Sierpień miesiącem ogórkowych przetworów, podaję znakomity przepis na ogórki w zalewie słodko-kwasnej. Przepyszne;) 3 kg ogórków (najlepiej takie większe) 3 papryki (czerwona, żółta) 3 duże cebule 3/4 szklanki soli kamiennej 4 l wody Ogórki kroimy wzdłuż w ósemki, czy ćwiartki zależy od wielkości ogórka. Paprykę w paski, cebulę w piórka. Do miski wlewamy wodę i wsypujemy
Moje Słodkie PiekiełkoRano kupiłam włoskie ciabatty, zapomniałam jednak o pomidorach. Nic nie szkodzi, bo powstały bardzo smaczne grzanki z ogórkiem zielonym i dodatkami. To mój pierwszy taki pomysł na grzanki w nieco innym wydaniu. Gwarantuję, że efekt jest bardzo pozytywny, chrupiące bułeczki zostały zjedzone ze smakiem, paluszki lizać! Nie potrzeba patelni grillowej czy piekarnika. Wystarczy opiekacz do kanapek lub toster(...)znaczenia jest pieczywo, wybierzcie najlepsze w mieście ciabatty, bo smak ma znaczenie. Połączyłam ogórek zielony z jogurtem naturalnym, posiekaną natką i czarnuszką i tym razem takie połączenie bardzo mi smakowało, dlatego też polecam i Wam, chrupiące pieczywo, orzeźwiający ogórek z jogurtem i najadając charakteru czarnuszka, niby niepozorna, a zmienia smak tradycyjnych produktów! Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem
Moja smaczna kuchniajogurtu naturalnego (lub majonezem), jajek, - z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów z koprem, - z dodatkiem cebuli i twarogu (lub jogurtu naturalnego gęstego), - z dodatkiem cebuli, kremowego serka, szczypiorku, jajek, ogórków kiszonych lub konserwowych, - z dodatkiem twarogu, musztardy, majonezu, jajek, ogórków kiszonych. Pastę najczęściej blenduję bądź mieszam, ugniatam widelcem gdy chcę pastę w niewielkich kawałkach(...)talarkami chili, na ostro. Smak złagodnieje po dodaniu jajek i jogurtu, serka naturalnego, tofu, do woli. Do gotowej pasty można dodać pokrojoną drobniutko paprykę, świeżą lub marynowaną, podobnie z ogórkiem. Dodaję świeży koperek lub natkę pietruszki dla wzbogacenia smaku i aromatu, pięknie wtedy wygląda na kromce. Składniki: 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości 2 jajka ugotowane
Zasmakuj Kuchnizieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis na ogórki małosolne 2 szczypty czarnuszki 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Pomidora i fasolkę myjemy. Osuszamy. Pomidora kroimy na plastry i rozkładamy na talerzu. Z fasolki(...)zachować kolor i sprężystość fasolki szparagowej po blanszowaniu przekładamy warzywo do wody z lodem, czyli hartujemy. Fasolkę odsączamy i kroimy na pół. Rozkładamy na środku talerza z pomidorem. Ogórka małosolnego kroimy w kostkę i układamy na fasolce. Posypujemy natką z pietruszki i czarnuszką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Oprószamy solą. Blanszowanie czyli wrzucenie warzyw do gotującej się wody na 3 minuty
Moja smaczna kuchniapora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado. Jeśli uda się(...)takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania. A ten jest krótki! Cóż tu więcej pisać, po prostu spróbujcie :) Składniki: 4 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewek (ok. 8 szt.) 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. kefiru 1 szkl. jogurtu naturalnego garść listków mięty sól pieprz Wykonanie: Ogórki
zadanie-gotowaniepora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado. Jeśli uda się(...)takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania. A ten jest krótki! Cóż tu więcej pisać, po prostu spróbujcie :) Składniki: 4 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewek (ok. 8 szt.) 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. kefiru 1 szkl. jogurtu naturalnego garść listków mięty sól pieprz Wykonanie: Ogórki
zadanie-gotowanieogórki w prawie każdej postaci, więc może warto odświeżyć bloga i coś napisać :) Składniki: ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki średnie ogórki słoiki (u mnie litrowe) zalewa - na litr wody 5 dkg soli Wykonanie: Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Powciskać ogórki - mniejsze
W kuchni bez szafeksię on jeszcze bardziej zdrowy i oryginalny. 150 ml koncentratu barszczu Krakus 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 pęczek botwinki 1 średniej długości ogórek 3-4 ogórki małosolne 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 400 ml zsiadłego mleka 250 ml gęstego jogurtu 2 łyżki nasion Chia sól, pieprz Nasiona Chia wymieszać z jogurtem(...)drobne kawałki, wrzucić do wrzącego rosołu i gotować przez około 3-4 minuty - botwinka powinna być lekko chrupiąca, nie można jej rozgotować. Całość pozostawić do wystudzenia. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek pokroić. Do schłodzonej botwinki dodać zsiadłe mleko, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koncentrat barszczu. Dokładnie wymieszać, przyprawić
Jadło i czytadłowystudzenia.Ogórki dokładnie szorujemy,odcinamy końcówki i kroimy na plasterki-tylko nie za cienkie bo później robią się ciapowate.W 2 litrach wody rozpuszczamy sól i taką wodą zalewamy pokrojone ogórki tak aby całe były przykryte i odstawiamy na 3-4 godziny,w między czasie mieszamy parę razy. Po tym czasie odsączamy ogóreczki na durszlaku lub na sitku.Czas na nasze(...)słoiczki :).Na dno każdego z nich kładziemy po 4 plasterki marchewki,parę ziarenek ziela angielskiego i pieprzu i po pół łyżeczki gorczycy,następnie wkładamy nasze ogórki.Wkładamy je luźno nie dociskamy i wlewamy do słoików naszą zalewę.Słoiczki dobrze zakręcamy.Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę,następnie słoiki ,nalewamy wody tak mniej więcej do 3/4 wysokości słoika i pasteryzujemy
Mała w garnku mieszapaski, przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym i doprawić solą i pieprzem. Warzywa i sałatę umyć. Pomidorki przekroić na pół, z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski, ogórki konserwowe wyciągnąć z zalewy i przekroić każdy na 4 części. Z sałaty rzymskiej odciąć końcówkę, tak aby zostały nam liście. Jogurt naturalny przelać do miski, dodać obrane i przeciśnięte(...)Tortille zwilżyć mokrym pędzelkiem, po czym ułożyć na gorącej patelni i przypiec krótko z obu stron. Każdą tortillę posmarować najpierw sosem, następnie ułożyć liście sałaty, na to mięso, paprykę, ogórki i pomidorki, po czym polać sosem. Tortille zawinąć i u podstawy owinąć folią aluminiową podwijając ją również pod spód (dzięki temu tortille nie tylko nam się nie rozpadną
Passions hobbies lifeśrednich ogórków gruntowych; 5 średnich rzodkiewek; Pęczek szczypiorku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz; 2 czubate łyżki ziaren słonecznika. Sposób przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Słonecznik uprażyć na złoty kolor, na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej(...)wlać maślankę oraz śmietanę i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby dobrze się połączyły. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Do miski z maślanką i śmietaną wrzucić pokrojone ogórki, rzodkiewki oraz szczypiorek. Wymieszać. Chłodnik przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. Chłodnik podawać schłodzony
Gospodyni Miejskamajonezu 1 łyżeczka musztardy odrobina octu winnego 1 łyżka maggi lub sosu Worcester 1 ogórek korniszony pokrojony w drobną kosteczkę 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 1/2 łyżeczki cukru szczypta czosnku granulowanego szczypta słodkiej papryki sól pieprz DODATKOWO: 4 bułki hamburgerowe 2 - 3 ogórki korniszone pokrojone w plasterki 1 połowa cebuli pokrojona w drobną kostkę 4 plastry sera topionego(...)kotletów. SOS DO BIG MACA: W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ocet oraz maggi i mieszamy łyżeczką. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ogórek korniszony, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i cukrem. Mieszamy. Dwa lub trzy ogórki korniszone kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę. Sałatę myjemy. Jeśli liście są zbyt duże rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki przekrajamy
Gotuj z MąkąPrzepis podstawowy na ogórki małosolne. W zależności od upodobań, można je jeść nawet już następnego dnia po przygotowaniu. Ja właśnie takie lubię najbardziej. Ogórki dokładnie umyć. Od ogórków odkroić końcówki
BullioSkładniki: 300 g bobu 2 ogórki gruntowe lub 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 15-20 minut. Najlepiej pod koniec gotowania spróbować czy największe okazy są już wystarczająco miękkie. Po wystudzeniu bób oskubujemy ze skórek. Ogórki kroimy w średniej wielkości kostkę, łączymy z bobem(...)drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Artykuł Zielona sałatka z bobem i ogórkiem pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and Cookkostek dodać 3 ziemnaki średniej wielkości pokrojone w kostkę. Na patelni na oleju zeszklić 0,5 cebuli średniej wielkości pokrojonej w kostkę oraz 2 przecisnięte ząbki czosnku. 2 ogórki ok. 20 cm przeciąć na pół i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Dołożyć na patelnie do zeszklonej cebulki. Przesmażyc razem ok. 5 min. Następnie zawartość z patelni dodać(...)wywaru z ugototowanymi ziemniakami. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. aż ogórki będą miękkie. Wymieszać 0,5 szklanki śmietany i 1 łyżeczkę mąki. Garnek zestawić z ognia i wlać śmietanę z mąką do wywaru. Dołożyć topiony serek ementaler i postawić garnek na ogień, mieszać do rozpuszcenia serka. Po rozpuszczeniu odstawić z ognia i zmiksowąć na krem. Dodoać soli
Przepisy kulinarne babci Antoniny