Sałatka z rukolą, awokado, ogórkiem, kiełkami jarmużu i ugotowanym na twardo jajkiem, polana sosem jogurtowo-słonecznikowym. Sałatka jest delikatna, smaczna i na pewno urozmaici niejeden obiad Składniki: garść rukoli około 20 g kiełków jarmużu 1/2 dojrzałego awokado 2 małe ogórki gruntowe 1 jajko Sos jogurtowo-słonecznikowy: 1 łyżka słonecznika 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka(...)ćwiartki. Rukolę umyć, osuszyć i przełożyć do miseczki. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dołożyć do rukoli. Dodać kiełki jarmużu oraz obrane i pokrojone na plasterki ogórki. Delikatnie wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajko. Sos jogurtowo-słonecznikowy: Słonecznik uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek
Oryginalny smakdodatek do kanapek. Polecam Składniki: 1 główka małej białej kapusty 1/2 główki czerwonej kapusty 2 cebule 3-5 ząbków czosnku 2 marchewki burak czerwony kilka łodyg selera naciowego kilka ogórków gruntowych papryka chilli lub słodka (opcjonalnie) Przyprawy: 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 4 owoce jałowca świeże zioła: koperek, pietruszka, kolendra, liście selera (ilość według uznania) Zalewa(...)Kapustę białą i czerwoną kroimy na 4 lub 6 części tak, aby głąb trzymał kawałek w całości (nie szatkujemy!). Umyte łodygi selera naciowego kroimy na kilku centymetrowe kawałki, a ogórki gruntowe dokładnie myjemy. Paprykę słodką myjemy i usuwamy pestki, a papryczkę chilli wrzucamy do kiszonki całą. Możecie użyć jeszcze innych obranych i pokrojonych warzyw jak np. rzepa, kalarepa, biała
Lamarida.plrzodkiewek 1-2 zielone ogórki mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz, cukier Ogórka myjemy, a następnie trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy na sito, solimy i na chwilę odstawiamy. Po czasie odciskamy z ogórków wodę. Liście sałaty myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do miski. Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki
Smaki Na Talerzudużo świeżego koperku Wykonanie: Czosnek i ogórka obieramy i myjemy. Ogórka trzemy na dużych oczkach tarki i odstawiamy, żeby puścił sok. Do blendera wrzucamy kawałki kalafiora, jogurt i czosnek i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy zawartość blendera do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz odciśnięte z wody ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I wegański sos tatziki
Lamarida.plziemniakami, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym to proste a zarazem sycące danie idealne do potraw z grilla. I dealnie komponuje się z mięsem, kiełbasą lub kaszanką z rusztu, świetnie smakuje również w wersji solo. Dodatek szczypiorku nadaje sałatce bardziej wyrazistego smaku. składniki na 6 porcji 6 średnich ugotowanych ziemniaków duży pęczek rzodkiewek 2 ogórki kiszone pęczek szczypioru z dymki(...)szklanki kefiru 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski. Umyte rzodkiewki oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę a następnie łączymy z zawartością miski. Szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy do sałatki. Na końcu do sałatki wlewamy kefir, dodajemy majonez i musztardę, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz
Smakowite Daniaświęta i zniknęła dosłownie w jednej chwili Jest banalna i szybka do wykonania, a smakuje niesamowicie. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i orzeszkami Składniki: 200 g kaszy kuskus 7-8 ogórków kiszonych 2 puszki tuńczyka w oleju 5-6 łyżek majonezu 3-4 garści solonych orzeszków ziemnych sól Kaszę kuskus zalewamy(...)gorącą wodą na około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykrywamy szczelnie talerzykiem i pozostawiamy na około 5 min do napęcznienia. Gotowy doprawiamy solą, mieszamy i wrzucamy na dno miski. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Układamy je na kaszy tworząc drugą warstwę. Z tuńczyków wylewamy olej, rozdrabniamy je dokładnie widelcem i układamy na ogórkach jako trzecią warstwę. Następnie warstwę
PatiGotujemnie 420 g po odsączeniu) 1 duża cebula czerwona Śledzie moczymy w czystej wodzie około 1,5 godziny, zmieniając raz wodę. Następnie odsączamy i odkładamy. Cebulkę, pieczarki ogórki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy razem. Na spód salaterki sypiemy odrobinę powstałej mieszanki. Każdy filet kroimy na 3 części, smarujemy z obu stron musztardą i kładziemy warstwowo : warzywa(...)kostkę - śledzie w musztardzie, warzywa w kostkę .. i tak do wykorzystana składników. Wierzchnią warstwę powinny stanowić pokrojone ogórki pieczarki i cebulka. Całość lekko dociskamy d dna i powoli zalewamy olejem SemCo . Należy to robić powoli, czekając aż olej spłynie na dno, ponieważ może się okazać, iż wlaliśmy za dużo i nasz śledzik pływa w oleju :) Śledzik
CynamonemPoOczachwołowe nadziane cebulą, ogórkiem kiszonym i boczkiem. Nie ukrywam, że przygotowanie zrazów jest lekko czasochłonne w czasu (mięso musi być bardzo dobrze rozbite i zawinięte), jednak smak takiego mięsa wszystko wynagradza. Zachęcam do przygotowania 😊 Składniki na 12 sztuk: 1 kg wołowiny , np. łopatki, zrazówki 2-3 średniej wielkości cebulka kilka łyżek musztardy sarepskiej kilka ogórków kiszonych(...)wędzonego, surowego boczku (w plasterkach lub pokrojonego) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz odrobina oleju Cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć w półplasterki. Ogórki pokroić w słupki. Boczek pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie posmarować z jednej strony odrobiną musztardy. Na rozbite
Ugotowaćmnie 420 g po odsączeniu) 1 duża cebula czerwona Śledzie moczymy w czystej wodzie około 1,5 godziny, zmieniając raz wodę. Następnie odsączamy i odkładamy. Cebulkę, pieczarki ogórki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy razem. Na spód salaterki sypiemy odrobinę powstałej mieszanki. Każdy filet kroimy na 3 części, smarujemy z obu stron musztardą i kładziemy warstwowo : warzywa(...)kostkę - śledzie w musztardzie, warzywa w kostkę .. i tak do wykorzystana składników. Wierzchnią warstwę powinny stanowić pokrojone ogórki pieczarki i cebulka. Całość lekko dociskamy d dna i powoli zalewamy olejem SemCo . Należy to robić powoli, czekając aż olej spłynie na dno, ponieważ może się okazać, iż wlaliśmy za dużo i nasz śledzik pływa w oleju :) Śledzik
CynamonemPoOczachZrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Najlepsze zrazy wołowe robiła moja babcia... z boczkiem, papryką i ogórkiem kiszonym - zawsze przygotowywała je na święta lub różne uroczystości jak, np. moja Pierwsza Komunia. Jak byłam dzieckiem, danie to zawsze kojarzyło mi się z wykwintnością i ekskluzywnością - może dlatego, że jadłam je tylko od wielkiego święta. Zapraszam Was dziś na zrazy(...)kaszą, najczęściej gryczaną. A Wy z czym podajecie zrazy? Składniki: ok. 500 g wołowiny, np. ligawy ok. 500 g wieprzowiny, np. schabu 1 mała papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 8 cienkich plasterków boczku ok. 6 łyżeczek musztardy ze smażoną cebulką Octim 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 suszone grzyby 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym mąka
Kuchnia MagdaLenySurówka z papryką i ogórkiem kiszonym jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dzięki temu, że składniki mają tak wyraziste smaki nie potrzebujemy robić do niej żadnego dressingu. Wystarczy polać ją lekko olejem. 4 średnie ogórki kiszone pół cebuli 1 papryka 1/3 pęczka koperku 2 łyżki oleju Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w nieduże
Dieta bez mlekaSkładniki 800 g pokrojonego arbuza (bez skóry) 2 (400 g) duże ogórki 3 jabłka (500g opcjonalnie) parę liści szałwii świeżej Wykonanie Umyte ogórki pokroić na mniejsze kawałki ,wrzucić do blendera ,zmiksować na gładko. Obrany arbuz pokroić na kawałki ,dorzucić do zmiksowanych ogórków , dla lepszego orzeźwienia dodać liście szałwii i całość
w mojej kuchnisycąca zupa krem z zielonego ogórka i awokado, podana z pestkami dyni oraz szczypiorkiem. Bardzo szybka w wykonaniu, a do tego smaczna i zdrowa. Polecana osobą zabieganym, a także tym, którzy nie mają ochoty na stanie w kuchni, zwłaszcza latem 😉 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 5 ogórków gruntowych 2 awokado 1 - 1,5 litra(...)kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z cebulą oraz czosnkiem i chwilę wszystko smażymy. Następnie wlewamy 1 litr bulionu i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki oraz awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy około 2 min., a następnie wszystko blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta
Kuchnia MagdaLenywystawnej tacy . Składniki: 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy 1 świeży ogórek 4 rzodkiewki 1/2 małej cebuli 2 łyżki majonezu (opcjonalnie) dowolna ilość zieleninki: szczypiorku lub koperku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości i w razie potrzeby odcedzamy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki. Wszystkie(...)smaku i gotowe! Następnie, przekładamy albo do pojemników na lunch albo do innego czystego naczynia i przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego! Artykuł Sałatka z zielonej soczewicy i świeżych ogórków pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plwielkości ogórków kiszonych 15 dag sera żółtego 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego słodka papryka sól pieprz Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, można je obrać ze skórki ale nie jest to konieczne. Dodajemy do nich odsączony groszek. Do tych składników dodajemy majonez i śmietanę/jogurt, doprawiamy(...)solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, układamy go na warstwie z ogórków i groszku. Jajka obieramy ze skórki i kroimy na połówki, które układamy na warstwie z sera. Posypujemy je odrobiną słodkiej papryki, pieprzem i solą. Smacznego Artykuł Jajka w majonezie pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje