1 duża cebula 3-4 łyżki octu 1/2 łyżki soli 1 łyżka miodu 1 szkl. wody 5 ziaren ziela angielskiego 5-7 ziaren pieprzu 4 łyżki oleju Wykonanie: Ogórki umyć, następnie poszatkować w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Całość posolić wymieszać i odstawić na 30 minut aby ogórki puściły sok. Do gorącej wody wlać ocet, miód(...)olej, następnie zalać ogórki w słoikach z dodatkiem pieprzu oraz ziela. Można dodać do słoika trochę poszatkowanej marchewki. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować
PychotkaaaSkładniki: koper sól woda czosnek liść laurowy gorczyca Wykonanie: Do litrowego słoika wsadzić ogórki. W ten sposób odmierzyć ile wody wchodzi do słoika z ogórkami. Mi wchodzi około 0,5 l i łyżka. Do słoików wrzucić po jednym liściu, ząbku czosnku, gałązce kopru, i odrobinie gorczycy, upchać dość ciasno ogórki i zalać je zalewą. Zalewa: Na jeden(...)słoik odmierzyć 0,5 l wody i 1 łyżkę soli. Taką zalewę zagotować i zalać nią cały słoik z ogórkami tak jak najwięcej się da, dokładnie zakręcić
Pychotkaaaoraz przekąskę. Jeśli nie dysponujecie ogórkami małosolnymi wówczas użyjcie kiszonych, choć przyznam, że to już nie to samo ;) Składniki: 500 g serka wiejskiego (zwykłego lub odtłuszczonego) 2-3 ogórki małosolne (ewentualnie kiszone) 3-4 łyżki posiekanego koperku 1 puszka zielonego groszku 4 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie: Serek wiejski przekładamy do miseczki. Ogórki kroimy(...)kostkę. Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę/wyciskarkę do czosnku. Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do serka wraz z ogórkami, czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy majonezem oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy przynajmniej na pół godziny do przegryzienia. Smacznego
MyCookBook.plsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ogórki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy 3 litry wody z solą. Studzimy, może być ciepłe. Układamy ogórki ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem, koprem, chrzanem(...)przyprawą. Zalewamy przygotowaną wodą, szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tygodniu można ogórki odstawić do lodówki. Przepis jest na 3-litrowy słoik
Gotowanie moimi oczamiogórków 1 główka czosnku 3 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 2,5 łyżki soli 15 g carry liście selera Sposób wykonania: Ogórki umyłam, pokroiłam w plastry nie obierając ze skórki. Wsypałam sól, wymieszałam, pozostawiłam na 3 godziny. Wodę zagotowałam z cukrem, octem, carry i rozdrobnionym czosnkiem. Pozostawiłam do wystygnięcia. Z ogórków zlałam(...)wodę, dodałam zimną zalewę, wymieszałam. Odstawiłam na całą noc. Na dno każdego słoiczka wkładałam po liściu selera następnie ogórki z zalewą. Słoiki gotowałam około 7 min od zagotowania
Darcia w kuchni4 łyżki soli zalewa: 1,5 szklanki octu 10 % 1 kg cukru 1-2 główki czosnku ( u mnie 1 duża ) 3 łyżeczki chili 8 łyżeczek oleju Sposób wykonania: Ogórki umyłam , odcięłam końcówki, pokroiłam w ćwiartki, wymieszałam z solą, odstawiłam na 6 godzin. Ocet zagotowałam z cukrem, chili i rozdrobnionym czosnkiem i olejem, pozostawiłam do wystygnięcia. Wodę z ogórków odlałam, wlałam zimną zalewę, wymieszałam, odstawiłam na następne 12 godzin. Ogórki wraz z zalewą przełożyłam do słoików. Słoiczki gotowałam ok. 7 minut od zagotowania. Studziłam wyłożone na ściereczkę denkiem do dołu
Darcia w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Katerina&Kuchnia. Ogórki mają słodko-kwaśny smak. 2 kg ogórków Zalewa: 1 szklanka octu (polecam dodać mniej) 1,5 szklanki cukru 4 szklanki wody 2 łyżki soli 2 łyżki gorczycy 1-1,5 łyżeczki kurkumy Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe i baldachimy kopru (do każdego słoika) Składniki(...)zalewę zagotować. Ogórki (umyte i ze skórką pokrojone w ćwiartki) ciasno poukładać w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie i koper. Całość zalać zalewą i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 6-10minut (ogórki będą chrupiące, o ładnej barwie i nie rozgotowane
Di gotujeSałatka prosta i szybka do zrobienia..składniki można dodawać wedle własnego gustu. zupki chińskie jajka cebula czerwona ogórki konserwowe ogórki zielone papryka pomidor polędwica drobiowa majonez sos czosnkowy Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.Cebulę, ogórki,paprykę , pomidory i polędwicę pokroić w kostkę. Dodać przyprawy
Moje domowe kucharzeniektóra wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Składniki : 8 płatów śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. dodać sok z ogórków, olej rydzowy- wszystko wymieszać dodać pieprz i w razie potrzeby sól. Dokładnie wymieszać. Śledzie przechowywać w lodówce najlepiej w słoju
Garnkowe fanaberiepółplasterki, dość cienko. Frankfurterki kroimy w półcentymetrowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ogórki przecinamy wzdłuż na pół, jeszcze raz wzdłuż i dalej na małe kawałki. Ogórki wkładamy do miseczki i odstawiamy. Będziemy ich używać dopiero na koniec. Na patelni rozgrzewamy po 1-2 łyżki oleju i smażymy po kolei — najpierw mięso, do mocnego zrumienienia. Usmażone(...)odrobinę dłużej. Płyn powinien prawie zakrywać zawartość garnka. Jeśli jest go za mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby nie przerywać duszenia. Gdy mięso będzie już miękkie, do gulaszu dodajemy ogórki kiszone i całość dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos można delikatnie zagęścić. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kolejno składniki, rozpuszczamy trzy łyżki masła. Wsypujemy pełną
Karo in the Kitchenduże ogórki kiszone 1 duża cebula 3-4 jajka na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duży słoik majonezu 1 duży słoik ketchupu Wykonanie: Ogórki pokroić w dość drobną kostkę i odsączyć. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Jajka pokroić w średnią kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku. W misce układać warstwami (przyznam się(...)szczerze, że zwykle wychodzi mi bardzo różna kolejność, przy zachowaniu zasady – ogórki na dole, kukurydza na górze, 3 warstwy ketchupu): ogórki, ryż, majonez (rozsmarować po całości cienką warstwę), cebula, ryż, ketchup, ryż, majonez, tuńczyk, ketchup, jajka, majonez, ryż, ketchup, kukurydza. Sałatkę ryżową mozaikę nabierać dwoma łyżkami do sałatek „dobierając” się do samego dołu. Post Sałatka
Pociąg Do Kuchnimój mąż jej nie znosi a w takiej postaci zjadł. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cebula ząbek czosnku 2 ogórki kiszone (nie konserwowe!) 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych sól biały pieprz zielona cebulka 2 łyżki oleju ziele angielskie liście laurowe łyżka kwaśnej śmietany łyżka mąki Wątróbkę sprawić oddzielając błonki i żyłki, pokroić na mniejsze kawałki(...)piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać wątróbkę, podsmażyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić około 20 minut, podlewając odrobiną letniej wody. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do wątróbki i wlać wodę z ogórków. Ponownie dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wmieszać z odrobiną wody i zagęścić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZalewa jest lekko ostra ale też dość słodka więc nie czuć tak mocno smaku octu. Jako dodatek do gulaszu spisują się doskonale. Składniki na 12-13 słoiczków: 2 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli łyżka musztardy francuskiej łagodnej 2 łyżki musztardy chrzanowej liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty główka(...)czosnku Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami i zagotować. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku oraz pieprz. Zalewę gotować chwilkę i na końcu wlać ocet. Ogórki umieścić ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProporcja na dwie osoby: - mała kapusta pekińska - pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka ) - 2 ogórki kiszone sos: - 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione ogórki na wagę - 1 łyżka soku z cytryny ) - 1 łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki soli Kapustę posztakować, szczypiorek posiekać, ogórki zetrzeć
kawawszklanceukochanych smaków - ogórków kiszonych i rzodkiewki, powstała niebanalna, sycąca sałatka. Propozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz(...)smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie: Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę i przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu
Słodkie okruszki