bułki - 33426 przepisów (strona:214/2229)

Mielone pieczone w boczku 86

spalonego tłuszczu.   Do kotletów polecam… ** Buraczki zasmażane ** Pomidory w śmietanie ** Purée ziemniaczane ** Ryż z warzywami   Składniki: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej łyżka mąki pszennej 1 bułka (np. śniadaniowa, kajzerka) 2 ząbki czosnku cebula sól i pieprz 10-12 długich i cienkich plastrów wędzonego boczku   Bułkę namocz na chwilę(...)odciśnij dłonią. Przełóż do większej miski i rozdrobnij (ja to robię spiralnym ubijakiem do ziemniaków ) . Dodaj pozostałe składniki kotletów – mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Z mięsnej masy formuj nieduże wałeczki (rób to mokrymi dłońmi – wtedy masa mięsna nie będzie kleić się do skóry) . Plastry boczku rozłóż

Kulinarny S.O.S.
Mielone pieczone w boczku 86

spalonego tłuszczu.   Do kotletów polecam… ** Buraczki zasmażane ** Pomidory w śmietanie ** Purée ziemniaczane ** Ryż z warzywami   Składniki: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej łyżka mąki pszennej 1 bułka (np. śniadaniowa, kajzerka) 2 ząbki czosnku cebula sól i pieprz 10-12 długich i cienkich plastrów wędzonego boczku   Bułkę namocz na chwilę(...)odciśnij dłonią. Przełóż do większej miski i rozdrobnij (ja to robię spiralnym ubijakiem do ziemniaków ) . Dodaj pozostałe składniki kotletów – mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Z mięsnej masy formuj nieduże wałeczki (rób to mokrymi dłońmi – wtedy masa mięsna nie będzie kleić się do skóry) . Plastry boczku rozłóż

Kulinarne S.O.S.
Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw 88

kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy. Składniki na 3 zapiekanki Zaczyn na bułki: 12 g drożdży świeżych około 3/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto na bułki: 2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy  Sos na spód(...)kwaśny dodajemy jeszcze cukru. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kawałki, rozciągamy na długość 30 cm i wałkujemy i zawijamy według schematu znów wałkując i robiąc wgłębienie wałkiem. Gotową bułkę odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki odstawiamy na 10 minut aby się napuszyły lekko. Następnie smarujemy sosem i (możemy na spód wyłożyć trochę sera, ale nie musimy

Gotowanie...to proste !
Kotlety mielone z indyka 129

kurczaka czy wieprzowo- wołowe. Przepis jak przygotować kotlety mielone z indyka znajduje się poniżej. Zobacz również: Kotlety mielone z papryką Składniki 500g mięsa mielonego z indyka mała cebula 1 bułka szczypta pieprzu 1 jajko szczypta soli olej do smażenia 1 szklanka wody 1/2 szklanki mleka Kotlety mielone z indyka – przepis Bułkę namaczamy w mleko. Następnie odsączamy. Mięso mielone(...)indyka przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy startą na tarce cebulę. Do mięsa dodajemy jajko, odsączoną bułkę i odrobinę wody. Dokładnie mieszamy dolewając odrobine wody do momentu kiedy mięso będzie wchłaniać wodę oraz będzie łatwo odchodziło nam od rąk. Z mięsa formujemy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Trzeba pamiętać aby podczas

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smażony camembert. 128

bardzo apetycznie. Oczywiście postanowiłam wypróbować. Okazało się, że bardzo nam posmakował. Od tamtego czasu, robię dość często. Bardzo lubimy ze swojskimi frytkami. Składniki: 2 sztuki sera camembert 1 jajko bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Jajko rozbić na talerzyk. Przyprawić solą i pieprzem, rozmieszać. Na drugi talerzyk, wysypać bułkę tartą. Ser obtoczyć w bułce, następnie(...)jajku i znowu w bułce. Na patelnię wlać olej. Ser ułożyć na rozgrzanym oleju. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Najlepiej smakuje z domowymi frytkami i surówką

Agusiowe smakołyki
Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika 121

musicie godzić się z emigracją zarobkową składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : 1,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki wody 2 jajka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu 2 łyżeczki cukru 1-1,5 łyżki soli ( najlepiej według własnego(...)kolor i zalana bulionem, żeby po wymieszaniu stworzyła zagęstnik do sosu ) 3-4 łyżki słodkiej, łagodnej musztardy ( np. Horcice lub miodowa) 1 łyżka miodu sól , pieprz do smaku dodatkowo : bułka tarta do obtoczenia dwa pęczki świeżego koperku smalec wieprzowy do smażenia Mięso mielone umieść w misce, zetrzyj do niego na tarce o średnich oczkach, dwie cebule. Dodaj granulowany czosnek, mieloną

Ogrodnik w podróży
soczyste, smaczne drobiowo-marchewkowe kotlety mielone... 117

Składniki: mielone mięso z indyka 70 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, cebula smażona 1 sztuka, marchew duszona z obiadu 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 1 szklanka, smalec wieprzowy 3/4 kostki Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na smalcu na złocisto, ugotowaną marchewkę(...)została z obiadu (dobry sposób na wykorzystanie marchewki z dnia poprzedniego) nożem drobniej posiekać, dodać pieprz mielony, paprykę ostrą, kucharka. Wszystko dodać do mielonego mięsa z indyka, wsypać bułkę tartą, odciśniętą z wody bułkę, jajko, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę. Ręką zwilżoną wodą formować kotlety ok 2 cm grubości, obtoczyć je w mące pszennej. Na gorący smalec (kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z kaszy gryczanej, jajek i pieczarek 211

pieczarek 2-3 cebule dymki ze szczypiorem 3-4 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe ok. 120 g kanapkowego serka śmietankowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia mały pęczek koperku olej lub masło do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut (najlepiej tyle, ile podano(...)jajka przelewamy zimną wodą. Jajka kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy: ugotowaną kaszę, pokrojone jajka, przesmażone pieczarki, a także drobno posiekany szczypior z dymek i koperek. Mieszamy. Posypujemy masę bułką tartą i mąką ziemniaczaną. Ponownie mieszamy. Kremowy serek kanapkowy mieszamy wraz z jajkami i wlewamy do masy. Solimy i pieprzymy. Łączymy całość (mieszając łyżką lub dłonią). Na talerzyk wsypujemy bułkę

Poezja smaku
Kotlety pożarskie - drobiowe kotlety mielone 97

Składniki: (porcja na 5 dużych kotletów) Mięso mielone z indyka 400-500 g Bułka Kajzerka  Żółtko Cebula mała Czosnek ząbek Natka pietruszki 2 łyżki Koperek łyżka Sól Pieprz Panierka: mąka, jajko, bułka tarta Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso, namoczoną bułkę, żółtko cebulę drobno pokrojoną, czosnek przeciśnięty przez praskę natkę pietruszki oraz koperek posiekany. Doprawić solą oraz pieprzem i wszystko(...)razem wyrobić ręcznie do połączenia się składników. Uformować kotlety lekko zwilżonymi dłońmi i panierować w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.  Podawać z ulubionymi dodatkami. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Kotlety mielone z indyka 129

usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni.  SKŁADNIKI na 10 kotletów: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula bułka tarta natka pietruszki koperek majeranek sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko, drobno posiekaną cebulę, koperek i natkę(...)pietruszki. Dolewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub bułki tartej.  Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Smacznego. Nieprzywierająca powłoka patelni La Bonita jest wprost stworzona do smażenia kotletów. Przy odrobinie tłuszczu kotlety będą rumiane

kulinarnyJa
Mini kotleciki musztardowo - piwne 61

frytkami i surówką. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g mięsa wieprzowego (u mnie schab) 1 jajko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki piwa jasnego 1 łyżka bułki tartej + do panierowania sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe ( w moim wypadku schab) umyłam i osuszyłam. Następnie pokroiłam go na mniejsze kawałki(...)zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko, wsypałam płaską łyżkę bułki tartej. Dodałam musztardę i piwo. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym. Wszystko wymieszałam ręką na jednolitą masę mięsną. Gdyby masa była zbyt ścisła, należy dolać więcej piwa. Gdyby była za rzadka, trochę bułki tartej. Z masy odrywałam małe porcje i formowałam z nich

Waniliowe Improwizacje
Makaron z grzybami i orzechowo-czosnkową posypką 105

Składniki/ na 4 porcje: 20 g blanszowanych orzechów laskowych (ja zamieniłam na orzechy włoskie i płatki migdałów) 50 g bułki tartej 2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego tymianku (u mnie szałwia) 400 g różnych grzybów (postawiłam na pieczarki i boczniaki) 1 łyżeczka suszonych płatków chillli 1 puszka pomidorów 300 g makaronu (u mnie orkiszowe świdry(...)parmezanu lub innego twardego sera Przygotowanie makaronu z grzybami: Orzechy utłucz w moździerzu lub drobno posiekaj Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj bułkę tartą, orzechy oraz 2 ząbki czosnku starte na tartce o drobnych oczkach. Dorzuć listki tymianku lub posiekaną szałwię. Smaż regularnie mieszając, aż bułka tarta stanie się złota. Przełóż do miseczki.  Na tę samą patelnię wrzuć

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone ziemniaki Hasselback 88

ziemniaki Hasselback jest bardzo dużo, ponieważ możemy przygotowywać je w wielu wersjach, bazując na podstawowej recepturze. Na stronie dotyczącej szwedzkiej kuchni , znalazłam informację, że ziemniaki Hasselback powinno podawać posypane bułką tartą, dlatego też przygotowałam Wam taką wersję tego przepisu. Do zrobienia dania użyłam średniej wielkości ziemniaków odmiany Lilly, typ kulinarny B. Oczywiście w zależności od typu ziemniaka, jaki użyjecie, jedne(...)Drukuj przepis Porcji: 8 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 8 średnich ziemniaków (najlepiej typ kulinarny B) łyżka oleju rzepakowego łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka soli łyżka roztopionego masła łyżka bułki tartej Przepis 1 Wybieramy ziemniaki podobnej wielkości. Każdy z nich dokładnie myjemy. Nacinamy ziemniaki co kilka milimetrów, na głębokość 3/4 ziemniaka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy w niewielkich odstępach

Kuchnia Bazylii
Kotlety cielęce w sosie cebulowo czosnkowym 69

danie na co dzień, wiadomo. Kasa też jest ważna. Czasami warto zaszaleć. Nie pożałujecie.  Składniki: Kotlety: 500 g cielęciny 2 kajzerki 3 jajka 5 łyżek masła 1 szklanka bułki tartej 2 szklanki mleka sól Sos: 2duże cebule 1 główka czosnku 600 ml wrzątku 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka skrobi kukurydzianej 100 ml zimnej wody Przygotowanie: Normal(...)mleku przez dwie godziny. Po tym czasie płuczemy, mielimy. Kajzerki rwiemy, moczymy w mleku (usuwamy twardsze części). Odciskamy. Łyżkę masła ucieramy z dwoma żółtkami na gładko. Dodajemy namoczoną bułkę. Wyrabiamy do uzyskania pulchnej masy. Dodajemy mięso i znowu dokładnie mieszamy i solimy. Formujemy kotlety w kształcie krokietów. Obtoczamy je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce

R'n'G Kitchen
Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny 91

jajko – zielenina wg smaku kolendra lub pietruszka (u mnie kolendra) – sól i pieprz wg smaku (u mnie dodatkowo kurkuma) – 40g masła klarowanego – 20g bułki tartej Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Przesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać drobno posiekaną zieleninę, przyprawy(...)wszystko dokładnie wymieszać. Masło i bułkę tartą podzielić na dwie części. Formę do pieczenia posmarować połową masła i posypać bułką tartą. Dobrze wymieszaną masę ułożyć równą warstwą w formie. Wierzch wyrównać, posmarować jajkiem, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić i polać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowy Armłow pokroić na porcję

Smaki Armine