dziwne, ale zapewniam, że bardzo pasuje, szczególnie gdy użyjemy zimnych ogórków. Przekąska jest godna powtórzenia i polecenia. Trochę smakuje melonem, mnie bardzo podpasowała. Składniki: • ogórki gruntowe • miód • płatki migdałowe • sól Wykonanie: • Ogórki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i ostrożnie wydrążyć część miąższu. • Miseczki ogórkowe delikatnie posolić(...)odstawić na kilka minut, po czym zlać powstałą wodę odwracając miseczki. • Ogórek polać miodem, posypać płatkami migdałowymi i jeść od razu
To co kochamSkąd i po co ta cebula, cukier, ocet, olej, mięta i inne? Nędza znaczy jedno....skromność, oszczędności, a nawet ubóstwo. Dziś zielony ogórek jest dostępny przez cały rok. Jak kończą się gruntowe, już czekają długie piękne foliowe ogórki. Kiedyś tak nie było, ludzie czekali cały rok na ten sezon. I jak te pierwsze, słodkie i aromatyczne można jeść(...)najlepsze są te z początku sezonu. Takie zerwane prosto z ogródka, nie potrzebują nic więcej, jak tylko śmietanę i odrobinę soli. Później już sobie lubię powydziwiać, np tak: długi ogórek 0,5 szklanki śmietany 18% kubek naturalnego serka 2 ząbki czosnku łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki szczypiorku cayenne według uznania sól kilka rzodkiewek Obranego ogórka ścieramy
Dieta moja pasjamiło, jeśli zostawisz komentarz… Produkty : 1 kg. matiasów, kilka ogórków kiszonych, kilka cebul, ziele angielskie, liście laurowe ocet olej do polania. Matiasy pokroić na kawałki, ogórki i cebule w plastry Na dnie naczynia ( najlepiej w słoiku) włożyć warstwę matiasów, następnie warstwę ogórków kiszonych i na to plastry cebuli. Na te 3 warstwy włożyć 3 ziela(...)angielskie i 2 liście laurowe. Znów warstwa ułożona z śledzi, ogórka i cebuli. NA DRUGIEJ WARSTWIE POLAĆ 1 ŁYŻKĄ OCTU I 1 ŁYŻKĄ OLIWY . I TAK NA PRZEMIAN co drugą warstwę. Udusić w słoju i przykryć. Pozostawić na kilka godzin , żeby przeszło
Pysznosci Babci BasiMakaron w dość nietypowym sosie, bo ze świeżych ogórków. Danie bardzo smaczne i orzeźwiające, a do tego proste i szybkie w wykonaniu. Składniki: por 3 świeże ogórki gruntowe lub jeden długi szklarniowy pierś z kurczaka 200 g makaronu penne (albo innego ulubionego) garść oliwek zielonych 180 g śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju. Pora przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w paseczki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka. Ogórka ścieramy na grubej tarce. Dodajemy na patelnię, kiedy por się delikatnie podsmaży. Kiedy ogórki odparują większość wody, dodajemy oliwki pokrojone w paski i zalewamy śmietaną. Przyprawiamy i dusimy aż sos zgęstnie. Wsypujemy wtedy makaron i mieszamy
e-PrzepisyKulinarnewodą i chwilę poczekać - komórki szybko odzyskują turgor i stają się żywo zielone. Z wakame przyrządza się wiele potraw, m.in. zupę misoshiru. Ja wykorzystałem ją do zrobienia sałatki z ogórkiem, którą doprawiłem słodko-kwaśnym sosem na bazie octu ryżowego. Sałatka z wakame i ogórka Składniki (dla 2-3 osób): 10 g suszonej undarii (wakame) 1 ogórek wężowy 1 łyżka białego(...)sezamu sos: 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego Sposób przygotowania: Suszone wakame Ogórek umyć, pokroić w półtalarki (ja wcześniej obieram wzdłuż część skórki, co daje fajny efekt wizualny), natrzeć solą i odstawić na sicie, by zmiękł. Suche wakame zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wodę odlać
W SMAKsię z soczystą cytryną, tworząc przepyszny napój, który jest prawdziwym wybawieniem w upalne dni. Wodę smakową przygotujecie błyskawicznie, ale właściwy smak osiągnie, kiedy wsadzicie ją wraz z plasterkami ogórka i listkami mięty na kilka godzin (albo na całą noc) do lodówki, a na koniec dodacie kawałki cytryny. Wtedy wszystkie aromaty wymieszają się ze sobą dokładnie i będziecie mogli cieszyć(...)sklepu i idealnie nadaje się również dla - spragnionych - dzieci :) Polecam Wam ją bardzo gorrrrrącooo! :D SKŁADNIKI (na 1 litr wody ogórkowej): 1 litr wody mineralnej niegazowanej 2-3 średnie ogórki świeże 1-2 szklanki listków mięty (według uznania) 2 duże lub 3 średnie cytryny kostki lodu do podania (opcjonalnie) WYKONANIE: Ogórki umyj dokładnie i wraz ze skórką pokrój
Słodko-Słony Świat Ilonypołączenie ryżu, paluszków surimi, kukurydzy i ogórka konserwowego. Warto dodać, że surimi to mięso ze zmielonych białych ryb. Sałatka znika w szybkim tempie. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki: pół opakowania paluszków surimi (100 g) pół puszki kukurydzy konserwowej 1 woreczek ryżu parboiled (wg mnie najlepszy ryż do sałatek) 2 ogórki konserwowe sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu(...)Ryż ugotować i ostudzić. W międzyczasie ogórki pokroić w drobną kostkę, a surimi w plasterki. Do miski wsypać odsączoną kukurydzę, ogórki, paluszki surimi i ryż. Przyprawić solą i pieprzem, a za pomocą majonezu wszystko ze sobą połączyć. Włożyć do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć". Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona
UgotowaćPosypujemy kawałki pomidora i ogórka pieprzem czarnym. Pora myjemy i kroimy w grubsze plastry. Listki bazylii myjemy. Na 10 minut przed końcem parowania na 2 poziom wrzucamy na folii aluminiowej pora :) Gdy parowar się wyłączy mieszamy na miseczce wszystkie składniki ze sobą. Do składników z parowaru: mięsa, ziemniaków truflowych i pora dodajemy pomidory, rzodkiewkę, ogórki, bazylię i kiełki
Parowar Facetakażdy 1 litr zimnej wody 1,5 łyżki kamiennej soli Do słoików włożyć czosnek, chrzan, i koper. Ciasno układać pionowo ogórki. Zalewać zimną woda z solą. Ogórki muszą postać w domu około 3 dni aż puszczą soki. Wówczas słoiki odwracamy do góry dnem. Czekamy jeden dzień i wynosimy do piwnicy. Ogórki są twarde, chrupkie
Humanistka w kuchniDziś zapraszam na bardzo szybką i smaczną zupę z zielonych ogórków. W sam raz na ciepłe popołudnie. Składniki: 3 zielone ogórki 2 litry wywaru warzywnego szklanka "śmietany z kiszonych nerkowców zielona cebulka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wywar zagotowuję i dodaję "śmietanę" z kiszonych nerkowców. Zostawiam na małym ogniu aby zgęstniał. Ogórki dokładnie(...)myję i kroję na kawałki, które miksuję z czosnkiem na gładką masę. Zmiksowanego ogórka dodaje do wywaru mieszam dosmaczam sola i pieprzem. Podaję z posiekaną zieloną cebulką i groszkiem ptysiowym albo grzankami
Magiczna kuchnia DariiIlość porcji: około 6 Składniki: ¾ paczki makaronu sojowego (lub makaronu ryżowego) opakowanie paluszków krabowych pół puszki kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 1 duży ogórek zielony 2 średnie ogórki konserwowe pęczek świeżego koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy biały pieprz Paluszki krabowe rozmrażamy, następnie zalewamy gorącą wodą. Po chwili wodę odlewamy, a paluszki solimy. Następnie(...)woda. Czekamy chwile aż napęcznieje, a następnie wyciągamy makaron i kroimy na mniejsze części. Jajka gotujemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Zielony ogórek również kroimy w kostkę, dość drobną, by później nie dominował w sałatce. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce na grubych oczkach. Koperek siekamy na małe części. Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy i intensywnie mieszamy doprawiając
Kolizje Smakówprzepisów lunchbox , które możesz przygotować w krótkim czasie: Wrap z kurczakiem i warzywami : Ugotuj piersi z kurczaka, pokrój w paski i wymieszaj z pokrojonymi warzywami (np. papryką, ogórkiem, sałatą). Nałóż na tortillę, dodaj ulubione sosy i zawiń. Salatka grecka : Wymieszaj pokrojone pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta. Dodaj sos na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soli(...)wegan Oto kilka propozycji lunchbox dla wegetarian i lunchbox dla wegan : Warzywne sushi : Ugotuj ryż do sushi, a następnie nałóż na matę do sushi i dodaj pokrojone warzywa (np. ogórek, marchew, awokado). Zawiń i pokrój na kawałki. Chili sin carne : Ugotuj chili z czerwoną fasolą, pomidorami, papryką, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Podawaj z ryżem lub chlebem. Salatka z ciecierzycą : Wymieszaj
Ugotowane pozamiataneRoladki z tortilli z pieczarkami marynowanymi i ogórkiem to świetna przekąska na każdą imprezę! Te szybkie roladki z tortilli to przekąska, którą uwielbia praktycznie każdy. Są nie tylko pyszne, ale i szybkie w przygotowaniu. Do ich zrobienia potrzeba kilku prostych składników. Idealnie sprawdzą się na domowe imprezy, jako przekąska do pracy czy na kolację. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)PRZEPIS NA ROLADKI Z PIECZARKAMI MARYNOWANYMI I OGÓRKIEM Składniki 1 placek tortilli 6-7 pieczarek marynowanych 150 g serka kremowego typu Almette 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie Ogórki konserwowe oraz pieczarki marynowane odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Do pokrojonych warzyw dodać serek, majonez, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać do uzyskania
Alle Dobre!Jeśli Wam ten pomysł też wydaje się nie trafiony, możecie zwiększyć ilość majonezu i kwaśnej śmietany, a pominąć kremówkę. Myślę, że wówczas lepiej będzie wymieszać sos z ziemniakami, ogórkiem i cebulą i na nie wyłożyć starte buraczki. Buraczki fajnie barwią całą sałatkę, więc po zmieszaniu na talerzu w całości będzie lekko różowa Przy okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych(...)Wesołych Świąt! około 440-500 g filetów śledziowych a’la matias 1 cebula (ja dałam dwie – żółtą i czerwoną, ale obie były dosyć malutkie) 3-4 kiszone ogórki 2 duże ziemniaki 2 gotowane/pieczone buraki 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% majonez 3/4 szkl. śmietanki 36% * sok z cytryny cukier sól, pieprz Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy
Smaki Na Talerzu