oraz inne PORADNIKI znajdziecie na Tania Książka. Twarda oprawa, pyszne zdjęcia,cenna zawartość. Warto! Robimy pyszną ogórkową zatem! Składniki -400 g ogórków kiszonych wraz z wodą z ogórków litr wywaru z jarzyn lub ,tak jak u mnie, rosół z jagnięciny 1 łyżka masła 1 marchewka pokrojona w kostkę, trochę zielonego groszku 1 cebula pokrojona w kostkę(...)mnie wędzonego oscypka 2 łyżki koperku drogno siekanego lub tak jak lubisz sól i pieprz do smaku Na patelni rozgrzej masło i dodaj czosnej, cebulę. Chwilę podsmaż.Następnie dodaj ogórki pokrojone w plasterki, bez wody ogórkowej. Podsmażaj, a kiedy zmiękną (ok.6 minut) odstaw na bok. W garnku podgrzej wywar z jarzyn ,wrzuć marchewkę, groszek,ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe
Z Kuchni Do KuchniŻółtka sadzone na boczku z ogórkiem kiszonym i pomidorem Żółtko – 3 szt. (1 żółtko = 20 g x 3 = 60 g) Masło klarowane – 15 g Boczek surowy – 50 g Ogórek kiszony – 150 g Pomidor – 100 g Polecam aplikacje typu MyFitnessPal, Fitatu, FatSecret czy np. stronę www.tabele-kalorii.pl , które mają bazy produktów i pomogą Wam w liczeniu. Wy wpisujecie tylko gramaturę(...)Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz
Ola la LCHFjako danie obiad, na przyjęcia i nie tylko! #sprytnieizdrowo #krakus Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 torebki ryżu (po 100 g) 4 ogórki korniszone zwykłe oraz 3 ogórki korniszone z chili KRAKUS 1 czerwona papryka średniej wielkości 1 cebula przyprawa do gyrosa 1 mała puszka kukurydzy ser żółty ser mozzarella 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu olej(...)dodajemy odrobinę oleju by wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni razem z pokrojoną w drobną w kostkę cebulą. Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę. Ketchup z majonezem mieszamy razem w miseczce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wysypujemy ryż. smarujemy cienką warstwą sosu i posypujemy startym żółtym serem. Następnie
Gotuj z MąkąKrakus. Przygotowanie jest banalnie proste, ale za to efekt i smak przepyszny. Zapraszam! #sprytnieizdrowo #krakus Składniki: (na ok. 8-10 kawałków ) 1 placek tortilli kilka plastrów szynki 2-3 ogórki korniszone Krakus do posmarowania spodu jakiś serek na kanapki (ja użyłam o smaku chrzanowym) kilka listków szpinaku lub rukoli Przygotowanie: Placek tortilli smarujemy cienką warstwą serka kanapkowego, następnie układamy(...)równomiernie na całej powierzchni liście świeżego szpinaku lub rukolę, na to rozkładamy plastry szynkę. Na końcu rozkładamy z brzegu ogórki. Ciasno zwijamy w rulon. Taką tortillę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny żeby przegryzło się ze sobą. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy w folię. Kroimy na plastry o grubości
Gotuj z Mąkąprzyrumieni. Przekładamy do miski i studzimy *** *** W dużej misce sałatkowej umieszczamy połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki wkładamy drobno posiekaną cebulę oraz dwa ogórki konserwowe, dodajemy przeciśnięty czosnek, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę *** ***Na grzanki i mięso(...)połowę sosu. Na sos wykładamy pokrojonego pomidora i paprykę. Całość przykrywamy połową pokrojonej sałaty *** *** Na sałatę wykładamy resztę grzanek, na grzankach pozostałe mięso i wszystko oblewamy resztą sosu. Dwa ogórki konserwowe kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na ogórki *** *** Na serze układamy górne części bułek, pokrojone
Blog z ApetytemPyszna sałatka śledziowa z matiasów, domowych ogórków konserwowych, cebuli i majeranku. Jedna z najprostszych i najlepszych. Smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy składniki dobrze sobą przejdą. Idealna do bagietki na śniadanie(...)wigilijne, ale nie tylko od święta. Taką sałatkę lubimy czasem wrzucić na kromkę chleba i zajadać na śniadanie. Składniki: 8 płatów śledziowych a’la matias w oleju 6 ogórków konserwowych 2 duże cebule 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy majeranek i pieprz do smaku Przygotowanie: Płaty śledziowe kroję w większą kostkę, ogórki w nieco mniejszą kostkę. Cebulę
Zasmakuj Kuchninajbardziej. Moja dzisiejsza to połączenia śledzia, buraków, ziemniaków i ogórka z niewielką ilością majonezu. Jedynie co jeszcze mogę powiedzieć to, że c ałość idealnie do siebie pasowała, wyszła przepyszna. Gorąco polecam. Składniki: 400 g filetów śledziowych 4 buraki 5-6 ziemniaków 3 ogórki kiszone 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula majonez sól, pieprz(...)przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i ogórki pokroić w mniejsza kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Do miski wrzucić ogórki, cebulę oraz groszek, wymieszać, wymieszać całość. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą
magiczna kuchnia Kasidzieci zajadały ze smakiem wszelakie kiszonki. Moje najmłodsze dziecię jest w tym względzie rekordzistą, ona nie tylko preferuje to co kwaśne, ona uwielbia także wodę od tychże kiszonek (ogórków, papryki, a teraz także buraków). Popijamy sobie tak razem na zdrowie. Nie muszę chyba wspominać, że Mała jest największym fanem soku z kiszonych buraków... Moja Córcia właśnie popiła sobie(...)mamy, nie jest konieczny) - 1 pełna łyżeczka soli gruboziarnistej na 1 litr wody (u mnie himalajska, ale może być również kłodawska do zapraw, niejodowana) -kilka łyżek wody od kiszonych ogórków, jako starter, by szybciej się kisiły (nie jest to konieczne) Buraki dokładnie umyć, cienko obrać a następnie pokroić w dość grube plastry. Układać w słoikach lub kamiennym garnku warstwami
Smaczne ZdroweSałatka z wędzonym morszczukiem, ogórkiem kiszonym, kukurydzą oraz jajkiem to propozycja na pyszną kolację. Oczywiście do sałatki można dać inną rybę wędzoną, a jogurt zamienić na majonez. Również świetnie smakuje w połączeniu z drobnym makaronem. Składniki: 1 wędzony morszczuk 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 jajka 1 mała czerwona cebula(...)pietruszki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać. Rybę obrać ze skóry, ości i rozdrobnić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Cebulę, jajka oraz ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Natkę pietruszki posiekać. Do ryby dodać kukurydzę, ogórki, jajka, cebulę oraz natkę, wymieszać. Na koniec dodać jogurt naturalny i doprawić
magiczna kuchnia Kasiblogu można również znaleźć przepis na śledzia w śmietanie z zielonym groszkiem , a dziś zapraszam na pysznego śledzia z kiszonym ogórkiem. Koniecznie spróbujcie :) Składniki: 5 filetów śledziowych 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 250 ml śmietany 12% 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin(...)Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Jabłko i cebulę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko i ogórki pokroić w cienkie paseczki (można zetrzeć na tarce). Jabłko, ogórki, cebulę oraz śmietanę i majonez dodać do śledzia, wymieszać. Na koniec doprawić do smaki solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiśmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej"). Zupa ogórkowa, to jedna z typowych potraw kuchni polskiej. Jej podstawą jest dobry, treściwy wywar i dodatek tartych kiszonych ogórków. Ten przepis jest dosyć pracochłonny, ale dzięki temu zupa jest niesamowita :) To najlepsza ogórkowa jaką jadłam do tej pory. Żeberka opłukać i pokroić na porcje z 2 żeberkami. Do większego garnka(...)Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na niewielką kostkę i dodać do zupy. Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 20 minut. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy
Świat Domowej Kuchnikonserwowej), 1 puszkę kukurydzy, 1 czerwoną cebulę, 1 słoik ogórków konserwowych o pojemności 500 ml, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kukurydzę i ogórki odsącz z zalewy na sitkach. Odsączone ogórki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Do większej miski przełóż wystudzony ryż(...)kukurydzę, ogórki, cebulę, szynkę i majonez. Całość dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj
blog.moje-pasje.infojest bardzo proste i niezbyt czasochłonne a efekt naprawdę znakomity. Chlebuś pięknie wyrósł, skórka wspaniale chrupiąca a środek bardzo delikatny i puszysty. Smakuje czosnkiem i koperkiem oraz delikatnie pachnie ogórkami. Więc następnym razem mając wodę z ogórków na pewno jej nie wyleję tylko upiekę ten oto znakomity chleb. Gorąco polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru i soli 1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych dowolne ziarenka do posypania u mnie czarnuszka WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem a następnie mieszamy z łyżką ciepłej wody i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Kwas ogórkowy delikatnie podgrzewamy, dodajemy do wyrośniętych drożdży i wlewamy do mąki
Pani na deserSezon 'słoikowy' w pełni. Na pierwszy ogień poszły w moim domu ogórki ;-) Składniki -2 kg ogórków -1 szkl. octu -1 szkl. cukru -4 szkl. wody -1 łyżka soli -koper -czosnek -marchew -cebula Przygotowanie Ogórki obrać i pokroić wzdłuż. Ułożyć pionowo w słoikach. Do słoików dodać koper, czosnek, marchew i cebulę. Przygotować zalewę. Zalać ogórki. Wekować
Zielona Kuchniapływające ogórki i następnym rzem będę odcedzała. Bardzo orzeźwiająca! Dla kogo: dla lubiących domowe napoje dla mających dość picia samej wody dla odważnych :) Składniki: 2-3 ogórki gruntowe pół cytryny mały kawałek imbiru łyżeczka syropu z agawy/ miodu lub innego "słodzidła" litr wody Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cytrynę sparzyć(...)pokroić na plasterki (połówkę). Imbir obrać i również zetrzeć. Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy nałożyć do karafki lub dzbanka i ugnieść tak, żeby składniki "puściły sok". Odstawić na minimum pół godziny. Następnie zalać wodą, można dodać kostki lodu i podawać. Jeśli nie lubicie pływających "farfocli" to polecam przecedzić. Opierałam się na przepisie z www.jadlonomia.pl ale zmieniłam
Mania Wypiekania