przyjemny, jakby orzechowy w smaku. Tak czy inaczej, lubisz czy nie, naprawdę musisz spróbować tej techniki przyrządzania ryżu. Inną ciekawostką w przepisie są pikle robione na szybko. Żeby ogórek smakował prawie jak konserwowy wystarczy naprawdę kilka minut kontaktu z octem. Warzywo jest kwaśne, ale wciąż zachowuje w sobie ducha świeżości, co razem daje bardzo przyjemne wrażenie. I kolejna ważna rzecz(...)namnożyć się bakterie. Taki ryż podgrzany może spowodować bardzo poważne zatrucie pokarmowe. Przepis na chrupiący smażony ryż wzorowaliśmy na Bonappetit.com Składniki: 2 jajka 1 szklanka mrożonego groszku 1 mały ogórek 1 pęczek rzodkiewek 2 szklanki ugotowanego ryżu 3 łyżki octu winnego (jabłkowego, ryżowego) 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju Marynowane warzywa Sól Dresing 1 łyżka sosu sriracha, albo innego
Niedzielny kucharzSurówka rodem ze szkolnej stołówki. To ciekawa alternatywa dla zwykłego kiszonego ogórka do obiadu. Składniki: kilka ogórków kiszonych 1 jabłko 1/2 cebuli pieprz 1 łyżka oleju Sposób wykonania: 1. Ogórki pokroić w plasterki. Jabłko obrać i również pokroić w plasterki. Można po prostu poszatkować na szatkownicy i ogórki i jabłko. 2. Cebulę obrać, pokroić dowolnie. 3. Wszystko
Kuchnia domowa AniUdostępnij Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami – składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g makaronu 4 jajka wielkości L 1 puszka kukurydzy 1 żółta papryka 3 ogórki konserwowe 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron ugotować al dente(...)zimną wodą, a gdy wystygną, obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalew. Paprykę umyć, przekroić na pół, wyciąć białe błonki oraz pestki, pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski wsypać makaron, jajka, paprykę, ogórki
niecodziennikparykatalogi. Udostępnij Sałatka gyros – składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa 1 / 2 białej cebuli 1 / 2 czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy 5 średnich ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 mała kapusta pekińska lub sałata lodowa 5 łyżek ketchupu 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo(...)smażyć za długo, aby pierś nie zrobiła się sucha. Gorące mięso przełożyć do naczynia z cebulą. Pozostawić do wystygnięcia. Na zimnym mięsie rozsmarować ketchup, na nim rozsypać odcedzoną kukurydzę. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na kukurydzy. W osobnej miseczce wymieszać majonez, śmietanę, oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem, następnie wylać
niecodziennikparyBoeuf Strogonow przepis na rosyjski gulasz z wołowiny. Boeuf Strogonow, przepis na ten tradycyjny rosyjski gulasz z wołowiny z kiszonymi ogórkami należy do naszych ulubionych. Strogonow lub węgierska zupa gulaszowa to niemal obowiązkowe dania na każde ważne spotkanie rodzinne lub towarzyskie. W oryginalnej wersji Boeuf Stroganow przygotowuje się z polędwicy wołowej, jednak jej wadą jest to, że twardnieje podczas(...)mniej. Przepis na Boeuf Stroganow bazuje na najlepszej moim zdaniem recepturze pochodzącej z wydanej w 1963 roku książce Kuchnia Polska Rosyjski Boeuf Stroganow to pożywny gulasz z wołowiny z ogórkiem kiszonym i pieczarkami. Boeuf Strogonow 60 dag polędwicy (może być od "głowy") lub 80 dag rostbefu, udźca albo łopatki około 5 łyżek oleju, ale nigdy oliwy z oliwek
Cztery Fajerywieczór roku. Udostępnij Sałatka makaronowa z kabanosami – składniki 100 g makaronu 200 g kabanosów 1 / 2 puszki kukurydzy 1 słoiczek marynowanej papryki 1 / 2 słoika marynowanych pieczarek 4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 czubek łyżeczki chili 1 / 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 / 2 łyżeczki czosnku mielonego sól, pieprz(...)odcedzić, przelać zimną wodą. Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Marynowaną paprykę pokroić w kostkę lub krótkie paski. Marynowane pieczarki wyjąć z zalewy, pokroić na ćwiartki. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, ketchup, chili, wędzoną paprykę oraz czosnek mielony. Do dużej miski wsypać makaron, kabanosy, kukurydzę, marynowaną paprykę i pieczarki, ogórki
niecodziennikparyróżnego rodzaju uroczystości rodzinne, święta, Sylwestra. Podzielna i sycąca. Zaskakująca, przez dodatek mięsa mielonego. 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 2 op. mozzarelli w zalewie 2 czerwone cebule kilka ogórków konserwowych (ja daję dużo, bo lubię) 1 puszka kukurydzy 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego) 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej papryki(...)ostrą oraz solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, aż do odparowania z patelni wszelkich płynów. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Kapustę pekińską szatkujemy. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Smaki Na Talerzuśledzia , to przewidujemy, że będzie gwiazdą na naszym świątecznym stole. Udostępnij Tatar ze śledzia – składniki 500 g filetów śledziowych w oleju 1 duża czerwona cebula 3 średnie ogórki kiszone 1 słoiczek marynowanych grzybów 4 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy słodko-ostrej (np. czeskiej, horcice) 1 / 2 łyżeczki miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać(...)miodem. Ogórki kiszone i marynowane grzyby pokroić w drobną kostkę. Śledzie odsączyć z zalewy, pokroić na długie paski, a następnie w drobną kostkę. Filety ze śledzi wymieszać z musztarda francuską i słodko-ostrą. Tatar ze śledzia najlepiej prezentuje się ułożony warstwowo, w tym celu można wykorzystać okrągłą wykrawaczkę do ciastek. Taką foremkę ułożyć na talerzu, wyłożyć pierwszą warstwę
niecodziennikparymało ryb, muszę to w końcu nadrobić. A lubię, lubię bardzo i właściwie nie wiem czemu tak mało się nimi raczymy. Co do pasty z wędzonej makreli i ogórka kiszonego – uwielbiam ją. Dla mnie podstawowym dodatkiem do makreli zawsze była czerwona cebula. I ogórek kiszony. Tak powstał przepis na naprawdę genialny dodatek do pieczywa. I zdrowy. Kiedyś próbowałam zamienić(...)ogórka kiszonego na konserwowego, ale to nie było to. Zresztą, spróbujcie, sami ocenicie. Składniki: 1 duża wędzona makrela 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Makrelę obieramy ze skóry, bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i wrzucamy do miski. Cebulę i ogórek kroimy
Kardamonovyjeszcze mogę stać godzinami przy krojeniu produktów w kostkę. Taka bania. Korzystajcie z sezonu na warzywa, lepszego momentu nie będzie. W pierwszej wersji mojej salsy miało nie być ogórków. Napatoczyły się jednak dwa, więc je wkroiłam. Możecie je pominąć. Składniki: 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1 świeża chili (lub więcej) 1 ząbek czosnku(...)pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobniony czosnek, poszatkowaną natkę, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Salsa pomidorowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysałatkami i surówkami przy okazji tego typu spędów, ale chyba taka właśnie zielenina sprawdza się najlepiej. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 1 mała sałata lodowa 4 większe ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek grubego szczypiorku 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę lodową kroimy(...)mniejsze kawałki, ogórki obieramy i kroimy w średnią kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek w plasterki, wszystko wrzucamy do miski. Do słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy (do rozpuszczenia cukru). Sos wlewamy do warzyw, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z rzodkiewkami, ogórkami i sałatą lodową pochodzi z serwisu
Kardamonovygrilla. Wchłonięta do końca. Raczyliśmy się jeszcze jedną – z pomidorkami i rukolą, ale zdjęcia wyszły przeokrutne, więc będę musiała ją powtórzyć. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków 5 ogórków małosolnych pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek natki 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach(...)miękkości, odcedzamy i obieramy. Do miski wrzucamy pokrojone w większe kawałki ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę ogórki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez i musztardę. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyczego, to jadłam ją z taką samą przyjemnością jak reszta konsumujących. Składniki: 200 g drobnego makaronu (ja użyłam rotini csiga) 300 g szynki 4 duże ogórki konserwowe biała część pora 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pęczek koperku sól pieprz Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojone w średnią kostkę szynkę(...)ogórki, pokrojonego w półplasterki pora i poszatkowany koperek. Jogurt łączymy z majonezem, wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z makaronem, szynką i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovychce mi się myśleć. Od 5 minut zastanawiam się co napisać i naprawdę nie wiem. Szybko więc i na temat – pyszne to to. Składniki: 5 jajek 4 ogórki konserwowe biała część pora pęczek koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich ogórki(...)kostkę, pora pokrojonego w półplasterki, poszatkowany koperek, jogurt i majonez. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovySezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Sałatę kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy(...)miski. Dodajemy do niej pokrojone w grubsze plasterki ogórki, starte na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z sałatą, marchewką i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy