więc smak można zaostrzyć nieco (jeśli ktos chce) zielonymi papryczkami chili, ale to już kwestia wyboru. Można wcale nie dodawać chili wcale. SKŁADNIKI dla 4 osób: 1 długi duży ogórek szklarniowe lub ok. 4 krutkich gruntowych 300 ml gęstego jogurtu typu grecki 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego (to nie jest kminek) 1/2 łyżeczki indyjskich przypraw garam masala 1/2 łyżeczka soli (najlepiej(...)zupełnie do końca. Jeśli masz dostęp do sklepu Toko z egzotycznymi przyprawami lub kupujesz przez internet, poszukaj tej przyprawy. Jest świetną przyprawą do ryb powszechnie stosowaną w Indiach. Wykonanie: Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można zetrzeć ze skórką, mizeria nabierze wtedy zielony akcent kolorystyczny. Starte ogórki lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Wymieszać
Sztuka gotowania w/g Samirylodówce. U mnie tego procesu nie dotrwała bo znikła w mig. 2 kolby kukurydzy 1 puszka z tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1 ogórek zielony średni 2 ogórki korniszony 1/2 szklanki sosu czosnkowego 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz 10 kulek mozzarelli 4 pomidory koktajlowe 3 łyżki natki pietruszki posiekane W garnku zagotowuję dwa litry osolonej wody(...)wrzącej wkładam kolby kukurydzy i gotuje 6 minut. Wyjmuję z wody i odstawiam do przestygnięcia. Paprykę kroję w małą kostkę. To sam robię z ogórkami. Przy czutym zielony ogórek obieram ze skóry. Na dno miseczki przekładam odsączonego tuńczyka z zalewy. Dodaję paprykę. Kolby kukurydzy obkrawam ostrym nożem. Kilka kawałków kukurydzy zostawiam do dekoracji. Resztę dzielę na ziarna. Kukurydzę układam
wesoła kuchniawąż 5-6 ogórków konserwowych 1 por 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 2-3 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczoną kapustę drobno kroimy. Umytego ogórka zielonego oraz ogórki konserwowe kroimy na paseczki. Por kroimy na półplasterki. Lekko solimy, przelewamy na sicie wrzącą wodą. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączmy w misce. Dodajemy majonez, doprawiamy solą
Smaki Na TalerzuOgórki z musztardą chyba każdy zna. Ja wzbogaciłam je o nutkę ostrości czyli dodałam tabasco. Jeszcze ich nie próbowałam bo muszą się przegryźć. Zalewa miała fajny smak więc ogórki będą dobre. I możecie wykorzystać ogórki większe, nie muszą być małe. Ogórki w musztardzie i tabasco Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniświetny sposób na wykorzystanie dużych ogórków. W zamian mamy świetną przekąskę którą możemy zjeść wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. SKŁADNIKI : 2 kg dużych ogórków 1 i 1/2 L ciepłej, wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 3 łyżki musztardy sarepskiej(...)PRZYGOTOWANIE : Ogórki obieramy, łyżką wydrążamy pestki. Ogórki przecinamy wzdłuż, na mniejsze kawałki. Do średniej wielkości słoików wkładamy przyprawy, następnie ciasno układamy pikle. Wodę, najlepiej ciepłą, mieszamy z cukrem, solą, octem i musztardą. Nalewamy do słoików. Pasteryzujemy w garnku, w wodzie, 7 minut licząc czas od zagotowania się wody. Słoiki wyjmujemy, studzimy i przechowujemy
Kulinarne Fantazje MarioliKażdego roku przygotowuję też ogórki kiszone, po które chętnie sięgnę zimą przy okazji gotowania zupy ogórkowej, czy przygotowywania najróżniejszych sałatek, do których je wykorzystam. Składniki: 5 ukiszonych ogórków 3 jajka pół szklanki posiekanej natki pół czerwonej cebuli pól szklanki kukurydzy olej lniany pieprz Wykonanie: Ogórki kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo studzimy, kroimy na ćwiartki(...)Cebulę kroimy w półpiórka. Wszystkie składniki układamy w salaterce, posypujemy posiekana cebulą i natką, oprószamy pieprzem, nie solimy, bo ogórki są dość słone. Delikatnie spryskujemy oliwą
Z Majeczką w kuchniziela angielskiego na słoik litrowy 5-6 sztuk pieprz czarny w kulkach na słoik 1 liść laurowy na słoik Wykonanie Ta marynata może być używana do różnorodnych warzyw . Ogórki umyć ,zalać zimną wodą i pozostawić na około 2 godzin. Liść laurowy i koper zalać wrzątkiem na 1 minutę ,odcedzić. Do słoika włożyć koper ,kawałek papryki ,liść laurowy,ziele(...)pieprz,oraz czosnek. W misce umieścić pokrojone ogórki , zalać wrzątkiem,odstawić na 10 minut i wylać wodę . Ponownie zalać wrzątkiem , czekać 10 minut i wylać wodę .(pomidory, zalewamy 1 x , ponieważ są bardziej delikatne ). Przygotować marynatę: na litr wody - 1 łyżka soli i 2,5 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia, oraz rozpuszczenia soli i cukru
w mojej kuchniliście laurowe 4 kulki ziela angielaskiego 15 ziaren pieprzu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki Kalafiory podzielić na małe różyczki. Ogórki umyć, pokroić w plasterki; paprykę w paski, a cebulę w piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koper posiekać. Składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia(...)gotującej się zalewy wrzucić wszystkie warzywa oprócz ogórków. Gotować ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać ogórki i koper. Gotować kolejne 5 minut. Gotową sałatkę nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut
Praktyczna plSezon ogórkowy w pełni. Nasze spiżarnie zapełniają się przeróżnymi przetworami z ogórków. Ja mam dla Was przepis na pyszne ogórki po kartusku. Mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu, kanapek lub sałatek. SKŁADNIKI: Zalewa: 3 litry wody, ½ litra octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, Dodatkowo: 3,5 kg małych ogórków gruntowych, 5 sztuk papryki czerwonej(...)gorczycy, jednym posiekanym kwiatostanie kopru oraz kilka ziaren pieprzu. 3. Z papryki usuwam gniazda nasienne. Paprykę kroję w podłużne pasy. W przygotowanych słoikach z przyprawami układam kawałki papryki oraz ogórki. 4. Całość zalewam przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut. Z przepisu wychodzi około 12-14 słoiczków
Tradycyjna kuchnia KasiSałatka z ogórkiem i rzodkiewką Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka, która w upalny dzień może zastąpić obiad. Świetnie sprawdzi się też podczas kolacji w gronie rodziny lub przyjaciół Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką jest smaczna, lekka, a jednocześnie pożywna - czego chcieć więcej? Polecam Przepis na jedną dużą miskę sałatki z ogórkiem(...)rzodkiewką. SKŁADNIKI: 200 g makaronu kolanka 1 ogórek świeży - długi 1 pęczek rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy konserwowej sól pieprz czarny mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie przełożyć do miski i wystudzić. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem
WSZYSTKO SMACZNESezon na przetwory w pełni, Przepis na pikantne ogórki z chilli jednym z moich ulubionych. Ogórki robi się bardzo szybko, nie wymagają pasteryzacji, świetne się przechowują zimą. Zostało mi kilka słoików z ubiegłego roku są bardzo smaczne. Ogórki świetne się sprawdzą jako przekąska, idealne do kanapek, obiadu. Składniki 2,5 kg ogórków 3 łyżki soli
Kulinarne pyszności Molki500g): czosnek - 1 ząbek pokroić w plasterki, po kilka plasterków do słoika, gorczyca 10 -15 ziarenek pieprz ziarnisty 4-6 ziarenek ziele angielskie 2-3 ziarenka Wykonanie: 1. Ogórki pokroić wzdłuż na cztery części (w słupki), posolić, wymieszać i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. 2. Połączyć ze sobą i zagotować składniki zalewy, a następnie zalewę ostudzić(...)ogórków odlać powstałą wodę, ogórki ciasno poukładać w słoikach, dodać do słoików czosnek, gorczycę, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i zalać zalewą. Pasteryzować maksymalnie 10 minut
Szalona Kuchnia Ewelinylitra octu 1,5 szklanki wody Przyprawy - na jeden słoiczek (wielkość ok. 400g): 15-18 rodzynek 8-10 ziarenek pieprzu ząbek czosnku pół łyżeczki nasion kopru Wykonanie: 1. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć (gdy małe ogórki to kładziemy w całości bez krojenia). 2. Zalewa: Składniki na zalewę(...)zagotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. 3. Do słoiczków powkładać przyprawy i włożyć dość ciasno ogórki. Zawartość słoików zalać zalewą, pasteryzować maksymalnie 10 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyskórki ( u mnie słoiczek domowych ) olej do smażenia, sól, pieprz, majeranek cukier, szczypiorek, ewentualnie płaska łyżka mąki Przygotowanie : Fasolkę umyć i pokroić w dość długie kawałki Umytą cukinię i ogórki pokroić w grube plasterki Obraną cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w długie paseczki Cukinię przesmażyć pod przykryciem tak by się nie rozleciała Fasolkę ugotować Cebulę, paprykę i ogórki przesmażyć krótko na oleju Do ugotowanej fasolki dodać wpierw cebulę z papryką i ogórkami, wymieszać, dodać sól, pieprz do smaku, chwilę gotować Na końcu dodać cukinię, majeranek, pomidory i keczup, delikatnie wymieszać i ewentualnie dodać łyżeczkę cukru Jeśli chcemy leczo zagęścić to do ok. 1/4 szklanki wody dodać kopiastą łyżeczkę mąki, wymieszać i wlać do lecza, zagotować. Moje
Proste Potrawysłupki wegańska kalafiornica z pomidorami Dzień czwarty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą(...)cytryny sok z jarmużu, pietruszki i jabłka sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła II śniadanie: zupa z kiszonych ogórków Obiad: kiszone rzodkiewki wegańskie kalafiorowe placuszki z pomidorami Podwieczorek: wegański rosół z makaronem z marchewk i 1/2 grejpfruta Kolacja: leczo wegańskie szklanka soku pomidorowego Dzień szósty Śniadanie
Kulinarne przygody Gatity