czerwonych buraków... Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru. Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki. Doprawione szczypiorkiem, solą i octem. Gęsty, chrupiący i chłodny. Idealne orzeźwienie na upalne dni! Komu miseczkę? Zapraszam! Składniki: 750 g czerwonych buraków; Pęczek czerwonej rzodkiewki; 2 ogórki; Pęczek szczypiorku; 800 g jogurtu greckiego; 400 g gęstego kefiru; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany(...)octu i dalej gotować, aż buraki będą miękkie. Jaja ugotować na twardo. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a wywar powstały z gotowania buraków wystudzić. Rzodkiewkę i ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki
Gospodyni Miejskatylko na Wielkanoc! Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo; 200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu); Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 5 średnich ogórków konserwowych; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki majonezu; 2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku; Sól; Biały pieprz. Do zabarwienia jaj: 1/2 szklanki koncentartu barszczu(...)zimną wodą i ozdobnie poprzekrajać na pół (specjalnym nożykiem z trójkątnym czubkiem). Groszek odcedzić z zalewy. Pieczarki odcedzić z zalewy, pokroić na ćwiartki, dodać do groszku i wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać. Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos. Sos przyprawić białym pieprzem
Gospodyni Miejskawersji luksusowej botwinkę przygotowujemy na wywarze z cielęciny, którą potem kroimy i dodajemy do zupy. Chłodnik litewski Składniki: 1 pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce 2 kiszone ogórki starte na grubej tarce ( jeśli mamy wodę z ogórków nie wylewamy jej !) 6 rzodkiewek startych na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku(...)kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się
Kulinarne przygody Gatitymięty. Zdziwieni? Arbuz z fetą i miętą to znana w Grecji sałatka, która od dawna mnie ciekawiła. Lekko słodki, soczysty arbuz skontrastowany jest słonym serem, do tego mięta i ogórek, które znane są ze swoich wychładzających organizm właściwości i polecane właśnie latem. Składniki sałatki pasują do siebie zaskakująco dobrze i zjedliśmy ją z Mężem ze smakiem - w końcu Grecy znają(...)Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 2-4 porcje czas przygotowania: 15 min. + chłodzenie sałatki Składniki: 1 kg arbuza ok. 400 g pomidorów, najlepiej żółtych (będą ładnie wyglądały) 2 nieduże ogórki 200 g sera feta 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego, najlepiej białego, ale może być zwykły świeże liście mięty Przygotowanie: Usuń skórkę z arbuza i pokrój
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też(...)bulion mamy już w lodówce. W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, dodaję sól, pieprz, majeranek. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę
prawdziwe jedzeniezrobiłam najprostszą- ogórkową! Po weekendzie jak znalazł :) Z mamusinych ogórków wychodzi najlepsza! Dziś dodałam kawałki kurczaka. U mnie w domu często robimy ogórkową z ryżem. Potrzebujemy: 250 g ogórków kiszonych 1 cebula 100 g warzyw( marchew, pietruszka,seler) 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 20 g masła 100 g śmietany(...)wody pieprz Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w drobna kostkę. Cebulę siekamy drobno, warzywa ścieramy na tarce warzywnej. Podsmażamy na maśle. Podsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, ziemniaki, przyprawy i kostkę bulionową. Gotujemy wszystko ok 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. *Zamiast ziemniaków możemy dodać
Olikowa kuchniaprostszego. Proporcje w zależności od tego co lubicie. Ja przygotowałam ogórki w słoikach ale również kilka wrzuciłam do kamionki. Składniki: 1kg ogórków 1 korzeń chrzanu kilka ząbków czosnku (na słoik 1-2) koper roztwór: 1 łyżka soli na 1l przegotowanej wody Ogórki myjemy i utykamy w czystych słoikach. Dodajemy obrany pokrojony w nieduże części chrzan, obrany czosnek
Brzuszki Łakomczuszkiosób: ok. 1 kg. ogórków szklarniowych; pęczek rzodkiewki; pęczek koperku; 400 ml maślanki; 400 ml kefiru; 2 ząbki dobrego czosnku; sól, świeżo mielony pieprz; opcjonalnie: jajka. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można odlać wodę spod ogórków, ale ja tego nie robiłam. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę - wersja dla leniuszków takich(...)ścieramy na tej samej tarce co ogórki :). Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą dodajemy kefir i maślankę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło i "przegryzło". Możemy podawać z ugotowanymi na twardo jajami. Smacznego!!! ... albo raczej chłodnego
Miksturownikdodając rozpuszczone, zrumienione masło. Wstawić do lodówki, do zastygnięcia. Sałatka z ogórków: 1 ogórek 1/2 pęczka koperku sól łyżeczka miodu łyżka octu jabłkowego Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę " Koper posiekać. Ogórki wymieszać z koprem. Ocet jabłkowy wymieszać z miodem - polać ogórki sosem. Na chlebie układać plaster okrasy, na wierzchu sałatkę z ogórka. Smacznego
kolorowotorcikowoJajka po cygańsku, czyli jajka gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki, pieczarek i ogórków to danie, które pysznie smakuje, jest pożywne i aromatyczne. Nieco przypomina szakszukę, ale jest bogatsze w składniki. Z dodatkiem chrupiącej bagietki czy świeżego chleba, można je podać zarówno na szybki bezmięsny obiad, jak i na kolację we dwoje czy leniwe śniadanie weekendowe. Pomysł(...)diecie redukcyjnej. Składniki na jajka po cygańsku (2 porcje): 5-6 jajek rozmiar L 2 średniej wielkości papryki czerwone (jedna może być zielona lub żółta) 2 duże ogórki konserwowe 250 g pieczarek 1 duża cebula 200 g passaty pomidorowej pół łyżeczki cukru łyżka octu (dałam ryżowy) 3 łyżki ketchupu pikantnego papryka słodka i ostra, sól, pieprz olej rzepakowy
e-PrzepisyKulinarnesurówka zasmakuje od pierwszego wejrzenia. Idealna do obiadu ale i do potraw z grilla. Kapusta, ogórek , cebula typowo polskie składniki, które z pewnościa macie w domu. Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min Składniki ⅓ świeżej kapusty kilka ogórków kiszonych czerwona cebula 1 łyzka soku(...)cytryny sos: Olej 4 łyżki 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sol i pieprz do smaku Wykonanie Kapustę siekamy na drobno Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy albo w pióra, albo w kostke jak kto lubi. Składniki dajemy do miski z czego cebula powinna byc na górze. Polewamy sokiem z cytryny i chwile czekamy. Pzrygotowujemy sos w innej
Apetyt na ZieloneTrochę poeksperymentowałm z ogórkami i wyszła mi bardzo smaczna surówka. Musztarda i czosnek nadały jej ostrości, a koperek świeżości. Gorczyca z musztardy miękko chrupie eksplodując smakiem. Składniki: ? 4 średnie ogórki ? 2 łyżki posiekanego koperku Sos ? 2 łyżeczki musztardy ziarnistej ? 2 łyżki oliwy ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Posypać(...)solą i odstawić na 10 minut. ? Wymieszać oliwę z musztardą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dodać sól i pieprz do smaku. ? Z ogórków odcisnąć wodę i wymieszać je z sosem. ? Dodać koperek i wymieszać
To co kochambardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: ? 4 małe marchewki ? 2 małe pietruszki ? 1/2 małego selera ? 1 duża cebula ? 1 mały por ? 5 średnich ziemniaków ? 6 ogórków kiszonych ? 5 łyżek oliwy ? 2 łyżki masła ? pęczek natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: ? Ogórki zetrzeć na tarce(...)litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 10 minut. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować 10 minut. ? Do garnka wrzucić ogórki, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. ? Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki. Jeśli lubimy zupę badziej kwaśną, to należy dolać soku z ogórków
To co kochamgyros. No i co? No i wyszło pysznie! Udka a’la gyros to ciekawy pomysł na obiad. Na podsmażone udka wykładamy mieszankę podsmażonych z cebulą pieczarek, czerwoną papryką, ogórki konserwowe oraz kukurydzę. Całość smarujemy majonezowo-ketchupowym sosem, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku. Polecam np na niedzielny obiad. My poniższe składniki podzieliliśmy na 5-6 porcji(...)francuskiego zakupione w Lidlu, pieczone w frytownicy beztłuszczowej oraz Lidlowa surówka familijna. 3 udka bez skóry i kości 1 cebula około 200 g pieczarek 1 mała papryka czerwona 3 ogórki konserwowe malutka puszka kukurydzy 3-4 garście tartego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego) przyprawa do gyrosa mielona papryka słodka sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka
Smaki Na TalerzuSałatka z tortelloni, porem, szynką konserwową, ogórkami i kukurydzą. Fajna na co dzień. 1 op. tortelloni (u mnie mięsne, 400 g) 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu) 200 g szynki konserwowej 4 ogórki konserwowe 1/2 zielonego ogórka 1 por 1-2 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka(...)musztardy sól, pieprz Tortelloni gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Ogórka zielonego obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kostkę. Pora kroimy na mniejsze kawałki. Soli i odstawiamy na około 30 minut lub przelewamy wrzącą wodą. Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz
Smaki Na Talerzu