ogórki - 26028 przepisów (strona:182/1736)

Śledzie z suszonymi grzybami i ogórkiem konserwowym 131

wyrazistej cebulki niezwykle aromatycznych suszonych grzybów z pewnością będą hitem świątecznego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika. Składniki: 700g płatów śledziowych Matias w oleju 70g suszonych grzybów mix 8 ogórków konserwowych 4 cebule 8 łyżeczek koncentrat pomidorowego 4 łyżki oleju sól i pieprz Wykonanie: 1. Płaty śledziowe, odsączyć z nadmiaru oleju i  pokroić w grubsze kawałki. 2. Suszone(...)grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie ugotować do miękkości. 3. Ogórki pokroić w małą kostkę, a cebulę pokroić w piórka. 4. Cebulę przesmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać odsączone grzyby i razem smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i całość chwilę smażyć na małym ogniu

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa ogórkowa (ze smażonymi ogórkami) 106

specjalny sposób. Ogórki do niej wcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować! Składniki: * 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych * 3 średniej  wielkości ziemniaki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ok. 5 cm pora  * 2 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietanki 30 % * sól(...)zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i podsmażyłam na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła. Smażyłam przez ok. 6-7 minut mieszając od czasu do czasu zawartość patelni.Dodałam

Pieprzyć z Fantazją
Surówka z kiszonych ogórków 73

wiedzieć czemu, wzięło nas na łączenie dwóch skrajnych smaków, kwaśny ze słodkim. W surówce z kiszonych ogórków sprawdza się na mur-beton.  Składniki: 5  kiszonych ogórków 2 szalotki  1/2 pęczka natki pietruszki 20 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ogórki kroimy w plastry. Szalotki w krążki. Posiekaną natkę pietruszki łączymy z oliwą i miodem. Dodajemy do ogórków, dokładnie mieszając doprawiamy do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Duszona łopatka wołowa w sosie własnym 90

niesamowicie kruche i delikatne w smaku. Składniki: 800 g łopatki wołowej 5 łyżek mąki 50 ml oleju 600 ml bulionu wołowego 4 ogórki kiszone 200 ml kwasu z ogórków kiszonych 1 żółta papryka sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy na dowolne, większe kawałki. Obtaczamy w mące podsmażamy na oleju. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone ogórki oraz kwas z ogórków. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 120 min. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy bez przykrycia 15 min. Mąkę (1 łyżka) mieszamy

R'n'G Kitchen
Mizeria ze szczypiorkiem i koperkiem 105

Mizeria to nic innego, jak ogórki pokrojone w plasterki ze śmietaną i dodatkami. W tym wypadku jest to szczypiorek i koperek. Co potrzeba: 5 średnich ogórków, 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku, 1 pełna łyżeczka posiekanego koperku 1 czubata łyżka śmietany 18%, Sól do smaku, Pieprz do smaku Wykonanie: Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w plasterki do miski(...)smaku. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Ponownie mieszamy i sprawdzamy, czy sałatka jest wystarczająco doprawiona. Jeśli lubicie mizerię z większą ilością śmietany, to  dodajcie jeszcze jedną łyżkę. Smacznego :)) ogórki, szczypiorek, śmietana, koperek

Bułka z Chlebem
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I SOCZEWICĄ 113

mini makaronem. Dodatkami są także ogórki kiszone i jajka na twardo, dla mnie klasyk Zdarza się, że do sałatki z tuńczykiem dodaję marynowane warzywa takie jak papryka kolorowa, ogórki konserwowe, cebulkę lub pieczarki. Sałatka z tuńczykiem za każdym razem smakuje inaczej, a to dzięki różnym proporcjom dodatków. Wystarczy pajda chleba, bagietka, grzanki i smaczne śniadanie, kolacja czy sałatka(...)kukurydzy i 1 czerwona papryka 2 jajka ugotowane na twardo 3 suszone pomidory 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka ugotowanego ryżu 2 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy 1,5-2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Warzywa konserwowe i tuńczyka odsączam z soków. Jajka, ogórki, suszone pomidory kroję w kostkę wielkości kukurydzy i groszku zielonego. W misce mieszam wszystkie

Zasmakuj Kuchni
Strogonow 93

kiszonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, papryka ostra i słodka * 2 łyżki oleju * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1 łyżka masła do podsmażenia ogórków Wołowinę pokroiłam w paski i podsmażyłam na rozgrzanym oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam do miękkości (ok.1(...)czasie pokroiłam w talarki cebulę, pieczarki oraz w paski paprykę. Użyłam papryki czerwonej i żółtej po 1/2 części.  Ogórki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Odstawiłam. Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę, pieczarki, paprykę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dusiłam do miękkości warzyw. Posoliłam. Dodałam podsmażone ogórki.  Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka ze świeżych ogórków i cebuli marynowanej octem winnym 113

nieco inną sałatkę ze świeżymi ogórkami w roli głównej. Bez śmietany czy jogurtu, z cudownie pyszną cebulą. Musicie tego koniecznie spróbować! Składniki: 5-6 średnich świeżych ogórków 3-4 średnie cebule 2 łyżki cukru ok. 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek białego octu winnego grubo mielony pieprz lub mielone suszone płatki chilli 1 łyżka oliwy o delikatnym smaku(...)Ogórki obrać ze skóry. Jeśli mają delikatną skórkę, wtedy można ich nie obierać. Pokroić je w cienkie plasterki. Dodać połowę soli, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut aż puszczą sok. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub grubszą kostkę - według uznania. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na cebula puści sok i lekko się zeszkli. Można co jakiś czas mieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z ogórków, papryki i cebuli 138

hansi-theme-font:minor-latin;} Sezon na paprykę w pełni, ogórki jeszcze na straganach są więc pora na bardzo delikatną, aromatyczną sałatkę w łagodnej zalewie.  Potrzebujemy: 1kg ogórków     0,5kg czerwonej papryki     2 duże cebule     ziele ang, liść laurowy, pieprz ziarnisty     4 ząbki czosnku(...)family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Umyte i osuszone ogórki pokroiłam w talarki. Dodałam 1 łyżkę soli, wymieszałam. Zostawiłam do puszczenia soku. Paprykę umyłam i oczyściłam. Pokroiłam w paseczki. Cebulę pokroiłam w pół talarki. Cebulę i paprykę sparzyłam. zimne

Co w garnkach piszczy
Ogórki kiszone w butelkach 177

Składniki : małe ogórki przyprawy tj. chrzan, czosnek, liście z wiśni, dębu czarnej porzeczki liście laurowe, koper, pieprz czarny w ziarnach Pierwszy raz kisiłam ogórki w plastikowych butelkach ( po mleku). Postępowałam tak jak w tym przepisie , tyle że ogórki wkładałam do butelek.  Czy macie doświadczenie w robieniu  kiszonek w plastiku? Jak smakują ogórki

Proste Potrawy
Sałatka z cukinii – przetwory na zimę 88

jako dodatek do obiadu albo szybka przekąska. Polecam! Do tej sałatki z cukinii można też dodać kilka świeżych ogórków – proporcje do zalewy pozostają bez zmian, bo z ogórków dużo wody się wydzieli i ilość będzie wystarczająca. Składniki: 3-4 niewielkie cukinie (około 1.5 kg) 6 marchewek (około 600 g) 4 cebule (około 450-500 g) świeże zioła(...)natka pietruszki, szczypiorek, koperek (według uznania) 5 niewielkich ogórków (opcjonalnie) Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka (240 ml) octu 1 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki (10 ml) kurkumy 2 łyżki (30ml) cukru 1/2 szklanki (120 ml) oleju Wykonanie: Umyte warzywa osuszamy i cukinie (i ogórki jeśli używamy) trzemy na tarce na plasterki, marchewkę ucieramy na dużych oczkach

Lamarida.pl
KLASYCZNA ZUPA OGÓRKOWA 132

Polska klasyka w najlepszym wydaniu. Ogórkowa na bazie szybkiego bulionu warzywnego z dodatkiem kiszonych ogórków zawsze się sprawdzi.  Składniki bulion warzywny 1500 ml obrane ziemniaki 650 g ogórki kiszone 550 g  zalewa z ogórków 250 ml olej rzepakowy 50 ml marchewki 2 szt. cebula 1 szt. seler 0,5 szt. sól do smaku czarny pieprz(...)minutach poszatkowaną w kostkę cebulę i smażymy przez minutę. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starte na grubych oczkach ogórki wraz z zalewą i gotujemy przez 20 minut. Po wylaniu zupy na talerz możemy dodać śmietanę oraz odrobinę oleju z kopru

chefintheforest
Sałatka ogórkowa 76

ogorków zielonych gruntowych  5 ogórków małosolnych lub kiszonych pęczek koperku 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek miodu ewentualnie sól,pieprz z moździerza lub grubo mielony WYKONANIE: ogórki kroimy w większą kostkę, zostawiamy na 15 min. i odlewamy wodę, koperek drobno siekamy, dodajemy do ogórków, ocet mieszamy z miodem i ogórkami, ewentyualnie doprawiamy solą

Kuchnia Beaty
Ogórki gyros 183

Ostatnio w modzie są ogórki w przyprawie gyros. Postanowiłam na próbę zrobić kilka słoików. Na razie zrobiłam jedną porcję z 2 kilogramów ogórków i wyszło mi 6 słoików. Zobaczymy, jak się przyjmą to będę robić więcej a na razie tyle wystarczy. Ja pokroiłam ogórki w plasterki ze skórą ale jak ktoś woli to może je obrać. Zatem(...)jeszcze nie robił niech spróbuje. Inspiracją był przepis z internetu. Ogórki gyros

Ewa w kuchni
SAŁATKA CURRY Z OGÓRKÓW + FILMIK 467

Przepis na ogórki curry, bardzo prosty pomysł na przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku.  SKŁADNIKI :   2-3 kg ogórków 2 duże cebule  2 łyżki soli(...)PRZYGOTOWANIE :   ogórki z cebulą należy poszatkować, przełożyć do dużej miski i posypać solą, następnie odłożyć na około 2 godziny aby puściły sok.  Składniki zalewy należy zagotować i dorze wymieszać.  Ogórki wyciskamy z soku który powstał.  Do słoików średniej wielkości nakładamy sałatkę ogórkową, w miarę luźno, nie ubijamy, zalewamy zalewą i lekko mieszamy w słoikach

Kulinarne Fantazje Marioli