koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz(...)oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera, następnie połowę mięsa mielonego, połowę ogórka kiszonego, kolejną warstwę sera, resztę makaronu, resztę mięsa mielonego, resztę sera oraz ogórki. Całość zapiekamy przez 25 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku
VioletoweKucharzeniełatwo dostępne, a przy tym niedrogie. Polecam w zastępstwie za klasyczną sałatkę warzywną. Co do dekoracji, to jest ona bardzo prosta i składa się zaledwie ze skórki z ogórka kiszonego i szczypiorku. Wygląda ciekawie, a jej wykonania nie wymaga żadnych umiejętności i zajmie zaledwie kilka minut. Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni”, a przekazały go Panie z Koła Gospodyń(...)pięknymi zdjęciami podkarpackich, galicyjskich potraw, wykonanymi przez Tadeusza Poźniaka – „Tradycja, smak i wdzięk” oraz ciekawa „Księga tradycji i smaków Eurogalicji”. Składniki: 200 g selera 200 g ziemniaków 100 g ogórków kiszonych 100 g cebuli szczypiorek sól i pieprz majonez Seler i ziemniaki myjemy szczoteczką, zalewamy zimną wodą i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w paski lub kostkę
Trzeci talerzgodziny. Przecedź przez gęste sitko. Żółtko połącz z musztardą, octem i solą, ubijaj stopniowo dodając olej, dopraw do smaku. Ravioli z kiszonego ogórka 1 łyżeczka agaru 200 ml soku z kiszonych ogórków 150 ml wody 4 jajka Posiekane ozory Odrobina wędzonego oleju Sól i pieprz do smaku Płatki bławatka (opcjonalnie) Jajka ugotuj w kąpieli wodnej w temp(...)przez 2 godziny, wystudź. Agar wymieszaj z wodą, sokiem z kiszonych ogórków i szczyptą soli, zagotuj mieszając, dopraw do smaku. Wylej na płaskie talerze warstwę 2-3 mm, połowę posyp płatkami kwiatów (opcjonalnie). Odstaw na blat do zastygnięcia. Przy pomocy ringów cukierniczych w dwóch rozmiarach wytnij koła z galaretki. Posiekane ozory wymieszaj z odrobiną wędzonego oleju i dopraw
SzczyptaSmaQCoś na kanapki..bez mięsa...bo rybka wędzona..a dokładniej pasta z ryby wędzonej , jajek i ogórka kiszonego.. 2 makrele wędzone 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1- 2 łyżki majonezu 1 -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu sól,pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę(...)Ogórki i cebulkę pokroić w kosteczkę.Z makreli usunąć ości, rozdrobnić widelcem i połączyć z jajkami, ogórkiem i cebulką. Dodać majonez, ketchup, przyprawy i wymieszać
Moje domowe kucharzenieniezbyt kwaśne. Przepis dostałam od mojej mamy, która robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę się nim z Wami i życzę smacznego, pałaszując pysznego korniszona. Składniki: ogórki gruntowe do każdego litrowego słoika: 3 plastry marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 pokrojony ząbek czosnku, 1 kwiatostan kopru(...)łyżek soli 2,5 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml) Przygotowanie: Do wyparzonych słoików włożyć: plastry marchwi, czosnek, koper, ziele angielskie, czarny pieprz, chrzan, liście laurowe i gorczycę. Umyte ogórki ułożyć ściśle w słoikach. Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, zakręcić wieczka. Następnie pasteryzować słoiki, wstawiając je do do kąpieli wodnej
Codziennik Kuchennyzapiekanka :) Zapiekanka z gyrosem - składniki: 250g makaronu rurki 3 pojedyncze filety z kurczaka przyprawa gyros 4 łyżki majonezu 5 łyżek śmietany 5 łyżek ketchupu 3-4 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe papryka konserwowa 250g sera żółtego Zapiekanka z gyrosem - przepis: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, podlewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy(...)gotujemy al' dente. W miseczce przygotowujemy sos z czosnku, ketchupu, majonezu i śmietany. Ser żółty ścieramy na tarce (na dużych oczkach). Ogórka i paprykę konserwową kroimy w drobną kosteczkę. Papryki konserwowej powinno być 3 razy więcej aniżeli ogórków. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: makaron 1/3 sosu 1/3 sera żółtego kurczak 1/3 sosu 1/3 sera żółtego papryka i ogórek pozostała
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbek czosnku, 1 cebula, majeranek sól,pieprz, Składniki na resztę potrawy : 1 kg pieczarek, 2 papryki – 1 czerwona i jedna zielona ( ja użyłam tylko czerwonej ) 3 cebule 4 ogórki kiszone, olej, sól,pieprz, 350 gram koncentratu pomidorowego, 350 gram keczupu pikantnego, Przygotowanie : Przyprawiamy mięso na klopsiki, dodajemy czosnek, cebulę, pieprz, sól, jajko, , przyprawę delikat Knorr’ do mięsa(...)kulek w bigosie. Na patelnię , gdzie smażyliśmy klopsiki wkładamy cebule i smażymy , aż się zeszkli. dodajemy potarte ( i całe ) pieczarki , przyprawiamy solą i pieprzem , oraz vegetą czerwoną . Paprykę i ogórki kiszone kroimy w paski Do garnka z cebulą i pieczarkami wkładamy najpierw paprykę, gotujemy. Następnie dodajemy ogórki, koncentrat i keczup. Wszystko razem gotujemy , aż potrawa nie połączy się
Pysznosci Babci Basicebule,( najlepiej czerwone ) 2 papryki czerwone , 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko surowe, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz. Sposób przygotowania : 1. Cebulę obrać i posiekać. Ogórki , paprykę czerwona oraz buraczki pokroić w małą kostkę. Szczypiorek oraz natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Śledzie pociąć na małe kawałki. 2. Zaczynając od brzegu talerza układać kolejno : Paprykę czerwoną(...)cebulę czerwoną, ogórki, śledź i buraczki . Wierzch śledzi posypujemy szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Na zieleninę ostrożnie położyć żółtko. 3. Całość oprószyć solą , pieprzem i skropić oliwą. Przed jedzeniem wszystkie składniki wymieszać. Danie możemy podać również z sosem czosnkowym ! ( zamiast surowego żółtka),wtedy warstwę śledzi polewamy sosem . Smacznego
Pysznosci Babci Basipodam prosty przepis na Sos tatarski . Składniki : 3 łyżki majonezu, 2 ogórki konserwowe, kilka grzybków marynowanych, łyżeczka musztardy lub chrzanu, ewentualnie sól i cukier ( puder ) do smaku, Przygotowanie : Ogórki pokroić w drobną kostkę ( można obrać ze skórki ), grzyby odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Do majonezu dodać musztardę, grzyby i ogórki. Wymieszać wszystko i ewentualnie przyprawić
Pysznosci Babci BasiProsta i smaczna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem ogórków małosolnych, stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: Pół główki kapusty czerwonej 4 ogórki małosolne 1 cebula cukrowa Pęczek natki pietruszki Pęczek szczypioru 3-4 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Cukier Sok z cytryny Sposób przygotowania: Umytą kapustę i ogórki małosolne na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy
Bajeczna KuchniaSkładniki: woda 3 litry, koper 3 baldachimki suszone, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 10 sztuk, ogórek kiszony 1/2 kg, woda 1/2 litra/z ogórków kiszonych, masło 1/4 kostki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka, śmietana gęsta - ile potrzeba ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wodą, włożyć suszone baldachimki kopru, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu(...)włoszczyznę i gotować do miękkości ziemniaków ogórki kiszone w rozdrabniaczu zmiksować i wlać do zupy, wlać również ile potrzeba do smaku wody z ogórków, dodać masło, kucharka, gotować z 15 minut na średnim ogniu mąkę wymieszać z wodą i wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, wsypać pieprz mielony zupę podawać ze śmietaną lub jogurtem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsię stole i będzie doskonałym pomysłem na domowe imprezy. składniki na 4 porcje mały słoik buraczków ( wiórki ) puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy odsączone z zalewy buraczki oraz kukurydzę. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do buraczków i kukurydzy. Ogórki(...)krojenia i dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy majonez i całość doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i wszystko razem łączymy. Artykuł Sałatka z buraczkami, kukurydzą, jajkiem i ogórkiem konserwowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniadrobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Każdy plaster wołowiny posypujemy pieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony boczek i ogórek, może być więcej niż jeden(...)oddzielnym garnku wstawiamy wodę, tak aby zakryła nasze wszystkie zrazy (jeśli mamy możemy użyć do tego bulionu) z liściem laurowym i zielem angielskim, a także jeśli zostały nam ogórki i boczek to też dodajmy do garnka. Gdy woda zagotuje się ,zmniejszamy temperaturę i umieszczamy w niej podsmażone zrazy , paprykę ,majeranek i dusimy wszystko około 60 min pod przykryciem
Niezły Młynek