bułki - 33426 przepisów (strona:221/2229)

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną 181

kaszy jaglanej. Mi osobiście smakowały bardziej, niż te tradycyjne ;) Składniki na 10 kotlecików: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 ½ szklanki mleka 8 jajek ugotowanych na twardo 3 jajka surowe 2 łyżki bułki tartej Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów i olej rzepakowy do smażenia.  Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku, przesypujemy do rondelka(...)Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, często mieszając, by nie przywarło. Miękką kaszę studzimy, a następnie łączymy z posiekanymi drobno jajkami na twardo, jajkami surowymi, posiekanym koperkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nabieramy w dłonie odrobinę farszu i formujemy na kształt płaskiego kotleta lub jak ja- na kształt walca. Obtaczamy w bułce tartej

Kuchnia w czekoladzie
Rolada mięsna z farszem jajecznym i kabanosem 220

wszystkie soki zatrzymują się w środku. Bardzo smaczna, miękka rolada z mięsa, która nie rozpada się podczas krojenia. 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 jajka 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do moczenia bułki 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka soli pieprz czarny 300 g boczku wędzonego FARSZ JAJECZNY(...)jajeczny. Ugotować jajka na twardo, pokroić w kostkę i dołożyć do startego na tarce jarzynowej sera. Wszystko wymieszać z majonezem i chrzanem doprawiając do smaku solą i pieprzem. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, aż zmięknie. Mięso mielone wymieszać z jajkami, drobno posiekaną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, odciśniętą bułką i wszystkimi przyprawami. Wyrobione mięso rozłożyć na foli spożywczej i uformować prostokąt

https:KKuchniaMniam
Kotlety jajeczne 95

używała blendera czy malaksera. Dzięki temu każdy kotlet miał wyczuwalne kawałki jajka i cebuli. Dzisiaj przygotowałam wersję z wykorzystaniem blendera, czyli masa jajeczna była całkowicie gładka. Do tego bułka tarta, surowe jajko i sól. Podałam je z surówką i dipem z jogurtu naturalnego. Kotlety jajeczne / 8 kotlecików lub 4 kotlety Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe(...)łyżki bułki tartej plus do panierowania 1 szczypta słodkiej papryki sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: 5 jajek ugotowanych na twardo obieramy ze skorupek. Wkładamy do blendera. Dodajemy także surowe jako. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, słodką paprykę w proszku oraz sól. Mieszamy starannie. Z masy jajecznej formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w bułce

Moja smaczna kuchnia
NADZIEWANY MIGDAŁOWIEC 109

Ciasto wychodzi troszkę gęste.  Przełożenie: 1/3 ciasta przełożyć do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie nałożyć nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać wierzch.  Piec około 45 - 55 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C, do "suchego patyczka".  Wystudzone ciasto oprószyć cukrem(...)waniliowym. Rada: ciasto najlepiej upiec w prostej formie - keksówce, ponieważ łatwiej będzie nam je rozsmarować, gdyż jest trochę gęste warto spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, a nie obsypywać bułką tartą, ponieważ przy rozprowadzaniu ciasta w przypadku obsypania bułką tartą ciasto wymieszamy z bułką tartą, a to może skutkować przyklejeniem ciasta do formy i trudniejszym jej wyjęciem Jak zrobić mączkę

Ciastka - domowe słodkości
Kotlety pulpety rybne w marynacie 94

kawałek selera, liść laurowy, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. kotlety / pulpety : 1 kg filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki(...)smaku solą i cukrem. Ostudzić. Kotlety : cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano

królestwo garów
Kotlety rybne z zieleniną 95

filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, 3 - 4 łyżki siekanego koperku, 3 – 4 łyżki siekanego szczypiorku, cukier, olej/oliwa do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć(...)maszynce do mięsa. Dodać zieleninę (koperek i szczypiorek). Doprawić do smaku solą i pieprzem i imbirem. Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. zastawa

królestwo garów
Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem 102

kaszy po tym gdy ugotowaliście ją jako dodatek do głównego dania ? Z ręką na sercu, często zostanie jej dwie, trzy łyżki. Wtedy możecie z niej zrobić dodając cebulę, czosnek, bułkę tartą i resztki mięsa ( np. wędlin ) – przepyszne krokieciki do tego sos, z resztki pasty pomidorowej i obiad lub pyszna przekąska gotowa. Ha! jakie to proste prawda ?     Przepis(...)papryką” proporcje na 4 osoby 300 g ugotowanej kaszy mazurskiej 100 g wędlin 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki pietruszki 2 jajka bułka tarta sól i pieprz olej z pestek winogron do smażenia sos: 3-4 łyżki pasty Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką 3-4 łyżki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich kmin

Kuchnia na wzgórzu
Ekspresowe bułki bez wyrastania! - bułki śniadaniowe 123

ramach Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu wybrałam bułki ekspresowe z bloga Kuchnia na wrzosowisku. Napiszę tak: bułki są mega szybkie, upiecze je każdy, nawet ten kto nigdy nic nie piekł, uwierzcie, wiem co piszę. Zagniatam ciasto, formuje bułeczki i piekę, w sumie może 40 minut, rewelacja. Wstaje rano, zarabiam ciasto, wkładam do piekarnika, idę pod prysznic a jak wychodzę(...)bułki gotowe. Naprawdę warto. Bułki śniadaniowe bez wyrastania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Menu na tydzień: Zdrowe, domowe fast foody 92

kochamy w fast foodach: jest pachnące, aromatyczne i bosko chrupiące. A najlepsze jest to, że nuggetsy nie są smażone w głębokim tłuszczu. W panierce w ogóle nie ma bułki tartej! Cała tajemnica dania tkwi właśnie w mieszance z jakiej zrobiona jest panierka. Zobacz przepis. Wtorek: Domowy kebab z kurczaka Każdy miłośnik „kebsa” zakocha się w domowej wersji najpopularniejszego polskiego street(...)fooda. Kebab z kurczaka własnej produkcji w niczym nie ustępuje kebabom sprzedawanym na ulicy. A mamy pewność z czego jest zrobiony. Do kebaba, zamiast bułki, chlebka pitta, proponujemy zdrową, aromatyczną sałatkę tabulleh. Środa: Wegetariańskie hamburgery Hamburgery według tego przepisu zrobicie w maks. 15 minut. Nieco więcej czasu zajmie Wam upieczenie bułek, ale to kwestia raptem 20-25 minut, łącznie

Niedzielny kucharz
Kotlety pożarskie 123

mięsa mielonego drobiowego 2 ząbki czosnku  przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka 1 jajko 1 pełna łyżeczka rozpuszczonego i ostudzonego masła pęczek szczypiorku ok. 2 łyżek bułki tartej na panierkę: 1 jajko + mąka pszenna + bułka tarta     Mięso wrzucić do miski, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszać. Żółtko jajka dokładnie rozetrzeć z masłem, dodać(...)mięsa, wymieszać. Szczypiorek posiekać drobno, wrzucić do mięsa, dodać również bułkę tartą, ponownie wymieszać. Białko jajka ubić na sztywno i delikatnie łyżką wmieszać w mięso.    Wilgotnymi dłońmi ostrożnie formować podłużne kotlety, obtaczać je w mące (cieniutka warstwa), rozbełatnym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron  (najlepiej pod przykryciem) na rozgrzanym

Simply Food
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 116

Proste kotlety z łososia ➤czas przygotowania:  20 minut + 20-30 minut na schłodzenie kotletów Składniki /na 2 porcje: 300 g mrożonych filetów z łososia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 mały pęczek koperku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki płatków chilli skórka z 1/2 cytryny  1/2 łyżeczki soli  świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy  Przygotowanie(...)Filety z łososia rozmroź, np. przez noc w lodówce. Włóż je do misy malaksera i zmiksuj pulsacyjnie na małe kawałki.  Dodaj jajko, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i uformuj 2 płaskie kotlety. Wstaw do lodówki na 20-30 minut. Możesz też zrobić je dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc.  Obtocz w bułce tartej. Smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Krokieciki ryżowe z pieczarkami i serem 106

mnie biały 250g pieczarek 1 cebula 100g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 2 łyżki masła sól, pieprz 2 jaja 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cząstki. Na patelni lub w dużym rondelku rozgrzewamy masło(...)solą, pieprzem i smażymy do momentu odparowania wody, którą puszczą grzyby. Odkładamy do przestudzenia. Ryż łączymy w misce z pieczarkami i cebulą. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, starty ser oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Powinniśmy otrzymać dość kleistą masę, z której następnie formujemy owalne kotlety. Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty

Smaki Na Talerzu
Krokiety ziemniaczane z szynką, serem i szczypiorkiem 122

oraz interesującą alternatywą dla klasycznie podanych do obiadu ziemniaków czy frytek. Składniki: 1kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 150g szynki konserwowej 150g żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek szczypiorku sól pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: olej do smażenia mąka bułka tarta jajka Wykonanie: 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. 2. Szynkę konserwową(...)obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajka, bułkę tartą, żółty ser, szynkę, szczypiorek, przesmażoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Z gotowej masy uformować rękoma w krokiety

Szalona Kuchnia Eweliny
Holenderska sałatka z tuńczykiem w chrupiącej bułce 101

Smaczna jajeczna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą cebulką, słodkim jabłkiem, chrupiącą kukurydzą i świeżym szczypiorkiem. Podana na świeżej sałacie z chrupiącą bułką to ciekawa propozycja na imprezową przekąskę lub pełnowartościowe śniadanie. Składniki: 6 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszka kukurydzy 1 jabłko 2 cebulki dymki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu sól pieprz Dodatkowo(...)bułek kajzerek 12 listków sałaty Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. 2. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 4. Cebulki i  szczypiorek drobno posiekać. 5. Wszystkie składniki przełożyć do miski dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Bułki przekroić na pół, położyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Hot dog Polish Boy 168

też nie ma co ukrywać, dużo lepiej zjeść domowego hot doga niż takiego kupionego gdzieś na stacji. Dodatkowo, jeśli chcecie, możecie sami upiec bułeczki (polecam przepis na domowe bułki do hot dogów ), przygotować własną surówkę i samodzielnie przygotować frytki. W ten sposób niby zjecie fast food, ale będzie on przygotowany ze sprawdzonych składników i będziecie wiedzieć co w nim siedzi(...)Polish Boy przepis na dwie porcje 2 bułki typu paluch (lub jedna długa bagietka) 2 kiełbasy wędzone dowolna surówka, np. coleslaw ziemniaki olej sos czosnkowy ketchup musztarda sól Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na frytki. W garnku rozgrzej dobrze olej, smaż frytki do czasu aż będą złociste. Frytki po upieczeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W tym czasie

365 dni dookoła kuchni