ogórki - 26028 przepisów (strona:159/1736)

,,Krokodyl w kolorowych koreczkach” 286

Koreczki można przyrządzić z dowolnymi dodatkami według uznania. Moja propozycja na takiego krokodyla to: Składniki: 1 duży ogórek papryka żółta 4 ziarenka ziela angielskiego oliwki zielone i czarne pomidorki koktajlowe małe plastry wędliny boczek wędzony cebulki koktajlowe plasterki kukurydzy marynowanej malutkie ogórki marynowane plasterki marchewki marynowanej kilka liści sałaty lodowej wykałaczki Wykonanie: Ogórek myjemy ,osuszamy i odcinamy cieniutki plasterek(...)wzdłuż ogórka tworząc podstawę tak by leżał stabilnie na talerzu. Wycięty wcześniej pasek wykorzystujemy na łapki krokodyla. Z jednej strony ogórka wycinamy zęby dla naszego krokodyla. Do paszczy wkładamy mały pomidorek koktajlowy. Z oliwek i ziela angielskiego robimy oczy oraz nos tak jak to przedstawiłam na załączonej fotografii . Paprykę i boczek kroimy w kostkę. Wykorzystując powyższe składniki robimy różnorodne koreczki

Podróż w kulinaria
Ogórki kiszone 156

Składniki: 1 kg ogórków 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu 3 liście porzeczki duży koper  sól (1 łyżka na litr wody) Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać z łupinek, chrzan pokroić na mniejsze kawałki. Słoiki wyparzyć. Na dno każdego słoika włożyć po gałązce kopru, liść porzeczki. Następnie układamy pionowo ogórki, dodajemy po 3 kawałki chrzanu, 2 ząbki(...)czosnku(można dodać więcej, jak kto lubi). Z wody i soli gotujemy zalewę. Gorącą zalewą, zalewamy ogórki tak, aby całkowicie były przykryte. Zakręcamy słoiki i pozostawiamy w kuchni na 3-4 dni. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsce

magiczna kuchnia Kasi
Zupa ogórkowa - łatwy przepis 123

robocie kuchennym na grubych oczkach. Zupa ogórkowa - łatwy przepis Wrzucamy warzywa do garnka i podsmażamy. W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku i wrzącą wlewamy do garnka z warzywami. Ogórki ścieramy tak samo w robocie na grubych oczkach. Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy do garnka ogórki i ryż wysypany z torebki. Gotujemy około 15 minut do miękkości(...)czasie przyprawiamy zupę do smaku i możemy dolać wody z ogórków, żeby zupa była bardziej kwaśna i wyrazista. Gotową zupę podajemy w miseczkach z łyżką śmietany. Zupa ogórkowa - łatwy przepis

Pyza i Surówka
ogórki kanapkowe 156

ziaren gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli (około 15 g) szklanka o pojemności 250 ml Wykonanie   Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w wyparzonych  w słoikach. Wodę z  przyprawami,cukrem  zagotować. Dodać  ocet i gotować pod przykryciem przez(...)minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki.    Zagotować słoiki w garnku z wodą  Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości słoika. Wyciągnąć przykryć kocem i pozostawić do wystygniecia. Tak przygotowane ogórki można jeść po  tygodniu, choć im więcej damy im czasu na przegryzienie, tym będą smaczniejsze

w mojej kuchni
ogórki w zalewie keczupowej na zimę 350

składniki: 3000 g świeżych ogórków gruntowych 300 g keczupu 250 ml octu 1000 ml wody 1 1/2 szkl cukru(...)łyżki soli 3 – 4 liście laurowe wykonanie: Do garnka wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy cukier, keczup, sól oraz liście laurowa, wszystko mieszamy i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Ogórki myjemy, kroimy np. w ćwiartki i układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z ogórków gruntowych 324

Szybka, smaczna i prosta sałatka z ogórków. Zamiast ziół prowansalskich równie dobrze można dodać swoje ulubione przyprawy. Składniki: 3 średnie ogórki kilka gałązek szczypioru 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 - 3 łyżki oliwy 1 - 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Oliwę, sok z cytryny oraz resztę przypraw wymieszać. Ogórki umyć i pokroić w plastry. Szczypior umyć(...)posiekać. Do ogórków dodać szczypior, sos i wszystko wymieszać

Mama Gotuje
Ogórki z kurkumą 348

ogórków? Ja już zbliżam się ku końcowi tegorocznych słoikowych wariacji ogórkowych. W tamtym roku nie zdążyłam opublikować przepisów na moje sprawdzone weki z ogórków. Jednak dzisiaj chciałabym się z wami podzielić kilkoma recepturami Jedną z ich są moje ulubione ogórki z kurkumą, które uwielbiam. Smakują świetnie jako dodatek(...)sałatek lub na kanapki. Robiłam je już w ubiegłym roku i wszystkim bardzo posmakowały. Przepis znalazłam u Renaty: Każdy ma jakiegoś bzika . Post Ogórki z kurkumą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
CHŁODNIK OGÓRKOWY 182

Taka mała zmiana zawsze mile widziana.. ;-) Inspiracją były chłodniki z ogórków, które znalazłam na różnych innych blogach. Dodatki według własnego smaku. Składniki: - 6 dużych ogórków (u mnie ponad 1,3kg) - 3 kubki jogurtu naturalnego (każdy po 400g) lub 800g jogurtu typu bałkańskiego + kefir (400g) - 4 duże ząbki czosnku - sól himalajska lub morska (ok.1 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz(...)pęczek koperku Dodatkowo: - 4 jajka ugotowane na twardo - pestki słonecznika uprażone na suchej patelni lub - pokruszona feta lub - rozdrobnione orzechy włoskie Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posolić. Ogórki dokładnie umyć, wytrzeć, obciąć końcówki i zetrzeć (razem ze skórką) na grubych oczkach tarki. Do ogórków z czosnkiem wlać jogurt (lub jogurt z kefirem), posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać

Smaczne Zdrowe
Marynowane ogórki z musztardą 168

Przepis na marynowane ogórki z musztardą mama dostała od swojej znajomej. Składniki: 5 kg ogórków 9 szklanek wody 2 szklanki octu szklanka cukru 2 łyżki miodu 10 łyżeczek musztardy 6 łyżeczek soli 20 sztuk ziarenek ziela angielskiego gorczyca 10 liści laurowych (mama daje świeże z drzewka laurowego) Przygotowanie: Ogórki myjemy i kroimy w słupki. Wkładamy(...)dość ściśle do słoików. Wodę, ocet, cukier, miód, musztardę, sól, ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe zagotowujemy, odcedzamy i ogórki zalewamy zalewą. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy 15 min. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 135

marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla. Składniki: – 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne i słodkie) – 3 ogórki konserwowe – 1/2 chili(...)łyżka octu balsamicznego – opcjonalnie świeży tymianek, mięta i bazylia – opcjonalnie tarty parmezan Wykonanie: Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (jeśli macie kumat lub zebrę – na dużą kostkę). Ogórki kroimy w kostkę (wielkości połowy pomidorka). Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Chili drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski. Osobno mieszamy oliwę z solą, pieprzem i imbirem, rozpuszczamy cukier

Pociąg Do Kuchni
SAŁATKA SZWEDZKA 367

ZALEWA: 2 szklanki wody 1,5  szklanki octu szklanka cukru PONADTO: marchewka cebula 8-10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu czarnego 3-4 łyżeczki gorczycy PRZYGOTOWANIE: Marynata Ogórki myjemy i szatkujemy, zalewamy wodą z solą, wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie  ogórki odcedzić. Zalewa; Wodę, ocet oraz cukier(...)cebulę pokroić w plasterki, do każdego wyparzonego słoika włożyć po 2-3 plasterki marchewki oraz cebuli, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, łyżeczkę gorczycy na końcu włożyć odcedzone ogórki mniej więcej do ¾ wysokości słoika. Całości zalać gorącą zalewą słoiki zakręcić. Pasteryzować  około 10 minut. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Ogórki w egzotycznej zalewie z curry indyjskim i kurkumą 357

pasuje, dzielę się więc przepisem, polecam jeśli ktoś lubi takie smaki. Do zalewy użyłam octu  JAMAR  i tym wpisem rozpoczynam współpracę z firmą. Składniki: 3 kg ogórków Zalewa: 4 szklanki wody 1,5 szklanki octu 10% 1/3 szklanki soli 40 dag cukru 1-2 płaskie łyżki miodu naturalnego 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka gorczycy 1 łyżka(...)kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka curry indyjskiego 1 łyżka kurkumy kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki umyć pokroić na plasterki wraz ze skórkami, przełożyć do miski lub garnka.  Zalewa: Wodę wymieszać z octem, wsypać cukier, sól, dodać ziele angielskie, gorczycę i pieprz ziarnisty,zagotować , dodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia.  Gorącą

Wanilia i Kardamon
Chłodnik- taki mój 395

taką pogodę? Smacznego ;)  Chłodnik podałam na bulionówce Miranda - Porcelany Bogucice .    Składniki:  1,5 l maślanki naturalnej  pęczek botwinki cytryna 4 duże buraki 2 ogórki gruntowe 4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku pęczek koperku  pęczek rzodkiewki 2-3 szczypty poszatkowanej pietruszki sól do smaku  pieprz cytrynowy do smaku  pół łyżeczki cukru Wykonanie(...)niestety nie miałam więc pominęłam.   Buraczki wymyć i ugotować. Gdy przestygną obrać je i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Ogórki kiszone i gruntowe pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Koperek,szczypiorek  i pietruszkę drobno posiekać. Warzywa wymieszać w garnku, dodać maślankę, doprawić solą, pieprzem i cukru

Krakowskie smaki Ani
domowe ogórki w zalewie musztardowej 306

angielskie ziarenka białej gorczycy wykonanie: Wodę zagotowujemy z octem, cukrem oraz solą, mieszamy do rozpuszczenia się a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy do wyprażonych słoików (5 szt po 500 ml pojemności). Do każdego słoika wkładamy po dwa liście laurowe, po trzy ziela angielskie oraz(...)szczypcie gorczycy. Zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 216

Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że skoro nadaje się do gęsi, to dlaczego nie – do kaczki. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków (nie z ogórków).       Składniki: - kaczka 2 kg Marynata (zalewa): - 3l wody - 6 łyżek soli morskiej - 8 ząbków czosnku wędzonego - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 2 gałązki kopru z nasionami(...)pieczemy jeszcze przez 2,5 godziny. Upieczoną kaczkę wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby soki się wchłonęły, następnie dzielimy na porcje. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mięso kruche, delikatne, bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało się w ustach. Podałam ją w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków oraz surówki

mojewypiekiinietylko