dzisiaj taki domowy zestaw hamburgera z frytkami. Zjedzony od czasu do czasu smakuje wybornie. Przy okazji zdradzę Wam sekret idealnych frytek 😊 Hamburger Składniki na 4 sztuki: 4 bułki 500 g wołowiny 1 lekko czubata łyżka musztardy Dijon gruby, świeżo mielony pieprz do smaku 3-5 łyżek zimnej wody dodatki: sałata, pomidor, ogórek konserwowy, cebula, etc. musztarda, ketchup Mięso posiekać ostrym(...)nożem lub zmielić maszynką do mielenia na średniej grubości sitku. Dodać musztardę, pieprz i wodę. Dokładnie wyrobić mięso. Woda doda mięsu soczystości. Uformować 4 kotlety, wielkością dopasowaną do wielkości bułek. Smażyć z obu stron po około 4 minuty na średnio rozgrzanej patelni, natłuszczonej lekko olejem (lub na grillu, patelni grillowej.) Podczas smażenia każdy kotlet dociskać lekko łopatką. Bułki przekroić, opiec
Codzienna kuchnia niecodziennakotlecików i można je zjeść następnego dnia. SKŁADNIKI 350g makaronu(muszelki,świderki,wstążki itp.) cebula ok.100g.szynki 150g sera żółtego 2 ząbki czosnku szklanka mąki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 200g mielonego mięsa trochę oleju sól,pieprz bułka tarta (do obtaczania kotlecików) olej do smażenia WYKONANIE Makaron gotujemy,odcedzamy i studzimy,chyba że mamy makaron z poprzedniego dnia ;).Ugotowany(...)wrzucamy do garnka dodajemy troszkę oleju i podsmażamy chwilkę,później dodajemy mięso mielone i też smażymy chwilkę wszystko razem,studzimy i dodajemy do makaronu.Dodajemy także starty żółty ser,jajka,bułkę tartą i mąkę.Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i ulubionymi przyprawami. Z masy formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle
Mała w garnku mieszaszybki obiad kotlety mortadelowe w panierce z cebulką prażoną oraz słodką papryką w proszku . Te ostatnie to mój nowy dodatek, bo za młodu gdy je jadałam, to tylko bułka tarta występowała w tej roli. Z racji niedużej pracochłonności całego obiadu, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek - 14 lipca 2017r . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu: c.d.n. Składniki(...)osób: 4 plastry mortadeli - o grubości ok 1 cm 1 jajko olej rzepakowy - do smażenia PANIERKA: 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka cebulki prażonej - zmielona na proszek w młynku do kawy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego W miseczce rozbełtać widelcem jajko. Cebulkę prażoną zmielić w młynku do kawy
Grunt to przepis!Smaczne,łatwe w przygotowaniu i idealne na śniadanie lub kolację . Składniki: około 8 bułek 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 300 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego,letniego masła 1 jajko Plus jedno żółtko do posmarowania bułek po wyrośnięciu.Mak ,do posypania bułek z wierzchu. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże(...)odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do miski wrzucić rozbełtane jajko ,rozczyn ,część mąki, sól ,mleko I wyrabiać ciasto .Jest dość luźne, ale to zagwarantuje nam puszystość bułek.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 0,5 godziny. Smarujemy żółtkiem
Ladylaura.SKŁADNIKI:na ok 8 sztuk ✔1 brokuł ✔2 jajka ✔6 łyżek bułki tartej do kotletów ✔1 /2 szklanki bułki tartej do panierki ✔sól i pieprz do smaku ✔1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej i słodkiej ✔1 łyżka oregano ✔1 łyżka koperku ✔1 kulka mozzarelli ✔1 łyżka czosnku granulowanego ✔olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Brokuły gotuję a następnie studzę. Zimne(...)brokuły dzielę na mniejsze części. Do malaksera wkładam brokuła, jajka, bułkę, mozzarellę oraz przyprawy. Dokładnie ze sobą mielę na gładką masę. Z masy formuję kotleciki. Następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na głębokim oleju ze wszystkich stron. Smażę na rumiano
Gotowanie PatkiSkładniki: łopatka bez kości 60 dag, przyprawa do steku gruboziarnista Prymat 1 opakowanie, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, bułka czerstwa 1 sztuka, tarta bułka 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba można kupić zmielone mięso z łopatki = łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach, wsypać opakowanie przyprawy Prymat(...)dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, dodać bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, dodać tartej bułki i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować zwilżoną dłonią kotlety mielone 2 cm grubości, kłaść na gorący olej na patelni smażyć rumiane kotlety z obu stron, następnie przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki
W Mojej Kuchni Lubięmielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy do miski. Ziemniaka obieramy i ścieramy do mięsa na tarce(...)mieszając. Sprawdzamy czy nie trzeba sosu dosolić lub popieprzyć. WSZYSTKO RAZEM Wrzucamy upieczone klopsy do gorącego sosu i delikatnie wszystko ze sobą mieszamy. Zasypujemy tartym serem – rozpuści się. Grillujemy bułki, nacinamy je jak łódki – w każdą wkładamy łyżkę sosu i 3 klopsiki. Posypujemy pociętą sałatą lub inną wybraną zieleniną i podajemy od razu. Nie muszę chyba pisać, że najlepiej smakują
Karo in the Kitchensprawdzony biszkopt znajdziecie tu - klik .) Dodatkowo świetnie smakuje i zawsze znika ekspresowo. Wiele osób zawsze pyta mnie czym obsypałam tort... To świetny i sprawdzony patent mojej mamy - bułka tarta! A jeśli nie macie pomysłu na udekorowanie Waszego dzieła, wszakże ozdoba tortu to podstawa - koniecznie zajrzyjcie do Cukieterii - klik . Znajdziecie tam wszystko, a nawet... o wiele więcej! (Tortownica o średnicy(...)szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250g masła 1/2 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml) 300-400g truskawek Nasączenie: nalewka truskawkowa + woda Dodatkowo na boki i wierzch: bułka tarta Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie
Di gotujeśniadanie pyszne i chrupiące bułki zawsze są mile widziane. Do szkoły i pracy na kanapki, na śniadanie jako dodatek do past i smarowideł, możliwości wiele więc zachęcam do pieczenia własnych bułek. Ciasto na bułki zrobiłam według formuły 1 - 2 - 3 czyli na 1 część zakwasu, dałam 2 części wody i 3 części mąki. Te są aromatyczne z miękkim wnętrzem(...)chrupiącą skórką. Bułki na zakwasie pszennym z prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie500g boczniaków (najlepiej tych o większych rozmiarach) 1 szklanka mąki 4 łyżeczki wędzonej suszonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego suszonego czosnku sól i pieprz 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia boczniaków Boczniaki umyj i osusz na papierowym ręczniku. Do większej miski wsyp mąkę, 2 łyżeczki wędzonej papryki, starte ząbki czosnku, sól i pieprz. Wlej wodę(...)dokładnie zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na duży talerz wysyp bułkę tartą, dodaj kolejne 2 łyżeczki wędzonej papryki oraz czosnek w proszku, a także odrobinę soli i pieprzu, po czym zamieszaj. Zabierz się za panierowanie grzybów: każdego boczniaka dokładnie obtocz w cieście, a następnie w bułce tartej (jeżeli zabraknie Ci bułki, dorób kolejną porcję w podanych proporcjach). Na patelni rozgrzej
Roślinna - blog wegańskimakaronu. Polecam! (około 7-8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko ) (*) 1 jajko 1/2 bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sol, pieprz ziołowy i naturalny Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Komosę ugotować w osolonej wodzie(...)według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W misce umieścić mięso, komosę, rozmoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz jajko. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i przełożyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujechyba lata temu, wolę przygotować go sama w domu, dodać swoje ulubione składniki, przynajmniej wiem co ląduje na moim talerzu. Będę szczera w tym wydaniu jest pyszny! Składniki: 4 bułki do hamburgerów ½ kg mięsa z uda kurczaka(bez skóry) ½ pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka sosu piri piri(...)pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić mięso, uformować 4 duże kotlety wielkości bułki, smażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony. Salsa: Pomidora i cebulę pokroić w kostkę , tak samo awokado, skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną natkę, kukurydzę osączoną
Wanilia i Kardamonkońca! Kochani! Wiecie, że: Warzywa Bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt? Wiemy co jemy! :) Składniki na 3-4 burgery: 3/4 bułki pełnoziarniste Puszka (425ml) mieszanki meksykańskiej Mexico Bonduelle 1 łyżka otrębów (dowolnych) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego Szczypta ostrej papryki Olej(...)smażenia (u mnie kokosowy) Bułka tarta pełnoziarnista do obtoczenia Sól Sos: 3 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki jogurtu + warzywa (ogórek, pomidor, cebula) Przygotowanie: Mieszankę meksykańską (odrobinę można zostawić do dekoracji) zblendować z przyprawami, otrębami i siemieniem lnianym. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju aż do zarumienienia. Składniki na sos wymieszać. Warzywa umyć
Czarnawisienkamielonej łopatki wieprzowej, 2 niezbyt duże jabłka, 1 mały por (lub połowa normalnej wielkości), 1 duże jajko, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 1 bułka kajzerka (czerstwa), 2 łyżki bułki tartej, 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu. Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do panierowania. Czasami wystarczy dodać kilka dodatkowych składników do klasycznej potrawy, żeby uzyskać zupełnie nowe danie. Dzięki dodaniu jabłka(...)następnie lekko ją odcisnąć (nie powinno z niej kapać). Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać je dłonią. Z masy mięsnej uformować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto. Inspiracja: gotowaniecieszy.blox.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnikaszy jaglanej – Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 mały kalafior (ok. 450g) 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia kotletów 40g parmezanu oliwa z oliwek lub olej do smażenia 1 czubata łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku koperek – kilka gałązek(...)mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie na miękko. Odcedzić, a następnie jeszcze gorącego ugnieść tłuczkiem do puree. Kolejno dorzucić kaszę jaglaną, wbić jajko, dodać dwie czubate łyżki bułki tartej, parmezan starty na tarce o małych oczkach, zioła prowansalskie, a na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (jeśli uważamy, że kasza nie jest dość słona). Wymieszać. Opcjonalnie można
Kulinarne Przeboje