s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -4 kg ogórków -4 duże cebule Zalewa: -2 l przegotowanej zimnej wody -500 ml octu -500 g cukru -4 łyżeczki soli -przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, czarny pieprz w ziarnach -olej rzepakowy(...)Umyte ogórki cienko obrać, pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Składniki zalewy dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru. W dużym garnku zalać ogórki z cebulą, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na noc. Przygotować słoiki: na dno każdego wsypać 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Napełnić słoiki do wysokości
Kulinarne przemysleniacytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz oliwa z oliwek do skropienia zupy ew. czerwony pieprz Przygotowanie: Umyte, nie obrane ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli mają w sobie dużo wody odciśnij nadmiar płynu. Pół ogórka jako dekorację pokrój w drobną kostkę. Dodaj drobno(...)Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aż będzie odpowiednio zimny. Jeżeli chcesz skrócić czas chłodzenia, użyj produktów prosto z lodówki. Do dekoracji użyj ogórka pokrojonego w drobną kostkę, oliwy z oliwek i roztartego w dłoniach czerwonego pieprzu, który fajnie kontrastuje z łagodnym smakiem chłodnika. Inspiracja rodem
kuron.com.pls.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 kg ogórków -2 duże cebule (350 g) -marchewka 350 g Zalewa: -5 szklanek wody (1 szklanka = 250 ml.) -1 szklanka octu 10% -1 szklanka cukru -3 płaskie łyżki soli -5 łyżek musztardy łagodnej(...)Develey ) przyprawy do słoika: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 1 ostra papryczka Marchewkę ugotować w całości 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, obrane ogórki w plasterki. Przestudzoną marchew obrać i pokroić w plasterki. Składniki zalewy zagotować, przestudzić. Ostrą papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski
Kulinarne przemysleniaWoda z kiszonych ogórków nie była problemem. Jak tylko zjemy ogórki - kiszę następne. Wykorzystałam wodę z ogórków małosolnych. Mam jej dostatek :) Zaczyn : 2 szklanki ciepłej wody 60 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka mąki żytniej razowej ( ja dałam pytlową) 1 szklanka mąki pszennej chlebowej Przygotować zaczyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Ciasto(...)właściwe : 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody w której kisiły się ogórki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Do wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach
Proste PotrawyTradycyjna receptura i sprawdzony sposób na najlepsze ogórki kiszone . To bardzo stary przepis na ogórki kiszone na zimę. Jeśli jadacie kiszone ogórki i lubicie najwyższą jakość domowego jedzenia.. zapraszam! - przepis z wieloletnią tradycją - idealne proporcje i sposób wykonania - takie ogórki kiszone mogą stać w piwniczce przez lata
AniaGotuje.plpomidorowej. W sezonie bardzo lubię robić zupę ogórkową, z ogórków małosolnych, z młodymi ziemniakami, zabielana śmietanką. PRZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ Składniki na zupę ogórkową: 1 kg ziemniaków 6 ogórków małosolnych 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz 150 ml śmietanki świeże zioła(...)kosteczkę, szklimy na maśle. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (ok 1,5l), dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości. Ogórki ścieramy na tarce, dodajemy do zupy razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zagotowujemy. Hartujemy śmietankę (dodajemy do niej trochę gorącej zupy, mieszamy wszystko), wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku
Dorota Smakujesię odwlecze..to nie uciecze. Mam już i ja :) Już następnego dnia po nastawieniu próbuję, choć najlepsze 2-3 dnia. Składniki: 1 kg ogórków gruntowych liść(...)wiśni - 2 sztuki korzeń chrzanu- ok 2 cm liść chrzanu 4 ząbki czosnku 5 baldachimów kopru 1 litr wody 1 łyżka kamiennej soli Wykonanie: W dużym słoju układamy pomyte ogórki, z poobcinanymi końcówkami. Pomiędzy ogórkami układamy poprzecinane ząbki czosnku, chrzan, koper. Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki. Odstawiamy w zacienionym miejscu
Z Majeczką w kuchniząbki czosnku 1 łyżka siemienia lnianego sok z cytryny sól pieprz oliwa extra virgin (przepis na 3-4 porcje) Maślankę wlewamy do blendera. Wrzucamy do niego 5 obranych ogórków, wydrążony miąższ awokado i czosnek, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego poszatkowane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin(...)dodatkowe ogórki kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do misek, posypujemy ją ogórkami, poszatkowanym szczypiorkiem, siemieniem i skrapiamy odrobiną oliwy
Kardamonovyogórków oraz rzodkiewek, lekkiego sosu czosnkowego i aromatycznego koperku. Palce lizać! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg bobu – surowego albo mrożonego 3-4 ogórki małosolne pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy(...)odcedzamy, studzimy. Nie gotujemy dłużej bo będzie za miękki i zacznie rozpadać się w sałatce. Wody nie solimy bo to przedłuża gotowanie *** *** Gdy bób ostygnie obieramy go z łupinek *** *** Ogórki i rzodkiewkę kroimy w dużą kostkę *** *** Do miski przekładamy ziemniaki, ogórki, rzodkiewkę oraz obrany bób i mieszamy *** *** Majonez mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Sos doprawiamy do smaku
Blog z Apetytemsezonowe! lekko czosnkowe – jak dla mnie domowe małosolne wygrywają ze wszystkim, smak babcinej ręki niezapomniany. Dziś je odtwarzam pamiętając każdy upalny wtedy dzień spędzony z Babcią. Piękne czasy! Ogórki małosolne bardzo szybkie, bo w te upalne dni są gotowe praktycznie z dnia na dzień. Idealny dodatek(...)mięs, grilla, potraw z ziemniaków, dziś w towarzystwie cykorii. Surówka świetnie pasuje do czerwonych i białych mięs. Dojadłam do kanapki, więc i tak można SKŁADNIKI: 4 cykorie 2 ogórki małosolne garść posiekanego szczypioru 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Cykorie myję, odkrawam głąby i siekam drobno. Ogórki kroję w kostkę, łączę z cykorią w misce. Dodaję
Zasmakuj KuchniPRZEPIS NA SAŁATĘ Z MAŁOSOLNYM OGÓRKIEM Składniki na Sałatę z małosolnym ogórkiem 1 sałata rzymska mini 2 pomidory malinowe pół szkl kukurydzy 4 ogórki małosolne 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika sól 1 łyżka majonezu 1 ketchupu 3 jogurtu ząbek czosnku Jak zrobić sałatę z ogórkiem małosolnym: Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki nożem do sałaty. Pomidory kroimy(...)kostkę, ogórki w plasterki. Majonez mieszamy z ketchupem, jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą. Powstały sos mieszamy ze wszystkimi składnikami sałatki. Artykuł Sałata z małosolnym ogórkiem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeKapustę pozbawić brzydkich, zewnętrznych liści. Umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, odciąć twardy głąb. Liście dość drobno poszatkować. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – myć je czy obierać? ), pokroić na plasterki. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystkie papryki (czerwone i żółtą) umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w większą kostkę lub mniejsze paseczki. Kiełbasę pozbawić skóry (wedle uznania), pokroić(...)przez ok. 8-10 minut bez przykrycia (aż kapusta nieco zmięknie – jeśli płynów do duszenia byłoby za mało to można dolać pół szklanki wrzątku). Na koniec wrzucić pokrojone ogórki konserwowe oraz koncentrat pomidorowy i dusić całość jeszcze przez ok. 5 minut (do odpowiedniej miękkości warzyw). Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Podawać
Kulinarne Przebojedużo ilością zieleniny – koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Bardzo syta i smaczna sałatka! 100 g ryżu 1 pojedyńczy filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Sól Pieprz 2 ogórki zielone 3 ogórki kiszone ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka świeżego koperku 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy. Filet(...)piersi kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Zieleninę – pietruszkę, koperek i szczypiorek siekamy bardzo drobno. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy jogurt z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby smaki
VioletoweKucharzenie-2 jaja ugotowane na twardo -2 pęczki rzodkiewek -2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego -1 łyżka siekanego koperku -1 łyżka siekanego szczypiorku -sól, pieprz do smaku Ogórki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i kolejno na kawałki o dł. 5-6 cm. Ostrożnie wydrążyć miąższ. Można go później wykorzystać np. do chłodnika z ogórków. Obrane jaja posiekać, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kilka zostawić w całości. Dodać koperek, szczypiorek, śmietanę lub jogurt, wymieszać razem, posolić i popieprzyć do smaku.Wydrążone ogórki napełnić farszem, przybrać talarkami rzodkiewki. Ułożyć na liściach sałaty
Kulinarne przemysleniaktórą przepis znajdziecie tutaj: Sałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą . Ja jednak wolę coś bardziej intensywnego w smaku, dlatego dodałam takie wyraziste składniki jak por i ogórek konserwowy. Dużym plusem tej sałatki jest również to, że jej wykonanie zajmuje zaledwie parę minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka jajeczna z czerwona fasolą i porem – Składniki: 2 jajka klasy M pół puszki(...)kukurydzy po odsączeniu) 1 słoik selera konserwowego w zalewie (160 g po odsączeniu) 1 kawałek pora – ok. 100 g białej i jasnozielonej części pora 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 180 g 3 czubate łyżki majonezu – ok. 120 g (u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę jajeczną z czerwona fasolą
Kulinarne Przeboje