szkl maślanki naturalnej 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Krakus 200 g miąższu arbuza 1 pęczek rzodkiewek 6 średnich ogórków gruntowych sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewki i ogórki myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy razem z rzodkiewkami na tarce o grubych oczkach. Miąższ arbuza blendujemy na mus i przelewamy do miski. Do musu arbuzowego(...)dolewamy maślankę i koncentrat barszczu, mieszamy. Dodajemy starte rzodkiewki i ogórki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Chłodnik podajemy schłodzony. #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo
słodkie i nie tylko historie kulinarnemajonez, ketchup PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oliwy, kapustę drobno poszatkować, odsączyć kukurydzę i fasolkę, a pora, paprykę i ogórki drobno pokroić, wymieszać wg. uznania ketchup z majonezem. W misce układamy składniki warstwami np. kukurydza, kapusta, kurczak, fasolka, papryka, por, ogórki i część sosu(...)ponownie kapusta, kukurydza, reszta fasolki i pora, kurczak, ogórki, papryka
KUCHNIA POLSKAZachęcam do korzystania ze świeżych warzyw i do komponowania własnych surówek. Składniki: 500 g ogórków gruntowych 150 g jogurtu naturalnego greckiego kilka gałązek koperku sól do smaku Przygotowanie: Ogórki i koperek myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miseczki. Koperek kroimy bardzo drobno i dodajemy do ogórków. Na koniec
słodkie i nie tylko historie kulinarnePyszna sałatka o wyrazistym smaku. Lekko słodką dynię przełamałam kwaśnym ogórkiem kiszonym i charakterystycznym orzechowym aromatem czarnego ryżu. Składniki 1 szkl czarnego ryżu 3-4 łyżki marynowanej dyni 2 ogórki kiszone 4 suszone pomidory 4 łyżki kukurydzy z puszki natka pietruszki połowa czerwonej papryki majonez sól pieprz 1. Czarny ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. 2. Paprykę, suszone pomidory(...)ogórki kroimy w drobną kostkę. 3. Kukurydzę przelewamy wodą a dynię odcedzamy z nadmiaru zalewy. 4. Składniki dokładnie łączymy z majonezem i poszatkowaną natką pietruszki. 5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Gotową sałatkę przekładamy do fioletowego silikonowego pojemnika ( 540 ml ) od Jana Niezbędnego i wstawiamy na godzinę do lodówki aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. 7. Jak widać
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Główną nutę smakową nadaje prażony sezam, a zapachu czosnek. Składniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 1/2 długiego ogórka lub 2 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 40 g ziaren słonecznika (polecam Skworcu ) 10 g sezamu białego 10 g sezamu czarnego 1 czubata łyżka majonezu(...)czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy i dodajemy do sałatki
Smak mojego domuananasem Sałatka ryżowa z tuńczykiem Ogórki faszerowane sałatką Składniki na dużą miskę sałatki z ryżem i warzywami: 200 g ryżu 1 świeży długi ogórek 3 pomidory 1 duża czerwona papryka 3 ogórki małosolne 2-3 łyżki majonezu 1 pęczek szczypioru z cebulką garść miksu sałat włoskich (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka soli do gotowania ryżu(...)Sposób przygotowania pysznej sałatki ryżowej z warzywami: We wrzącej osolonej wodzie gotujemy na sypko ryż wg opisu na opakowaniu, ryż odsączamy i studzimy. Ogórek świeży obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Sałaty siekamy. Ogórki małosolne, paprykę czerwoną, oraz pomidory kroimy w drobniutką kostkę, szczypiorek siekamy. Do miski wsypujemy zimny, ugotowany ryż, oraz wszystkie warzywne składniki, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmacznej surówki wykorzystałam urządzenie dzięki któremu mogę kroić warzywa i owoce długie spirale jak makaron. Możecie oczywiście zetrzeć na tarce – w plasterki. Smak i tak będzie ten sam. Składniki: Ogórki długie Rzodkiewki Koperek siekany Sól cukier Śmietana ukwaszona 18% Pieprz czarny mielony Ocet spirytusowy Wykonanie: Ogórki i rzodkiewki porządnie myjemy. Nie obieramy. Kroimy lub ścieramy według uznania(...)możliwości. Przyprawiamy solą. Po chwili gdy ogórki puszczą sok dodajemy koperek, śmietanę, cukier do smaku, pieprz i niewielką ilość octu również do smaku. Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Smaki Ewykiszonki warzywne. Można kisić różne warzywa, nie tylko kapustę, czy ogórki, można kisić buraki , cukinię, kalafior, marchewkę! Kiszenie to najzdrowszy i najprostrzy sposób konerwowania warzyw. Kiszone rzodkiewki i ogórki po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, wypróbuj mój sprawdzony przepis na kiszone rzodkiewki. Ostatnio kupiliśmy rzodkiewkę po 50 groszy za pęczek, część została zużyta(...)słoików. Kiszone rzodkiewki są pyszne i bardzo zdrowe jak wszelkie kiszone warzywa. Do kiszenia rzodkiewek wolę wykorzystywać podstawowe dodatki, czyli koper z baldachem, chrzan i czosnek, tak samo kisimy ogórki . Do kiszenia rzodkiewki można dodać trochę gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych, jak kto woli. Składniki na 5 słoików kiszonych rzodkiewek: 5 pęczków- rzodkiewka korzeń chrzanu, koper z baldachami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogórkami, cebulką...Przegonić w myślach jej nie mogłam, musiałam zrobić i zjeść ze smakiem. A Wy lubicie ziemniaczane sałatki? Składniki: 40 dag niedużych ziemniaków ( najlepsze młode) 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 3/4 szklanki śmietany 18% sól, pieprz odrobina octu pęczek szczypiorku Wykonanie: Ogórki i cebule drobno siekamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie(...)przestygną obieramy, małe przekrajamy na połówki, te większe na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wykładamy pokrojone ziemniaki, obsypujemy ogórkami i cebulą, oraz odrobina szczypiorku. Delikatnie skrapiamy octem.Obok sałatki wykładamy śmietanę ze szczypiorem
Z Majeczką w kuchniząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko 2 białka olej sos tatarski: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki sosu tatarski Winiary 80 g sera feta 1 jajko 1 białko 4 ogórki małosolne sól, pieprz natka pietruszki, koper pozostałe: 3 jajka ugotowane sos tatarski Winiary 1 ogórek małosolny Ciasto: Składniki na ciasto przekładam do miski, kroję nożem i zagniatam rękoma krótko(...)jest słona więc ostrożnie z solą. Farsz mieszam i wylewam na podpieczony wystudzony spód tarty. Farsz tatarski: Do miski przekładam jogurt, dodaję fetę, jajko, białko, starte na tarce jarzynowej ogórki, pokrojony koper, natkę, sos tatarski, sól, pieprz. Mieszam i wylewam na farsz z botwiny. Na górze układam połówki jajek ugotowanych, dodaję plastry ogórka. Wstawiam tartę do nagrzanego piekarnika temp
wesoła kuchniamały słoik, cebula pół szt, majonez 7 łyżek. jogurt naturalny 7 łyżek, musztarda delikatesowa pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: jajka, rzeżucha do posypania, Sposób przygotowania: Ogórki konserwowe oraz cebulę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Grzybki marynowane bardzo drobno kroimy i dodajemy do ogórków i cebuli. Majonez mieszamy w miseczce z jogurtem naturalnym, musztardą oraz(...)przyprawami. Sos majonezowy dodajemy do grzybków i ogórków i dokładnie mieszamy. Jajka zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Gotujemy przez 7 min, od momentu kiedy zaczną wrzeć. Następnie odcedzamy, obieramy ze skorupki i podajemy z gotowym sosem. Całość możemy posypać rzeżuchą
kulinarne odsłony patiTroszkę mrożonych warzyw, kilka ogórków kiszonych, ziemniaki , rybka ..i oto smaczna zupka. 300 g filetu np. z morszczuka 4 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 pietruszki 10-15 dkg fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora kilka ziemniaków sól, pieprz listek , ziele domowa vegeta śmietana Pokrojoną marchewkę, pietruszkę,fasolkę, kalafiora oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać przyprawy(...)gotować prawie do miękkości ziemniaków.Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rybę pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki, rybę dodać do gotującej się zupy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu wlać śmietanę i w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenieDziś zapraszam Was na szybką sałatkę z brokułem, kalafiorem i ogórkami. Uwielbiam takie połączenia smaków. Pyszne warzywa, jajka, majonez… Do tego ogórki kwaszone, które doskonale uzupełniają i przełamują smak całej sałatki. Takie sałatki są idealne zarówno na co dzień, jak i na przyjęcia oraz najróżniejsze spotkania rodzinne. Sycą, smakują i są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Spróbujcie, polecam(...)Składniki: 3 jajka M 2 mniejsze ogórki kwaszone 3 garście mrożonej mieszanki warzyw – brokuły, kalafior i marchew około 3-4 płaskie łyżki Majonezu Sałatkowego Premium Fanex sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a mrożone warzywa w lekko osolonej wodzie. Gdy warzywa już zmiękną studzimy je, a następnie brokuły i kalafior kroimy na mniejsze kawałki
Słodkie okruszkinamoczonego w wodzie i parujemy ziemniaki do miękkości przez 20 – 25 minut. Potem doprawimy oliwą i posiekanym tymiankiem. Na talerze wykładamy uduszoną cielęcinę w pomidorach z kaparami i kiszonym ogórkiem, na wierzchu układamy uparowane ziemniaki. Dobra rada: ziemniaki można by dorzucić do mięsa, wówczas mielibyśmy prawdziwy „eintopf” czyli potrawę z jednego garnka. Ale zrobione osobne nie rozgotują się, lepije smakują(...)źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 100 g suszonych pomidorów z zalewą olejową 1 cebula 600 g wołowego steku bavette 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych 150 g marynowanych w słodko kwaśnej zalewie ogórków 1 limonka 1 pęczek świeżej bazylii 1 ostra papryczka 1 łyżka miodu sól, grubo mielony pieprz. Sposób przygotowania: Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, na patelnię wylewamy
WojnaNaSmaki.pl