jajka z majonezem. Składniki: (na 3-4 osoby) 2 duże ziemniaki, duża marchewka, 2 białe surowe kiełbasy, 3 duże jajka, kilka małych ogórków konserwowych, 1/2 dużego ogórka kiszonego, 2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem, 4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano Przygotowanie: Jajka gotujemy(...)szczypta soli, pieprz i suszone zioła) Jajka obieramy ze skorupek, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji na wierzch, pozostałe kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę, również kroimy w kostkę, a ogórki w plastry. Szczypiorek siekamy. Na dno miski wykładamy kolejno: ziemniaki, dip jogurtowo - ziołowy, marchewkę, kiełbasę, smarujemy ćwikłą z chrzanem, ogórki, jajka, lekko solimy, smarujemy majonezem, posypujemy szczypiorkiem
Lena GotujeSałatka z tuńczykiem i ogórkiem Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem Składniki na 4 porcje: 2 puszki tuńczyka w sosie puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone(...)czerwona cebula duże winne jabłko pęczek szczypiorku sok z cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyża jogurtu naturalnego sól pieprz ostra papryka curry Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem Wykonanie: Groszek osączyć z zalewy. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko rozciąć na ćwiartki, usunąć
Pomysłowa kuchniaświetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny 👪 Składniki: 3 torebki ryżu białego 1 podwójny filet z kurczaka 1 czerwona papryka 5 łyżek kukurydzy z puszki 3-4 ogórki konserwowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu 1 jajko 1/2 op. przyprawy kebab-gyros ok. 150-200 g sera żółtego sól(...)instrukcji na opakowaniu, a następnie wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach
Kuchnia MagdaLenyskuszą . Choćby to była poczciwa śląska Koniecznie trzeba ją przygotować dzień wcześniej , żeby składniki się mocno przegryzły . Składniki : 4 – 5 ziemniaków 4 marchewki 1 jabłko 2-3 kiszone ogórki mała puszka kukurydzy 1 duża cebula 4-5 ząbków czosnku 2 małe kiełbaski śląskie 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól, pieprz do smaku Ziemniaki i marchew gotujemy(...)drobno pokrojonym ogórkiem , zostawiamy na sitku na godzinę ,żeby dobrze się osuszyły . Inaczej sałatka będzie nieprzyjemnie ” pływać ” . Jabłko obieramy i drobno, posiekane ,mieszamy z ogórkiem i kukurydzą . Kwas z ogórków zapobiegnie brązowieniu owoców . Czosnek wyciskamy praską , cebulę kroimy najdrobniej ze wszystkich składników . Kiełbasę kroimy mniej więcej tak samo jak marchew i ziemniaki . Wszystko wkładamy do miski , dodajemy
Ogrodnik w podróżyświetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny 👪 Składniki: 3 torebki ryżu białego 1 podwójny filet z kurczaka 1 czerwona papryka 5 łyżek kukurydzy z puszki 3-4 ogórki konserwowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu 1 jajko 1/2 op. przyprawy kebab-gyros ok. 150-200 g sera żółtego sól(...)instrukcji na opakowaniu, a następnie wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach
Kuchnia MagdaLenySałatka makaronowa z tuńczykiem i ogórkiem to ekspresowa w przygotowaniu przekąska. Makaron, tuńczyk, ogórki, kukurydza i szczypiorek do tego majonez oraz musztarda to prosta i smaczna kompozycja, znakomity pomysł na śniadanie lub kolację. składniki na 4 porcje 200 g drobnego makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 2 średnie ogórki zielone pęczek szczypioru z dymki(...)pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy i studzimy. Wystudzony makaron przekładamy do dużej miski. Obrane ze skórki ogórki kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do makaronu. Opłukany szczypior z dymki dość drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Odsączonego z sosu, rozdrobnionego tuńczyka oraz odsączoną
Smakowite DaniaSkładniki: 1 długi ogórek szklarniowy lub 6 średnich ogórków gruntowych; 1/4 średniej cebuli; 1 łyżka ziaren sezamu; 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku; 1/3 szklanki octu ryżowego 3 %; 3/4 łyżeczki soli; 3/4 łyżeczki białego cukru; 1/4 łyżeczki płatków chili. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ogórka/ki umyć, osuszyć(...)obierać ze skóry, pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, posiekać w bardzo cienkie pióra. Dodać do ogórka/ów. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórka z cebulą. Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu, najlepiej teflonową) patelnię wrzucić ziarna sezamu i podsmażać, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziarna staną się złociste. Zdjąć
Gospodyni Miejskaczasu lubię sobie je pojeść ;) Jeśli też lubicie paluszki krabowe, to polecam zajrzeć jeszcze tutaj: Paluszki surimi – przepisy . Sałatka z paluszkami surimi i ogórkiem konserwowym – Składniki: 125g paluszków krabowych (surimi) 2 duże jajka 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 130g 2 czubate łyżki majonezu pół małej czerwonej cebuli – ok. 25g pół pęczka koperku 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego(...)pół łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Sałatka z paluszkami surimi i ogórkiem konserwowym – Wykonanie: Paluszki surimi rozmrozić. Usunąć folię, pokroić na grubsze plasterki. Cebulę obrać, posiekać drobno. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i również pokroić w kosteczkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez oraz
Kulinarne Przebojeoraz rzodkiewki drobno kroimy *** *** Pokrojone warzywa mieszamy z twarożkiem *** *** Ogórka kroimy za pomocą obieraczki do jarzyn lub krajalnicy w cieniutkie paseczki *** *** Układamy po dwa plasterki ogórka, tak aby lekko na siebie nachodziły. Na ogórkach wykładamy po plasterku łososia i po łyżce twarożku *** *** Całość ciasno zwijamy tworząc zgrabne ruloniki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KORECZKI Z TORTILLI Z ŁOSOSIEM PRZEPIS TUTAJ(...)PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki z ogórka z twarożkiem i łososiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemróżne sposoby Tym razem duszona z warzywami wątróbka cielęca, która jest przepyszna, mięciutka a jednocześnie krucha i aromatyczna. Jej smak świetnie komponuje się ze słodką papryką i kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dodatkowo zdecydowanie lepiej prezentuje się wizualnie ponieważ jej mięso jest jaśniejsze niż w przypadku innych mięs Danie idealne także dla osób na redukcji jeśli użyją mniejszej ilości tłuszczu(...)trochę więcej by uzyskać odpowiednie makro Składniki: 500 g wątróbki cielęcej 20 g musztardy 20 g śmietanki kokosowej (bez laktozy) lub śmietany 30% 150 g papryki czerwonej 150 g ogórków kiszonych 100 g cebuli 50 g tłuszczu do smażenia ( (np. masło klarowane lub smalec gęsi ) – ilość zależy od makro jakie chcecie uzyskać 50 ml przecieru pomidorowego 100% sól
Ola la LCHFmała cebula pół łyżeczki cukru łyżka majonezu łyżka zalewy z ogórków sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy cukier, majonez, zalewę z ogórków konserwowych. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na pół godziny. [caption id="attachment(...)align="aligncenter" width="1024"] Surówka z kapusty pekińskiej[/caption] Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i ogórkiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneosób: 250 g przecieru pomidorowego 1 l wody 0,5 kg filetu z indyka 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 duża, czerwona papryka 3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy sól, pieprz papryka słodka papryka ostra do zagęszczenia 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć(...)wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Chwilę smażyć. Gdy lekko zmienioną kolor to dodać paprykę i wsypać sól, pieprz, paprykę ostrą oraz słodką. Ponownie chwilę smażyć
Ugotowaćszarej soli kamiennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół), liść laurowy, kilka małych cebulek lub duża cebula pokrojona w piórka. Przygotowanie: Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą odstawiamy na 12 godzin( można nie co dłużej, jednak nie należy przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy(...)litrowym słoju wraz z gałązkami kopru, pietruszki, rozmarynu. Następnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy
Anioły w kuchniprzepyszny chłodnik z zielonego ogórka. Smaczny chłodnik jadłam podczas wakacji, i tak te smaki pozostały mi w pamięci, że postanowiłam chociaż w jakimś stopniu odwzorować je w moim przepisie. Chłodnik wyszedł świetnie, znakomity na ciepłe dni. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 porcje) Składniki: 2 szklarniowe długie ogórki zielone 1,5 l maślanki(...)kefiru pęczek koperku 2- 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chrzanu 3 jajka 100 g płatków migdałowych lub rozdrobionych migdałów sól, pieprz Wykonanie: 1. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na około 1 godzinę. 2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Koperek myjemy i siekamy. 3. Odlewamy wodę
Mój pomysł nateraz sobie myślicie, że ten majonez to profanacja sosu tzatziki, ale sami spróbujcie i oceńcie 😉 Składniki: 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 2 ogórki gruntowe 1 łyżka majonezu 1/2 pęczka koperku sól, pieprz Wykonanie: Ogórki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy(...)przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą jogurt z majonezem, dodajemy odciśnięte z soku ogórki, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce
Kuchnia MagdaLeny