miałam ochoty. W tym czasie moja koleżanka wyszeptała zrazy w sosie cebulowym. To była myśl. Dla odmiany przygotowałam moje zraziki z mięsa mielonego, a w środku ukryłam ogórka konserwowego owiniętego polędwicą surową ułożoną na musztardzie. Całość uduszone w pysznym cebulowym sosie, który nadał daniu przepyszny smak. W domu unosił się piękny zapach, który zwabił domowników na smaczny obiadek ... Zrazy(...)sosie cebulowym SKŁADNIKI: zrazy: 700 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej sól i pieprz do smaku 1 czerstwa bułka bułka tarta 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych 5 plastrów polędwicy surowej musztarda mąka pszenna olej do smażenia sos: 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 kostka bulionowa wołowa 70 ml śmietany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 2 ogórki(...)szklarniowe 4 pomidory 1 cebula 1 mały kubek kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ogórka obrać i pokroić w talarki. 2. Pomidory przekroić na 6-8 części. 3. Cebulę obrać, przekroić na 4 i pokroić. 4. Ogórki, pomidory, ogórki i cebulę połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem
A Ty Smakuj Mnieswoim blogu, jednak wiele czynników zewnętrznych spowodowało, że musiałam na jakiś czas zrobić sobie przerwę. Dzisiaj podam zaległy przepis na surówkę z kiszonych ogórków. Składniki: 400 g kiszonych ogórków 2 czerwone cebule 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 ugotowana marchewka 2 łyżki oleju (dałam olej z pestek słonecznika) Sposób wykonania : Ogórki, cebule i por pokroić
Na słodko lub wytrawnieSekret dobrze przyrządzonego leczo polega na tym, że nie dodajemy ani kropli wody. Zapisałam dokładnie krok po kroku jak to robi Andrzej i podaję dalej ;-) Składniki: 2 długie ogórki 3 cebule 4 pomidory 3 zmiażdżone ząbki czosnku 3 papryki różnokolorowe, po jednej z każdego koloru, czyli czerwona, żółta i zielona 30 dag pokrojonej kiełbasy 1 kostka rosołowa Sos sojowy(...)miarę miękka, dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i dalej dusimy. Gdy w garnku zrobi się w sucho dodajemy mokre warzywa: Pokrojone pomidory i obrane i pokrojone w kostkę ogórki. Doprawiamy przyprawami: dodajemy kostkę rosołową, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i sos sojowy. Wszystko dusimy do momentu aż warzywa będą w miarę miękkie. Gdy warzywa będą się podduszały
Na słodko lub wytrawnieIdealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka plastrów gotowanej wołowiny z rosołu – np. antrykotu lub rostbefu 1 ogórek małosolny pokrojony w plasterki. Przepis na ogórki małosolne. musztarda Dijon WYKONANIE Kromki chleba smarujemy musztardą. Układamy plastry wołowiny i ogórki. Składamy. Smacznego
OstryKęsKolejny przepis na jesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały. Składniki: 50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół(...)zupy. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie wykładamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Do czosnku dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Szklimy na złoty kolor. Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy kilka minut. Starte ogórki z cebulką i czosnkiem dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie
Kuchnia Pełna Pasjikrólowały chłodniki. Też robiłam chłodnik, po raz pierwszy i bardzo mi smakował :) Powrócę do niego jak tylko znów zaleje nas fala upałów... Składniki: 1 pęczek botwinki z buraczkami 2 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 0,5 l maślanki 4 czubate łyżki śmietany siekany szczypiorek siekany koperek sól, pieprz, cukier do smaku sok z cytryny jajka(...)twardo Sposób przygotowania: 1. Botwinkę myjemy, kroimy, buraczki kroimy na kawałki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy, dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy. 2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy. 3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę, maślankę i śmietanę. Dodajemy siekany szczypiorek i koperek
Kuchnia domowa Aniszczególnie w sezonie ogórkowym :) Składniki: 5-6 ogórków gruntowych siekany koperek siekana zielona cebulka 4-5 łyżek śmietany (12% lub 18%) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Ogórki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Solimy, odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar wody odlewamy. 2. Do ogórków dodajemy śmietanę, koperek i zieloną cebulkę, solimy i pieprzymy do smaku, Całość
Kuchnia domowa Aniprzyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy. 2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka. 3. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy(...)ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy. 5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Aniogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech obojętnie! Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe – ok. 600 g * ogórki konserwowe – 5 szt * cebula – 2 szt * koncentrat pomidorowy / albo passata pomidorowa – 200 g * olej – 125 ml * ocet – 1 łyżka * liść laurowy – 4 listki(...)śledziowe kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy. Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki. Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną
Ostra na Słodkozmianami pogodowymi… No i pomyślałam, że czas najwyższy na prostą sałatkę śledziową. Prostą bo przygotowaną z podstawowych składników, które każdy zawsze ma w domu takich ja cebula, jabłko, ogórki kiszone… no i składnik główny śledzie. Często ją przygotowuję(...)zawsze wszystkim smakuje. Pyszna i prosta sałatka ze śledzi – zapraszam serdecznie. Sałatka ze śledzi – składniki: ok. 0,5 kg śledzi (matjasy) 2 cebule 2 jabłka 4-5 ogórków kiszonych 2-3 łyżki majonezu Śledzie namaczam krótko w wodzie. Odcedzam i kroję w dużą kostkę. Cebule i jabłka obieram i kroję w kostkę. Ogórki kroję w kostkę
UgotujmyTo.plmundurkach. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Udka kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałeczki. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną. Teraz na półmisku (najlepiej w owalnym kształcie) układać poszczególne warstwy sałatki, przekładając każdą warstwę naprawdę niewielką ilością majonezu, tak tylko(...)ziemniaki (+sól +pieprz +majonez) 2 warstwa - jajka (+sól +pieprz +majonez) 3 warstwa - cebula (+sól +pieprz +majonez) 4 warstwa - połowa mięsa z kurczaka (+majonez) 5 warstwa - ogórki (+majonez) 6 warstwa - druga połowa mięsa z kurczaka (+majonez) 7 warstwa - żółty ser Całość w kształcie owalnego "kopczyka", posmarować równomiernie majonezem, a następnie udekorować połówkami orzechów
Świat Domowej Kuchnikorniszona. Gorąco polecam, nie tylko do burgerów. Dodatki to zwykle sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, ser. Składniki na 7-8 burgerów: 1 kg wołowiny mielonej (antrykotu) cebula natka pietruszki 70 ml wody lub zimnego rosołu 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Sos: ketchup cebula ogórki konserwowe Dodatki: 7-8 bułek plastry pomidora ser krążki czerwonej cebuli Sposób przygotowania: Zaczynamy(...)przygotowania sosu. Drobno siekamy cebulę i ogórki konserwowe, mieszamy razem z ketchupem w misce. Opcjonalnie można dodać jeszcze musztardę francuską. Mieloną wołowinę wyrabiamy ręką, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę. Stopniowo w trakcie wyrabiania dodajemy wodę, łyżkę musztardy i pieprz. Formuje burgery (7-8 sztuk) wielkości bułek, o grubości 1,5-2 cm. Burgery smażymy na patelni grillowej
Smakowity Blog Kulinarnyrosołowa; Odrobina oleju; 3 zupki rosół pikantny Amino; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia cebula; 4 ogórki konserowe; 400 g gęstego jogurtu naturalnego; 4 czubate łyżki majonezu. Sposób przygotowania: Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć olejem z kostką(...)wrzucić do miski. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki. Wystudzonego, pokrojonego kurczaka dodać do sałatki. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki. Do sałatki dodać przyprawy z wszystkich zupek, majonez, jogurt naturalny i całość
Gospodyni Miejska