łyżeczek przyprawy gyros lub domowej mieszanki, zobacz jak ją zrobić poniżej – 1 czerwona cebula – 10-15 małych pomidorków – 1 czerwona papryka – 1 długi ogórek – 5-6 ogórków konserwowych (mogą być chilli) – 1/2 puszki kukurydzy – 1/2 główki sałaty lodowej – pół szklanki majonezu (jeśli robisz wersję fit, zastąp go greckim jogurtem(...)półplasterki. Na oliwie podsmaż kurczaka, smażenie powinno potrwać około 10 minut. Usmażonego kurczaka włóż do salaterki, a następnie układaj kolejne pietra z warzyw – cebula, pomidory, papryka, kukurydza, ogórki świeże i ogórki konserwowe, sałata. Z majonezu, ketchupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki dodaj jeszcze tabasco. Sałatkę podawaj z sosem. SMACZNEGO! Artykuł
nietylkopasta.plogórki idealnie pasują do śledzi. Spróbujcie. Polecam Wam również spróbować śledzi po królewsku ( klik ), nietypowej sałatki śledziowej ( klik ) lub śledzi z koperkiem i ogórkiem ( klik ). Składniki: 4 filety śledziowe 1 jabłko 2 mniejsze ogórki kiszone 3 jajka 1 łyżeczka musztardy stołowej 1,5-2 cm pora 2 łyżki naturalnego jogurtu 1-2 łyżki majonezu 1 mała cebula(...)wodzie). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w poprzek na około 1,5 cm paski, przekładamy do miski. Dodajemy jajka, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, pokrojony por, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną cebulą (u mnie pół czerwonej – grubiej pokrojona i drobno poszatkowana połówka zwykłej cebuli). Na koniec dodajemy jogurt naturalny
Słodkie okruszkimnie nie było by świąt bez kiszonego ogórka? Kto się z tym zgadza? Jest on nieodłącznym elementem sałatek, może służyć jako dodatek do obiadu czy przekąska. A czasami nawet woda z ogórków kiszonych przyda się ;) Składniki: 10 kg ogórków gruntowych ok. 6 l wody 3 kopiaste łyżki soli kamiennej 3-4 łodygi kopru razem z kapeluszem nasiennym duża(...)główka czosnku długi korzeń chrzanu, 3 łodygi chrzanu 10 liści wiśni Przygotowanie: Ogórki myjemy, przekładamy do dużego słoja, beczki, butli. Upychamy najciaśniej jak się da. Dodajemy korzeń chrzanu, łodygę chrzanu, czosnek, koper razem z kwiatem układamy na sam wierzch. Zalewamy bardzo gorącą zalewą, przygotowaną z wody i soli. Jeśli zdecydujecie się zrobić ogórki w małych, litrowych słoikach
Życie zaczyna się w kuchniefekcie danie jest lekkie o ciekawej teksturze, gdyż miękki filet łączy się z chrupiącym ogórkiem i cebulą. Składniki: 500 g polędwiczek z indyka 300 g grzybów (pieczarka, ciemna pieczarka, boczniaki) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu Kilka ogórków kiszonych lub konserwowych 1 duża czerwona cebula Zest z jednej cytryn 2 łyżki(...)oleju Pęczek pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Bardzo cienko posiekaj w krążki cebulę, najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Pokrój ogórki w plastry. Całość przełóż do miseczki i zalej sokiem spod kiszonych ogórków. Delikatne posól i wymieszaj. Odstaw. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Grzyby obierz i posiekaj w plastry. Wyłóż je na patelnię, posól
Niedzielny kucharzSałatka ze smoczym owocem to kolejna propozycja śniadania na słodko. Zdarza się, że nie mamy chęci na śniadanie to alternatywą na takie dni właśnie może być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z szynką i ananasem to oryginalna i bardzo smaczna sałatka. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu i z całą pewnością zachwyci Was swoim smakiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!twarogowego w kostce półtłustego, 1/2 ogórka małosolnego, 1/4 ogórka kiszonego, pomidor, 2 łyżki grzanek, 150 ml jogutu naturalnego, 3 małe ząbki czosnku, szczypta soli, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu wraz z ziołami i solą. Mieszamy. Pomidor, ogórki kroimy w plasterki. Jajko dzielimy na ćwiartki(...)kosteczki. Na talerzu układamy sałatę, układamy pomidory, ogórki, jajka, ser oraz grzanki (ja zrobiłam z kromki chleba - pokroiłam w kostkę i podgrzałam na suchej patelni, aż stały się lekko rumiane i chrupiące). Podajemy wraz z dipem czosnkowym
Lena Gotujeprosto z lodówki. Kto nie przepada za maślanką może użyć kefiru lub jogurtu, choć Bogiem a prawdą, maślanka jest najlepsza, gdyż jest lekko kwaśna co znakomicie koresponduje ze słodkimi ogórkami. Oczywiście możecie zrobić chłodnik na zwykłym jogurcie i zakwasić go sokiem z cytryny. Czas przygotowania: 10 minut Liczba porcji: 2 Poziom trudności: łatwe Składniki: 1 litr maślanki(...)fety (1/4 kostki) lub według uznania 2 duże ogórki Pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Pestki dyni Grzanki: Awokado 50 g fety Łyżka soku z cytryny 4 kromki chleba Przygotowanie: Krok 1 Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek. Tak przygotowane składniki włóż
Niedzielny kucharzKonfitura z ogórka to bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnych dżemów i konfitur.Ma bardzo oryginalny słodko-korzenny smak.Szczerze polecam:) Składniki 1 kg obranych ogórków wydrążonych,bez ziaren 50 dkg cukru 1 pomarańcza 1 cytryna 5 goździków szczypta cynamonu 1/2-1 szklanki wody Obrane ogórki kroimy w kostkę. Gotujemy z przyprawami do miękkości. (można też zmiksować ogórki przed smażeniem)Wodę(...)Czytaj dalej Konfitura z ogórków
gotuj ze mnąDodatki : • 3 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • 3 gałązki kopru (na łodyżce) • 3 łyżki białej gorczycy • kawałek chrzanu • kilka ziaren czarnego pieprzu • kilka ziaren ziela angielskiego • kawałek marchewki Przygotowanie : Ogórki umyć i ułożyć w 3 słoikach o pojemności 1 litra. Do słoików włożyć dodatki. Składniki zalewy zagotować. Zalać nią ogórki i zakręcić pokrywkami. Pasteryzować przez ok. 3 minuty(...)nakrętką), na średnim ogniu doprowadzamy prawie do zagotowania. Wówczas zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ogórki są już gotowe po ok. 1 tygodniu, ale oczywiście można je przechowywać przez całą zimę w spiżarce lub piwnicy
KUCHNIA POLSKAbardzo, ogóreczki ostre, ale bardzo smaczne ;-) Ja robiłam podwójną porcję. Z jednej wychodzi około 7-8 słoików litrowych. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 3 kg ogórków 0,5 kg cebuli 2,5 łyżki soli Zalewa: 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy(...)Ogórki ze skórką pokroić po długości w ćwiartki lub więcej kawałków to zależy jakie są duże. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do dużego garnka, lekko mieszamy i zasypujemy solą. Odstawiamy na 2 godziny. 2. Składniki zalewy (cukier, ocet) zagotować i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać pieprz, ostrą paprykę, curry i gorczycę, dokładnie wymieszać
kruche babeczkiMiętowy chłodnik ze świeżych ogórków - zimna zupa , doskonała na upalny, letni dzień. B łyskawiczna w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać składniki, a dodatek(...)mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Podana z chrupiącymi grzankami sprawdzi się doskonale jako lekki obiad . Przepis z książki Clausa Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . składniki: 1/2 kg świeżych ogórków 1/2 litra jogurtu naturalnego garść listków mięty 1 młoda cebulka sól, pieprz wykonanie: Ogórki obieram, jeśli mają duże pestki - wykrawam je. Ogórki kroję w kostkę, wrzucam
babka w formiekoncentratu pomidorowego 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka octu 1/4 szklanki oleju 2 liście laurowe 2 ziela angielskiego łyżki soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte i starte na szatkownicy ogórki odstawiamy na dwie godziny, następnie odcedzamy. Do garnka wlewamy ocet, olej dodajemy koncentrat wsypujemy cukier, sól oraz przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy. Do gotującej się zalewy dodajemy cebule pokrojoną(...)plastry, gotujemy około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie do gotujące się zalewy wraz z cebulą dodajemy, ogórki, często mieszając gotujemy 10 minut. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy w nagrzanym do 125C piekarniku około 20 minut. (słoiki podczas pasteryzacji nie powinny się dotykać) Odstawiamy do przestygnięcia, można zajadać tuż po przestygnięciu według mnie
RAROSSAcebula * 1 pietruszka * kawałek selera * nać z pietruszki * koper * maślanka -1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * liść laurowy i ziele angielskie * 1 łyżka mąki 1. Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i przesmażyłam kilka minut na maśle. 2. Ziemniaki pokroiłam w drobną kostkę, cebulę w piórka, marchew starłam na tarce. Pietruszki i selera(...)przykryła warzywa. Dodałam 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Odrobinę posoliłam. Nastawiłam na gotowanie. 3. Kiedy warzywa były prawie ugotowane dodałam zawartość patelni z usmażonymi ogórkami kiszonymi. Chwilkę jeszcze gotowałam. 4. Mąkę roztrzepałam z odrobiną wody i zagęściłam zupę. 5. Maślankę zahartowałam odrobiną gorącej zupy i zabieliłam. 6. Przyprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym
Pieprzyć z Fantazjąwyobraźcie sobie, że identyczny nam wyszedł. Składniki 500 ml jogurt 4 średnie ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 5-6 listków mięty pół cytryny sól Przygotowanie Ogórki obrałem, starłem na tarce na grubych oczkach, przełożyłem na sitko, pos kigórki Ogórki obrałem, starłem na tarce na grubych oczkach, przełożyłem na sitko, posoliłem, odstawiłem do osączenia. Jogurt(...)wlałem do salaterki ,miętę posiekałem i wrzuciłem do jogurtu. Czosnek obrałem, rozgniotłem w moździerzu z oliwą i szczyptą soli. Ogórki i czosnek dodałem do jogurtu wcisnąłem cytrynę, dosoliłem .Zasada jest taka, żeby było czuć delikatnie ogórek, mięte i czosnek. Podajemy dobrze schłodzony
R'n'G Kitchen