Pyszna, kremowa surówka z ogórków gruntowych, czerwonej cebulki - idealna zarówno do obiadu jak i do grilla. Orzeźwiająca w smaku, dzięki listkom mięty. Polecam! Składniki: - 10 ogórków gruntowych - 1 cebulka czerwona - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka majonezu - 2 łyżki gęstej śmietany - sól(...)pieprz - szczypiorek/koperek - 2 listki mięty Ogórki ubrać i opcjonalnie obrać. Pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyca, dodać do ogórka. Posolić, popieprzyć i dodać sok z cytryny. Wymieszać. Majonez połączyć ze śmietaną, zalać ogórki. Dodać posiekany szczypiorek lub koperek. Dokładnie wymieszać. Na wierzch posypać posiekaną miętą. Smacznego
CookYourselfkolejny punkt obowiązkowy każdego rodzinnego przyjęcia w moim domu. Uwielbiają ją wszyscy i znika w błyskawicznym tempie Sałatka z zupek chińskich Składniki: 4 zupki chińskie ogórek szklarniowy około 4-5 dużych sztuk ogórków kiszonych (jedno opakowanie) puszka kukurydzy łyżka oleju 5 łyżek majonezu 4 łyżki śmietany ulubione przyprawy (u mnie po łyżeczce czosnku granulowanego, papryki słodkiej, papryki ostrej(...)wykorzystać przyprawy, które są dodawane do zupek, wtedy w sklepie wybierzcie 2 o ostrym i 2 o łagodnym smaku lub tak jak ja doprawić je swoimi ulubionymi przyprawami). Ogórka szklarniowego i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i dodajemy do makarony. Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do miski. Dodajemy olej, majonez i śmietanę, aby wzbogacić smak możecie dodać jeszcze łyżkę
PatiGotujePyszny gulasz z soczystą piersią z kurczaka, pieczarkami, paprykami, ogórkiem kiszonym i cebulką. To tzw. szybki obiad :) Doskonale smakuje podany z ryżem czy kaszą gryczaną albo z ziemniakami. Do tego pyszna surówka albo mizeria i jest smaczny obiadek, który z pewnością posmakuje całej rodzinie :) Do gulaszu wykorzystałam aromatyczne przyprawy Skworcu . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka(...)mniejsza papryka czerwona * 1 mniejsza papryka zielona * 1 cebula * 2-3 ogórki kiszone+ 2 łyżki soku z ogórków * 7-8 pieczarek * sól * przyprawa do kurczaka (użyłam Skworcu) * przyprawa do gulaszu (użyłam Skworcu) * pieprz cayenne (użyłam Skworcu) * 1 kostka mięsna Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek
Zrób to smacznieoderwać 😉 Tak było w naszym przypadku... Składniki: pęczek botwinki 2 szklanki bulionu 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 3 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka śmietany 18% 3-4 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny jajka sól, pieprz Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce, a łodygi i liście drobno siekamy. Przenosimy(...)garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 15 min. Studzimy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Szczypiorek i koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do zimnej botwinki wlewamy kefir oraz śmietanę, a następnie dodajemy 2 ogórki starte na tarce, połowę szczypiorku i połowę koperku (resztę odkładamy do posypania po wierchu). Przyprawiamy ząbkiem czosnku
Kuchnia MagdaLenyprzegotowanej ciepłej wody, 2 łyżki soli, zestaw do kiszenia (liście i korzeń chrzanu, koper z kwiatostanami, czosnek). Krok 1 W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól i odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki moczymy około 20 minut w zimnej wodzie, a następnie bardzo dokładnie je myjemy. Krok 2 Dno słoja wykładamy koprem, dodajemy kilka ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu. Układamy warstwę ogórków, następnie przekładamy ją warstwą kopru, czosnku i liścia chrzanu i tak na przemian. Krok 3 Całość dociskamy ręką, zalewamy ciepłą wodą z solą tak by ogórki były całkowicie zanurzone. Odstawiamy na 3 – 4 dni. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
Coś bym zjadłaPomyśleliście kiedyś, kupując ogórki, czy jest różnica między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi? Kiszenie a kwaszenie, to zupełnie dwa różne procesy. O ile kiszenie-to samo zdrowie, o tyle kwaszenie, to dodanie kwasów lub ich soli=chemia.Zatem pamiętajcie, jeżeli kupujecie -to tylko kiszonki. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków Korzeń chrzanu Liście chrzanu 1 główka czosnku Kilka liści dębu Kilka(...)liści winogrona Kilka liści wiśni Gałązki kopru ZALEWA: Na litr wody/2 łyżki soli. Należy przygotować ok. 3 litry takiej solanki. Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki, ząbki czosnku, liście, koper, pokrojonych korzeń chrzanu. Zalewamy to gorącą wodą z solą
Kopystką po garachśledzie z cebulą i suszonymi pomidorami , które w naszym domu okazały się prawdziwym przysmakiem. Dzisiaj prosta sałatka z ogórkami kiszonymi, porem i ostrą papryczką. Te śledzie zakwasiłam tylko ogórkami, mają więc ciekawy smak. Zapraszam do stołu 😊 Składniki: ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część) 1 średnia papryczka chili 5-6 średnich filetów śledziowych solonych 4 średnie(...)ogórki kiszone 150 ml oleju słonecznikowego Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ogórki przekroić na tzw. ćwierćplasterki, czyli każdy ogórek wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki. Papryczkę opłukać i posiekać na dowolną grubość. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą pozostawić pesteczki. Wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennaprostu do zalewy na litr wody dajemy 1 łyżkę soli, a do kiszenia na zimę 2 łyżki :) Potrzebujemy ogórki gruntowe... Koperek... Chrzan... Czosnek... Sól kamienną i wodę... Ogórki zrywamy i myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końcówki żeby szybciej się zakisiły... Na dno naczynia układamy liść i korzeń chrzanu, czosnek i baldachim koperku... Potem układamy ogórki i zalewamy(...)gorącą wodą z solą... Po dwóch trzech dniach mamy pyszne ogórki :) Smacznego ! Polecam
chleba naszegowtedy zorganizować jakąś zabawę... pojawiła się Vera, która wróciła z kolejnych wakacji... Ogórki czekały świeżo zerwane więc je obrałem i tak się zaczęła moja zabawa :) Po obraniu ogórków zrobiłem twarożek... Potem ugotowałem jajka... No i co dalej... Ogórki przekroiłem na pół, wydrążyłem i zrobiło się miejsce na twarożek z cebulką... Tego było za mało, więc pomyślałem(...)żeby dodać pomidory, które tylko na to czekały... Jak pomidory i pomidorki już były ... nadal wyglądało tak sobie... Więc z jajek powstał talerzyk kwiat :) ... Hmm...Ale wszystkie ogórki przecież nie mogą być tylko łódkami... Największe łodzie zostały żaglowcami ... Pojawiły się serowe żagle... przyprawy...wędlina... Pozostało tylko podpiec chlebek w tosterze i do kolacji :) Polecam wszystkim ! Smacznego
chleba naszegoprzygotowuję ją w poniedziałki, ponieważ w niedzielę zawsze gotuję więcej rosołu, z którego później można przygotować wiele zup i zaoszczędzić tym czas. Zupa krem z zielonego ogórka. Składniki: litr bulionu, 0,5 kg ogórków zielonych, 3 ziemniaki, cebula, 50 g serka topionego śmietankowego, pieprz, sól, koperek do dekoracji. Zupa krem z zielonego ogórka. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w lekko(...)osolonej wodzie. Jeśli przygotowujemy bulion od podstaw możemy je ugotować razem z nim. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy z odrobiną soli na oliwie. Do bulionu dodajemy ogórki, oraz odcedzone ziemniaki. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy serek topiony. Całość miksujemy na gładką masę
Pani domowawytrzyma nawet 4 dni. A u was jaka dzisiaj pogoda? Przepis: Składniki: 3,5 l wody 250 g przecieru ogórkowego 5 ogórków kiszonych 150 ml soku z ogórków kiszonych 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 3 białe części pora pęczek koperku 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny majeranek, sól, pieprz, 6 ziemniaków dodatkowo: śmietanka roślinna(...)rozgotowały. 3. Kiedy warzywa w bulionie zmiękną, za pomocą sita wyciągamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wkładamy z powrotem do bulionu, dodajemy również ugotowane ziemniaki. 4. Ogórki kiszone ścieramy na małych oczkach - dodajemy do zupy. Wlewamy przecier z ogórków i sok. 5. Całość zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek, do smaku sól, pieprz
Mój pomysł namielony. No cóż… nam czasem nie trzeba nic więcej. A Wy jakie najczęściej surówki serwujecie do obiadu? Składniki: (na 1 porcje, zwiększamy proporcjonalnie do liczby osób) 2 duże ogórki kwaszone 3 małe pomidorki (u mnie paprykowe) 1 cm pory 1/4 czerwonej papryki sól cebulowa do smaku (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworu) Przygotowanie(...)Ogórki kroimy w większą kostkę, paprykę również. Por drobno siekamy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Całość wkładamy do miseczki, wstępnie mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą cebulową (poleca, bo wzbogaca smak surówki) i pieprzem. Całość delikatnie polewamy olejem. Wszystko ostrożnie mieszamy, próbujemy. Surówkę najlepiej odstawić na kilka minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Podajemy do drugiego dania. Surówka idealnie pasuje
Słodkie okruszkigrilla, dań pieczonych oraz smażonych. W Grecji Tzatziki podawane są jako przystawka z chlebkami pita. Głównymi składnikami dipu są: jogurt grecki, drobno poszatkowany ogórek oraz czosnek. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 200 g ogórków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżeczka posiekanych liści mięty oraz koperku Sposób przygotowania: Ogórka myjemy, obieramy ze skórki oraz(...)tarce o dużych oczkach. Gdy jogurt grecki jest rzadki to musimy odcedzić wodę z potartych ogórków, natomiast jeżeli jest gęsty wodę pozostawiamy. Do miski dodajemy jogurt grecki, przetarte ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, posiekana miętę oraz koperek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy do lodówki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszczypiorek, sól, pieprz i wszystko mieszam. Paprykę, ogórka konserwowego i szynkę lub parówkę (albo jedno i drugie :) ) kroję w drobną kosteczkę. Na talerzu układam 4 kromki chleba tak żeby powstał kwadrat (gdy kromki są nie równe lepiej przyciąć je troszkę) następnie wykładam 1/3 twarożku i rozsmarowuje równo, wykładam 1/2 papryki, ogórków i szynki. Czynność należy powtórzyć czyli(...)kromki chleba, twarożek, papryka, ogórki i szynka. Na koniec kładę 4 kromki chleba i cały tort równo smaruję twarożkiem (boki również). Zdobię torcik ogórkiem pokrojonym w plastry oraz serkiem śmietankowym (włożyłam go do rękawa cukierniczego). Smacznego
Kuchnia Vikimączystych) por 125 ml rosołku warzywnego 4 łyżki octu winnego 4 łyżki zalewy od ogórków konserwowych 2 łyżki musztardy łyżeczka cukru pęczek rzodkiewek pół pęczku szczypiorku 3 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 3 średnie cebule 400 g kiełbasy parówkowej olej Oczywiście ocet winny można zastąpić zwykłym… sałatka miała być męska, a ocet winny…hmm męskie jest(...)się dużo łatwiej kroić. Por czyścimy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy rosołek, wrzucamy do niego por i chwilkę razem gotujemy. Zdejmujemy z ognia do dodajemy ocet i zalewę z ogórków. Całość mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą i cukrem. Dodajemy do pora ziemniaki, dokładnie mieszamy i odstawiamy całość na minimum 30 minut. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w ćwiartki, ogórki
KasiaiKrzysiu.pl