wyrazistej cebulki niezwykle aromatycznych suszonych grzybów z pewnością będą hitem świątecznego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika. Składniki: 700g płatów śledziowych Matias w oleju 70g suszonych grzybów mix 8 ogórków konserwowych 4 cebule 8 łyżeczek koncentrat pomidorowego 4 łyżki oleju sól i pieprz Wykonanie: 1. Płaty śledziowe, odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić w grubsze kawałki. 2. Suszone(...)grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie ugotować do miękkości. 3. Ogórki pokroić w małą kostkę, a cebulę pokroić w piórka. 4. Cebulę przesmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać odsączone grzyby i razem smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i całość chwilę smażyć na małym ogniu
Szalona Kuchnia Ewelinyspecjalny sposób. Ogórki do niej wcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować! Składniki: * 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych * 3 średniej wielkości ziemniaki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ok. 5 cm pora * 2 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietanki 30 % * sól(...)zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i podsmażyłam na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła. Smażyłam przez ok. 6-7 minut mieszając od czasu do czasu zawartość patelni.Dodałam
Pieprzyć z Fantazjąwiedzieć czemu, wzięło nas na łączenie dwóch skrajnych smaków, kwaśny ze słodkim. W surówce z kiszonych ogórków sprawdza się na mur-beton. Składniki: 5 kiszonych ogórków 2 szalotki 1/2 pęczka natki pietruszki 20 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ogórki kroimy w plastry. Szalotki w krążki. Posiekaną natkę pietruszki łączymy z oliwą i miodem. Dodajemy do ogórków, dokładnie mieszając doprawiamy do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchenniesamowicie kruche i delikatne w smaku. Składniki: 800 g łopatki wołowej 5 łyżek mąki 50 ml oleju 600 ml bulionu wołowego 4 ogórki kiszone 200 ml kwasu z ogórków kiszonych 1 żółta papryka sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy na dowolne, większe kawałki. Obtaczamy w mące podsmażamy na oleju. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone ogórki oraz kwas z ogórków. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 120 min. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy bez przykrycia 15 min. Mąkę (1 łyżka) mieszamy
R'n'G KitchenMizeria to nic innego, jak ogórki pokrojone w plasterki ze śmietaną i dodatkami. W tym wypadku jest to szczypiorek i koperek. Co potrzeba: 5 średnich ogórków, 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku, 1 pełna łyżeczka posiekanego koperku 1 czubata łyżka śmietany 18%, Sól do smaku, Pieprz do smaku Wykonanie: Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w plasterki do miski(...)smaku. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Ponownie mieszamy i sprawdzamy, czy sałatka jest wystarczająco doprawiona. Jeśli lubicie mizerię z większą ilością śmietany, to dodajcie jeszcze jedną łyżkę. Smacznego :)) ogórki, szczypiorek, śmietana, koperek
Bułka z Chlebemmini makaronem. Dodatkami są także ogórki kiszone i jajka na twardo, dla mnie klasyk Zdarza się, że do sałatki z tuńczykiem dodaję marynowane warzywa takie jak papryka kolorowa, ogórki konserwowe, cebulkę lub pieczarki. Sałatka z tuńczykiem za każdym razem smakuje inaczej, a to dzięki różnym proporcjom dodatków. Wystarczy pajda chleba, bagietka, grzanki i smaczne śniadanie, kolacja czy sałatka(...)kukurydzy i 1 czerwona papryka 2 jajka ugotowane na twardo 3 suszone pomidory 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka ugotowanego ryżu 2 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy 1,5-2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Warzywa konserwowe i tuńczyka odsączam z soków. Jajka, ogórki, suszone pomidory kroję w kostkę wielkości kukurydzy i groszku zielonego. W misce mieszam wszystkie
Zasmakuj Kuchnikiszonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, papryka ostra i słodka * 2 łyżki oleju * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1 łyżka masła do podsmażenia ogórków Wołowinę pokroiłam w paski i podsmażyłam na rozgrzanym oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam do miękkości (ok.1(...)czasie pokroiłam w talarki cebulę, pieczarki oraz w paski paprykę. Użyłam papryki czerwonej i żółtej po 1/2 części. Ogórki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Odstawiłam. Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę, pieczarki, paprykę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dusiłam do miękkości warzyw. Posoliłam. Dodałam podsmażone ogórki. Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy
Pieprzyć z Fantazjąnieco inną sałatkę ze świeżymi ogórkami w roli głównej. Bez śmietany czy jogurtu, z cudownie pyszną cebulą. Musicie tego koniecznie spróbować! Składniki: 5-6 średnich świeżych ogórków 3-4 średnie cebule 2 łyżki cukru ok. 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek białego octu winnego grubo mielony pieprz lub mielone suszone płatki chilli 1 łyżka oliwy o delikatnym smaku(...)Ogórki obrać ze skóry. Jeśli mają delikatną skórkę, wtedy można ich nie obierać. Pokroić je w cienkie plasterki. Dodać połowę soli, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut aż puszczą sok. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub grubszą kostkę - według uznania. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na cebula puści sok i lekko się zeszkli. Można co jakiś czas mieszać
Codzienna kuchnia niecodziennahansi-theme-font:minor-latin;} Sezon na paprykę w pełni, ogórki jeszcze na straganach są więc pora na bardzo delikatną, aromatyczną sałatkę w łagodnej zalewie. Potrzebujemy: 1kg ogórków 0,5kg czerwonej papryki 2 duże cebule ziele ang, liść laurowy, pieprz ziarnisty 4 ząbki czosnku(...)family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Umyte i osuszone ogórki pokroiłam w talarki. Dodałam 1 łyżkę soli, wymieszałam. Zostawiłam do puszczenia soku. Paprykę umyłam i oczyściłam. Pokroiłam w paseczki. Cebulę pokroiłam w pół talarki. Cebulę i paprykę sparzyłam. zimne
Co w garnkach piszczySkładniki : małe ogórki przyprawy tj. chrzan, czosnek, liście z wiśni, dębu czarnej porzeczki liście laurowe, koper, pieprz czarny w ziarnach Pierwszy raz kisiłam ogórki w plastikowych butelkach ( po mleku). Postępowałam tak jak w tym przepisie , tyle że ogórki wkładałam do butelek. Czy macie doświadczenie w robieniu kiszonek w plastiku? Jak smakują ogórki
Proste Potrawyjako dodatek do obiadu albo szybka przekąska. Polecam! Do tej sałatki z cukinii można też dodać kilka świeżych ogórków – proporcje do zalewy pozostają bez zmian, bo z ogórków dużo wody się wydzieli i ilość będzie wystarczająca. Składniki: 3-4 niewielkie cukinie (około 1.5 kg) 6 marchewek (około 600 g) 4 cebule (około 450-500 g) świeże zioła(...)natka pietruszki, szczypiorek, koperek (według uznania) 5 niewielkich ogórków (opcjonalnie) Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka (240 ml) octu 1 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki (10 ml) kurkumy 2 łyżki (30ml) cukru 1/2 szklanki (120 ml) oleju Wykonanie: Umyte warzywa osuszamy i cukinie (i ogórki jeśli używamy) trzemy na tarce na plasterki, marchewkę ucieramy na dużych oczkach
Lamarida.plPolska klasyka w najlepszym wydaniu. Ogórkowa na bazie szybkiego bulionu warzywnego z dodatkiem kiszonych ogórków zawsze się sprawdzi. Składniki bulion warzywny 1500 ml obrane ziemniaki 650 g ogórki kiszone 550 g zalewa z ogórków 250 ml olej rzepakowy 50 ml marchewki 2 szt. cebula 1 szt. seler 0,5 szt. sól do smaku czarny pieprz(...)minutach poszatkowaną w kostkę cebulę i smażymy przez minutę. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starte na grubych oczkach ogórki wraz z zalewą i gotujemy przez 20 minut. Po wylaniu zupy na talerz możemy dodać śmietanę oraz odrobinę oleju z kopru
chefintheforestogorków zielonych gruntowych 5 ogórków małosolnych lub kiszonych pęczek koperku 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek miodu ewentualnie sól,pieprz z moździerza lub grubo mielony WYKONANIE: ogórki kroimy w większą kostkę, zostawiamy na 15 min. i odlewamy wodę, koperek drobno siekamy, dodajemy do ogórków, ocet mieszamy z miodem i ogórkami, ewentyualnie doprawiamy solą
Kuchnia BeatyOstatnio w modzie są ogórki w przyprawie gyros. Postanowiłam na próbę zrobić kilka słoików. Na razie zrobiłam jedną porcję z 2 kilogramów ogórków i wyszło mi 6 słoików. Zobaczymy, jak się przyjmą to będę robić więcej a na razie tyle wystarczy. Ja pokroiłam ogórki w plasterki ze skórą ale jak ktoś woli to może je obrać. Zatem(...)jeszcze nie robił niech spróbuje. Inspiracją był przepis z internetu. Ogórki gyros
Ewa w kuchniPrzepis na ogórki curry, bardzo prosty pomysł na przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku. SKŁADNIKI : 2-3 kg ogórków 2 duże cebule 2 łyżki soli(...)PRZYGOTOWANIE : ogórki z cebulą należy poszatkować, przełożyć do dużej miski i posypać solą, następnie odłożyć na około 2 godziny aby puściły sok. Składniki zalewy należy zagotować i dorze wymieszać. Ogórki wyciskamy z soku który powstał. Do słoików średniej wielkości nakładamy sałatkę ogórkową, w miarę luźno, nie ubijamy, zalewamy zalewą i lekko mieszamy w słoikach
Kulinarne Fantazje Marioli