ogórki - 26028 przepisów (strona:190/1736)

Ogórki małosolne 163

SKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek -pieprz kolorowy zgnieciony w moździerzu 10-15 kulek -ziarno kolendry pół łyżeczki -sól według(...)uznania ja dałem 90 gram WYKONANIE Do dużego słoja wlewamy wodę i solimy i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy nasze składniki i zostawiamy na 2-3 dni w pokojowej temperaturze .Ogórki są gotowe. Ogóreczki są pachnące i smaczne . Aby ogórki zachowały dłużej smak ogórków małosolnych chowamy słój do lodówki. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
OBIADOWE OGÓRKI PO KOREAŃSKU - sałatka słoikowa na zimę 2335

OBIADOWE OGÓRKI PO KOREAŃSKU -  sałatka na zimę Jak w domu przyrządzić sałatkę z ogórków po koreańsku - sprawdzony przepis krok po kroku. Pyszna sałatka do obiadu, prosta do zrobienia. Przyprawę koreańską można zastąpić inną przyprawą do kuchni chińskiej, azjatyckiej itp. Polecam przepis, korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie go, dodajcie swoje ulubione przyprawy! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI(...)ogórków gruntowych sałatkowych 0,5kg marchwi 1 główka czosnku po 1 czerwonej i żółtej papryce 250ml octu 10% 250ml oleju 1/2 szklanki cukru kilka szczypt chili 30g przyprawy koreańskiej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte ogórki (ze skórką ), paprykę oraz marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce. Krok 2. W dużej misce łączymy ze sobą warzywa

Moja Książka Kucharska
Prosta i szybka sałatka z mortadeli 186

Prosta i szybka sałatka z mortadeli Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, ewentualnie sitko do odsączenia ogórków. Przygotuj składniki: 70 dag mortadeli, 4 ogórki konserwowe, 1 dużą cebulę, 4-5 łyżek majonezu (1 łyżkę możesz także zastąpić gęstą śmietaną), 1 łyżeczkę musztardy, pieprz. Ogórki dobrze odsącz z zalewy i pokrój w kostkę(...)Cebulę obierz z łupinek i pokrój w dość drobną kostkę. Mortadelę pokrój w kostkę. Do większej miski przełóż mortadelę, cebulę, ogórki, majonez i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku dość sporą ilością pieprzu i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę wstaw na minimum 60 minut do lodówki

blog.moje-pasje.info
Korniszony 184

angielskiego Cykoria 1 mały albo ½ dużego liścia laurowego Cykoria 1 mały albo ½ dużego ząbka czosnku (przekrojony na połowę) kilka wiórków korzenia chrzanu 6 ziaren pieprzu na to włożyć  ogórki – tyle ile wejdzie następnie wsypać  szczyptę mielonego czarnego pieprzu Cykoria  (na czubku małej łyżeczki)   ½ łyżeczki gorczycy Cykoria Zalewa: 4 szkl. zimnej wody 1 i 1/5 szkl(...)octu 10 % 1 czubata łyżka soli 5 czubatych łyżek cukru  Składniki zalewy wymieszać (nie gotować!, tylko dobrze wymieszać, aby cukier i sól się rozpuściły), wlać do słoików z ogórkami. Słoiki zakręcić, przełożyć do garnka wyłożonego ściereczką,  wlać zimną (!) wodę do 2/3 wysokości słoików. Zagotować pod przykryciem i od wrzenia gotować 2-3 minuty (czas zależy od wielkości

Moje domowe kucharzenie
Ogórki w zalewie curry 315

szklanki cukru -łyżeczka soli -dwie łyżeczki curry Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy. Potrzebujemy: ogórki oraz cebulę czerwoną Ilość dowolna, z tym, że cebula nie powinna zdominować smaku ogórkówOgórki kroimy w plasterki wraz ze skórką, cebulę w grubsze krążki. Na dno słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy na przemian do słoików ogórki

Kulinarne przemyslenia
Ogórki kanapkowe 497

Sezon na ogórki w pełni. W ubiegłym roku ogórki kanapkowe były numer jeden w moim domu, wszyscy byli zachwyceni prosili o przepisy. Jedna z ważniejszych rzeczy ogórki świetnie się przechowują zimą, zostało kilka słoików z ubiegłego roku nadal są pyszne. składniki · 5 kg ogórków średniej wielkości w miarę jednakowej wielkości · 6 szklanek wody · 5 szklanek octu

Kulinarne pyszności Molki
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 584

zawsze można dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie(...)się ze sobą nie stykały, zalejcie wodą do 2/3 wysokości i zagotujcie – litrowe słoiki w tym wypadku gotujemy przez 10-15 minut.   Warzywa dokładnie myjemy. Ja wybrałam gruntowe ogórki, mini patisony, paprykę chili, szalotki i czerwoną cebulę. Wszystkie składniki które podałam to porcja na jeden litrowy słoik – nie pasteryzuję tych pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy

Karo in the Kitchen
Ogóreczki w chilli i czosnku-do słoików 544

ogórków  3 łyżki soli Na zalewę: 500g cukru  350 ml octu 10 %  3 łyżeczki chilli(w proszku) 2 główki czosnku 8 łyżek oleju Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki(jak są dłuższe to ja jeszcze kroję słupki na pół,lubię jak są takie na jeden kęs). Ogórki dajemy do miski i solimy(...)łyżkami soli i odstawiamy na 6 godzin. Gotujemy zalewę:cukier z octem zagotowujemy dodajemy chili i olej i czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Ogórki odcedzamy i wkładamy do słoików i zalewamy zalewą razem z czosnkiem.Zakręcamy i pasteryzujemy

Swojskie jedzonko
Sałatka z bobem i kozim serem 231

soli i pieprzu. Porcja na 1-2 osoby Składniki: ok. 250 g ugotowanego bobu (instrukcja gotowania w tym przepisie) 6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych dwa ogórki małosolne szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku kawałeczek sera koziego typu feta Sos: 2 łyżki wody 1 łyżka białego octu jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem(...)ostropestu) sól, pieprz 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1/2 łyżeczki suszonych ziół do sałatek Składniki sosu dobrze wymieszać ze sobą i schłodzić. Zimny ugotowany bób obrać z łupin. Ogórki i pomidory pokroić w plastry. Szczypior posiekać. Listki majeranku oderwać od łodyżki. Na talerzach rozłożyć bób, ogórki, pomidory, szczypior i majeranek. Polać sosem sałatkę, a na wierzchu rozkruszyć

Czerwień i błękit
Ogórki w musztardzie francuskiej 480

postem kończę już tegoroczny epizod ogórkowy. Na tapecie ogórki w musztardzie. Ostre i takie do schrupania;) sami spróbujcie. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 5 łyżek musztardy francuskiej czosnek ( po ząbku na każdy słoik) ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie: 1. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy(...)Wodę wraz z octem, cukrem, sola, musztardą, zielem angielskim i liściem laurowym zagotowujemy. Zostawiamy do przestudzenia. 3. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku, liściu laurowym oraz ziele angielskie, Wkładamy ogórki i dodajemy zalewę. 4. Pasteryzujemy 7 minut ( od momentu zagotowania). I gotowe:) Hasta Luego

la cuchara
Pikle w ostrym ketchupie. 1246

takie wielkie, no i co tu z nimi robić, postanowiłam zrobić pikle w zalewie ketchupowej, kiedyś już takie robiłam i smakowały.  jeśli nie wiecie co zrobić z dużymi ogórkami to zapraszam do wypróbowania :) około 2 kg dużych ogórków do słoika : 1 łyżeczka gorczycy Cykoria 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach 2 ząbki czosnku(...)szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli  1 szklanka ostrego ketchupu  Do garnka wlać wodę, dodać cukier ocet, sól i ketchup, zagotować. Ogórki dobrze umyć, obrać i pokroić wzdłuż na 4 części. Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha, następnie do każdego włożyć przyprawy jak podałam w przepisie.Ogórki układamy w słoiku dość ściśle

Sama słodycz i szczypta chili
ogórki konserwowe sprawdzony przepis 142

Ogórki konserwowe sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska. Przepis na ogórki konserwowe, który zamieszczam poniżej, stosuje od lat . Jest bardzo prosty a ogórki są twarde i smaczne . składniki: 4 kg ogórków średnich i małych zalewa: 4 l wody 0,5 litra octu 10 % 1 szklanka cukru 0,5 szklanki

Ugotujmy Coś
Ogórki konserwowe na pół słodko. 166

zrobione przez mamę, niebo w gębie! Składniki na zalewę; 1 litr wody pól szklanki octu 10% 6 łyżek cukru 1i1/2 łyżki soli do przetworów Pozostałe składniki; 2 kg niewielkich ogórków ziarna  ziela angielskiego i pieprzu czarnego 1 cebula 2 marchewki  kilka ząbków  czosnku 2-3 gałązki kopru gorczyca biała liście chrzanu korzeń chrzanu Przygotowanie; Ogórki(...)kawałku cebuli, chrzanu, czosnku i marchewki. Dorzucić  kilka ziarenek gorczycy, pieprz i ziele angielskie. Włożyć także po kawałku kopru i liścia chrzanu a następnie układać ciasno ogórki. Do garnka włożyć wszystkie składniki marynaty, zagotować. Odstawić aby lekko przestygła i napełniać nią słoiki. Pasteryzować około 25 min. Przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej smakują po upływie ok. 2 miesięcy. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Chłodnik ogórkowo-koperkowy z rzodkiewką i jajkiem 113

, rzodkiewką i koprem. Naprawdę pycha! Składniki na 3-4 porcje: 2 duże kubki naturalnego jogurtu (każdy po ok. 400 g) około 250-350 ml wody 2- średnie świeże ogórki 1 mały pęczek rzodkiewek 1/2 pęczku koperku sól i pieprz do smaku 2 średnie ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ulubionej musztardy (byle bez ziaren gorczycy) po 1 jajku na porcję(...)Ogórki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub słupki. Koperek opłukać i posiekać. Czosnek obrać, pokroić drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Jogurt wymieszać z musztardą i czosnkiem. Dodać ogórki, rzodkiewkę, koperek. Dolać wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki konserwowe, korniszony. 658

ogórki około 7 minut, były pyszne i chrupiące, ciekawi mnie jaki jest czas Waszego gotowania słoików? bo wiadomo każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis:) Zapraszam :) około 2 kg ogórków po 2 ząbki czosnku do słoika po łyżeczce gorczycy do słoika po kilka ziarenek ziela angielskiego do słoika po kilka ziarenek czarnego pieprzu po listku laurowym do słoika(...)jednym baldachu kopru, łyżeczce gorczycy, kilka ziarenek ziela, pierzu, 2 ząbki czosnku i jeśli lubicie kawałeczek chrzanu. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać: sól i cukier, zagotować. Zalewą zalać ogórki i dobrze zakręcić słoik. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki i zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości.Garnek przykryć pokrywką. Od zagotowania wody w garnku gotować jeszcze około

Sama słodycz i szczypta chili