jeśli już, wolę chyba tradycyjne hot dogi 5 bułek czosnkowych 5 długich parówek dobrej jakości około 100-150 g żółtej mozzarelli (do pizzy) 1-2 garści rukoli 2-3 ogórki kiszone 2 małe pomidory 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 1-2 łyżeczki octu (u mnie malinowy) 1 łyżeczka miodu odrobina wrzącej wody sól, pieprz ketchup(...)majonez, musztarda Pomidory nacinamy na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Po usunięciu skórki i gniazda nasiennego kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Zielonego ogórka obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kosteczkę. W małym słoiku umieszczamy olej, ocet, miód i odrobinę wrzątku. Mieszamy dokładnie do połączenia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy
Smaki Na TalerzuPyszne delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z konserwowanymi ogórkami. To pyszne danie obiadowe będzie wspaniale smakować z ziemniakami, śląskimi kluskami lub kopytkami. Polecam bardzo i życzę smacznego. SKŁADNIKI: Polędwica wieprzowa 500 – 600 g 2 łyżki musztardy Dijon lub ulubionej 4 konserwowe ogórki 1 cebula 3 – 4 ziarna ziela angielskiego 1 -2 listki laurowe(...)potrawę dusić pod przykryciem 30 – 40 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje, potrawę można podlać odrobiną wody. Pod koniec gotowania do sosu dodać musztardę oraz pokrojone w plasterki ogórki konserwowe. Całość ponownie przykryć pokrywka i dusić następne 10 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitasię pochwalić, a co! :D Tym razem lekka, pełna witamin, kolorowa sałatka, której podstawę stanowi kasza bulgur, a w niej przepyszne, słodkie borówki wspaniale komponujące się ze słoną fetą, ogórkiem i smażonymi pomidorkami oprószonymi aromatycznymi ziołami. Do tego dodałam sos na bazie mięty z dodatkiem octu winnego i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zachęcam do jej wypróbowania. Sałatka z kaszy(...)dressingiem miętowym Składniki: 1) 100 g kaszy bulgur 2) 200 g borówek 3) 2 ogórki gruntowe 4) garść rukoli 5) 15 pomidorków koktajlowych 6) 200 g fety
Na kulinarnym poligonieSzał na robienie przetworów zimowych w pełni. Ogórki kiszone, konserwowe i z musztardą zrobione, teraz czas na sałatkę szwedzką z marchewką. Jakie Wy przygotowujecie przetwory na zimę, co musi być przygotowane obowiązkowo w Waszych domach? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka szwedzka z marchewką Składniki 4 kg małych lub średnich ogórków ze skórką 80 g cebuli (najlepiej cukrowa(...)średnich marchewek pęczek drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 10 % 8 ząbków czosnki 4 łyżki cukru 3 łyżki soli Instrukcje Ogórki dokładnie myjemy i razem ze skórką szatkujemy na plasterki, marchewki myjemy, obieramy i również szatkujemy, a cebulę kroimy na cienkie plasterki . Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku lub misce i odstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamczerwoną. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka meksykańska z kabanosem, kukurydzą i fasolą Składniki 250 g ulubionych kabanosów 200 g sera żółtego (np.gouda) 1 duża papryka czerwona 6 dużych ogórków konserwowych (świetnie pasują również ogórki w musztardzie) 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu sól pieprz Instrukcje Do dużej miski wrzucamy(...)kabanosy pokrojone w plasterki, ser pokrojony w drobną kostkę, paprykę i ogórki pokrojone w kostkę. Kukurydzę osączoną z zalewy i fasolę wypłukaną i osączoną na sitku. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do maku solą i pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt. Smacznego :) Artykuł Sałatka meksykańska z kabanosem, kukurydzą i fasolą. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj zapraszam Was po przepis na pastę z tuńczykiem i jajkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasta z tuńczykiem i jajkami Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 średnie ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo 100 g sera białego 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku lub pietruszki sól pieprz 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie) Instrukcje Tuńczyk osączamy(...)zalewy, ogórki i jajka kroimy na kawałki. Do blendera wkładamy wszystkie składniki i chwilę blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, jeśli pasta okaże się zbyt sucha można dodać majonez lub jogurt, jednak w tym przepisie nie jest to konieczne. Jeśli nie posiadacie blendera ogórki i jajka kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy pozostałe składniki i rozgniatamy widelcem
To co lubię - gotuję i polecamsałatka, którą możecie zjeść o każdej porze dnia. Doskonale sprawdza się latem, kiedy żar leje się z nieba Co potrzeba: 1 sałata lodowa, 400 g pomidorów koktajlowych, 4 średnie ogórki gruntowe ze skórą, 2 opakowania mozzarelli mini (125 g), Sos winegret zrobiony według TEGO przepisu Wykonanie: Robimy sos winegret według TEGO przepisu, odstawiamy do przegryzienia. Do dużej miski dajemy(...)sałatę lodową porwaną w mniejsze kawałki, dodajemy pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki lub, jeśli są mniejsze, na połówki, ogórki pokrojone w plasterki ze skórą, mieszamy, wlewamy sos winegret, jeszcze raz mieszamy dokładnie. Zostawiamy na 10 minut do przegryzienia składników, dodajemy mozzarellę mini pokrojoną w plasterki, dokładnie mieszamy. Smacznego :)) sałata lodowa, pomidory koktajlowe, pomidorki, koktajlowe, ogórki, ogórek, mozzarella mini
Bułka z Chlebemilość wystarczającą na dwa dni, dlatego użyłam: - 3 butelki kefiru naturalnego 400g - 1 duży kubek jogurtu naturalnego - 130ml koncentratu buraczkowego Krakusa - 1 pęczek młodych buraczków - 2 średnie ogórki - pęczek zielonego koperku - sól i pieprz Na początek posiekane buraczki, korzeń w kostkę i wszystkie liście siekam dość drobno. Gotuję potem do miękkości w leciutko posolonej(...)wodzie, niedużo wody, ledwie do zakrycia ćwikły. Potem studzę, a w międzyczasie przygotowuję resztę, ogórki kroję w drobne słupki lub kostkę, koperek bez grubych łodyg siekam także. Jeżeli ogórek ma przerośnięte Potem wystarczy już tylko w odpowiedniej wielkości naczyniu połączyć kefir, jogurt, wystudzone całkowicie buraczki, ogórki, koperek i koncentrat. Dobrze wymieszać, posolić i popieprzyć
I tu będę miała takie tepodstawowych, tanich i łatwo dostępnych produktów. Goście i domownicy byli zachwyceni :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1 kg obranych i ugotowanych w lekko osolonej wodzie ziemniaków 3-4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku 1 większy ząbek czosnku 2-3 garście pomidorków koktajlowych 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu, u mnie greckiego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: odcedzone i ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do większej miski, szczypiorek siekamy, ogórki kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, do ziemniaków przekładamy ogórki oraz szczypiorek. Przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. do wymieszanych składników dodajemy musztardę, majonez i jogurt. Dokładnie całość mieszamy, aż wszystkie
Blog kulinarny S9.PLgrilla. Podana z pieczywem może być smaczną szybką kolacją Sprawdź surówki: ** Surówka z białą kapustą i jajkiem ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 ogórków gruntowych 2 duże pomidory świeży koperek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% sól i pieprz opcjonalnie sok z cytryny(...)ocet Warzywa umyj i osusz. Ogórki obierz, pokrój na plasterki (mniejszą ilość kroję nożem, a większą ścieram na plasterki na tarce lub kroję malakserem) . Pomidory pokrój w dużą kostkę, a koperek posiekaj. Przełóż je do większej miski i połącz ze śmietaną oraz przyprawami. Jeśli lubisz, zaostrz smak dodatkiem soku z cytryny lub octu. Podawaj zaraz po przygotowaniu
Kulinarny S.O.S.selera, kawałek pora (lub zamiennie 1 cebula opalona na palniku), 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 liście laurowe 3-4 ziarenka czarnego pieprzu 3 ziela angielskie ok. 400 g ogórków kiszonych śmietanka do zup lub sosów lub słodka śmietana 30% posiekany koperek lub koperek suszony sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do zagotowania(...)tarce na dużych oczkach lub drobno pokroić. Do wywaru dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy całość do miękkości warzyw. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę lub starte na dużych oczkach ogórki kiszone (my wolimy takie pokrojone, w tradycyjnej wersji tej zupy raczej spotkacie starte ogórki). Gotujemy całość około 10-15 minut. Pod koniec dodajemy posiekany lub suszony koperek
Słodkie okruszkisera. W opisie przepis oraz propozycje dodatków do sałatki. Sałatka szwajcarska SKŁADNIKI: 250 g szynki miodowej lub konserwowej – w kawałku 200 g żółtego sera – w kawałku 5 ogórków konserwowych – 210 g garść natki pietruszki – 20 g 2-3 łyżki majonezu łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz Uwagi do przepisu: Majonez możesz wymieszać pół na pół(...)selera konserwowego. Do sałatki możesz wybrać dowolną szynkę i ser, choć polecam ser ementaler. Dodatek majonezu i musztardy możesz zastąpić prostym sosem winegret. Wszystkie składniki, tj. szynkę, ser i ogórki możesz pokroić w cienkie paseczki o identycznej długości, np. ok. 2,5-3 cm. PRZYGOTOWANIE: Szynkę i ogórki pokrój w kosteczkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach
Zasmakuj Kuchnijest mój ulubiony przepis na ogórki. Co roku robię zapas krokodylków, bo nie tylko ja je uwielbiam. Są super zwłaszcza kiedy masz przerośnięte ogórki i nie wiesz co z nich zrobić - polecam
Prosty przepis naSkładniki: 2 kg ogórków gruntowych 1 pęczek koperku 5 ząbków czosnku 1 cebula Zalewa: 1 szklanka octu 10% 3/4 szklanki cukru 4 łyżki soli kilka ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe Sposób wykonania: Ogórki kroimy w plastry, dodajemy poszatkowany koper, pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i polewamy nią(...)ogórki. Odstawiamy na 2-3 godziny, międzyczasie mieszamy. Sałatkę przekładamy do słoików. Wekujemy przez 12 minut od zagotowania wody
Qchnia po prostuwięc tyle dałam;) Nadzienie: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. passaty pomidorowej 250 g pieczarek kilka dużych ogórków konserwowych 1-2 łyżki musztardy około 300 g żółtego sera (u mnie tarta mozzarella i red cheddar) sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka szczypta czarnuszki odrobina ziaren(...)międzyczasie pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy je na maśle (najlepiej dodając je na patelnię stopniowo), aż do zezłocenia. Pod koniec doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i słodkiej mielonej papryki. Ogórki konserwowe kroimy na plasterki. Ser żółty trzemy na tarce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą część wałkujemy, przykładamy do niej tortownicę (śr. 26cm
Smaki Na Talerzu