Schab w sosie myśliwskim Pyszny i treściwy gulasz wieprzowy z dodatkiem pomidorów, ogórków kiszonych i grzybków. Pasuje praktycznie do wszystkiego – do pyz, ziemniaków, kopytek, a także makaronu czy nawet ryżu. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg schabu 1 cebula 1-2 kiełbasy (u mnie 4 cienkie kiełbasy węgierskie(...)pomidory 2-3 ogórki kiszone kilka suszonych grzybów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki mąki pszennej Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, 4 jagody jałowca, 3 ziarna ziela angielskiego, gałązka rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego rozmarynu) 1-1,5 szklanki bulionu lub wody olej do smażenia *** Mięso kroimy
Blog z Apetytempotrafię. A ponieważ gorąco wierzę, że lepiej zdrowo się odżywiać niż łykać pastylki, to nastawiłam buraki na zakwas do picia, w lodówce mam zapas kiszonek w postaci kapusty, ogórków, rzodkiewek, marchewek, bo nie wiem czy wiecie, ale kisić można wszystkie warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Przygotowuję z nich surówki, dodaję do sałatek, kanapek. Kiszonki są źródłem wielu(...)probiotyczne, bogate w witaminy, żywe kultury bakterii, które regulują metabolizm, wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i stymulują wzrost zdrowego mikrobionu. Dbajcie o siebie kochani i trzymajcie się zdrowo! Składniki: 5 ogórków kiszonych 1 marchew 2 dymki ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 3 łyżki oliwy pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki kroimy w cienkie pół
Smakowity Blog KulinarnyInstagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sos tatarski z majonezem Składniki na sos tatarski. 10 dkg marynowanych grzybków (u mnie pieczarki) 4 dkg białej cebuli 10 dkg ogórków korniszonów 10 dkg majonezu sól do smaku pieprz do smaku 5 dkg kwaśnej śmietany Jak zrobić sos tatarski. Ogórki i grzyby drobno posiekać, odcisnąć nadmiar soku. Cebulę pokroić(...)bardzo małą kostkę. Do miski włożyć pokrojone warzywa, majonez, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać. Sos przetrzymywać w lodówce. Sos tatarski z korniszonami Warto wiedzieć robiąc sos tatarski. Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach a następnie odcisnęłam z nich sok. Nie obierałam ich ze skórki. Użyłam domowego majonezu . Domowy majonez możecie zrobić według przepisu TUTAJ . Do sosu dodać
MeCooksPodobna do znanej polskiej. Różnica to nieobrane ogórki Składniki: 500 g ogórków gruntowych 1 pęczek dymki ze szczypiorem Sos : 4-6 łyżek słodkiej śmietany 18% sok z połówki cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Ogórki umyłem(...)oczyściłem, opłukałem, pokroiłem w cienkie krążki białe cebulki i 5-6 centymetrowe kawałki zielonego szczypiorku. Przygotowałem sos : śmietanę przyprawiłem do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sosem polałem ogórki, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Wstawiłem do lodówki, aby smaki się przegryzły
R'n'G KitchenAgnieszki Piskały-Topczewskej, której rady znajdziecie również w tym artykule. Oto 6 moich sposobów na budowanie odporności poprzez produkty żywieniowe oraz suplementację: Często podaję kiszonki Czy Wasze dzieci lubią ogórki kiszone? U mnie jest tak: jedno lubi kiszone, drugie lubi tylko małosolne, a trzecie nie lubi wcale.. ale za to lubi wyjadać z pojemnika kiszoną kapustę(...)wirusami i bakteriami. Najzdrowsze kiszonki to te spożywane na surowo. Niestety, bigos lub zupa ogórkowa już takich prozdrowotnych właściwości nie mają. Jeśli dziecko nie przepada za wyrazistym smakiem ogórków kwaszonych, to można np. do talerza już przygotowanej, ulubionej zupy dziecka (np. pomidorowej lub warzywnej zupy-krem) dodać łyżkę soku z kwaszonych ogórków. Nie zmieni to smaku zupy
WiszniówkaPrzepis babci jest bardzo stary, jaj ogórki były zawsze chrupiace i dobrze ukiszone. Są na prawdę bardzo smaczne. SKŁADNIKI : ogórki późne ( jesienne, konserwowe ) liście chrzanu liście wiśni -2 na słoik po liściu laurowym, kulce ziela i kilku kulkach pieprzu na słoik - 1 ząbek czosnku woda - wrzątek na 1 litr wrzątku 1 łyżka(...)soli PRZYGOTOWANIE : Ogórki myjemy. Do słoików nakładamy przyprawy, liść, ziele, pieprz, czosnek i liście wiśni. Nakładamy ogórki do słoików a na wierzch wciskamy po liściu chrzanu. Na 1 litr wrzątku wsypujemy po łyżce soli i mieszamy, wlewamy do słoików gorącą zalewę. Zakręcamy słoiki szczelnie i odkładamy na kilka dni aby się przerobiły. Mogą
Kulinarne Fantazje MarioliDziś pokażę Wam mój sposób na błyskawiczną, a zarazem smaczną surówkę/sałatkę z kiszonych ogórków. Taka sałatka doskonale pasuje jako dodatek do obiadu czy kolacji. Serwuję ją również do grilla. Bardzo prosta w wykonaniu, nie wymaga ani czasu, ani wyszukanych produktów. Jest też dobrym sposobem na wykorzystanie w troszkę inny sposób ogórków kiszonych. Składniki(...)ogórków kiszonych - 1 cebula czerwona - 1 łyżka oliwy z oliwek ( lub oleju ) - sól, pieprz do smaku Wykonanie Ogórki kroję w półplasterki, cebulę w ćwierćplasterki. Dodaję sól, pieprz do smaku, polewam oliwą, mieszam i gotowe. Najlepiej surówkę zrobić chwilkę wcześniej aby cebulka troszkę zmiękła. Ale nie jest to konieczne. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródDosyć szybka w przygotowaniu. Swoimi kolorowymi barwami zachwyca oko, a zapachem kusi, by ją zjeść. Przepis od Swojskie jedzonko . Składniki : 1,5 kg białej kapusty; 0,5 kg ogórków; 3 duże cebule; 4 papryki (u mnie 3 czerwone i 1 żółta); 0,5 kg marchewki; 1 łyżka soli; Zalewa : 3 szklanki wody; 1 szklanka octu 10%; 1 szklanka(...)cukru; 1 łyżeczka soli; 5 łyżek oleju; Wykonanie : Kapustę drobno poszatkować, ogórki pokroić w plasterki (ja nie obierałam ze skórki), dodać łyżkę soli, wymieszać wszystko razem i odstawić na 2 godziny, aby warzywa lekko zmiękły. Składniki przeznaczone na zalewę zagotować i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić
In my kitchenZrazy wieprzowe w sosie z ogórków kiszonych 6 kotletów wieprzowych (schab, szynka), 2 cebule, 1 – 2 ząbki czosnku, 4 – 5 ogórków kiszonych, 200 ml dobrego bulionu (może być wieprzowy, drobiowy), sól, cukier, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego, masło klarowane lub masło i olej Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Ogórki pokroić w niezbyt(...)dodatkiem szczypty soli i cukru. Pod koniec duszenia dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy. Cebulę przełożyć do mięsa, wlać bulion, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie. Do mięsa dodać ogórki, dusić razem 4 – 5 minut. Doprawić do smaku solą
królestwo garówogórków konserwowych wzorowany na przepisie z Nowoczesnej kuchni domowej z 1930 roku, opracowanej przez Antoninę i prof. Jana Piętków, pod redakcją prof. Emila Wyrobka. 30 g mąki pszennej, 30 g masła, 250 – 300 ml bulionu, 300 g ogórków konserwowych, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, 2 łyżki octu z ogórków, Mąkę wsypać do rondla z grubym dnem. Mieszając(...)Następnie wlać gorący bulion i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W przypadku, gdyby mimo to powstały grudki, należy sos przetrzeć przez sito. Do sosu dodać pokrojone w półplasterki ogórki i zagotować. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. Sos podałam z klopsem z gotowanego mięsa
królestwo garówNawet klasyczną sałatkę jarzynową można odświeżyć:). Proponuję dodać do niej młode warzywa i ogórki małosolne - dzięki tym modyfikacjom sałatka bardzo zyskała na smaku. 3 średniej wielkości młode ziemniaki 4 młode marchewki 3 młode pietruszki 1 nieduży, młody seler 4 ogórki małosolne 1 młoda cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek natki pietruszki 4-5 łyże(...)gotujemy na twardo i również studzimy. 2. Nie ma potrzeby obierania młodych warzyw ze skóry (możemy obrać jedynie seler jeśli skórka jest gruba). Kroimy je drobno, podobnie jajka, ogórki i cebulę. Jeśli ogórki mają dużo wody, z już pokrojonych wyciskamy ją przed połączeniem z innymi składnikami sałatki. Natkę pietruszki drobno siekamy. 3. Groszek odsączamy z zalewy
Szefowa kuchnikoniecznie musicie jej spróbować! Przepis na 4 porcje, jedna to około 227kcal, B: 9,6g, T: 14,3g, W: 16,7g. Składniki: – 500g gęstego jogurtu – 3 długie ogórki – ok. 100-150ml zimnej wody – 50g orzechów włoskich – 1 pęczek koperku – ½ pęczka dymki – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka(...)soku z cytryny – 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego – sól, pieprz Dodatkowo: 4-8 kostek lodu Ogórki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy trochę do ozdoby), przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i koncentrat. Mieszamy, a następnie dolewamy zimnej
Be Fit Be StrongKarkówka po cygańsku Dziś zapraszam na pożywny i konkretny obiad dla wszystkich mięsożerców. Karkówka po cygańsku pieczona w sosie pomidorowym z papryką, ogórkami i pieczarkami to jedno z lepszych dań, jakie możecie przygotować z wieprzowiny. Długo pieczona karkówka z ketchupem wprost rozpływa się w ustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami(...)rodziny, ale także na imprezę. Polecam, smacznego:) Polecam też mój gulasz cygański z klopsikami : Przepis na karkówkę po cygańsku, składniki: 500 g karkówki w plastrach duża czerwona papryka, kilka ogórków konserwowych lub kiszonych, duża cebula, opcjonalnie 200 g pieczarek, odrobiną mąki do panierowania karkówki na zalewę: szklanka gorącej wody, 190 g koncentratu pomidorowego, ok. 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
Lekcje w kuchniRobicie mizerię w słoikach na zimę? Teraz kiedy w sklepach dostępne są ogórki przez cały rok nie każdy może skusi się, by takie robić. Ja robię i jest to fajne rozwiązanie na szybkie przygotowanie dodatku do obiadu poza sezonem ogórkowym. Zalewa do tych ogórków jest delikatna i ogórki po otworzeniu słoika nie będą mocno octowe. … Czytaj
Pieprzyć z Fantazjąsałatka to kwintesencja lata! Mamy tu soczystego i dojrzałego arbuza, świeże i chrupiące zielone ogórki i kawałki słonawej fety. Wbrew pozorom to jest jednak tercet idealny. Wszystkie smaki idealnie się uzupełniają. A zwieńczeniem są listki świeżej mięty. Po prostu pyszne letnie smaki na talerzu. Sałatka z arbuzem i feta Sałatka z arbuzem i fetą Czas przygotowania(...)minut Składniki: 2 szklanki pokrojonego w kawałki arbuza 2 plastry fety 3-4 małe gruntowe ogórki listki mięty sól pieprz sok z cytryny odrobina oliwy z oliwek Wykonanie: Ogórki kroimy w pół plasterki, fetę kruszymy, a listki mięty kroimy w paseczki. W misce układamy arbuza, ogórki, fetę i miętę. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, solimy
Kulinarne przygody Gatity