zapiekanki - 10403 przepisów (strona:267/694)

ŁATWY SOS BESZAMEL 265

składu albo kosztują niemało. Teraz sama często robię sos, przyprawiam według uznania i potrzebuję zaledwie 10 minut. Doskonale nadaje się do lasagni lub do calzone. Śmiało można używać do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych zamiast śmietany. Ale może służyć także jako dodatek do kanapek czy do przekąsek. Sos przygotowuje się naprawdę szybko, a cały trik polega na odpowiednim i dokładnym mieszaniu

kuchniabellissima.wordpress.com
ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI 177

paprykę i majeranek. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Przygotowuję sos - ze śmietany, sera i jajek. Dodaję posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, podsmażone pieczarki, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki i pozostały sos. Na wierzchu układam odłożone plasterki pieczarek. Całość zapiekam w 190 stopniach około 25-30 minut

JejKuchnia
Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem żółtym. 138

Taką zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy dosłownie 45 minut. Jest bardzo pyszna i sycąca. Do tego prosta w wykonaniu i niedroga. Polecam i zapraszam:) Składniki: 50 dag makaronu rurki 2 duże cebule 1 puszka kukurydzy 20 dag dobrej jakościowo wędliny 25 dag sera żółtego Dodatkowo: olej rzepakowy przyprawa do makaronu według uznania sól do smaku 1 łyżeczka masła Wykonanie

Izabelawkuchni
ZAPIEKANKA GYROS 165

osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa, 1/3 sosu, 1/2 sera, pozostały makron, sos i ser. Całość zapiekam w 180 stopniach pod przykryciem około 25 minut

JejKuchnia
Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana 158

Dzień dobry...  Dzisiaj mam dla Was pyszną zapiekankę szparagowo-ziemniaczaną.  Są chętni? Bo ja uwielbiam wszystko co ma szparagi.... :) A do ślubu od jutra miesiąc został!!! :)   Składniki: 1 pęczek szparag obranych i pokrojonych 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w plastry 1 brokuł podzielony na różyczki boczek surowy kilka plastrów 1/2 cebuli odrobina masła sól pieprz

Trufelkowo
zapiekanka kalafiorowa z kurczakiem pod pierzynką z mozarelli 119

małych pieczarek 1 kulka sera mozarelli odrobina oliwy z oliwek, np. Develey sól pieprz słodka papryka w proszku odrobina posiekanego szczypiorku 1 pomidor pokrojony w kostkę dodatkowo do zalania zapiekanki: 2 jajka 1/2 szkl śmietany Wykonanie: Pierś z kurczaka przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem, krótko przesmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Kalafior podzielić

Trufelkowo
Lasagne ze szpinakiem 189

ktoś woli można je dodać po upieczeniu dania. Gotową lasagne piec ok 35 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odczekać jeszcze 5 minut, aby nasza zapiekanka makaronowa się "zeszła". Smacznego

Trufelkowo
Zapiekanka ziemniaczana z brukselką i polędwicą 167

miodem, obtoczyć w ulubionych przyprawach. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Pod koniec pokroić w plastry i obsmażyć jeszcze krótko z każdej strony. Gotowe wyłożyć na brukselkę. Zapiekankę piec ok 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smaki idealnie się ze sobą łączą, całość rozpływa się w ustach. Zasmakuje nawet tym, co nie cierpią brukselki

Trufelkowo
Piersi indycze z ziemniakami 156

Pyszne danie na obiad, polecam. Pierś z indyka pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i odsączyć. Mięso

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka naleśnikowa z nektarynkami i wanilią 200

naczyniu żaroodpornym. Mleko roztrzepujemy z jajkiem, oraz cukrem z wanilią. Zalewamy naleśniki i z wierzchu posypujemy resztą cukru. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Podajemy ciepłe. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka naleśnikowa z nektarynkami i wanilią pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kasza jaglana zapiekana z owocami. 129

skończyły, najwyższy czas zakasać rękawy i brać się do roboty! bo powiem szczerze zaległości w blogowaniu  mam bardzo dużo. Ale już wracam i dziś mam dla Was pyszną zapiekankę z owocami i kaszą jaglaną. Idealny podwieczorek kiedy za oknami szaro , buro... Składniki; ok. 1/3 szklanki kaszy jaglanej Skworcu 120 ml mleka kokosowego lub wody kokosowej 1 łyżka wiórków kokosowych

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 210

pokrojona również w plastry. Całość smarujemy pędzelkiem oliwą i posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.  Po tym czasie zapiekankę posypujemy startą mozzarellą i ponownie wstawiamy na 5 minut do piekarnika. Przed podaniem tartę posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Najbardziej lubię podaną ze smakową oliwą. Smacznego

ChilliJemy
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ 131

Pyszna i szybka w wykonaniu zapiekanka z kurczakiem,szpinakiem, cukinią oraz makaronem. Polecam zarówno dla małych i dużych :) SKŁADNIKI dla 4 osób : ✂1 duża cukinia ✂1 filet z kurczaka ✂3 garście świeżego szpinaku ✂3 ząbki czosnku ✂500 ml przecieru pomidorowego ✂150 g makaronu mini rurki ✂15 dag sera żółtego tartego np.gouda lub mozzarella ✂Olej do smażenia np rzepakowy ✂Sól

Gotowanie Patki
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MOCNO SEROWA 448

przyprawami - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, gałką i słodką papryką. 5 ziemniaków kroję w plastry, 2 w półplasterki. Ser pleśniowy przekrawam na pół, następnie kroję w plastry. Układam warstwy zapiekanki: na spodzie 5 pokrojonych w plastry ziemniaków, 1/2 sera pleśniowego, 1/2 sera żółtego, kiełbasa, pozostały ser pleśniowy i żółty. Na wierzchu układam dwa ziemniaki pokrojone w półplasterki. Całość posypuję słodką papryką

JejKuchnia
Zapiekanka z bakłażanów (Parmigiana di melanzane) 160

wyobrażam sobie lata bez zapiekanych bakłażanów w sosie pomidorowym, przekładanych plastrami mozzarelli, pachnących słońcem i cudownymi aromatami bazylii, oregano i czosnku.  Zapiekanka z bakłażanów tzw. "parmigiana di melanzane" jest klasycznym włoskim daniem, pochodzącym z Sycylii lub Neapolu, do dziś trwa dyskusja na ten temat. Ale co tam, nie ważne pochodzenie, ważniejszy jest jej smak i niepowtarzalny aromat. Polecam serdecznie

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania