ogórki - 26028 przepisów (strona:205/1736)

Sałatka z buraków, cebuli i ogórków kiszonych + film 173

chwil wystarczy tylko ugotować buraki a następnie pokroić i wymieszać wszystkie składniki a na końcu odpowiednio doprawić . składniki na 4 porcje 5 średnich buraków 1  cebula 4 kiszone ogórki pęczek koperku 50 g jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Buraki gotujemy do miękkości pod przykryciem, następnie odcedzamy i studzimy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, cebulę i opłukany(...)koperek drobno siekamy. Wystudzone i obrane ze skórki buraki kroimy w kostkę. Do salaterki wrzucamy pokrojone buraki, ogórki, cebulę i koperek, dodajemy jogurt i wszystko mieszamy. Sałatkę doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki

Smakowite Dania
Sałatka śledziowa z sosem keczupowo- czosnkowym + film 164

składniki na 3 porcje 50 dag płatów śledziowych solonych 6-7 ogórków konserwowych pęczek pietruszki 2 cebule              sos 10 łyżek keczupu 5 łyżek oleju 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku przepis Do miski przekładamy keczup, wlewamy olej, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko starannie mieszamy(...)Obraną cebulę i opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Odsączone z zalewy ogórki konserwowe oraz wymoczone w zimniej wodzie i osuszone płaty śledziowe kroimy w kostkę. Do dużej miski wrzucamy pokrojone śledzie, dodajemy ogórki, cebulę i natkę pietruszki, wlewamy sos keczupowo- czosnkowy i całość dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy na 2 godziny do lodówki

Smakowite Dania
Ogórkowa w asyście innych pysznych jarzynek 128

pieprz Ew. natkę pietruszki Marchewkę, cebulę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, solimy, zalewamy wodą i gotujemy do czasu, gdy marchewka (najdłużej gotująca się jarzyna) zmięknie. Ogórki kiszone trzemy na grubych oczkach i dodajemy do miękkich jarzyn.* Całość zagotowujemy, dodajemy bulion, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. *Kiszone ogórki dodajemy na końcu, gdyż dane(...)początku sprawią, że jarzyny będą miały ciężko zmięknąć. Hmm jaki z tego morał? Chcecie być twardzi- jedzcie ogórki kiszone :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Sałatka z ogórków (z papryką, marchewką i cebulą) 127

kolorowa) ½ kg cebuli ¾ łyżki soli Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% spirytusowego ½ szklanki oliwy 3 łyżki soli Ok. ½ łyżeczki pieprzu Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry (szatkujemy), a następnie solimy i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. W tym czasie obieramy i kroimy marchew w plastry i   paprykę(...)podłużne paski. Z ogórków i cebuli odciskamy sok (który odstawiamy, gdyż może nam się jeszcze przydać do uzupełniania słojów), następnie dodajemy do nich marchewkę i paprykę. Całość dobrze mieszamy, po czym przekładamy do słojów. Gdy wszystkie słoje są już pełne, wlewamy do nich równomiernie ugotowaną zalewę. Jeśli zalewy jest zbyt mało, słoje uzupełniamy sokiem uprzednio wyciśniętym z ogórków

Smakowy Raj
Ogórki w curry 184

soli 1 łyżka cukru 3 płaskie łyżeczki curry 1/2 szklanki octu 10% 1-2 liście selery 1 cebula pokrojona w piórka ok. 2 kg ogórków Wszystkie składniki oprócz ogórków i liści selery zagotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na spody słoików ułożyć po kawałku liścia selera (może być też koper i chrzan), ułożyć ciasno(...)ogórki i zalać zalewą. Zakręcić słoiki i gotować 7-10 minut

Jadło i czytadło
Mizeria najprostsza, ogórki w śmietanie 287

dodatku pieprzu,cukru i innych przypraw czy ziół. Z minimalną ilością soli. Czuć smak ogórka i śmietany i myslę,że nie potrzeba nic więcej. Składniki - ogórek zielony 2 szt. - śmietana ok.2 łyżki - sól Wykonanie Ogórki obieram i szatkuje w cieniutkie plasterki, posypuję delikatnie solą i mieszam. Odstawiam na jakieś pół godzinki. Powstały sok z ogórków odlewam a ogórki zalewam śmietaną. Mieszam i gotowe. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. 171

tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu,do grilla,do sałatek. Zarówno ogórki jak i papryka z tego, co tu dużo mówić, najprostszego przepisu wychodzą jędrne i można je naprawdę długo przechowywać. Polecam :) Składniki  na 8-9 słoików o pojemności(...)litra - ogórki gruntowe ( najlepiej małe, ale z większych też się uda ) 3 kg. - papryka czerwona 2 kg. - koper, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach, gorczyca, liście laurowe Zalewa - 8 szklanek zimnej wody - 1 szklanka octu 10% - 8 czubatych łyżek cukru - 2,5 łyżki soli Wykonanie. Na dno każdego słoja wkładam koszyczek kopru, 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu

Kuchnia z widokiem na ogród
zupa ogórkowa 202

łyżki + 1 marchewkę. nasz wywar jest gotowy 3. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do naszego wywaru. Solimy nasza zupę.   4. Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach i podsmażamy na maśle.  Ogórki przed starciem na tarce możemy obrać(...)ziemniaki, w zupie, są już miękkie, dodajemy podsmażone ogórki.  6. Gdy chcemy, możemy nasza zupę troszkę zagęścić, czyli do kubeczka dajemy łyżkę mąki i troszkę wody. Wszystko dokładnie mieszamy by nie było grudek, po czym wlewamy do zupy mieszając jednocześnie zupę. 7. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy by wszystkie składniki się przegryzły. 8. Podajemy ciepłą, ze śmietaną

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sałatka jarzynowa ze świeżym ogórkiem 154

tapetę trafia sałatka jarzynowa. Lekko zmodyfikowana, ale bardzo smaczna, serdecznie polecam. Składniki: 4 średnie ziemniaki  2 marchewki 1 średni seler  1 pietruszka  1 długi ogórek ( okolo 20 cm) 2 ogórki kiszone 1 puszka zielonego groszku  1 puszka konserwowej kukurydzy 1 mała czerwona cebula 8 jaj  1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 2 łyżki(...)smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe,plastry ogórka, jajko i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i  pietruszkę ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Obierać i pokroić w drobną kosteczkę. Ja używam do krojenia takiego okrągłego sitka. Jajka ugotować na twardo, obrać i również przepuścić przez sitko. Ogórki i cebulę obrać i drobniutko pokroić

Gosia gotuje
Zupa ogórkowa z ryżem 183

bulionu mięsno-warzywnego -1 słoik (litrowy) ogórków kiszonych -3 łyżki śmietany 18% -100 g ryżu -1 łyżka masła -garść natki pietruszki lub kopru -sól, pieprz Wykonanie: Ogórki cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je chwilę na maśle (do 5 minut). Do gotującego się bulionu wrzucamy starte ogórki i wsypujemy ryż(...)można też gotować ryż oddzielnie). Gotujemy do momentu, aż ryż zmięknie. Do zupy dodajemy szklankę wody z ogórków i zaprawiamy ją śmietaną. Trzymamy na ogniu do zagotowania i gotowe. Zupę podajemy na gorąco i posypujemy zieleniną (można ją dodać do zupy wcześniej, w trakcie gotowania).  Smacznego

KasiekGotuje
Zupa ogórkowa zabielana 131

pierś z  kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka  średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki) 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% 1 łyżeczka natki pietruszki do dekoracji Pierś z kurczaka umyć i oczyścić ewentualne błonki. Pokroić(...)kostkę Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka szwedzka do słoików na zimę 490

ogórków 1 duża cebuli 2 marchewki 1/2 szklanki octu 1/3 szklanki cukru sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku  PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i moczymy pół godziny, następnie ścieramy na plastry. Marchew obieramy i ścieramy na plastry. Cebulę obieramy i również kroimy na plastry lub w piórka (ja wszystko skroiłam(...)robocie - ogórki na grubsze, pozostałe warzywa na cieńsze plastry), czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko wkładamy do dużego garnka dodając ziele i liść laurowy.  Ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy.  Zalewamy nim ogórki, solimy i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.  Całość mieszamy i dostawiamy w chłodne miejsce na minimum 5-6 godzin.  Następnie przekładamy sałatkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mizeria z ogórków na zimę. 86

ogórków 3 gałązki zielonej natki pietruszki Zalewa :   3 szklanki wody 20 ml (2/3 szklanki) octu 10 % 2 łyżki soli 3 łyżki cukru pieprz czarny cały Sposób wykonania : Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Sprawdzić smak soku i ewentualnie dosolić. Pietruszkę opłukać, pokroić. Wymieszać(...)ogórkami. Wodę zagotować, dodać pozostałe składniki przeznaczone na zalewę , wymieszać, wlać do pokrojonych ogórków, dokładnie wymieszać. Czyste słoiki (250 ml) wypełnić mizerią ,zakręcić wieczkami i pasteryzować w temperaturze 85 C przez 10-15 minut. Przestudzone słoiki wyjąć z garnka, wysuszyć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce

Przepisy i porady kulinarne
Mizeria ze świeżych ogórków do obiadu. 143

Ogórki powinny być średniej wielkości. Składniki : 70 dkg świeżych ogórków 2 łyżki śmietany 2 gałązki zielonej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy

Przepisy i porady kulinarne
Karkówka po cygańsku 8298

każdym razem smakuje doskonale :) Przepis znalazłam na stronie ' Kuchenne Cuda Joanny '. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki 150 g pikantnego ketchupu 3 duże ogórki konserwowe 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz, ostra papryka CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 równych kotletów. Każdy(...)obtaczamy nasze kotlety. 2. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy drugą łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie (ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plastry. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę podsmażonej cebuli. Na nią kładziemy kotlety wraz z ketchupem, następnie plasterki ogórków, a na koniec resztę cebuli. Pieczemy

My Culinary Art