indykiem i papryką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40 dag indyka przyprawy papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu przyprawy sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra " document.write(...)Sposób przygotowania Krok 1 Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i paprykami. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Ogórki kiszone obieramy ze skórki. Warzywa i owoce kroimy w kostkę (ogórki, paprykę, jabłko i cebulę). Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki mieszamy razem z majonezem i jogurtem. Przyprawiamy solą
CoolinarniePLtzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku(...)cytryny; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić na sicie, posypać szczyptą soli i odstawić, aż ogórek puści soki. Odcisnąć. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki
Gospodyni Miejskaszybka i łatwa w przygotowaniu, a po zrobieniu znika w mig! Niebo w gębie :-) Składniki: 2 zupki chińskie kurczak curry Vifon 6 ogórków konserwowych (plus odrobina wody od ogórków) 1 mała czerwona papryka 4 jajka 1 mały jogurt naturalny 3 płaskie łyżki majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Makaron pokruszyć i wsypać(...)zupek dołączona. Uwaga! wsypujemy tylko przyprawę curry, nie wsypujemy suszonych warzyw ani nie wlewamy olejku! Do makaronu wlewamy jogurt naturalny i podlewamy około 3 łyżkami wody od ogórków konserwowych i mieszamy. Kroimy ogórki, paprykę i jajka na kostkę. Dorzucamy do makaronu. Dodajemy majonez, mieszamy i gotowe! Na samą myśl cieknie mi ślinka :-) Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Aniodrobiną mięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta soli szczypta pieprzu 5 dużych ogórków kiszonych woda z ogórków 2 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% koperek (ja nie dodaję) CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem(...)gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny. 2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 3. W między czasie kości obieramy z mięsa. Dwie łyżki śmietany mieszamy
My Culinary Artsałatkę gyros z kurczakiem Składniki: 4 łyżki sosu czosnkowego Winiary 3 łyżki sosu salsa Winiary 2 duże podudzia z kurczaka lub pierś z kurczaka 1 łyżka oleju 2 ogórki kiszone z chilli 1 duży pomidor 1/2 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros Kamis 1 czerwona cebula natka pietruszki(...)koktajlowe do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą Gyros, dodajemy olej, mieszamy i zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Ogórki kiszone i pomidory kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem. Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na godzinę przed podaniem kapustę pekińską szatkujemy i solimy aby ją zmiękczyć. Mieszankę meksykańską
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięosobę poprawiam. Co do samej potrawy, oryginał oczywiście powinien być robiony na wołowinie (w końcu to Boeuf). To ona nadaje tej potrawie specyficzny smak. Do uzupełnienia smaku dodaje się ogórki kiszone, pieczarki i czerwoną paprykę. To naprawdę wszystko gra. Po spróbowaniu tej potrawy przenoszę się z automatu na jakieś rodzinne wesele albo inną tego typu imprezę. Na Sylwestra też(...)się do poniedziałku wrzucać codziennie nowy post. Do następnego. Składniki: 500 g wołowiny (u mnie ligawa) 250 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 1 większa cebula 1 większy ogórek kiszony 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ćwierć łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub więcej) 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub 1 duży rozdrobniony świeży ząbek czosnku) 1 łyżka suszonego majeranku 1 liść
Kardamonovyjajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi Sałatka z jajkami, rzeżuchą i fetą Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem Artykuł Sałatka z szynką, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyAromatyczne filety z kurczaka w przyprawie gyros, chrupiące grzanki, zielona sałata lodowa, ser żółty, a do tego pyszny sos z dodatkiem posiekanej cebulki i słonych ogórków kiszonych. Brzmi apetycznie? Ten przepis wykorzystasz z pewnością na imprezy wśród bliskich, a także jako smaczna kolacja na zimno. Ta prosta sałatka z kurczakiem i grzankami zawsze znika z mojego stołu w mgnieniu(...)przyprawy gyros 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz olej do smażenia Sos: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka soku z ogórków kiszonych 1 mała cebula czerwona sól i pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotuj filety z kurczaka. Pozbądź się tłustych błonek, a następnie pokrój dość drobno
RozdomowionaPolaków. U mnie koniecznie musi być ugotowana na bazie mięsnego wywaru, ale pysznie będzie także smakować na tym wegetariańskim, jeśli nie jadasz mięsa. Koniecznym dodatkiem są domowe kiszone ogórków. Zobacz jak prosto jest przygotować takie ogórki → ogórki na zupę na zimę . Daja zupie niesamowitego smaku i aromatu. Jak zrobić zupę z kiszonych ogórków Filmik, jak zrobić
Kulinarne przygody Gatityporą. Świetnie sprawdzi się do sałatek oraz jako dodatek do obiadów lub kanapek. Kisić możemy praktycznie wszystkie warzywa. Cukinia także się do tego nadaje. Jeśli masz doświadczenie z kiszeniem ogórków, to zobaczysz, że metoda kiszenia cukinii jest bardzo podobna. Trzeba ją oczywiście pokroić na mniejsze kawałki :-). Ja kroję w podłużne kawałki o wielkości ogórków, aby zachowały swoją jędrność(...)Kiszona cukinia jest podobna w smaku do kiszonych ogórków . Jest trochę miększa i delikatniejsza. Cukinia kiszona stosowana jest w diecie: wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Jeśli szukasz innych inspiracji na wykorzystanie cukinii to polecam moje wcześniejsze przepisy: Cukinia marynowana w słoikach na zimę Leczo z cukinią kiełbasą i papryką Chrupiąca cukinia smażona w panierce Soczyste kotlety mielone z cukinią Gulasz
Ania gotujesłoika, dociskając je mocno, aby uwolnić sok. Zakryj słoik ściereczką i pozostaw na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kiszona kapusta będzie gotowa do spożycia. Marynowane ogórki – do przygotowania marynaty potrzebujesz 1 kg ogórków, 1 l wody, 100 ml octu, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, kilka ząbków czosnku, kilka gałązek koperku oraz(...)łyżkę ziaren gorczycy. Ogórki umyj, a następnie ułóż w słoikach razem z czosnkiem, koperkiem i gorczycą. Wodę, ocet, sól i cukier zagotuj, a następnie zalej ogórki. Zakręć słoiki i pasteryzuj. Przepisy na domowe soki: jak przygotować i przechowywać? Domowe soki to zdrowa i smaczna alternatywa dla kupnych napojów. Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania i przechowywania soków: Przygotowanie soku
Ugotowane pozamiataneTradycyjne, chrupiące i pyszne ogórki małosolne. Wystarczą 2-3 dni, by cieszyć się ich smakiem. Składniki 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli 3 liście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego koper główka czosnku chrzan Przygotowanie Ogórki umyłam i odkroiłam końcówki. Zalałam wrzącą wodą wymieszaną z solą. Dodałam koper, czosnek, chrzan, liście laurowe i ziele(...)angielskie. Odstawiam w chłodne, zaciemnione miejsce na ok. 2-3 dni. Autor przepisu: Marta The post Ogórki małosolne first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySprawdzony przepis na idealne ogórki małosolne, czyli krótko kiszone ogórki gruntowe. Chrupiące, pachnące czosnkiem i koperkiem, przepyszne! Artykuł Idealne ogórki małosolne pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plChłodnik z botwinki Lekki chłodnik z młodych buraczków z dodatkiem ogórków gruntowych, to zupa podawana na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Idealna na sezon wiosenno-letni. Moc koloru, witamin i zdrowia w każdej miseczce. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda! Składniki: 1 pęczek młodych buraków z liśćmi 300ml wody 3-4 ogórki gruntowe pół pęczka szczypiorku pół(...)między czasie liście od buraczków dokładnie myjemy i drobno kroimy *** *** Liście dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy *** *** Wystudzone buraczki wraz z wodą w której się gotowały przekładamy do miski. Dokładamy ogórki i szczypiorek *** *** Dodajemy kefir, śmietanę i jogurt
Blog z Apetytemsię u nas w sklepach w tym roku. Od razu zwróciło moją uwagę i koniecznie musiałam je kupić i wypróbować. Zucchiolo to nic innego jak krzyżówka cukinii, dyni i ogórka. Rzeczywiście warzywo pachnie i smakuje nieco jak ogórek i dynia, a konsystencją przypomina cukinię. Ma małe ziarenka podobnie jak ogórek. Ponoć jest bardzo łatwe w uprawie, o czym przekonam się(...)konsystencję, to warzywo można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów, co czyni je popularnym składnikiem zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych daniach. Tradycyjne tzatziki , grecki sos, zazwyczaj przyrządzany jest z ogórka, jogurtu greckiego, czosnku, oliwy z oliwek, soli i koperku. Eksperymentując, zastąpiłam ogórka zucchiolo, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Zucchiolo, dzięki swojej chrupkości i subtelnej słodyczy, świetnie wkomponowało się
codojedzenia