Dzisiaj tradycyjny obiad kuchni polskiej. Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem. Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Zna każdy, lubi wielu. Idealne na danie niedzielne i dzień powszedni. Składniki: 6 kotletów z wołowiny sól i pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy delikatesowej 3 małe ogórki kiszone 2 duże cebule 200 g boczku surowego, wędzonego olej do podsmażenia(...)Musimy uzyskać dość cienkie kotleciki. Mięso najlepiej jest włożyć do woreczka i rozbijać przez folię. Każdego kotleta dość mocno solimy i pieprzymy oraz smarujemy łyżeczką musztardy (z jednej strony). Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Na każdym kawałku wołowiny kładziemy boczek, cebulę oraz ogórki. Do faszerowania zrazów zużyjemy połowę przygotowanej cebuli. Tą, która pozostanie
Smak mojego domuakcentem - ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ciasto na pizzę u mnie niezmiennie takie samo - zawsze się udaje :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 20 dag boczku 1 cebula 2-3 ogórki kiszone(...)tarty żółty ser Sposób przygotowania: 1. Boczek kroimy w kosteczkę, obsmażamy na oleju. 2. Ogórki kiszone dowolnie kroimy, cebulę kroimy w piórka. 3. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną. 4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. 5. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem. 6.Na sosie
Kuchnia domowa Aniserowa sałatka to krewniaczka sałatki Marzeny. Bezmięsna siostrzyczka ;) Zielona fasolka flagolet daje białkowy wsad, ogórki orzeźwiającą kwaśność, bazylia przenika i spaja wszystko charakterystycznym aromatem. Aha... ser - przecież to serowa sałatka! Ser jest tym elementem, który łączy całość, w ten specyficzny ostrawo-mazisty, jedyny w swoim rodzaju i lekko grzeszny sposób. Czy ktoś mnie rozumie? ;) Przy okazji opisywania swojej serowej(...)można się odżywiać tylko nim. I słońcem. OK, tylko jak wyglądałyby wtedy kulinarne blogi?! ;) Składniki: 1 puszka fasolki flagolet 75 g startego żółtego sera (najlepiej ostrego) 5 kiszonych ogórków (mocno kwaśnych) 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka suszonej bazylii (lub około 10 posiekanych listków świeżej) sól i pieprz Wykonanie: Fasolkę odsączyć i przepłukać. Ogórki obrać
zadanie-gotowaniesmakuje dzieciakom. Polecam! Czas przygotowania: około 20 minut Składniki: 0,3 litra bulionu (300ml) 3 kiszone ogórki 1 ugotowany ziemniak 1 ugotowana marchewka Przyprawy: odrobina pieprzu, odrobina soli Ogórki kiszone obieram ze skórki i kroje na mniejsze kawałki. Bulion podgrzewam delikatnie na małym ogniu dorzucając do niego ogórki, marchewkę i ziemniaka. Całość doprowadzam do wrzenia i miksuje
Kolizje Smakówmożliwych wersji. Tutaj zrobiona tak, aby nie tylko smakowała, ale też dobrze wyglądała. Zapisz przepis Drukuj Składniki 4 średnie ziemniaki (ok. 700g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) kilka średnich ogórków kiszonych lub konserwowych mały pęczek szczypiorku 125ml bulionu mięsnego lub warzywnego ocet z białego wina sól pieprz Instrukcje Ziemniaki albo gotujemy do miękkości (ok. 25 minut) „w mundurkach(...)ilością zimnej wody na ok. 10 minut. Cebulę obieramy i kroimy w dość wąskie półtalarki; skrapiamy octem i zostawiamy na kilka minut, aby nabrała głębokiego koloru. Szczypiorek drobno siekamy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, a chłodne już ziemniaki w grube plastry. Warzywa wykładamy w salaterce – w kolejności jaką uznamy za odpowiednią pod kątem estetyki. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz solą
Kulinarna Pokusamajonezem z dodatkiem jabłka i ogórków kiszonych to jedna z ciekawych kompozycji matiasowych. Szybka, bardzo wyraźna w smaku. My nie mogliśmy przestać jej jeść :) Lekko słona, chrupiąca od ogórka i jabłka, kremowa od majonezu. A że majonezu w niej niewiele, to także dość lekka. Świetna pozycja nie tylko na święta, ale też na szybką przekąskę na małe przyjęcie. Składniki(...)odsączeniu, mają właśnie ok. 200g) 1-2 jabłka (ja daję słodkie i kruche) 1 duża cebula czerwona 3-4 jajka ugotowane na twardo 3-4 większe ogórki kiszone 3 łyżki majonezu pieprz (sól raczej nie, bo matiasy są już słone) Wykonanie: Śledzie wymoczyć przed około pół godziny w wodzie, a najlepiej w mleku (chyba, że chcecie mieć takie mocno
Pociąg Do Kuchnimiodem i ogórkami kiszonymi Połączenie to wydaje się dziwne, zupełnie do siebie nie pasujące. Jednak w rzeczywistości słone masło orzechowe rewelacyjnie komponuje się ze słodkim miodem i kwaśnymi ogórkami. Aby zrobić tą kanapkę chleb smarujemy masłem orzechowym, następnie miodem a na wierzch układamy ogórki kiszone pokrojone w plastry
Mama GotujeŚledzie w sosie curry to danie, które na stałe wchodzi do mojego menu! Jest pyszne :) Jabłko, ogórek i czerwona cebula podkreślają smak śledzi, a sos z curry doskonale uzupełnia te smaki. Jak dla mnie, zwykłe śledzie w śmietanie, czy w sosie musztardowym nie umywają się do śledzi w sosie curry :) Uważam, że matiasy zamarynowane dzień wcześniej najlepiej się tutaj sprawdzą(...)gotowych śledzi w oleju, lub occie. Pomińcie wówczas zupełnie etap marynowania. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1 czerwona cebula 1 jabłko (najlepiej czerwone, dla koloru) 3 marynowane ogórki – korniszony 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki curry pieprz, ewentualnie sól Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru
Trzeci talerznigdy by ich nie tknęły. Wychodzi ich cała miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki: - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (ja pominęłam, gdyż(...)niewielkiej ilości oleju pod przykryciem, aż puszczą sok. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dalej smażymy, aż wchłoną całą wodę i nabiorą lekko złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Ogórki i pora drobno kroimy. Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki, sos, "śledzie", koperek, natkę, ogórki i pora umieszczamy w dużej misce i mieszamy do całkowitego
Be Fit Be Strongsobie obraz moich bliskich , których już nie ma.Zapraszam. FESTIWAL ZUPY - MAGIA W KUCHNI KLIK 1 kg.ryby 4 ziemniaki kostka 2-3 szkl.bulionu ugotowanego z wodą z ogórka bekon w paskach 5-6 ogórków kiszonych 250 ml.śmietany 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część 1 seler 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól ziele angielskie ********************************* Gotujemy(...)smak z różnej włoszczyzny i ryby i ziemniaków, wlewamy bulion z ogórków i Gotujemy około godziny.Podsmażamy lekko mąkę na maśle , zaprawiany tym zupę ,zabielamy śmietaną i wkładamy poszatkowane i ugotowane osobno ogórki ,Zagotować.Na rozgrzanej patelni smażymy paski bekonu na chrupiaco ,wkładamy do zupy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiogórek kiszony, ricotta, pieprz marynowany wszystko razem zmieszałam smaczną pastę w 5 min. przygotowałam. Jeśli z podpłomykami ją podamy to ciekawą przekąskę mamy. Ale pastę z ulubionym pieczywem można też serwować i jej smakiem się delektować. Składniki: pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże ogórki(...)Pasta: Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju, przekładamy do miski. Odsączoną cieciorkę (2 łyżki zostawiamy, będzie potrzebna do podpłomyków) zgniatamy widelcem, pozostawiając kilka w większych kawałkach i dodajemy do tuńczyka. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach, dokładnie odciskamy i dodajemy do tuńczyka. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę, pieprz marynowany, mieszamy i doprawiamy chili do smaku. Należy pamiętać
Moniki Smakołykipieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach 1/2 szkl przecieru pomidorowego typu passata 1/2 szkl bulionu 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) olej do smażenia sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa 1. Schab pokroić w paseczki, posypać ulubioną przyprawą (u mnie jest to ostatnio Przyprawa(...)mięs z Lidla). Obsmażyć na oleju na rumiano. Zdjąć z patelni. 2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki, pomidory i ogórki w kosteczkę. 3. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę i pieczarki, oprószyć solą i smażyć razem jeszcze ok 5 minut, po czym dodać mięso , pomidory, przecier i bulion i dusić następne
Kto ugości moich gości?sałatkę pojawił się nie dawno na blogu MyCookbok.pl i powiem Wam, że od razu mi się spodobał. Oryginalny przepis był z ogórkami małosolnymi i majonezem. Ja zamiast ogórków małosolnych dałam konserwowe a majonezu nie dawałam w ogóle. Sałatka jest bardzo smaczna, syta. I zgadzam się z Anią autorką bloga idealnie nadaje się na kolację, śniadanie czy na przekąskę(...)środku dnia. Zresztą przekonajcie się sami ;-) Zapraszam!!! Składniki: 500 g serka wiejskiego, 1 puszka zielonego groszku, 4 ogórki konserwowe, pęczek koperku, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz Wykonanie: Serek przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojony w kostkę ogórek, czosnek przeciśnięty przez praskę, odsączony groszek i drobno posiekany koperek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy sałatkę
Passion of CookingPrzepis dostałam od koleżanki z pracy. składniki: 2 szt ugotowany ryż w woreczkach , 5 szt jajka gotowane na twardo , 6 szt ogórek korniszon , 2 szt czerwona cebula , majonez , kethup sposób wykonania: 1. Ogórki pokroić w kosteczkę. 2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. 3. W naczyniu układać warstwowo: - zimny ryż rozłożyć równomiernie na dnie(...)naczynia - na ryż posypać pokrojone ogórki - wszystko zalać kethupem, rozprowadzić równomiernie po ogórkach - na kethup położyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę - wyłożyć majonez, równomiernie rozprowadzić po cebuli - wyłożyć następną torebkę ryżu - posypać jajkami potarkowanymi na drobnych oczkach - schłodzić w lodówce Sałatka super. W oryginale wierzch sałatki powinien być posypany natką pietruszki lub szczypiorkiem
Darcia w kuchniSkładniki: 6 filetów śledziowych 2 konserwowe ogórki pęczek koperku 2 łyżki majonezu(...)łyżki śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka białego octu winnego Sposób wykonania: Filety śledziowe moczymy w wodzie, tak aby były odpowiednio słone. Następnie kroimy je w paski. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą i octem. Umyty koper drobno szatkujemy i razem z ogórkami dodajemy do sosu. Śledzie polewamy sosem
Qchnia po prostu