papryka to kolejny przepis na uzupełnienie spiżarki. Chrupiące o lekko kwaśnym smaku będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu. Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych 1,5-2 kg papryki czerwonej 3-4 cebule na każdy słoik 500 ml 1 mały liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy zalewa 2 L wody(...)warzywa dokładnie umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w krążki. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz wsypujemy gorczyce. Następnie wkładamy ogórki, paprykę i na wierzch plaster cebuli. Na koniec zalewamy wszystko przestudzona zalewą, zakręcamy słoiki. Na dno garnka dajemy ściereczkę, wkładamy słoiki i zalewamy wodą
magiczna kuchnia Kasizrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego i smacznego na zimę. składniki: 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli zalewa 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 200 g koncentratu pomidorowego, u mnie koncentrat Reypol 4 łyżki soli(...)płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osączyć. Odkroić końcówki. Gotować w osolonym wrzątku ok 15-20 minut aż fasolka będzie prawie miękka. Osączyć i wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać. Składniki zalewy dokładnie wymieszać, cukier nie musi dokładnie się rozpuścić
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 litr wywaru warzywnego, 0,5 kg ogórków kiszonych, 1 marchewka, kilka ziemniaków, łyżeczka posiekanego koperku, pieprz Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry i ścieramy na drobnych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy w wywarze około 20minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy ogórki, przyprawiamy pieprzem
Lena GotujeSkładniki: ok 800-900g ogórków gruntowych średniej wielkości, 5 ząbków czosnku, kawałek chrzanu i liści chrzanu, pęczek koperku, 2 łyżki soli, około 800 ml ciepłej wody. Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Wodę mieszamy z solą. Do słoika na dno wkładamy(też dobrze umyte!) liście chrzanu i 1/2 pęczka koperku. Wkładamy kilka ogórków na zmianę dodając czosnek, koperek
Lena Gotujepięknie zielone. Składniki: 6 średniej wielkości ogórków gruntowych, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki gorczycy, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, duży baldachim kopru (lub średniej wielkości pęczek koperku) Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki. Czosnek kroimy na plasterki, chrzan na mniejsze kawałki. Do woreczka - najlepiej strunowego, wkładamy ogórki, zasypujemy solą, potrząsamy delikatnie, żeby rozprowadzić sól, a żeby woreczek
Lena Gotujełyżeczki czarnego pieprzu na słoik 0,5 L Zalewa: 2,5 L wody 6 szklanek cukru (250 ml) 6 szklanek octu 10 % (250 ml ) Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy i wedle uznania kroimy albo w plastry albo tak jak ja zrobiłam posiekałam je na szatkownicy. Wkładamy do słoików gdzie na dnie dajemy gorczycę i ziarna pieprzu. Nie za ciasno(...)zalewa miała miejsce się przedostać. W garnku zagotowujemy wszystkie nasze składniki na zalewę i gdy nam się cukier rozpuści a cała zalewa raz zagotuje, zalewamy nią ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 12 minut
W Moim Magicznym DomuFajna sałatka na domowe spotkania, imprezy. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Smaku i wyrazistości nadaje sos czosnkowy i chrupiący ogórek. 250 g makaronu kolanka 2 zielone ogórki 5 jajek 200 g fileta z piersi kurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, kroimy(...)kosteczkę. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na patelni z odrobiną oleju. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do miski przekładamy makaron, jajka oraz ogórki. Zalewamy sosem czosnkowym i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
VioletoweKucharzenieogórków pęczek rzodkiewki pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 litr jogurtu naturalnego (można dodać mniej) sól pieprz ugotowane jajko (opcjonalnie) kilka ugotowanych ziemniaków (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy wszystkie ogórki są starte odlać z nich wodę. Rzodkiewki umyć i również zetrzeć. Koperek posiekać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: około 40 dag ogórków 20 dag śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki poszatkowanego koperku sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w plastry. Oprószamy solą mieszamy i odstawiamy na 5 minut aby lekko puściły sok. Do ogórków dodajemy śmietanę, sok z cytryny i koper. Doprawiamy pieprzem
Qchnia po prostuSierpień miesiącem ogórkowych przetworów, podaję znakomity przepis na ogórki w zalewie słodko-kwasnej. Przepyszne;) 3 kg ogórków (najlepiej takie większe) 3 papryki (czerwona, żółta) 3 duże cebule 3/4 szklanki soli kamiennej 4 l wody Ogórki kroimy wzdłuż w ósemki, czy ćwiartki zależy od wielkości ogórka. Paprykę w paski, cebulę w piórka. Do miski wlewamy wodę i wsypujemy
Moje Słodkie PiekiełkoRano kupiłam włoskie ciabatty, zapomniałam jednak o pomidorach. Nic nie szkodzi, bo powstały bardzo smaczne grzanki z ogórkiem zielonym i dodatkami. To mój pierwszy taki pomysł na grzanki w nieco innym wydaniu. Gwarantuję, że efekt jest bardzo pozytywny, chrupiące bułeczki zostały zjedzone ze smakiem, paluszki lizać! Nie potrzeba patelni grillowej czy piekarnika. Wystarczy opiekacz do kanapek lub toster(...)znaczenia jest pieczywo, wybierzcie najlepsze w mieście ciabatty, bo smak ma znaczenie. Połączyłam ogórek zielony z jogurtem naturalnym, posiekaną natką i czarnuszką i tym razem takie połączenie bardzo mi smakowało, dlatego też polecam i Wam, chrupiące pieczywo, orzeźwiający ogórek z jogurtem i najadając charakteru czarnuszka, niby niepozorna, a zmienia smak tradycyjnych produktów! Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem
Moja smaczna kuchniazieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis na ogórki małosolne 2 szczypty czarnuszki 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Pomidora i fasolkę myjemy. Osuszamy. Pomidora kroimy na plastry i rozkładamy na talerzu. Z fasolki(...)zachować kolor i sprężystość fasolki szparagowej po blanszowaniu przekładamy warzywo do wody z lodem, czyli hartujemy. Fasolkę odsączamy i kroimy na pół. Rozkładamy na środku talerza z pomidorem. Ogórka małosolnego kroimy w kostkę i układamy na fasolce. Posypujemy natką z pietruszki i czarnuszką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Oprószamy solą. Blanszowanie czyli wrzucenie warzyw do gotującej się wody na 3 minuty
Moja smaczna kuchniapora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado. Jeśli uda się(...)takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania. A ten jest krótki! Cóż tu więcej pisać, po prostu spróbujcie :) Składniki: 4 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewek (ok. 8 szt.) 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. kefiru 1 szkl. jogurtu naturalnego garść listków mięty sól pieprz Wykonanie: Ogórki
zadanie-gotowaniepora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado. Jeśli uda się(...)takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania. A ten jest krótki! Cóż tu więcej pisać, po prostu spróbujcie :) Składniki: 4 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewek (ok. 8 szt.) 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. kefiru 1 szkl. jogurtu naturalnego garść listków mięty sól pieprz Wykonanie: Ogórki
zadanie-gotowanieogórki w prawie każdej postaci, więc może warto odświeżyć bloga i coś napisać :) Składniki: ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki średnie ogórki słoiki (u mnie litrowe) zalewa - na litr wody 5 dkg soli Wykonanie: Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Powciskać ogórki - mniejsze
W kuchni bez szafek