zapiekanki - 9903 przepisów (strona:259/661)

Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i pomidorem 120

Zapiekanka z ziemniaków, jajek i pomidorów to moja propozycja na lekki obiad lub na kolację. Pyszna na gorąco z kwaśnym mlekiem, a dla mięsożerców może być dodatkiem do obiadu. Składniki: • 10 ziemniaków • 8 jajek • 3 pomidory • sól, pieprz do smaku • 1 duża kwaśna śmietana 450 g • szczypiorek Wykonanie: • Ziemniaki ugotować

To co kocham
Pieczeń drobiowo-wieprzowa z majonezem 111

łyżek ostrego majonezu np. Kieleckiego • sól, pieprz do smaku • 150 g sera żółtego • olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: • Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. • Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie formy. Schab posmarować 4 łyżkami majonezu. • Cebulę pokroić

To co kocham
Zapiekanka makaronowa z kruszonką 138

Bardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często

To co kocham
Zapiekanka naleśnikowa z brokułem 165

aluminiową. Ostatnia warstwa ma być tylko lekko posmarowana masą. • Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 30 minut. • Wyjąć zapiekankę i posypać serem pokrojonym na kawałki. Wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika

To co kocham
Zapiekanka ziemniaczana wytrawna 152

Prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną, która zachwyci każdego! Składniki: 1 kg ziemniaków 3 białe cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oliwy Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz i na tej samej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie do cebuli wlać

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z dynią, kalafiorem i mięsem mielonym 211

Szukałam inspiracji na danie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego

Szczęśliwa kuchnia
Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym 147

Szybka w przygotowaniu i sycąca zapiekanka. Mięso w połączeniu z makaronem jest świetnym rozwiązaniem na rodzinny obiad! 350 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 300 g żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka schabowa z pieczarkami 162

solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć wędzonką, posypać drobno posiekanymi pieczarkami. Ser zetrzeć i podgrzać z winem na wolnym ogniu do rozpuszczenia (lecz nie zagotować). Zalać zapiekankę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20-25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka jajeczna z brokułem 268

Brokuły i ser to klasyczne połączenie, których smak podkreśla jajeczna osłona. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje kilka chwil, a efekt jest jak się domyślacie po prostu pyszny! Składniki: 5 jajek ½ brokułu 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka zrumienionej cebuli sól i pieprz do smaku 5 pieczarek 1/3 szklanki bulionu grzybowego 5 łyżek startego żółtego sera tłuszcz

Tradycyjna Kuchnia
Kurczakowe uda faszerowane szpinakiem pod beszamelową kołderką 334

tartą. 8. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą jaglaną.   9. Smacznego!!! PS. Jeśli mięso okaże się nienadające do faszerowania, to robimy zapiekankę warstwową: na dno trochę beszamelu, potem pieczarki. Na to kładziemy lekko obsmażone pokrojone w paski mięso z udek, na to farsz szpinakowy. Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem

dobra gospodyni dom wesołym czyni
karkówka zapiekana z ziemniakami i grzybami leśnymi 207

wiedziałam co zrobić na obiad, miałam zamrożone surowe grzyby i ochotę na zapiekankę. I wyszło to :) Efekt był dokładnie taki jak sobie wymyśliłam - przepyszny! Danie jest dosyć ciężkie, ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo. Należy nam się! :) Składniki: - 4 plastry karkówki - ok 35 dkg mrożonych, surowych grzybów leśnych - cebula - 6 ząbków czosnku - 7 średnich ziemniaków

Cook&Love
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serami 503

Bardzo szybka w przygotowaniu zapiekanka z kurczakiem i serami. Fajnego posmaku dają zapieczone pomidorki koktajlowe i chrupiąca papryka. 300 g filetu z piersi kurczaka 250 g makaronu świderki pełnoziarnistego Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka 1 czerwona papryka 7 pomidorków koktajlowych Sos: 1 szklanka mleka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku 50 g sera gorgonzola

VioletoweKucharzenie
Schab w sosie brokułowym 168

stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni po bokach zapiekanki. Schab w sosie brokułowym

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z cukinii i klopsów 269

pustą lodówką. Trzeeba było szybko wymyśleć coś ciekawego, ale żeby się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku

manslogblog
Smaczna I Zdrowa Zapiekanka Jaglana 126

Czasami mamy ochote zjeść coś pysznego i zazwyczaj jest to coś niezdrowego, ale jak widać po odrobinie wysiłku otrzymujemy smaczą, zdrową zapiekankę w której główna rolę gra kasza jaglana, znana i ceniona ze swoich właściwości odżywczych jak i leczniczych. Postawiłam na nią gdyż cenie sobie jej smak, jest moja ulubiona kaszą i w przepisach daje mi poczucie, że jednak zajadam

Gotowanie...to proste !