ogórki - 26028 przepisów (strona:155/1736)

Tzatziki 159

Opis tzatziki: Tzatziki jest to dip (inaczej sos) grecki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych. Świetny dodatek do warzyw, pieczywa i mięs(...)grillowanych lub pieczonych, burgerów, szaszłyków, ale nie tylko! Najlepsze w sosie jest to, że jest on mega prosty a smakuje wybornie. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 200 g ogórków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżeczka posiekanych liści mięty oraz koperku Sposób przygotowania: Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Ogórki należy zetrzeć

CookMag
Sałatka z pomidora i ogórka w kremowym sosie 921

width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pomidora i ogórka w kremowym sosie – Składniki: 2 średnie ogórki zielone (ok. 400g) 3 pomidory (ok. g) 1 mały ząbek czosnku pół średniej cebuli (ok. 65g) 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki(...)kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki majonezu sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pomidora i ogórka w kremowym sosie – Wykonanie: Ogórka umyć, osuszyć, pokroić w dość cienkie półplasterki. Dodać do niego octu jabłkowego i wymieszać. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski

Kulinarne Przeboje
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków 183

tradycjonalnej  ogórkowej .  Jeżeli jeszcze nie  robiliście  takiej  to zapraszam  do wypróbowania  przepisu :) Składniki: 2 L bulionu 600 g świeżych ogórków 2 marchewki 1 cebula 4-5 ziemniaków masło do smażenia 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę, a cebulę(...)półksiężyce. W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę z cebulą, podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującego się wywaru dodać pokrojone ziemniaki.  Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone ogórki i smażyć do momentu aż ładnie się zeszklą. Ogórki dodać do garnka i całość gotować  do miękkości ziemniaków. Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Na koniec całość doprawić solą

magiczna kuchnia Kasi
Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 162

cukry: 0,7 g Białko 5,0 g Sól: 0,98 g Lunter Tatar pasta z papryką Dostępność: Tesco Składniki :  woda, nasiona soi, sterylizowane warzywa 20% (ogórki, papryka), przecier pomidorowy, muszrarda (nasiona gorczycy, cukier, ocet, przyprawy), olej rzepakowy, sos Worcester (sok jabłkowy, przyprawy), cukier, modyfikowana skrobia kukurydziana, sos sojowy, cebula, czosnek, papryka, sól, chilli, stabilizator: guma ksantanowa. Cena(...)cukry: 1,1 g Błonnik: 3,8 g Białko 9,6 g Sól: 0,9 g WellWell Pasta z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Dostępność: Auchan Składniki :  woda, ogórki konserwowe (ogórki, woda, ocet, cukier, sól), 25%, olej rzepakowy, pestki słonecznika 13%, białko sojowe, błonnik grochowy, skrobia ziemniaczana, sól, aromat, przyprawy (koper 0,4%, pieprz czarny). Cena

Zielona Kuchnia
placki z zielonych ogórków 310

roku sezon u nas prawdziwie ogórkowy ;-) Najwięcej ogórków zakisiłam - w całości i jako gotowy przecier na zupę . Z ogórków, które zostały po przygotowaniu przetworów ugotowałam znakomitą kremową zupę , a dziś (z powodzeniem) wypróbowałam przepis na chrupiące placki. Jeśli lubicie placki z warzyw - spróbujcie koniecznie. składniki: 1 kg ogórków  1 łyżeczka soli 2 jajka 1 szklanka mąki(...)ząbki czosnku pieprz wykonanie: Umyte ogórki starłam na tarce o grubych oczkach. Posoliłam i odstawiłam na sitku na 15 - 20 minut. Odcisnęłam sok, a do masy dodałam jajka i mąkę. Dokładnie wymieszałam, dodałam drobno posiekany czosnek, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam po łyżce masy. Smażyłam 2-3 minuty z każdej strony

babka w formie
MIZERIA ZE ŚMIETANĄ I KOPERKIEM 178

Według mnie jeden z najlepszych letnich dodatków do obiadu.Doskonale pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem :). SKŁADNIKI 5 ogórków gruntowych śmietana 12% posiekany koperek sól ziołowa WYKONANIE Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.Następnie plasterki wykładamy na sitko solimy,przykrywamy i odstawiamy na 30 min.aż ogórki puszczą sok. Po upływie czasu,ogórki wrzucamy

Mała w garnku miesza
HALIBUT pod PISTACJOWYM PESTO, MUS z RZEŻUCHY i BROKUŁOWY RYŻ – FISH FRIDAY 132

Zielono mi! Wszystko na zielono! Ryba w pistacjowym pesto, mus z rzeżuchy i szpinaku, no i ryż z dodatkiem brokuła, a jako dodatek mizeria z ogórka pokrojonego wzdłuż na wstążki. Smakowicie wygląda, wybornie smakuje. Polecam, nie tylko w piątek, ale każdego dnia, a rzeżuchę nie tylko na wiosnę i z okazji świąt wielkanocnych – można ją łatwo wysiać i korzystać(...)przelać zimną wodą. Przełożyć do malaksera lub blendera, zmiksować, dodać śmietanę i jogurt, zmiksować na gładki mus. Podawać w formie fezki uformowanej za pomocą dwóch łyżek. Mizeria z ogórków: 2 długie ogórki szklarniowe 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżka jogurtu naturalnego (może być grecki) sól do smaku Ogórki obrać i pokroić za pomocą obieraczki do warzyw wzdłuż

Dietolog
Ogórki po żydowsku 126

żydowsku, bo o nich dzisiaj mowa. Chrupiące, słodkawe, po prostu rewelacyjne. Oryginalnie bez papryki, ale ja daję małą kosteczkę dla delikatnego posmaku. Spróbujcie, a przepadniecie tak jak i ja:). OGÓRKI PO ŻYDOWSKU Zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka soli Do słoika plaster cebuli kilka plasterków marchwi ząbek albo i dwa czosnku gałązka selera(...)kawałek papryki (moja lekka modyfikacja) Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Na dno każdego słoika wkładam warzywa. Ogórki wg oryginalnej receptury powinnam obrać ze skórki i przekroić na cztery części, ale nie do końca tak aby utworzyły się kwiatuszki. Ja jednak tego nie robię, po prostu wkładam do słoika jak najmniejsze ogóreczki i zalewam to ostudzoną zalewą. Pasteryzuję 5 minut

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka ogórkowa II 96

kroku, ale tak bardzo zapałałam chęcią jej posiadania, że jestem dobrej myśli, że powolutku nabierze ona upragnionego kształtu. No ale nie od razu Kraków zbudowano Wracając do tematu ogórków, to propozycja na nieco bardziej wyrazistą w smaku sałatkę. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy, który nieco ostatnio odświeżyłam:) Sałatka ogórkowa 4 kg ogórków ze skórką 4 ząbki(...)czosnku 2 łyżki soli 1 szkl cukru 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 szkl octu garść natki pietruszki garść koperku gorczyca Ogórki poszatkować na cieniutkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki oprócz gorczycy wymieszać ze sobą i odstawić na ok 4 godziny, żeby puściło sok. Do słoików wsypać odrobinkę gorczycy i powkładać sałatkę

Pieguskowa Kuchnia
Chłodnik litewski 140

szczyptę cukru i gotować do miękkości. Gdy buraczki będą miękkie dodać pokrojone drobno łodygi i liście i gotować przez ok. 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Ogórki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, rzodkiewki umyć i pokroić w podobną kostkę jak ogórki. Koperek posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Do ugotowanej i ostudzonej botwinki(...)dodać ogórki, rzodkiewki, koperek i czosnek. Całość zalać zsiadłym mlekiem lub kefirem bądź jogurtem naturalnym. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki lub ćwiartki. Chłodnik podawać schłodzony z jajkiem i świeżym koperkiem. * Chłodnik bardzo efektownie wygląda w szklanych miseczkach, takich jak np. TE-KLIK

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką 129

Dzisiejszy przepis jest odmiana od tej standardowej wersji. Przygotowaną sałatkę warto włożyć na kwadrans do lodówki, aby smaki przegryzły się. Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką / 1 porcja Składniki: 2 ogórki gruntowe, sałatkowe 1/3 małej papryki 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1/3 małej cebuli, młodej 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki czarnuszki sól(...)smaku Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry. Przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na grubsze plastry. Paprykę oczyszczamy z błonek i kroimy w większą kostkę. Ogórki i paprykę przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy z posiekaną natką z pietruszki, czarnuszką, jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku, mieszamy jeszcze raz. Tak przygotowana sałatkę

Moja smaczna kuchnia
Sałatka ryżowa z makrelą, jajkiem i kukurydzą 218

krótkim namyśle do całości dołączyły ogórki kiszone :) To był strzał w dziesiątkę. Sałatka jest pyszna - jajko świetnie łączy się ze smakiem wędzonej ryby a słodka kukurydza ze smakiem ogórków. Cebula dodaje całości tylko pikanterii. Potwierdzeniem moich słów może być fakt, że dość spora micha została rozpracowana przez moją rodzinę w przeciągu kilku godzin :) Składniki - 5 jajek - wędzona makrela(...)ryżu - 3 średnie kiszone ogórki - puszka słodkiej kukurydzy - 1 czerwona cebula - sól, pieprz ziołowy  - mały słoik majonezu Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga  aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz

Świat Smaku
keczupowe ogórki 656

słoik pęczek kopru -baldachim 12 ząbków czosnku zalewa ½ szklanki octu,u mnie ocet  jabłkowy tutaj 2 łyżki soli 8 łyżek pikantnego keczupu 4 szklanki wody Wykonanie Umyte ogórki obrać ze skorki i pokroić wzdłuż na cztery części. Składniki zalewy zagotować . Do słoików włożyć po kilka gałązek kopru-baldachimy,2 ziela angielskie,4 ziarna pieprzu,2 ząbki czosnku,oraz(...)pionowo ogórki. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.:)) przepis przywieziony z wakacji ,bo bardzo nam smakował

w mojej kuchni
Domowe ogórki kiszone małosolne 165

wszystkie uwielbiam! Dlatego w tym roku postanowiłam zmierzyć się z własnoręczną małosolną kiszonką wg przepisu moich rodziców. Wyszły bardzo dobre! Zapraszam po przepis. Co potrzeba: - 1 kg ogórków gruntowych - 2 litry przestudzonej ugotowanej wody - koper, 3 główki czosnku(...)świeży chrzan (może być gotowa wiązka dostępna w sklepach) - 2 łyżki soli Do kamiennego naczynia, słoika lub garnka przelewamy wodę, dosypujemy soli i mocno mieszamy. Dodajemy dobrze umyte ogórki pomiędzy które umieszczamy ząbki czosnku (bez obierania ich ze skórki) Dodajemy koper, chrzan. Zostawiamy pod przykryciem na 3-4 dni, możemy od 3 dnia próbować czy już są dobre

upichcona
Ogórki konserwowe 231

octu 10% 16 dkg soli 38 dkg cukru Do każdego słoika: 1 obrany ząbek czosnku 2 ziarnka ziela angielskiego 2 ziarnka pieprzu 1 liść laurowy 1 dojrzały koper małe ogórki (w sumie 5 kg) Powkładać składniki do słoików. Zagotować zalewę i zalać gorącą ogórki w słoikach. Wstawić je do dużego garnka z gorącą wodą i przykryć przykrywką(...)użyć specjalnego naczynia do przetworów). Gotować kilka minut, jeśli ogórki są większe może to być nawet i 15. Będą gotowe gdy zmienią kolor na bardziej żółty, ale nie całkiem. Wtedy wyjąć je i wyłożyć na ręcznik stawiając na wieczku i przykryć ściereczką. Gdy wystygną wynieść w ciemne miejsce i czeeekać ;) My zaczynamy je jeść dopiero po ok. miesiącu

W kuchni bez szafek