ogórki - 26028 przepisów (strona:187/1736)

Sałatka szwedzka 232

szkl. cukru 0,5 szkl, oleju winogronowego 0,5 łyżki soli (+/- do smaku) Dodatkowo do zalewy: 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 2 szkl. wody WYKONANIE: ogórki i marchewkę umyć, pokroić na cienkie plastry, włożyć do miski, dosypać cukier i sól, wlać ocet, olej, wymieszać, zostawić na parę godz,(najlepiej na 12 godz.), następnie wodę z ogórków odcisnąć, dolać ocet, wodę, wsypać cukier, zagotować, ogórki włożyć do słoików, zalać zagotowaną zalewą,  w dużym garnku zagotować wodę, włożyć słoiki, gotować 6-8 minut, wyjąć na blat, przykryć ręcznikiem do wystudzenia

Kuchnia Beaty
Zupa krem z zielonych ogórków 202

młodych ogórków o ładnej skórce cebula i 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 marchew i mały kawałek selera liść laurowy, sól, pieprz mielony masło klarowane szczypta imbiru Przygotowanie : Ogórki dokładnie umyć, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, seler obrać W garnuszku z ok. 3-4 szklankami wody ugotować pokrojone drobno warzywa oprócz ogórków i czosnku, dołożyć liść laurowy(...)ugotowaniu warzyw liść laurowy wyjąć) Pokrojone drobno ogórki przesmażyć na maśle z czosnkiem (przestudzić) - dołożyć je do ugotowanych warzyw- zmiksować Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, imbirem, jeśli zupa za gęsta dolać wg uznania przegotowanej wody.                                 Mój krem był b.gęsty. I pyszny

Proste Potrawy
Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami 232

Towarzyskie spotkanie? Mam dla Was pomysł na świetną przekąskę. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem, przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :) bułki: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko łyżeczka cukru szczypta soli łyżka ostrej papryki mielonej 80 ml maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka(...)rumiano. Ogórki kroimy na grube plasterki. Upieczone bułeczki przekrawamy. Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru. Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka. Smacznego :)     Artykuł Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
SAŁATKA Z OGÓRKÓW DO SŁOIKÓW 221

bardzo dużo, bo jest to u mnie chodliwy towar ;) W tym roku powróciłam do przepisu na pyszną sałatkę, która pasuje do każdego dania obiadowego.  Składniki: 2,5 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 7 liści laurowych 2 łyżki gorczycy 2 łyżki pieprzu mielonego 12 ziaren ziela(...)każdy słoik po 2 łyżki oleju Wykonanie: *Marchew obieramy. Ogórki pozostawiamy ze skórką. Bardzo ostrym nożem z łatwością pokroimy marchew i ogórki na bardzo cienkie plastry. Ja użyłam super ostrego noża Victoriniox.  #MyVictorinox   * Cebule kroimy w piórka. *Pokrojone warzywa zasypujemy cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę. * Po tym czasie dodajemy resztę przypraw, ocet, mieszamy , zostawiamy

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z ogórków z koncentratem pomidorowym 629

ogórków 4 cebule 2 łyżki soli 200 g koncentratu pomidorowego zalewa: ½   szklanki oleju ½   szklanki octu 10% ½   szklanki cukru ½   łyżki mielonego pieprzu czarnego ½ łyżki soli Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. W tym czasie(...)składniki zalewy podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru, studzimy. Po odstaniu z ogórków wylewamy powstały sok, dodajemy koncentrat i zalewę, mieszamy.  Przekładamy do słoików, ugniatając łyżką. Do ogórków dolewamy pozostałą w misce zalewę.   Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.   SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Sałatka z ogórków z natką pietruszki 556

ogórków 4 cebule  pęczek natki pietruszki 2 łyżki soli zalewa: ½   szklanki oleju ½   szklanki octu 10% ½   szklanki cukru ½   łyżki mielonego pieprzu czarnego ½ łyżki soli Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, natkę siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny(...)czasie składniki zalewy podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru, studzimy. Po odstaniu z ogórków wylewamy powstały sok, dodajemy zalewę, mieszamy, przekładamy do słoików, ugniatając łyżką.  Do ogórków dolewamy pozostałą w misce zalewę. Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ogórki kiszone na zimę 180

przetworami mojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre. Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik): około 6 ogórków gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości) chrzan około 3 cm 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku(...)płaska łyżka soli do przetworów 3/4 płaskiej łyżki cukru 0,5 litra wody Słoik wyparzyć, a następnie wsadzić do niego ogórki, obrany czosnek i chrzan, koper. Zagotować wodę. Wsypać sól i cukier, mieszać do ich rozpuszczenia się. Wrzącą wodę wlać do słoika i zakręcić

Karola gotuje
Ogórki małosolne 197

SKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek -pieprz kolorowy zgnieciony w moździerzu 10-15 kulek -ziarno kolendry pół łyżeczki -sól według(...)uznania ja dałem 90 gram WYKONANIE Do dużego słoja wlewamy wodę i solimy i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy nasze składniki i zostawiamy na 2-3 dni w pokojowej temperaturze .Ogórki są gotowe. Ogóreczki są pachnące i smaczne . Aby ogórki zachowały dłużej smak ogórków małosolnych chowamy słój do lodówki. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
OBIADOWE OGÓRKI PO KOREAŃSKU - sałatka słoikowa na zimę 2365

OBIADOWE OGÓRKI PO KOREAŃSKU -  sałatka na zimę Jak w domu przyrządzić sałatkę z ogórków po koreańsku - sprawdzony przepis krok po kroku. Pyszna sałatka do obiadu, prosta do zrobienia. Przyprawę koreańską można zastąpić inną przyprawą do kuchni chińskiej, azjatyckiej itp. Polecam przepis, korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie go, dodajcie swoje ulubione przyprawy! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI(...)ogórków gruntowych sałatkowych 0,5kg marchwi 1 główka czosnku po 1 czerwonej i żółtej papryce 250ml octu 10% 250ml oleju 1/2 szklanki cukru kilka szczypt chili 30g przyprawy koreańskiej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte ogórki (ze skórką ), paprykę oraz marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce. Krok 2. W dużej misce łączymy ze sobą warzywa

Moja Książka Kucharska
Prosta i szybka sałatka z mortadeli 213

Prosta i szybka sałatka z mortadeli Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, ewentualnie sitko do odsączenia ogórków. Przygotuj składniki: 70 dag mortadeli, 4 ogórki konserwowe, 1 dużą cebulę, 4-5 łyżek majonezu (1 łyżkę możesz także zastąpić gęstą śmietaną), 1 łyżeczkę musztardy, pieprz. Ogórki dobrze odsącz z zalewy i pokrój w kostkę(...)Cebulę obierz z łupinek i pokrój w dość drobną kostkę. Mortadelę pokrój w kostkę. Do większej miski przełóż mortadelę, cebulę, ogórki, majonez i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku dość sporą ilością pieprzu i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę wstaw na minimum 60 minut do lodówki

blog.moje-pasje.info
Korniszony 210

angielskiego Cykoria 1 mały albo ½ dużego liścia laurowego Cykoria 1 mały albo ½ dużego ząbka czosnku (przekrojony na połowę) kilka wiórków korzenia chrzanu 6 ziaren pieprzu na to włożyć  ogórki – tyle ile wejdzie następnie wsypać  szczyptę mielonego czarnego pieprzu Cykoria  (na czubku małej łyżeczki)   ½ łyżeczki gorczycy Cykoria Zalewa: 4 szkl. zimnej wody 1 i 1/5 szkl(...)octu 10 % 1 czubata łyżka soli 5 czubatych łyżek cukru  Składniki zalewy wymieszać (nie gotować!, tylko dobrze wymieszać, aby cukier i sól się rozpuściły), wlać do słoików z ogórkami. Słoiki zakręcić, przełożyć do garnka wyłożonego ściereczką,  wlać zimną (!) wodę do 2/3 wysokości słoików. Zagotować pod przykryciem i od wrzenia gotować 2-3 minuty (czas zależy od wielkości

Moje domowe kucharzenie
Ogórki w zalewie curry 344

szklanki cukru -łyżeczka soli -dwie łyżeczki curry Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy. Potrzebujemy: ogórki oraz cebulę czerwoną Ilość dowolna, z tym, że cebula nie powinna zdominować smaku ogórkówOgórki kroimy w plasterki wraz ze skórką, cebulę w grubsze krążki. Na dno słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy na przemian do słoików ogórki

Kulinarne przemyslenia
Ogórki kanapkowe 520

Sezon na ogórki w pełni. W ubiegłym roku ogórki kanapkowe były numer jeden w moim domu, wszyscy byli zachwyceni prosili o przepisy. Jedna z ważniejszych rzeczy ogórki świetnie się przechowują zimą, zostało kilka słoików z ubiegłego roku nadal są pyszne. składniki · 5 kg ogórków średniej wielkości w miarę jednakowej wielkości · 6 szklanek wody · 5 szklanek octu

Kulinarne pyszności Molki
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 633

zawsze można dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie(...)się ze sobą nie stykały, zalejcie wodą do 2/3 wysokości i zagotujcie – litrowe słoiki w tym wypadku gotujemy przez 10-15 minut.   Warzywa dokładnie myjemy. Ja wybrałam gruntowe ogórki, mini patisony, paprykę chili, szalotki i czerwoną cebulę. Wszystkie składniki które podałam to porcja na jeden litrowy słoik – nie pasteryzuję tych pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy

Karo in the Kitchen
Ogóreczki w chilli i czosnku-do słoików 573

ogórków  3 łyżki soli Na zalewę: 500g cukru  350 ml octu 10 %  3 łyżeczki chilli(w proszku) 2 główki czosnku 8 łyżek oleju Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki(jak są dłuższe to ja jeszcze kroję słupki na pół,lubię jak są takie na jeden kęs). Ogórki dajemy do miski i solimy(...)łyżkami soli i odstawiamy na 6 godzin. Gotujemy zalewę:cukier z octem zagotowujemy dodajemy chili i olej i czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Ogórki odcedzamy i wkładamy do słoików i zalewamy zalewą razem z czosnkiem.Zakręcamy i pasteryzujemy

Swojskie jedzonko