diety . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym(...)grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 duża garść liści młodego szpinaku 1 plasterek świeżego imbiru 1 średni ogórek 1 zielone jabłko 1/2 kiwi 1/2 szklanki
Kulinarne przygody Gatitymożemy użyć prosto z lodówki i chłodnik ogórkowy jest gotowy, jeśli jednak czas nam pozwala warto schłodzić go godzinę dla idealnego połączenia smaków. Składniki na 4 porcje: 8 ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziołowy ogromny pęczek posiekanego koperku 3 łyżki pokrojonego szczypiorku około 800 g jogurtu naturalnego opcjonalnie do podania: rzodkiewki jajka Przygotowanie: Ogórki myjemy(...)obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy w prasce, solimy odstawiamy na 5 minut. Dodajemy do ogórka, mieszamy, doprawiamy pieprzem ziołowym, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Solimy jeśli zachodzi potrzeba. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z ugotowanymi jajkami lub/i rzodkiewką
Życie zaczyna się w kuchnisłodkie pomidorki w przyjemnie kwaśnej i zimnej zalewie. Jednym słowem – idealny i ekspresowy w przygotowaniu chłodnik na upały. Smakowicie i skutecznie chłodzi! Polecam Składniki: 340 g świeżych ogórków dobrze schłodzonych 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu tamari) 1/2 łyżeczki soli (lub więcej do smaku) 1 łyżeczka cukru 3-4 łyżki octu ryżowego 2 szklanki zimnej(...)dymki 5-7 kostek lodu kilka plasterków papryki czerwonej (lub chilli) kilka pomidorków koktajlowych ziarna sezamu (do smaku) płatki chilli (opcjonalnie, według uznania) świeży koperek (opcjonalnie) Wykonanie: Dobrze schłodzone ogórki myjemy i osuszamy. Możemy je albo obrać, albo nie obierać albo obrać tylko troszkę Ja lubię trzecią opcję – dodaje troszkę więcej koloru do zupy Dodajemy drobno posiekany czosnek
Lamarida.plszybką imprezową sałatkę i sycące drugie śniadanie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 150g makaronu mini muszelki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 250g ogórków kiszonych 200g pekińskiej kapusty 4 łyżeczki przyprawa do gyrosa 2 łyżki klarowanego masła ketchup majonez sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić(...)około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Papryki, cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę pekińską poszatkować 5. Składniki sałatki układać warstwami: kapusta pekińska, połowa fileta z kurczaka, 4 łyżki ketchupu, ogórek, czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, sól
Szalona Kuchnia Ewelinytatara SKŁADNIKI: 4 porcje po ok. 100g ok. 400g chudego, delikatnego mięsa wołowego, zmielonego lub dokładnie posiekanego ( z polędwicy ) 1 duża biała lub czerwona cebula , drobno posiekana 4 ogórki kiszone, drobno pokrojone (można obrać ze skórki ) 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżki przegotowanej, zimnej wody 2 łyżeczki posiekanych kaparów ( po 0,5 łyżeczki na porcje ) 1 lyżeczka przyprawy(...)umieszczamy po 1 świeżym żółtku. Obok każdej z czterech porcji układamy część posiekanej cebuli, ogórka kiszonego oraz kaparów, dekorujemy świeżymi ziołami i od razu podajemy. Można także wymieszać wszystkie składniki od razu i podać już gotową przystawkę, bez konieczności osobnego rozkładania posiekanej cebuli, żółtka oraz ogórków. Smacznego
Moja Książka Kucharskakostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę. Ogórki kiszone odcedzić z soku. Pokroić w drobną kostkę. Na mocno rozgrzany na patelni olej (olej powinien sięgać do wysokości około 1 cm patelni) wrzucać partiami (nie należy kłaść(...)przez 20 minut. Po tym czasie do garnka z gulaszem wrzucić plasterki pieczarek i dusić na małym ogniu, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie do gulaszu dodać pokrojoną paprykę oraz ogórki kiszone i całość dusić (bez przykrycia) na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso i papryka staną się miękkie (może to trwać do 2 - 3 godzin
Gospodyni Miejskasię przepis na surówkę. Dzisiaj to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszną, "szeleszczącą" pod zębem i delikatną w smaku surówkę. Idealna na teraz, kiedy na targu możemy dostać młodą kapustę, młode ogórki i pięknie pachnący koperek. Surówka ta jest bardzo dobra i lekka. Przepis na nią dostałam od Koleżanki z pracy. Oczywiście nie obeszło się bez mojej małej modyfikacji - dodałam marchewkę(...)widzicie, surówkę tą można dobrowolnie modyfikować. Surówka ta idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i do grillowanych mięs. Polecam. Składniki: - główka młodej kapusty - 2-3 zielone ogórki - 2 marchewki - pęczek koperku - 1-1,5 łyżki cukru - sól i pieprz - 50 ml octu Kapustę drobno pokroić. Ogórki i marchewkę obrać. Z ogórka, łyżeczką, wyjąć pestki i pokroić
CookYourselfcurry z ogórkiem konserwowym i cebulą. Śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias 250g gęstej śmietany 18% 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 płaska łyżka curry szczypta pieprzu cayenne ok. 3/4 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę 1 średnia czerwona cebula, posiekana (można(...)razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem i musztardą, dodajemy curry, szczyptę pieprzu cayenne, cebulę oraz pokrajane ogórki konserwowe (można je wcześniej obrać ze skórki), doprawiamy do smaku solą oraz cukrem - sałatkę mieszamy. Krok 3. Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce
Moja Książka KucharskaRolada ze śledzia to świetna przystawka nie tylko od święta. Doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich . Śledź w towarzystwie serka śmietankowego, zaostrzonego chrzanem oraz chrupiącego ogórka i cebulki smakuje wyśmienicie. Moją roladę udekorowałam dodatkowo musztardą francuską, którą uwiebiam i która wspaniale pasuje do śledzia. W przepisie podałam dwa rodzaje śledzi, które mogą być śmiało użyte do wykonania tego dania(...)konkursie zorganizowanym przez firmę SEKO . Trzymajcie kciuki za powodzenie:) Rolada ze śledzia płaty śledziowe Bismarck albo a’la matjas 100 g serka śmietankowego z chrzanem 2-3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula natka pietruszki musztarda francuska Płaty śledziowe Bismack dokładnie osuszyć ręcznikiem ( śledzie a’la matjas namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem 3 łyżek octu przez
Pieguskowa Kuchniapastą z awokado a tym razem proponuję wariant z szynką, papryką i ogórkiem. Świetnie smakują i pięknie wyglądają na stole podczas różnych uroczystości Składniki na 10 porcji (połówek): 5 jajek 150 g dobrej jakości szynki (patrz skład!) 100 g czerwonej papryki 100 g ogórków kiszonych 50 g (2 łyżki) majonezu 10 g (2 łyżki) szczypiorku sól himalajska lub kłodawska(...)pieprz czarny mielony Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć do miseczki żółtka. Paprykę, ogórki, szynkę i szczypiorek drobno posiekać. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane składniki, majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Nałożyć na każdą połówkę białka jajka porcję farszu. Całość udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dla podbicia makro
Ola la LCHFmięsko ładnie się zamarynowało). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Po usmażeniu odstawić do ostudzenia. Seler konserwowy odcedzić z zalewy. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Ogórki kiszone i cebulę pokrojone w kosteczkę. W miseczce wymieszać ze sobą majonez z ketchupem. Przygotować większą miskę. Na jej dno wyłożyć jeden ze słoiczków selera konserwowego (drugi słoiczek pozostawić na wierzch(...)sałatki). Następnie wrzucić w kolejności warstwami: kukurydzę, połowę sosu, czerwoną cebulę, ogórki kiszone, kurczaka, pozostałą część sosu, seler konserwowy (ten drugi słoiczek). Wedle upodobań sałatka nie musi być warstwowa i można wszystko razem dokładnie ze sobą wymieszać, a tylko na wierzchu sałatki ułożyć pozostawiony wcześniej seler konserwowy. Smacznego! Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki to polecam zajrzeć tutaj
Kulinarne Przebojedelikatny cukier puder. Dla mnie zrównoważona wersja, najlepsza. Podaję do dań z ziemniaków i mięs, pieczonych, smażonych, duszonych. Wspaniała domowa mizeria, jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Składniki: 2 ogórki(...)węże kubek, 200 ml śmietany 18%, lżejsza wersja na jogurcie sól, pieprz większa szczypta cukru pudru do smaku, zamiennie miód, syrop klonowy, syrop z agawy świeżo skrojony koper Przygotowanie: Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce. W misce łączę odsączone lekko ogórki i resztę składników, mieszam, doprawiam do smaku wedle uznania. Moja mizeria gotowa! Przetrzymuję w lodówce, podaję
Zasmakuj Kuchnidodatkiem jajka..a to był błąd..bo jajko świetnie pasuje nie tylko do szczawiowej,ale także i do ogórkowej. porcja rosołowa 1 marchewka kilka ziemniaków kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek sól, pieprz listek, ziele(...)domowa wegeta jajka Do garnka wlać wodę, włożyć porcję rosołową, dodać przyprawy i marchew startą na tarce i gotować.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do garnka. Ogórki zetrzeć na tarce przełożyć do mniejszego garnuszka, wlać trochę bulionu i gotować.Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wtedy dodać ugotowane ogórki ,gotować do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę,dodać
Moje domowe kucharzenieWyrazista w smaku sałatka na bazie świeżego ogórka, pachnącej kolendry, z mocnym akcentem ostrej papryczki i chrupiącą nutą prażonego sezamu doskonale pasuje do każdego rodzaju mięsa, idealnie sprawdzi się również podczas sezonu grillowego. Składniki: 3 zielone ogórki 1 czerwona papryka 1 mała papryczkę chilli 50g sezamu 1 ząbek czosnku 1 garść świeżej kolendry 3 łyżki miodu 2 łyżki octu(...)winnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól Wykonanie: 1. Ogórki dobrze umyć, pokroić w półplasterki, posypać solą i pozostawić do momentu aż puszczą sok, a następnie go odlać. 2. Paprykę pokroić w drobne słupki, papryczkę chilli oraz czosnek drobno posiekać. 3. Sezam uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, a kolendrę posiekać. 4. Ogórki, papryki, czosnek, kolendrę i sezam wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinymała puszka groszku konserwowego Bonduelle kawałek kapusty pekińskiej 1 mała czerwona cebula ok. 4 łyżki majonezu 2-3 ogórki kiszone sól pieprz kolorowy 1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Ogórki i czerwoną cebulą kroimy w kostkę. Tuńczyka (użyłam w oleju sojowym) odcedzamy a groszek płuczemy. 2. Sałatkę układamy warstwowo w 2 słoikach. Na dno wrzucamy część kapusty i ogórków, groszek, cebulę i rozdrobnionego tuńczyka. Doprawiamy odrobiną coli i pieprzu. Dodajemy po 1 łyżce majonezu. 3. Następnie, w tej samej kolejności układamy kolejne warstwy. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Smacznego życzy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty