Mizeria to nic innego, jak ogórki pokrojone w plasterki ze śmietaną i dodatkami. W tym wypadku jest to szczypiorek i koperek. Co potrzeba: 5 średnich ogórków, 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku, 1 pełna łyżeczka posiekanego koperku 1 czubata łyżka śmietany 18%, Sól do smaku, Pieprz do smaku Wykonanie: Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w plasterki do miski(...)smaku. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Ponownie mieszamy i sprawdzamy, czy sałatka jest wystarczająco doprawiona. Jeśli lubicie mizerię z większą ilością śmietany, to dodajcie jeszcze jedną łyżkę. Smacznego :)) ogórki, szczypiorek, śmietana, koperek
Bułka z Chlebemmini makaronem. Dodatkami są także ogórki kiszone i jajka na twardo, dla mnie klasyk Zdarza się, że do sałatki z tuńczykiem dodaję marynowane warzywa takie jak papryka kolorowa, ogórki konserwowe, cebulkę lub pieczarki. Sałatka z tuńczykiem za każdym razem smakuje inaczej, a to dzięki różnym proporcjom dodatków. Wystarczy pajda chleba, bagietka, grzanki i smaczne śniadanie, kolacja czy sałatka(...)kukurydzy i 1 czerwona papryka 2 jajka ugotowane na twardo 3 suszone pomidory 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka ugotowanego ryżu 2 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy 1,5-2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Warzywa konserwowe i tuńczyka odsączam z soków. Jajka, ogórki, suszone pomidory kroję w kostkę wielkości kukurydzy i groszku zielonego. W misce mieszam wszystkie
Zasmakuj Kuchnikiszonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, papryka ostra i słodka * 2 łyżki oleju * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1 łyżka masła do podsmażenia ogórków Wołowinę pokroiłam w paski i podsmażyłam na rozgrzanym oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam do miękkości (ok.1(...)czasie pokroiłam w talarki cebulę, pieczarki oraz w paski paprykę. Użyłam papryki czerwonej i żółtej po 1/2 części. Ogórki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Odstawiłam. Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę, pieczarki, paprykę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dusiłam do miękkości warzyw. Posoliłam. Dodałam podsmażone ogórki. Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy
Pieprzyć z Fantazjąnieco inną sałatkę ze świeżymi ogórkami w roli głównej. Bez śmietany czy jogurtu, z cudownie pyszną cebulą. Musicie tego koniecznie spróbować! Składniki: 5-6 średnich świeżych ogórków 3-4 średnie cebule 2 łyżki cukru ok. 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek białego octu winnego grubo mielony pieprz lub mielone suszone płatki chilli 1 łyżka oliwy o delikatnym smaku(...)Ogórki obrać ze skóry. Jeśli mają delikatną skórkę, wtedy można ich nie obierać. Pokroić je w cienkie plasterki. Dodać połowę soli, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut aż puszczą sok. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub grubszą kostkę - według uznania. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na cebula puści sok i lekko się zeszkli. Można co jakiś czas mieszać
Codzienna kuchnia niecodziennahansi-theme-font:minor-latin;} Sezon na paprykę w pełni, ogórki jeszcze na straganach są więc pora na bardzo delikatną, aromatyczną sałatkę w łagodnej zalewie. Potrzebujemy: 1kg ogórków 0,5kg czerwonej papryki 2 duże cebule ziele ang, liść laurowy, pieprz ziarnisty 4 ząbki czosnku(...)family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Umyte i osuszone ogórki pokroiłam w talarki. Dodałam 1 łyżkę soli, wymieszałam. Zostawiłam do puszczenia soku. Paprykę umyłam i oczyściłam. Pokroiłam w paseczki. Cebulę pokroiłam w pół talarki. Cebulę i paprykę sparzyłam. zimne
Co w garnkach piszczySkładniki : małe ogórki przyprawy tj. chrzan, czosnek, liście z wiśni, dębu czarnej porzeczki liście laurowe, koper, pieprz czarny w ziarnach Pierwszy raz kisiłam ogórki w plastikowych butelkach ( po mleku). Postępowałam tak jak w tym przepisie , tyle że ogórki wkładałam do butelek. Czy macie doświadczenie w robieniu kiszonek w plastiku? Jak smakują ogórki
Proste Potrawyjako dodatek do obiadu albo szybka przekąska. Polecam! Do tej sałatki z cukinii można też dodać kilka świeżych ogórków – proporcje do zalewy pozostają bez zmian, bo z ogórków dużo wody się wydzieli i ilość będzie wystarczająca. Składniki: 3-4 niewielkie cukinie (około 1.5 kg) 6 marchewek (około 600 g) 4 cebule (około 450-500 g) świeże zioła(...)natka pietruszki, szczypiorek, koperek (według uznania) 5 niewielkich ogórków (opcjonalnie) Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka (240 ml) octu 1 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki (10 ml) kurkumy 2 łyżki (30ml) cukru 1/2 szklanki (120 ml) oleju Wykonanie: Umyte warzywa osuszamy i cukinie (i ogórki jeśli używamy) trzemy na tarce na plasterki, marchewkę ucieramy na dużych oczkach
Lamarida.plPolska klasyka w najlepszym wydaniu. Ogórkowa na bazie szybkiego bulionu warzywnego z dodatkiem kiszonych ogórków zawsze się sprawdzi. Składniki bulion warzywny 1500 ml obrane ziemniaki 650 g ogórki kiszone 550 g zalewa z ogórków 250 ml olej rzepakowy 50 ml marchewki 2 szt. cebula 1 szt. seler 0,5 szt. sól do smaku czarny pieprz(...)minutach poszatkowaną w kostkę cebulę i smażymy przez minutę. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starte na grubych oczkach ogórki wraz z zalewą i gotujemy przez 20 minut. Po wylaniu zupy na talerz możemy dodać śmietanę oraz odrobinę oleju z kopru
chefintheforestogorków zielonych gruntowych 5 ogórków małosolnych lub kiszonych pęczek koperku 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek miodu ewentualnie sól,pieprz z moździerza lub grubo mielony WYKONANIE: ogórki kroimy w większą kostkę, zostawiamy na 15 min. i odlewamy wodę, koperek drobno siekamy, dodajemy do ogórków, ocet mieszamy z miodem i ogórkami, ewentyualnie doprawiamy solą
Kuchnia BeatyOstatnio w modzie są ogórki w przyprawie gyros. Postanowiłam na próbę zrobić kilka słoików. Na razie zrobiłam jedną porcję z 2 kilogramów ogórków i wyszło mi 6 słoików. Zobaczymy, jak się przyjmą to będę robić więcej a na razie tyle wystarczy. Ja pokroiłam ogórki w plasterki ze skórą ale jak ktoś woli to może je obrać. Zatem(...)jeszcze nie robił niech spróbuje. Inspiracją był przepis z internetu. Ogórki gyros
Ewa w kuchniPrzepis na ogórki curry, bardzo prosty pomysł na przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku. SKŁADNIKI : 2-3 kg ogórków 2 duże cebule 2 łyżki soli(...)PRZYGOTOWANIE : ogórki z cebulą należy poszatkować, przełożyć do dużej miski i posypać solą, następnie odłożyć na około 2 godziny aby puściły sok. Składniki zalewy należy zagotować i dorze wymieszać. Ogórki wyciskamy z soku który powstał. Do słoików średniej wielkości nakładamy sałatkę ogórkową, w miarę luźno, nie ubijamy, zalewamy zalewą i lekko mieszamy w słoikach
Kulinarne Fantazje Mariolis.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -4 kg ogórków -4 duże cebule Zalewa: -2 l przegotowanej zimnej wody -500 ml octu -500 g cukru -4 łyżeczki soli -przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, czarny pieprz w ziarnach -olej rzepakowy(...)Umyte ogórki cienko obrać, pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Składniki zalewy dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru. W dużym garnku zalać ogórki z cebulą, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na noc. Przygotować słoiki: na dno każdego wsypać 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Napełnić słoiki do wysokości
Kulinarne przemysleniacytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz oliwa z oliwek do skropienia zupy ew. czerwony pieprz Przygotowanie: Umyte, nie obrane ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli mają w sobie dużo wody odciśnij nadmiar płynu. Pół ogórka jako dekorację pokrój w drobną kostkę. Dodaj drobno(...)Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aż będzie odpowiednio zimny. Jeżeli chcesz skrócić czas chłodzenia, użyj produktów prosto z lodówki. Do dekoracji użyj ogórka pokrojonego w drobną kostkę, oliwy z oliwek i roztartego w dłoniach czerwonego pieprzu, który fajnie kontrastuje z łagodnym smakiem chłodnika. Inspiracja rodem
kuron.com.pls.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 kg ogórków -2 duże cebule (350 g) -marchewka 350 g Zalewa: -5 szklanek wody (1 szklanka = 250 ml.) -1 szklanka octu 10% -1 szklanka cukru -3 płaskie łyżki soli -5 łyżek musztardy łagodnej(...)Develey ) przyprawy do słoika: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 1 ostra papryczka Marchewkę ugotować w całości 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, obrane ogórki w plasterki. Przestudzoną marchew obrać i pokroić w plasterki. Składniki zalewy zagotować, przestudzić. Ostrą papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski
Kulinarne przemysleniaWoda z kiszonych ogórków nie była problemem. Jak tylko zjemy ogórki - kiszę następne. Wykorzystałam wodę z ogórków małosolnych. Mam jej dostatek :) Zaczyn : 2 szklanki ciepłej wody 60 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka mąki żytniej razowej ( ja dałam pytlową) 1 szklanka mąki pszennej chlebowej Przygotować zaczyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Ciasto(...)właściwe : 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody w której kisiły się ogórki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Do wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach
Proste Potrawy