ogórki - 26028 przepisów (strona:221/1736)

Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem 69

Kilka składników – makaron, wędzony kurczak, brokuł i ogórki konserwowe, a efekt wyśmienity. Świetna na imprezowy stół lub jako kolacja czy drugie śniadanie do pracy. Jeżeli lubicie sałatki makaronowe lub sałatki z brokułem, to ta sałatka z pewnością powinna spełnić Wasze oczekiwania. Na dodatek nie wymaga zbyt wiele pracy. Pyszna i prosta makaronowa sałatka z brokułem. Polecam! około(...)drobnego makaronu 2 małe wędzone piersi kurczaka kilka ogórków konserwowych 1 brokuł 3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Wędzonego kurczaka

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym 54

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym z dodatkiem ogórka kiszonego i papryki to bardzo smaczne i sycące danie, w sam raz na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu ani wyszukanych składników. Zatem jeśli szukacie prostego i smacznego dania obiadowego to gwarantuję, że zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym(...)propozycja, która sprosta waszym oczekiwaniom. PRZEPIS NA: ZAPIEKANKA RYŻOWA Z MIĘSEM MIELONYM Składniki 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 2 torebki ryżu 1 cebula 1 papryka czerwona 4 ogórki kiszone 200g sera żółtego 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu

Alle Dobre!
Sałatka z makrelą 74

Sałatka z wędzoną makrelą, jajkiem, świeżymi warzywami i dipem jogurtowo - majonezowym. Składniki: pół dużej makreli wędzonej,  2-3 jajka, mix sałat 160 g, pół dużego pomidora, 2 ogórki gruntowe, ogórek kiszony, 3-4 rzodkiewki, kilka pomidorków koktajlowych, pół pęczku szczypiorku, łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz  Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy(...)ćwiartki. Makrelę obieramy z ości. Pomidora (poza koktajlowymi), ogórki, rzodkiewkę kroimy w plastry, szczypiorek siekamy. Do majonezu dodajemy jogurt, dużą szczyptę soli oraz pieprzu. Do miski przekładamy sałatę, warzywa, rybę, polewamy dipem, układamy jajka pomidorki koktajlowe, posypujemy szczypiorkiem

Lena Gotuje
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem i koperkiem 449

frytkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty – składniki: 1 mały pęczek szczypiorku 1 mały pęczek koperku połowę główki średniej białej kapusty 4 średnie ogórki gruntowe ( można też użyć 1 szklarniowy ) pieprz mielony do smaku 2 łyżki oliwy lub oleju 1/4 łyżeczki soli do smaku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)wierzchu brzydkie liście. Umyć i drobno poszatkować kapustę. Dodajemy 1/4 łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie pościskać kapustę rękami i zlać wodę, jeżeli puściła. Ogórki obrać i posiekać na drobnych oczkach i leciutko posolić. Na o około 10 minut odstawić i po tym czasie zlać sok. Koperek i szczypiorek drobniutko siekamy. Do kapusty dodajemy ogórki

Olcia gotuje!
Bánh mì – przepis na wietnamskie kanapki 71

przy spokojniejszych dodatkach. Składniki bánh mì Najbardziej klasyczna wersja tej kanapki jest napakowana chả lụa , czyli tradycyjną wietnamską wieprzową kiełbasą, a także kolendrą, marynowanymi warzywami (marchwią, daikonem), plastrami świeżego ogórka i majonezem bądź innym sosem przygotowanym na jego bazie. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Samo bánh mì oznacza w języku wietnamskim pieczywo. Francuzi przywieźli do Kochinchiny swoje ukochane bagietki i zostały(...)lżejsze, mocniej napowietrzone. Kanapka wege Bánh mì, które dziś Wam proponuje różni się nieco od klasycznej wersji. Cały czas mamy tu chrupiącą bagietkę, dużo kolendry, marynowane warzywa, soczystego ogórka i sos majonezowy, ale zamiast mięsa jest jeden z moich ulubionych greckich serów, czyli halloumi. Wegetarianie często wykorzystują go jako składnik mięsopodobny – po odpowiednim doprawieniu i podaniu naprawdę można się

Na-talerzu.pl
Sałatka do grilla z kiszonych ogórków 75

naszych grilli – sałatka z ogórków kiszonych. Dokładnie z 4 składników i do tego robimy ją w parę minut. Serio ! Spróbujcie jej a uwierzcie mi, że będziecie ją robić nie tylko do grilla ale i na obiad Smacznego: – 200g dużych, twardych ogórków kiszonych – 1 średnia czerwona cebulka – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżki(...)misę miksera zakładamy szatkownicę z ostrzem nr. D. Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Ustawiamy obroty: 7 czas: 30 sek. Zmieniamy ostrze na ostrze nr H i szatkujemy ogórka i cebulę na plasterki. (obroty: 7 czas: 1 minuta) Sposób przygotowania tradycyjnego: Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Kroimy w piórka. Ogórki kroimy na cienkie plasterki. Pokrojone warzywa przekładamy

CookYourself
Kluski śląskie z mięsem wołowym 65

Przepis na mięciutkie kluski śląskie nadziewane farszem z mięsem wołowym, boczkiem wędzonym, cebulą, musztardą i ogórkiem. To pomysł na kluski śląskie z wołowiną, ale uzupełnione składnikami jak na tradycyjną roladę śląską. Idealne, sprężyste kluski z dwuskładnikowego ciasta, które nawet po odgrzaniu wciąż będą miękkie. Doskonale przyprawione mięso oraz aromatyczne dodatki tworzą wraz z idealnym ciastem danie, którego każdy powinien spróbować(...)wołowym Składniki: Kluski: ziemniaki: 1 kg mąka ziemniaczana: 250 g płaska łyżeczka soli olej: 2 łyżki Farsz: mięso wołowe mielone: 400 g boczek wędzony: 150 g cebula: 1 szt. ogórek kiszony: 2 szt. musztarda do smaku czosnek: 2 – 3 ząbki majeranek: 1 łyżka Przepis na kluski śląskie z mięsem wołowym Przygotowanie Kluski śląskie z mięsem. Jak zrobić? Obrane ziemniaki

Kuchnia Na Wypasie
Domowy smalec 71

Domowy smalec ze skraweczkami najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Kto nigdy nie próbował musi spróbować tego wyrobu nazywanego przez znawców tematu „dżemem ze świni”. Czas wykonania: 1 h (+12 h oczekiwania) Ilość porcji: około 750 g Składniki: 400 g podgardla 400 g słoniny 1 cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku Dodatkowo: 100 g cebulki prażonej(...)około 3 x 250 ml). Miski pozostawić na blacie przez kilka godzin do ostygnięcia, a później przełożyć na całą noc do lodówki. Smalczyk podawać na świeżo pieczonym chlebie z ogórkami kiszonymi. Mi najbardziej smakuje ten z prażoną cebulką Przepis krok po kroku: 1. Pokroić słoninę 2. Pokroić podgardle 3. Zmielić słoninę 4. Zmielić podgardle 5. Podsmażyć słoninę

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekane warzywa w sosie pomidorowym 100

najwięcej. Coraz częściej goszczą na moim stole dania bez mięsa. Aby takie jedzenie nie było nudne trzeba je urozmaicać ziołami, zieleniną i przełamywać słodkość warzyw, np. poprzez dodanie ogórka kiszonego czy przecieru pomidorowego. I tak powstały warzywa zapiekane. Danie bardzo dobre, lekkostrawne i wyraziste. Polecam 😊  Składniki: -1 l gęstego przecieru pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki(...)cukinie (ok. 25 cm ) -2 duże marchewki -2-3 ogórki kiszone  -1 szklanka ugotowanego ryżu -1 duża kulka sera mozzarella   -2 duże  ząbki czosnku -1 łyżka ziół prowansalskich -1 łyżka pieprzu ziołowego -świeże gałązki tymianku -4 świeże lub suszone listki laurowe  -sól do smaku -olej rzepakowy  -zielenina do posypania

Kulinarne przemyslenia
Warstwowa sałatka z wędzonym kurczakiem i rzodkiewką 112

Smaczna i ciesząca oko. Idealna na różnego rodzaju uroczystości. 1/2 główki sałaty lodowej 1 mini sałata rzymska 100 g roszponki około 350 g wędzonego kurczaka 2 czerwone cebule 6 ogórków konserwowych 5 jajek 2 pęczki rzodkiewek 1 pęczek dymki 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu zioła prowansalskie (najlepiej takie z młynka) sól, pieprz Sałatę lodową oraz rzymską dzielimy(...)mniejsze kawałki. Mieszamy z umytą, osuszoną roszponką. Kurczaka (po usunięciu skórki) kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku. Na dnie dużej salaterki

Smaki Na Talerzu
Co jeść w kwietniu? Nowalijki wiosenne 62

relative; } #freshMailPopUp__close { cursor: pointer; position: absolute; right: 10px; top: 10px; width: 32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } Nowalijki wiosenne: sałata rzeżucha koperek rzodkiewka szczypiorek zielona cebulka ogórek szpinak natka pietruszki ogórki pomidory młoda marchewka botwinka Które młode warzywa wybrać w kwietniu? W uprawach szklarniowych, chcąc przyspieszyć wzrost roślin, stosuje się różnego rodzaju nawozy. Producenci warzyw stosują(...)zdrowia. Najwięcej kumuluje się w korzeniach i bulwach. Dlatego dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska radzi, by w pierwszej kolejności sięgać po te nowalijki, które rosną nad powierzchnią ziemi (np. ogórki, szczypiorek, koperek, liście botwinki). Nie oznacza to jednak, że warzywa korzeniowe są zakazane – również warto po nie sięgać, jednak przy zakupie musimy zwrócić uwagę na ich wygląd i zapach

Wiszniówka
Domowy KEBAB, bułki do kebaba (po prostu pycha)+FILM 98

łyżek oleju -ok 1 kg mąki pszennej tortowej lub typ 550 *jajko do posmarowania DODATKI (według uznania) u mnie: -filet z kurczaka -przyprawa kebab-gyros -kapusta pekińska -pomidory -ogórek zielony -ogórki konserwowe -cebula -cebulka prażona -sos czosnkowy -ketchup BUŁKI Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy(...)trzecią. Bułki gotowe. Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros. Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również. Cebulę szatkuję. Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron.  Wtedy bułka w środku jest mięciutka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Warstwowa Sałatka z Buraczkami 68

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warstwowa sałatka z buraczkami nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek pięknie prezentuje się na stole. Podstawowymi składnikami sałatki są oczywiście buraczki, ziemniaki, marchewka, ogórki kiszone, ser żółty oraz śledzie. Praktycznie wszystkie składniki ścieramy na tarce, jedynie cebulę kroimy w kostkę. Cudowny smak sałatki podkreśla sos na bazie majonezu, jogurty naturalnego i musztardy. Sałatkę serwuje(...)buraczkami, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. PRZEPIS NA WARSTWOWĄ SAŁATKĘ Z BURACZKAMI Składniki 5 jajek 2 buraczki ćwikłowe 2 małe cebule 2 marchewki 6 śledzi z oleju 5 ogórków kiszonych 150 g żółtego sera 2 ziemniaki 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraczki ćwikłowe ugotować. Następnie obrać

Przepiski.pl
TABBOULEH BULGUR PO LIBAŃSKU 71

syte – Świetny jako aromatyczny dodatek do obiadu – Pełen witamin lunch do pracy – Rozgrzewająca i pełna witamin ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Kasza bulgur – 100g – Ogórek zielony – Pomidory – 3 średnie sztuki – Papryka czerwona – mała sztuka lub połowa większej – Natka pietruszki – posiekana drobno – 2 łyżki – Mięta – garść – posiekana drobno – Czosnek – ząbek – Sól do smaku – Pieprz do smaku(...)połówki pomarańczy PRZEPIS: 1. Kaszę zalej osolonym wrzątkiem w proporcji 1:1, po chwili będzie gotowa i sypka. 2. Pomidora i ogórka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. 3. W podobną kostkę jak pomidory i ogórka, posiekaj cebulę oraz paprykę. 4. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj kaszę bulgur, natkę pietruszki oraz posiekaną miętę. Posól i popieprz

globuskulinarny
Sałatka gyros 73

gyros Czas przygotowania: 45 minut Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros olej do smażenia 1 puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula  1/2 zielonego ogórka węża 4 ogórki konserwowe  1 czerwona papryka 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 3 łyżki majonezu(...)kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i olejem. Odstawiamy na godzinę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni, aż mięso się zezłoci. W międzyczasie cebulę kroimy  w piórka, a ogórki i paprykę w kostkę.  Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z  cytryny, przyprawiamy. Na dnie szklanej salaterki układamy przestudzone mięso wraz z sosem, który powstał podczas smażenia

Kulinarne przygody Gatity