bułki - 33426 przepisów (strona:218/2229)

Ekspresowe bułki bez wyrastania! - bułki śniadaniowe 162

ramach Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu wybrałam bułki ekspresowe z bloga Kuchnia na wrzosowisku. Napiszę tak: bułki są mega szybkie, upiecze je każdy, nawet ten kto nigdy nic nie piekł, uwierzcie, wiem co piszę. Zagniatam ciasto, formuje bułeczki i piekę, w sumie może 40 minut, rewelacja. Wstaje rano, zarabiam ciasto, wkładam do piekarnika, idę pod prysznic a jak wychodzę(...)bułki gotowe. Naprawdę warto. Bułki śniadaniowe bez wyrastania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Menu na tydzień: Zdrowe, domowe fast foody 132

kochamy w fast foodach: jest pachnące, aromatyczne i bosko chrupiące. A najlepsze jest to, że nuggetsy nie są smażone w głębokim tłuszczu. W panierce w ogóle nie ma bułki tartej! Cała tajemnica dania tkwi właśnie w mieszance z jakiej zrobiona jest panierka. Zobacz przepis. Wtorek: Domowy kebab z kurczaka Każdy miłośnik „kebsa” zakocha się w domowej wersji najpopularniejszego polskiego street(...)fooda. Kebab z kurczaka własnej produkcji w niczym nie ustępuje kebabom sprzedawanym na ulicy. A mamy pewność z czego jest zrobiony. Do kebaba, zamiast bułki, chlebka pitta, proponujemy zdrową, aromatyczną sałatkę tabulleh. Środa: Wegetariańskie hamburgery Hamburgery według tego przepisu zrobicie w maks. 15 minut. Nieco więcej czasu zajmie Wam upieczenie bułek, ale to kwestia raptem 20-25 minut, łącznie

Niedzielny kucharz
Kotlety pożarskie 156

mięsa mielonego drobiowego 2 ząbki czosnku  przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka 1 jajko 1 pełna łyżeczka rozpuszczonego i ostudzonego masła pęczek szczypiorku ok. 2 łyżek bułki tartej na panierkę: 1 jajko + mąka pszenna + bułka tarta     Mięso wrzucić do miski, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszać. Żółtko jajka dokładnie rozetrzeć z masłem, dodać(...)mięsa, wymieszać. Szczypiorek posiekać drobno, wrzucić do mięsa, dodać również bułkę tartą, ponownie wymieszać. Białko jajka ubić na sztywno i delikatnie łyżką wmieszać w mięso.    Wilgotnymi dłońmi ostrożnie formować podłużne kotlety, obtaczać je w mące (cieniutka warstwa), rozbełatnym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron  (najlepiej pod przykryciem) na rozgrzanym

Simply Food
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 147

Proste kotlety z łososia ➤czas przygotowania:  20 minut + 20-30 minut na schłodzenie kotletów Składniki /na 2 porcje: 300 g mrożonych filetów z łososia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 mały pęczek koperku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki płatków chilli skórka z 1/2 cytryny  1/2 łyżeczki soli  świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy  Przygotowanie(...)Filety z łososia rozmroź, np. przez noc w lodówce. Włóż je do misy malaksera i zmiksuj pulsacyjnie na małe kawałki.  Dodaj jajko, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i uformuj 2 płaskie kotlety. Wstaw do lodówki na 20-30 minut. Możesz też zrobić je dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc.  Obtocz w bułce tartej. Smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Krokieciki ryżowe z pieczarkami i serem 150

mnie biały 250g pieczarek 1 cebula 100g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 2 łyżki masła sól, pieprz 2 jaja 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cząstki. Na patelni lub w dużym rondelku rozgrzewamy masło(...)solą, pieprzem i smażymy do momentu odparowania wody, którą puszczą grzyby. Odkładamy do przestudzenia. Ryż łączymy w misce z pieczarkami i cebulą. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, starty ser oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Powinniśmy otrzymać dość kleistą masę, z której następnie formujemy owalne kotlety. Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty

Smaki Na Talerzu
Krokiety ziemniaczane z szynką, serem i szczypiorkiem 161

oraz interesującą alternatywą dla klasycznie podanych do obiadu ziemniaków czy frytek. Składniki: 1kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 150g szynki konserwowej 150g żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek szczypiorku sól pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: olej do smażenia mąka bułka tarta jajka Wykonanie: 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. 2. Szynkę konserwową(...)obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajka, bułkę tartą, żółty ser, szynkę, szczypiorek, przesmażoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Z gotowej masy uformować rękoma w krokiety

Szalona Kuchnia Eweliny
Holenderska sałatka z tuńczykiem w chrupiącej bułce 137

Smaczna jajeczna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą cebulką, słodkim jabłkiem, chrupiącą kukurydzą i świeżym szczypiorkiem. Podana na świeżej sałacie z chrupiącą bułką to ciekawa propozycja na imprezową przekąskę lub pełnowartościowe śniadanie. Składniki: 6 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszka kukurydzy 1 jabłko 2 cebulki dymki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu sól pieprz Dodatkowo(...)bułek kajzerek 12 listków sałaty Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. 2. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 4. Cebulki i  szczypiorek drobno posiekać. 5. Wszystkie składniki przełożyć do miski dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Bułki przekroić na pół, położyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Hot dog Polish Boy 217

też nie ma co ukrywać, dużo lepiej zjeść domowego hot doga niż takiego kupionego gdzieś na stacji. Dodatkowo, jeśli chcecie, możecie sami upiec bułeczki (polecam przepis na domowe bułki do hot dogów ), przygotować własną surówkę i samodzielnie przygotować frytki. W ten sposób niby zjecie fast food, ale będzie on przygotowany ze sprawdzonych składników i będziecie wiedzieć co w nim siedzi(...)Polish Boy przepis na dwie porcje 2 bułki typu paluch (lub jedna długa bagietka) 2 kiełbasy wędzone dowolna surówka, np. coleslaw ziemniaki olej sos czosnkowy ketchup musztarda sól Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na frytki. W garnku rozgrzej dobrze olej, smaż frytki do czasu aż będą złociste. Frytki po upieczeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W tym czasie

365 dni dookoła kuchni
Klopsy jajeczne z ryżem 260

przygotowaniu. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana . Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 100 g ryżu basmati biały ale-raj 1 pęczek zielonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej kokosowy nierafinowany do smażenia Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną(...)wodą i ostudzić. Jajka pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać jajka z ryżem,bułką tartą i surowym jajkiem. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę i doprawić do smaku. Uformować klopsy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto

Ala piecze i gotuje
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 136

burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 jajko 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej pęczek natki pietruszki sól, pieprz(...)zioła prowansalskie 1 op. mini mozzarelli 1/2 szklanki bułki tartej 3-4 łyżki sezamu Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy. Buraki obieramy, myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety drobiowe (mielone) 133

kotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz   Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel razem z piersią z kurczaka (maszynką do mielenia lub malakserem) . Do masy dodaj jajko, bułkę tartą(...)czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.   Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi).     Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego

Kulinarny S.O.S.
Bułki hamburgerowe 168

Bułki z dodatkiem lnu złocistego (można też użyć sezamu), do hamburgerów. Mają piękny złocisty kolor i nie są bardzo trudne w przygotowaniu. Składniki: (na 4 średniej wielkości bułki) 250g maki pszennej + łyżka, 40g Kasi, 2 żółtka, 120 ml ciepłego mleka, 12 g świeżych drożdży, szczypta soli, szczypta cukru, duża łyżka lnu złocistego lub sezamu, jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania(...)bułek. Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Kasię rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy żółtka, sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy ściereczką na min. godzinę. Po tym czasie

Lena Gotuje
Kotlety drobiowe (mielone) 134

kotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz   Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel razem z piersią z kurczaka (maszynką do mielenia lub malakserem) . Do masy dodaj jajko, bułkę tartą(...)czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.   Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi).     Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego

Kulinarne S.O.S.
Babka z ryby 129

dań jest babka z ryby znaleziona w Jak gotować Marii Disslowej, książce z okresu dwudziestolecia międzywojennego. 500 g filetów z ryby, 60 g masła, 1 cebula, 60 g tartej bułki, 30 g kaparów, 4 filety anchois, 100 ml gęstej śmietany 18%, kilka gałązek natki pietruszki, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, masło do wysmarowania formy(...)bułka tarta do wysypania formy, Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę pokroić w kostkę. Rybę pokroić w nieduże kawałki. Rybę z cebulą poddusić na maśle. Dusić około 10 minut. Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki (z łodyżkami), anchois, śmietanę i skórkę cytrynową. Wymieszać i zemleć w maszynce do mielenia (ja mieliłam trzy

królestwo garów
Kotlety pożarskie - pyszne 166

jedne z lepszych kotletów :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik )  Składniki na dwie porcje: 1 duży filet z kurczaka 2 jajka L 1 łyżeczka miękkiego masła 1-2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Mięso jak najdrobniej siekamy ostrym nożem lub możemy je zmielić. Ja posiekałam. Przekładamy do miski. 2. Z jednego jajka oddzielamy białko(...)żółtka (drugie zostawiamy do panierowania). Białko ubijamy, a do żółtka dodajemy miękkie masło i ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą pianę, mięso, sól, pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą (dodajemy jej tylko tyle, żeby masa dala się uformować, ale nie za dużo), mieszamy. 3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Na jednym talerzyku roztrzepujemy widelcem jajko, na drugi dajemy mąkę

kruche babeczki