papryką słodką. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: jak czyścić pieczarki? ) i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w krótsze paseczki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć kurczaka (nie za długo, by mięso nie zrobiło się za twarde). Podczas smażenia co jakiś czas(...)czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Następnie dodać pokrojoną paprykę i podsmażać przez ok. 4 minuty. Kolejno wszystkie składniki z patelni przerzucić do garnka z mięsem. Dodać pokrojone ogórki kiszone. Zalać całość gorącym bulionem (ja z reguły wykorzystuję bulion drobiowy jaki mi został po rosole). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz
Kulinarne Przebojeteż lubię. Nie o kurczaku jednak dzisiaj, bo na tapecie tortilla wegetariańska. W poszukiwaniu nowych smaków postanowiłam przetestować pomysł na bezmięsną tortillę z pastą twarogowo-brokułową, sałatą, papryką i ogórkiem kiszonym. Całość wyszła pyszna. Muszę jednak nadmienić, że najlepiej smakuje, gdy masa serowo-brokułowa jest wyraziście doprawiona. No właśnie, dodatek czosnku, moim zdaniem, niestety eliminuje te tortille do zabrania(...)oddech;) 1 brokuł 250 g półtłustego twarogu 2-3 łyżki majonezu czosnek granulowany sól, pieprz kilka liści kapusty pekińskiej, sałaty rzymskiej lub strzępiastej 1 duża czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone 1 op. tortilli (5 sztuk) Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Studzimy. Miksujemy w rozdrabniaczu do warzyw. Twaróg przepuszczamy przez praskę, łączymy
Smaki Na Talerzusamodzielnie. Mamy oryginalny przepis. Przepis na tzatziki Składniki: 3 średnie ogórki (szklarniowe), 400 gramów jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, pęczek koperku, sól pieprz. Zrób tak: ogórki zetrzyj na grubej tarce, posól i odstaw na pół godziny. W tym czasie wydzieli się sok, który należy odlać, dociskając ogórki, aby dość mocno je odsączyć. Czosnek posiekaj(...)następnie rozetrzyj na papkę z odrobiną soli, dodaj do ogórków razem z jogurtem i posiekanym koperkiem. Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem, a także solą, jeśli trzeba. Dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, następnie ponownie wymieszaj. Rada: tzatzyki świetnie pasują do pieczonego lub grillowanego mięsa. Kochają się z ziemniakami pod każdą postacią. Sos przed podaniem
Kulinarna PolskaSałatka z mozzarellą, pomidorami i octem balsamicznym to idealny pomysł na szybką i smaczną przystawkę. Lista składników i przepis są poniżej… Składniki 2 pomidory 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łopatka lub udziec) 500 ml bulionu (wołowego, drobiowego lub warzywnego) 250 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 180 g 1 duża papryka – ok. 300 g 4 średnie ogórki kiszone – ok. 360 g 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta pieprzu chilli cayenne ok. 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 liść(...)takie ważne? Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: jak czyścić pieczarki? ) i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w mniejsze paseczki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego i podsmażyć wołowinę (patelnia powinna być odpowiednio duża, by mięso ładnie się podsmażyło, zamknęło pory
Kulinarne Przebojecebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Ogórki odsączamy z wody i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone
Kuchnia MagdaLenycebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Ogórki odsączamy z wody i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone
Kuchnia MagdaLenyserka śmietankowego naturalnego (u mnie Łaciaty – 2 opakowania) ok. 220 g szynki konserwowej w plasterkach lub innej ulubionej (u mnie 10 dużych, cienkich plasterków) 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 150 g 10 malutkich pieczarek marynowanych – ok. 60 g pół pęczka koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladki z szynki z serkiem(...)ogórkami konserwowymi i marynowanymi pieczarkami: W 60 ml gorącej, przegotowanej wody wymieszać dokładnie 2 łyżeczki żelatyny, by nie było grudek. Na blacie rozłożyć folię spożywczą lub aluminiową, a na niej poukładać szynkę w plastrach (najlepiej prostokątnych) i ułożyć je w dwóch rzędach, nakładając plastry nieco na siebie, na ok. 2 cm (u mnie powstał w ten sposób prostokąt
Kulinarne Przebojegotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę (po wcześniejszym usunięciu skórki). Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy. Ogórki oraz ser ścieramy na tarce (ogórki na dużych oczkach, a ser na drobnych). Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na półmisku rozkładamy kolejno poszczególne warstwy przekładając(...)przygotowanym sosem: – warstwa ziemniaków, uformowana w owalny kształt, oprószona solą oraz pieprzem +cienka warstwa sosu. – warstwa cebuli. – połowa mięsa + cienka warstwa sosu. – starte ogórki oprószone solą i pieprzem + cienka warstwa sosu. – reszta mięsa + cienka warstwa sosu. – posiekane jajka oprószone solą i pieprzem + cienka warstwa sosu. – starty ser żółty Całość smarujemy pozostałym sosem
Smaki Na TalerzuSkładniki na dressing 4-5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz szczypta ziół prowansalskich ząbek czosnku Składniki na sałatkę dowolny miks sałat zielony ogórek pomidorki koktajlowe czerwona cebula 2 jajka 5-6 plastrów wędzonego boczku Przepis na dressing Wszystkie składniki wraz z przeciśniętym czosnkiem wkładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut(...)Przepis na sałatkę Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Ogórka myjemy, kroimy w półplasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor. Na talerzu układamy sałatkę, ogórka, pomidorki, cebulę, jajka, całość posypujemy rumianym boczkiem. Sałatkę skrapiamy dressingiem. Smacznego! Artykuł Sałatka z chrupiącym boczkiem pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!które chciałyby nieco odchudzić surówkę do obiadu. Oczywiście jeśli chcecie, to śmiało możecie jogurt naturalny zastąpić gęstą kwaśną śmietaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oczywiście tradycyjna mizeria to ta przygotowana z ogórków i śmietany, aczkolwiek u nas na blogu znajdziecie kilka modyfikacji ;) Oczywiście ten przepis można by nazwać zamiast mizerią z rzodkiewek, to sałatką lub surówką z rzodkiewek i jogurtu. Świetnie(...)dań z grilla. Zobacz nasze inne przepisy na mizerię : Tradycyjna mizeria z ogórków i śmietany Mizeria inaczej z czerwoną cebulą – czyli kremowa sałatka z ogórka i czerwonej cebuli Mizeria inaczej, czyli ogórki z rzodkiewką i szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jogurtowa mizeria z rzodkiewek – Składniki: 2 pęczki rzodkiewek – ok. 350 g (samych rzodkiewek, bez liści
Kulinarne Przebojepoczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra czosnek granulowany 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia Sos: 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki 1/2 szklanki wody 2 łyżki(...)około 2 godz. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki, które przekrawamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w półplasterki. Sos: Do wysokiego naczynia przelewamy pomidory z puszki i blendujemy na gładki sos. Mieszamy z wodą i octem jabłkowym. Następnie dodajemy ketchup
Kuchnia MagdaLenypoczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra czosnek granulowany 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia Sos: 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki 1/2 szklanki wody 2 łyżki(...)około 2 godz. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki, które przekrawamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w półplasterki. Sos: Do wysokiego naczynia przelewamy pomidory z puszki i blendujemy na gładki sos. Mieszamy z wodą i octem jabłkowym. Następnie dodajemy ketchup
Kuchnia MagdaLenyśledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki Potrzebne do Przygotowania Sałatki. 24 dkg zielonego groszku z puszki (puszka 40 dkg) 20 dkg surowego boczku 2 duże ogórki kiszone 20 dkg ziemniaków 20 dkg sera żółtego Ementaler 3 jajka szczypta pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka musztardy Dijon 7 łyżek kwaśnej śmietany (12% albo 18%) Jak Zrobić(...)Jajka ugotować na twardo (około 7 minut). Boczek pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię i wytopić smażąć na średnim ogniu. Boczek po wytopieniu powinien być dobrze chrupiący. Kiszone ogórki obrać ze skórki, odcisnąć wodę. Groszek odlać z wody, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski włożyć groszek, boczek, pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki, jajka
mecooksdodać. Na tę ilość produktów należy wziąć 1/2 cebuli. 250 g chudego twarogu, 50 g sera żółtego, 120 ml jogurtu typu greckiego, 1/2 czerwonej papryki, 1 ogórek konserwowy (u mnie ogórki z curry ), 15 g żelatyny, mielona papryka słodka i ostra, sól, Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Oba sery zemleć w maszynce do mielenia. Następnie utrzeć(...)żelatynę do miseczki, wlać letnią wodę, miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Wlać żelatynę do serów i dalej ucierać. Następnie dodać paprykę i ogórki, wymieszać. Doprawić do smaku solą, słodką i ostrą papryką. Masę przełożyć do miseczki wypłukanej zimną wodą, lub wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do zastygnięcia
królestwo garów