bułki - 33426 przepisów (strona:229/2229)

Rabanadas - Smaczny Ratunek Dla Czerstwego Pieczywa 1239

Rabanadas to nic innego jak czerstwa bagietka bądź, bułka zamoczona w mleku z jajkiem, usmażona w tłuszczu i obtoczona w cukrze z cynamonem :) Przekąska idealna z kubkiem mleka na zimowe wieczory ;) Składniki: 1/2 czerstwej bagietki lub innej bułki 1 jajko 1/2 szkl mleka lub napoju mlecznego np. sojowego 3-4 łyżki cukru brązowego cynamon do smaku ewentualnie przyprawa do piernika(...)cukier waniliowy olej lub oliwa z oliwek do smażenia 1. Bagietkę bądź bułkę kroję na około 2 cm kromki. 2. W misce/głębokim talerzu roztrzepuje jajko z mlekiem. 3. W osobnym talerzu mieszam cukier z cynamonem. 4. Kromki bułki maczam w mleku z jajkiem i wykładam na rozgrzaną patelnie z olejem/oliwą. Smażę na rumiano z obydwóch stron. Zdjęte kromki

Gotowanie...to proste !
Domowy burger z konfiturą z cebuli 248

cebuli możecie również wykorzystać np. do kanapki z wołowiną albo kurczakiem. Z całą pewnością posłuży jako smaczny dodatek. Składniki na burgera 200g mięsa wołowego 1 żółtko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz bułki do hamburgerów pomidor Składniki na konfiturę z cebuli 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka miodu olej do smażenia 50 ml czerwonego wytrawnego wina Przepis(...)oleju. Dodajemy cukier, miód i wino. Całość dusimy przez ok. 15 minut aż cebula będzie miękka. Domowy burger z konfiturą z cebuli – przepis Mięso wyrabiamy razem z żółtkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy okrągłe burgery o grubości ok. 1-1,5 cm i smażymy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. W międzyczasie bułkę kroimy na połówki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone kotlety mielone w sosie grzybowym 228

Składniki: na kotlety: 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 1 cukinia 1 cebula 1 czerstwa bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku na sos: wywar z gotowanych suszonych grzybów do pierogów, który został zamroziłam i teraz użyłam go jako bazy do sosu zasmażka do sosu: masło oraz mąka Przygotowanie: mięso przełożyć do miski, wbić jajo, dodać startą(...)grubych oczkach cukinię, dodać namoczoną w mleku bułkę oraz bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i tak powstałą masę formować w małe kotlety dłońmi i układać w naczyniu żaroodpornym naczynie z kotletami wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do zrumienienia, ok 20 minut na patelni rozpuść mało i dodawaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kotlety mielone z pieczarkami 245

duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ok 2 łyżeczek soli bułka tarta tłuszcz do smażenia Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę(...)zeszklić. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu

https:KKuchniaMniam
Kotlety mielone z pieczarkami 722

duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ok 2 łyżeczek soli bułka tarta tłuszcz do smażenia Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę(...)zeszklić. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu

https:KKuchniaMniam
Łabędzi Puch 365

przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła, Posypka: 80g wiórków kokosowych, 1 łyżka masła, 3 łyżki cukru, Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki(...)blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa: Bułki kajzerki kroję na mniejsze kawałki. Bułki zalewam 2 szklankami mleka. Odstawiam na 15 minut, aby zmiękły. Następnie bułki ugniatam widelcem, do uzyskania papki. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Pozostałą szklankę mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Burger z szarpaną wołowiną i colesławem z czerwonej kapusty 307

serwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy. Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 2,5 h szarpana wołowina  (przepis) maślane bułki do burgerów  (przepis) Coleslaw 1/4 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 4-5 łyżek majonezu 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka octu winnego z białego wina 1/4 szklanki maślanki sól(...)pieprz Dodatkowo ogórki kiszone kilka łyżek majonezu  ewentualnie ketchup Przygotowanie: 1. Szarpaną wołowinę przygotować według  przepisu 2. Bułki przygotować według  przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, majonez mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy

Słodki Kompromis
Szpinakowo selerowa z grzankami 171

takie uwielbiam. 2 ziemniaki 2 marchewki 1 por biała część 4 łodygi selera naciowego 100 g szpinaku baby sól, pieprz 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki gęstej śmietany 2 bułki 4 jajka natka pietruszki masło klarowane 2 liście laurowe 2 ziela angielskie Ziemniaki, marchew obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Marchew kroję wzdłuż na ćwiartki.  Do garnka wlewam bulion, dodaję(...)samej patelni przesmażam szpinak baby i dodaję do zupy. Śmietanę hartuję niewielką ilością zupy i wlewam do garnka. Zupy już nie gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, podaję z natką. Grzanki: Bułki kroję na pół. Wydrążam z nich miąższ ze środka.Na patelni rozpuszczam niewielką ilość masła i przesmażam bułkę z każdej strony. Wbijam jajko we wgłębienie bułki i odwracam

wesoła kuchnia
#1 – Pomorze i Kaszuby 185

posiekana, 50 g ryżu lub kaszy, 1 surowe jajko, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3-4 łyżki bułki tartej, 1/4 szklanki śmietany 12% Przygotowanie : Makrelę układamy w misce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ryż gotujemy na półmiękko, odcedzamy i studzimy. Cebulkę podsmażamy na łyżce masła. Rybę(...)wyjmujemy z mleka i obieramy ze skóry i ości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, 3 łyżki mleka spod ryby i dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy. Ryż, rybę, jajka na twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy

Życie ze smakiem
Schab w śmietanie 627

cebula  1 szt ząbku czosnku  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  sól do smaku według uznania  200 ml śmietany 18 % Panierka  2 Jajka  1 szklanka bułki tartej Wykonanie  Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem , następnie przekładamy do miski , dodajemy obraną cebulę oraz czosnek , doprawiamy przyprawami powyżej wymienionymi i odstawiamy na noc , bądź jak mamy nie za wiele(...)śmietany i przekładamy do talerza , a do naszej śmietany dodajemy jajka i dokładnie mieszamy , następnie rozgrzewamy patelnie z oliwą i zaczynamy panierować nasze kotlety . Do oddzielnego talerza wsypuje bułkę tartą , następnie naszego kotleta oprószam bułką , następnie zanurzam w śmietanie z jajkami a na końcu ponownie  w bułce i na rozgrzaną patelnie zaczynamy smażyć kotlety po obu stronach na złoty

Mój Smak
Kotleciki z soczewicy... 153

albo  klopsikach , czy  zupach . Dzisiejsze kotleciki sprawdziły się znakomicie. Okazały się idealne nie tylko z dodatkiem sałatki, ale też jako zapełniacz do kanapek - w parze z miękkimi bułkami i pochlapane keczupem pracowały, jako 'burgery'. :) Inspiracja z bloga  Kuchenny bałagan . Składniki: (na 15 niewielkich sztuk) szklanka = 250ml 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku(...)szklanki płatków owsianych* sól i pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki  1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek  bułka tarta do panierowania Soczewicę wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody. Ugotuj do miękkości, a jeżeli soczewica nie wchłonęła całej wody, odcedź. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki, a następnie ugotuj

Lejdi of the house
Kotleciki ryżowo-marchewkowe, z jajkiem... 163

Zacisze kuchenne . Składniki: (na 10-12 sztuk) 2 szklanki ugotowanego, zimnego ryżu 2 marchewki 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2 lekko czubate łyżki bułki tartej  2 lekko czubate łyżki płatków owsianych sól i pieprz bułka tarta do panierowania 1 łyżka oleju +  do smażenia Cebulę drobno posiekaj i wrzucić na rozgrzany olej, dodaj startą(...)twardo. Wbij jajka, dopraw. ( Mój ryż czekał odrobinę za długo na   zużycie, stad dodatkowe surowe jajko, inaczej masa była za sypka i nie dało się jej formować. ) Wsyp bułkę tartą i płatki owsiane. Wymieszaj dokładnie i zostaw w lodówce na 30-60 minut. Z masy formuj niewielkie kotlety, panieruj w bułce. Obsmażaj na złoto, na nieprzywierajacej patelni. Podawaj

Lejdi of the house
Klopsy z jajek 599

mieć szybki i smaczny obiad. Zalecam użyć jajek wiejskich ewentualnie "zerówki". Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: 7 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy dijon 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego sól do smaku pieprz biały do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia  Przygotowanie: Cebulę pokroić(...)drobną kostkę i lekko podsmażyć na maśle klarowanym. Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić surowe jajko dodać cebulkę razem z masłem, musztardę, bułkę tartą i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować klopsy i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Wtedy masa stężeje i łatwiej jest panierować i utrzymać formę

Ala piecze i gotuje
Kotlety mielone z cielęciny 114

Delikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem.  Składniki 300 g mielonej łopatki cielęcej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała kajzerka mleko do moczenia 1 jajko bułka tarta masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając(...)odrobinę mleka z moczenia bułki. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Domowe bułki do hamburgerów 206

Domowe bułki do hamburgerów to zupełnie inny wymiar pieczywa, niż te gotowe zbite buły z marketów. Czasami zdarza mi się te marketowe kupić, ale nie ma porównania z tymi domowymi – te własnoręcznie przygotowane mają po prostu smak! Polecam zrobić sobie zapas takich bułeczek i zamrozić, aby mieć na inną okazję. Bułeczki doskonale smakują posypane sezamem, ale także czarnuszką, jeżeli(...)lubicie. Jeżeli planujecie przygotować domowe burgery, musicie zrobić domowe bułki – to podstawa Smacznego i dajcie znać czy się udało! Oczywiście te bułeczki możecie śmiało potraktować, jako pieczywo śniadaniowe – smakują ze wszystkim dobrze. A ja… lubię je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem Zobacz też: Domowe burgery wieprzowo-wołowe Przepis na domowe bułki do hamburgerów Drukuj przepis Porcji: 10 Czas

Kuchnia Bazylii