do 170 0 C. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej
Kocham..lubię..gotuję..mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego). Można jednak użyć mięsa z samej wieprzowiny lub tylko wołowiny. Aby pulpeciki były wyjątkowo soczyste i utrzymywały wilgotność podczas smażenia i duszenia w sosie, bułkę tartą namaczam wcześniej w mleku. Kiedy bułka tarta dobrze wchłonie mleko dodaję pozostałe składniki i bardzo starannie wyrabiam masę mięsną. Uformowane kuleczki mięsne smażę na mocno brązowy (!) kolor(...)klopsików. Zwykle szwedzkie klopsiki podawane są z ziemniakami. Doskonale smakują także z konfiturami z borówek lub żurawiny :) Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Szwedzkie klopsiki - składniki: 3 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżki śmietanki 30% 1 duże jajko 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 niewielka cebula
Moja Książka Kucharskarano wstaje ten ma ciepłe, domowe bułki orkiszowe z ziarnami. Z tym przepisem wyczarujecie takie rumiane, świeże pieczywko bez wychodzenia z domu, w kilka chwil. No mówię Wam, magia! Bułki bazują na dobrej … The post Domowe bułki orkiszowe z ziarnami appeared first on FitSweet
Fitsweet.mebiały – około 2 łyżki – Schab – 2 plastry o grubości około 1 cm – Ser żółty królewski – 2 plastry lub więcej / u mnie po plastrze na kotlet / – Jajko – Mąka do obtoczenia – Bułka tarta do obtoczenia – Pieprz do smaku – Sól do smaku – Olej kokosowy lub oliwa, olej PRZEPIS: 1. Plastry schabu rozbij tłuczkiem, posól do smaku, ułóż pokrojone na mniejsze części plastry sera(...)mnie królewski / złóż na pół i ponownie rozbij brzegi tak by kotlet się skleił. 2. Tak przygotowane kotlety posól i popieprz do smaku z obu stron. Panieruj mąka, jajko bułka tarta. Smaż na rumiano z obu stron. 3. Fasolkę szparagową oraz fasolę edamame ugotuj krótko na parze około 10 minut. Lub krótko blanszuj we wrzątku bez soli. Edamame przestudź
globuskulinarnyRewelacyjne mięciutkie mięso, sałatka z ogórków kiszonych podane w namoczonej w powstałym z duszenia mięsa sosie bułce. O matko jakie to jest dobre. Pierwszy raz spotkałam się z tym daniem podczas wypadu do Krakowa. Odwiedziłam wtedy restaurację Ewy Wachowicz Zalipianki gdzie podawano ten przysmak i już wtedy wiedziałam że na pewno powtórzę to danie u siebie w domu. Niektóre(...)hamburgera :) Zapraszam na moją wersję maczanki Krakowskiej. 4 porcje około 1 kg karkówki 2 średnie cebule sól pieprz kminek czerwona słodka papryka 3 ząbki czosnku Musztarda 4 bułki sałatka z ogórków kiszonych 4-5 ogórków kiszonych 1 mała cebulka 3-4 łyżki oliwy Mięso kroimy na plastry ja kroiłam na 8 cienkich plastrów ale można też kroić
Andzia PichciHamburgery z grillowanym kurczakiem i domowymi frytkami z piekarnika Składniki: 4 bułki do hamburgerów z sezamem 400 g kurczaka 1 pomidor pół ogórka zielonego 1 mała cebula kilka liści sałaty majonez ketchup Domowe frytki: 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu Sposób wykonania: Filet z kurczaka przekroić w poprzek(...)cebulę pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową/grill elektryczny i grillować kurczaka około 4-5 minut z każdej strony. W tym czasie na suchej patelni podpiec bułki (przekrojone na pół) z każdej ze stron. Składanie hamburgera: dolną część bułki smarujemy majonezem, następnie układamy liście sałaty, pomidora, cebulę, ogórka zielonego, kurczaka. Górną część bułki
Smaki NataliiKalafior w bułce z ziemniaczkami to smak mijającego lata Szybkie lekkie i baaardzo proste do wykonania Składniki / 2 porcje: – 1/2 średniej wielkości kalafiora – 10 malutkich ziemniaczków – ok. 100 ml jogurtu naturalneg0 – sól i pieprz do smaku – 10 g masła – bułka tarta do obtoczenia (łyżka) – szczypior Przygotowanie: Kalafiora i ziemniaczki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Układamy na talerzach. Masełko rozpuścić dodać(...)łyżkę bułki tartej wymieszać i chwilę podgrzać aż masło sie zarumieni. Polewamy nasz kalafior. Ziemniaczki mieszamy z jogurtem naturalnym, wykładamy na talerze i posypujemy szyczpiorkiem Gotowe . Artykuł Kalafior w bułce z ziemniaczkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESkładniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 200 g kaszy gryczanej palonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki Sposób(...)czasie mielimy mięso. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Mięso łączymy z przestudzoną kaszą oraz cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Dłonią dokładnie mieszamy całość na jednolitą mięsną masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim
Qchnia po prostunutą orientu zabierze Was w kulinarną podróż. Aromaty i smaki Indii rozgrzeją każdego w mroźne dni. Zapiekankowe łódeczki Składniki: 350 g sos Patak’s Pomidorowy Tikka Masala 4 sztuki bułek 160 g wędzonego tofu 100 g startego parmezau 250 g kurek świeża kolendra masło przyprawy: 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu i ostrej papryki; 1 łyżeczka kurkumy i granulowanego czosnku(...)Sposób przygotowania: Najpierw wydrążamy środki bułek robiąc łódeczki. Układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy masłem. Tofu kroimy w kostkę. Kurki czyścimy, dokładnie myjemy i większe z nich przekrajmy na pół. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurki oraz tofu, które podsmażamy na maśle do momentu zarumienia się składników. Potem wlewamy sos, dodajemy przyprawy, wszystko dobrze mieszamy i dusimy na małym
Projekty ze smakiemIdealne jako przyprawa lub baza do każdego dania. Taki burger to bardzo sycące i rozgrzewające danie na jesienne wieczory. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 jajko, łyżka bułki tartej, pasta Patak's Tikka Masala Paste Pots medium dodatkowo: bułki hamburgerowe, pomidor, rukola musztarda, ketchup łagodny Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę oraz pastę Tikka Masala. Wszystko(...)razem mieszamy. Formujemy 6 kotletów. Grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym po około 2-3 minuty z każdej strony. Bułki kroimy na pół, smarujemy musztardą, ketchupem, układamy roszponkę, pomidora oraz mięso burgerowe. Patak's to brytyjska marka past curry, sosów i przypraw w stylu indyjskim. Została założona w 1957 roku. Chcesz posmakować prawdziwej indyjskiej kuchni? Spróbuj sosów i past
Lena Gotuje