znalazł. 2,5 kg ogórków gruntowych 4 łyżki soli Główka czosnku 65 ml oleju (ok. 8 łyżek) 1,5 szklanki octu 10% 400 g cukru 3 łyżki chilli Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy zalewę(...)jednym garnku podgrzewamy olej, w drugim ocet z cukrem. Studzimy. Połowę czosnku kroimy w plasterki, resztę przeciskamy przez praskę. Z ogórków zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin. Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy przez 20 minut
VioletoweKucharzenielitry wody 3/4 szklanki soli 2,5 szklanki octu 10% 2,5 szklanki cukru 5 szklanek wody 1 czubata łyżka kurkumy mielonej ziele angielskie liście laurowe gorczyca Ogórki myjemy i tniemy wzdłuż na plastry, nie obieramy! Do wody dodajemy sól i zalewamy ogórki. Po 3 godzinach odlewamy wodę. Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy cukier(...)zagotowujemy. Dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Do każdego słoika wrzucamy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Zakręcamy i pasteryzujemy
Atlas Smakówzrobiłam sałatkę z ogórków. W pierwotnym przepisie jest 500gr marchewki ja odrobinę zmodyfikowałam przepis i dałam 250gr marchewki i 250gr papryki czerwonej. Składniki: 4 kg ogórków gruntowych 250gr marchwi 250gr papryki czerwonej 500gr cebuli 1 szklanka oleju 1 czubata łyżka(...)soli 2 pęczki natki pietruszki zalewa: 1/2 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru Przygotowanie: Ogórki obrać i pokroić w plasterki (ja robiłam to na tarce), posolić i odstawić na 4 godziny. W tym czasie zetrzeć marchewkę na dużych oczkach, natkę pietruszki posiekać, paprykę pokroić w cienkie paski
Amatorka kuchennamałych ogórków gruntowych ziele angielskie liść laurowy gorczyca 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy Ogórki obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części. Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Do garnka wlewamy ocet(...)dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy
Atlas Smakówjuż trochę rzadziej, wolimy kiszone, ale konserwowe czyli korniszony też są obowiązkowym elementem wyposażenia naszej domowej spiżarki. Troszkę czasu zajmuje ich przygotowanie ale naprawdę warto. ok 5 kg ogórków marchewka cebula koper chrzan gorczyca ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny cały Zalewa: 2,5 l. wody 0,5 l. octu 2 łyżki soli 1 szklanka cukru Ogórki(...)krążków cebuli, gałązkę kopru, liść i kawałek korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy. Przygotować zalewę - wszystkie składniki zagotować i gorącą zalewą zalewać ogórki. Pasteryzować ok. 20 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezostały posiane. Ten przepis podesłała mi właśnie właścicielka ogórkowego ogrodu, a więc moja mama, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i obiecuję niedługo znowu nawiedzić dom rodzinny ;) SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z PAPRYKĄ, CEBULĄ, CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI W ZALEWIE OCTOWEJ Z GOŹDZIKAMI Składniki warzywne: - 4 kilogramy ogórków - 1 kilogram papryki (różne kolory) - 0,5 kilograma cebuli(...)kilograma marchwi - pęczek natki pietruszki - 1 główka czosnku - 1 łyżka soli Przygotowanie warzyw: Ogórki kroimy w talarki, ale ich nie obieramy - tak samo kroimy cebulę oraz czosnek. Z papryki robimy paseczki i dzielimy na trzy lub cztery kawałki w poprzek. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy. Całość mieszamy, zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę
Życie zamknięte w smakukoleżanki B. Byłam zdziwiona, że ogórki w pomidorach ?! Posmakowałam. I teraz muszę przyznać, że to idealne połączenie. Robię je co roku, bo wszystkim bardzo smakują. Składniki: 3 kg ogórków ½ kg cebuli ½ kg marchwi 1 ½ łyżki soli Dodatkowo: 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka octu 200 ml. Oleju 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Ogórki(...)można pokroić jeszcze na połowę ), cebulę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy 1 ½ łyżki soli. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny. W tym czasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Następnie umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy
Smaki Ewyczasu do czasu robię zupę z zielonego ogórka. Oczywiście zawsze wypada to na okres gdy ogórki są w szczycie sezonu. Wiele lat temu zakupiłam urządzenie kuchenne do którego dołączona była książka - i to właśnie z niej jest ten przepis. Byłam zaskoczona, że z zielonego ogórka można zrobić zupę, a dodatkowo, że jest taka smaczna. Smakuje jak świeży ogórek(...)Tego kto nie próbował zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: 1 ¼ l wody 300 gram zielonego ogórka 2 kostki rosołowe 1 mały serek topiony kremowy lub ½ w kostce 2 łyżki maki ziemniaczanej Vegeta Pieprz 200 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Ogórki myjemy ( nie obieramy ) i miksujemy. Dodajemy wodę i pozostałe składniki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około
Smaki Ewyinternecie ostatnio furorę robią ogórki kanapkowe Margarytki ( http://margarytka.blogspot.com/2015/07/najlepsze-ogorki-kanapkowe.html ). Postanowiłam i ja zmierzyć się z tymi ogórkami i zrobiłam kilka słoiczków. Jeśli przypadną nam do gustu to na stałe zagoszczą w mojej spiżarni. Niestety nie spróbowałam ich jeszcze bo minęło zaledwie kilka dni i pewnie ogórki się jeszcze nie przegryzły. Choć przyznam, że ciężko mi się(...)powstrzymać. Ale przepis dodaję już teraz bo może i Wy się skusicie i zrobicie a jak spróbuję to może już ogórków nie być i po prostu nie zdążycie ich zrobić. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniodstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków ( najlepiej na całą noc). Na drugi dzień myjemy ogórki i moczymy je w zimnej wodzie przez dwie godziny. Następnie wkładamy ogórki do słoików i zalewamy marynatą, uważając aby ogórki były w niej całkowicie zanurzone. Jeżeli mamy zamiar spożyć ogórki w ciągu miesiąca, to słoiki ustawiamy
Miód i pieprzłyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Gdyby zupa była za mało kwaśna można jeszcze dodać(...)starte ogórki lub trochę wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy i zabielić zupę. Do zupki dodałam też rozdrobnione na kwałeczki miesko drobiowe na którym ugotowałam bulion
Monia miesza i gotujeprzy każdej okazji - w sałatkach, do dań głównych czy nawet same. Najlepiej smakują takie lekko ukiszone po zaledwie 1,5-2 dób od przygotowania. Składniki : 1,5kg młodych drobnych ogórków 2 litry wody 2 łyżki soli 8 ząbków czosnku 1 łyżka gorczycy 3-4 ziarna ziela angielskiego kawałek chrzanu - korzenia (6-8cm) 4-5 gałązek kopru - kwiatów(...)liści wiśni Sposób przyrządzenia : wodę z solą i zielem angielskim gotujemy i studzimy ogórki myjemy dokładnie i odcinamy końcówki by szybciej nabrały w kamionkowym naczyniu układamy na przemian koper, ogórki - na dno dajemy te największe, liście wiśni, czosnek i posypujemy gorczycą całość szczelnie upchaną zalewamy wystudzoną zalewą by całość zakryć naczynie przykrywamy talerzem i dociążamy
zobacz ich smakOgórki małosolne Składniki. 1,5 kg ogórków liść chrzanu kawałek korzenia chrzanu duży koper( również zdrewniała część łodygi) 3 ząbki czosnku 1łyżka gorczycy białej 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny. Do dużego słoja wrzucamy kilka kawałków(...)korzenia chrzanu (5-6 sztuk) pokrojonych na półcentymetrowe paski, sól, ziele angielskie, ziarna gorczycy, liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy przestudzoną wodą. Następnie do słoja wkładamy ogórki uważając aby były całkowicie zanurzone ( w razie potrzeby dolewamy wody i dosypujemy soli w proporcji jedna czubata łyżka soli na jeden litr wody) na wierzch układamy liść chrzanu oraz koper
Miód i pieprzSezon ogórkowy w pełni, więc postanowiłam zamknąć smak mizerii w słoikach. Zimą pyszna mizeria do obiadku-prawdziwe pyszności. SKŁADNIKI: 4 kg. ogórków sól, ocet WYKONANIE: ogórki obrać, pokroić na plastry. posypać solą, odstawić na 15 min., następnie skropić octem, zostawić na 3-4 godz., ogórki w tym czasie puszczą sok, ogórki włożyć do wyparzonych słoików
Kuchnia BeatyGrecji i od tamtej pory gości na stałe w mojej kuchni. W mojej sałatce greckiej królują pomidory, ogórki, serek feta i oczywiście oliwa. Składniki: 2 duże pomidory 4 ogórki gruntowe 150 g serka feta 1 duża czerwona cebula 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 1 czubata łyżeczka przyprawy do sałatki greckiej sól do smaku Skład 1 czubatej(...)łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki pietruszki szczypta tymianku szczypta mięty Wykonanie: Ponieważ lubię pomidory obrane ze skórki, grecką sałatkę zaczynam od sparzenia i obrania pomidorów. Obieram również ogórki. Oryginalna grecka sałatka jest podawana bez obierania tych warzyw. Pomidory kroimy na dość duże kawałki. Ogórki kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm. Cebulę kroimy
Smak mojego domu