ogórki - 26528 przepisów (strona:259/1769)

Kurczak w ziołach, frytki z batatów w chrupiącej parmezanowej skorupce z warzywami i sosem orzechowym 170

przygotować mały słoiczek, w którym umieszczamy wszystkie podane składniki i mocno potrząsamy do połączenia. Gotowe! Miseczki buddy Moja miseczka Buddy składała się z kurczaka, frytek z batatów oraz pokrojonych ogórków zielonych, pomidorów i pokruszonej fety oraz podsmażonych na odrobinie masła pieczarek. Wszystko polewam sosem lub tylko wybrane produkty. Gotowe! Można podawać i pałaszować! Najpiękniejsze w miseczkach Buddy jest(...)chodzi o różnorodność i ulubione smaki, no i to co mamy pod ręką. Do przepisu śmiało można było użyć ciecierzycy czy ryżu, pieczarki zamienić na cukinię, a pomidory i ogórki na inne ulubione warzywa. Najważniejsze, by wszystko dobrze się komponowało i na długo nas nasyciło

Cooking Monster
ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 303

pieprz mielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm a następnie rozbić tłuczkiem na cienkie plastry uważając by ich nie rozerwać. Ogórki kiszone pokroić wzdłuż w cienkie słupki. Każdy płat mięsa posmarować musztardą a następnie rozłożyć plaster boczku i 1-2 kawałeczki ogórka. Całość zwijać ciasno w rulonik/roladkę i spiąć(...)mięso jest miękkie. Zrazy można podawać tradycyjnie z kapustą zasmażaną lub z dowolną surówką, warzywami lub po prostu z kiszonkami, które osobiście najbardziej polecam ;)Smacznego! Artykuł ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Zupa gulaszowa z kurczakiem 426

małych pieczarek (zwykłych lub brązowych) 1 kartonik/puszka krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 duże, kiszone ogórki 4 łyżki śmietanki kremówki (30%) 5 szklanek bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć) natka pietruszki do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Cebulę obieramy(...)ewentualnie wodą). Dodajemy liść laurowy i ziela angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Przykrywamy i gotujemy kolejne 10-15 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą i pieprzem. Śmietankę rozrabiamy z mąką tak, aby nie było grudek i wlewamy do zupy jednocześnie energicznie

Poezja smaku
Warstwowa sałatka śledziowa z papryką 350

Szybka sałatka, która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu(...)naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka i zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem

e-PrzepisyKulinarne
Ogórkowa z kaszą jaglaną 178

pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: • Ogórki zetrzeć na tarce, odlać sok i przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. • W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną(...)smaku, gotować 10 minut. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Do zupy wrzucić kaszę jaglaną i gotować 15 minut. • Do garnka wrzucić ogórki, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. • Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki i wlać śmietankę, nie gotować

To co kocham
Szynka parmeńska z ogórkiem 195

pięknie prezentują się na talerzu, aż szkoda jeść. To jest moja wersja szynki z melonem. Ogórek smakuje podobnie, ale w sumie smak przekąski jest inny, bardziej wytrawny niż ze słodkim melonem. Składniki: • 2 długie ogórki szklarniowe • ok. 20 plasterków szynki parmeńskiej Wykonanie: • Ogórek obrać ze skórki, pociąć na 2 cm kawałki(...)każdym kawałku ogórka wydrążyć miseczkę. • Plaster szynki złożyć wzdłuż na pół i zwinąć w różyczkę, po czym włożyć do ogórka. Udekorować zieleniną, u mnie roszponka

To co kocham
Kajzerki z nadzieniem czyli bułki z niespodzianką. 170

bułek. Bułki przekrawamy na pół i  z każdej połówki wybieramy ile się da tego miękkiego środka. Radzę każdy większy kawałek zaraz porozrywać na drobniejsze. Później unikniemy przysłowiowych kluch. Ogórki kroimy w kostkę , taką aby były wyczuwalne, ale nie były kawałami. Gdy mięso jest miękkie dodajemy przyprawy i jeszcze z pięć minut dusimy razem. Jeśli odparowała nam cała woda(...)radzę dolać z 1/3 szklanki aby to wszystko namokło i rozmokło. Po lekkim ostudzeniu ( ponieważ bułki trzeba nadziewać ciepłym farszem) dodajemy mięso do środków z bułek i ogórków i dokładnie mieszamy. I taką masą napełniamy bułeczki. Układamy na jakiejś misce lub tacy, przykrywamy  ściereczką i niech sobie stygną. Całkiem zimne wkładamy do pojemnika lub woreczka, aby zmiękły

Dieta moja pasja
Pęczak z awokado, ogórkiem i marynowanym tofu 195

tofu 1 ogórek 1 awokado 1 pęczek koperku 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek sosu sojowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu 5 łyżek oleju sezamowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu sok z 1/2 cytryny sezam (zwykły, czarny albo oba) 5 ząbków czosnku pieprz i sól opcjonalnie: woda z kiszonych ogórków (np. 1 szklanka) Przepis: Tofu kroicie(...)kostkę, przekładacie do miski, zalewacie wodą z kiszonych ogórków, olejem sezamowym i sosem sojowym, dodajecie obrane i zgniecione ząbki czosnku. Sezam prażycie na patelni i wsypujecie do miski. Mieszacie i zostawiacie to np. na noc na blacie, stole, półce – gdziekolwiek, byle poza lodówką. Dzięki temu wszystko lekko sfermentuje, a tofu nabierze smaku. Pęczak płuczecie dwukrotnie, wsypujecie do garnka

GRUBY WAŁEK
Sałatka z ziemniakami i ogórkami małosolnymi 204

Przepis na smaczną i tanią sałatkę z ziemniakami, ogórkami małosolnymi i parówkami. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków cebula 4 ogórki małosolne puszka kukurydzy 4 cienkie parówki drobiowe 4 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w sporą kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Pomidorowa sałatka z ogórków 253

mnie po 200 g) 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1/2  szklanki oleju 3-4 liście laurowe  5-6 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli  Ogórki ścieramy na szatkownicy lub kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny co jakiś czas mieszając. Powstałą wodę odcedzamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę(...)pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Do gotującej się zalewy dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy przez około 6-7 minut, często mieszając. Następnie dodajemy ogórki i gotujemy następne 10 minut często mieszając, aby całość się nie przypaliła. Gotową sałatkę przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy 15 minut

My simple kitchen
Sałatka jarzynowa 183

kukurydzy.  Wierzcie mi, nasi zachodni sąsiedzi są nią zachwyceni.  Sałatka jarzynowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 6-7 ziemniaków 4-5 marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól, kolendra  natka pietruszki 1. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę gotujemy do miękkości. Kroimy w drobną kostkę(...)Jabłka obieramy - kroimy w drobną kostkę. 3. Cebulę (pora) i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę.  5. Do składników dodajemy łyżkę lub dwie musztardy delikatesowej, pieprz, sól, odrobinę kolendry, majonez. Wszystkie składniki mieszamy.  Na końcu siekamy drobno natkę pietruszki, wrzucamy ją do sałatki i mieszamy.  Sałatkę wstawiamy do lodówki

Kuchnia smaków
Wegańska pasta ''tuńczykowa'' z ciecierzycy 176

pieczywie jak i bez :) Wegańska pasta "tuńczykowa" z ciecierzycy Składniki: 240 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 120 g suchych ziaren) 1/2 średniej cebuli 100 g kukurydzy  70 g ogórków konserwowych 3 łyżki mleka sojowego 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki czarnej soli  1 arkusz nori sól, pieprz Przygotowanie: Rozgnieć ciecierzyce za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodaj(...)mleko i zamieszaj.  Pokrój cebule i ogórki na drobne kawałeczki i dodaj z kukurydzą do ciecierzycy.  Dodaj sól czarną i płatki drożdżowe.  Rozdrobnij nori na małe kawałki i dodaj do pasty.  Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego

wegujemy