ogórki - 26028 przepisów (strona:198/1736)

Zupa ogórkowa z ziemniakami 155

Składniki: 1 kg ziemniaków woda z ogórków kiszonych 2 marchewki 5-6 ogórków kiszonych pare ząbków czosnku 1/2 szkl śmietany sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ziemniaki z warzywami włożyć do garnka, wlać 2 litry wody i gotować około 20 minut. Następnie(...)dodać angielskie ziele, gotować do miękkości. Gdy ziemniaki są miękkie, wlać wodę z ogórków, śmietankę, dodać posiekany czosnek, przyprawić do smaku i gotować jeszcze około 5 minut

Pychotkaaa
Sałatka szwedzka z miodem 203

1 duża cebula 3-4 łyżki octu 1/2 łyżki soli 1 łyżka miodu 1 szkl. wody 5 ziaren ziela angielskiego 5-7 ziaren pieprzu 4 łyżki oleju Wykonanie: Ogórki umyć, następnie poszatkować w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Całość posolić wymieszać i odstawić na 30 minut aby ogórki puściły sok. Do gorącej wody wlać ocet, miód(...)olej,  następnie zalać ogórki w słoikach z dodatkiem pieprzu oraz ziela. Można dodać do słoika trochę poszatkowanej marchewki. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować

Pychotkaaa
Idealne ogórki kiszone na ziemę 160

Składniki: koper sól woda czosnek liść laurowy gorczyca Wykonanie: Do litrowego słoika wsadzić ogórki. W ten sposób odmierzyć ile wody wchodzi do słoika z ogórkami. Mi wchodzi około 0,5 l i łyżka. Do słoików wrzucić po jednym liściu, ząbku czosnku, gałązce kopru, i odrobinie gorczycy, upchać dość ciasno ogórki i zalać je zalewą. Zalewa: Na jeden(...)słoik odmierzyć 0,5 l wody i 1 łyżkę soli. Taką zalewę zagotować i zalać nią cały słoik z ogórkami tak jak najwięcej się da, dokładnie zakręcić

Pychotkaaa
Sałatka z serka wiejskiego z groszkiem, ogórkiem i koperkiem 374

oraz przekąskę. Jeśli nie dysponujecie ogórkami małosolnymi wówczas użyjcie kiszonych, choć przyznam, że to już nie to samo ;) Składniki: 500 g serka wiejskiego (zwykłego lub odtłuszczonego) 2-3 ogórki małosolne (ewentualnie kiszone) 3-4 łyżki posiekanego koperku 1 puszka zielonego groszku 4 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie: Serek wiejski przekładamy do miseczki. Ogórki kroimy(...)kostkę. Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę/wyciskarkę do czosnku. Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do serka wraz z ogórkami, czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy majonezem oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy przynajmniej na pół godziny do przegryzienia. Smacznego

MyCookBook.pl
Ogórki kiszone 101

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ogórki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy 3 litry wody z solą. Studzimy, może być ciepłe. Układamy ogórki ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem, koprem, chrzanem(...)przyprawą. Zalewamy przygotowaną wodą, szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tygodniu można ogórki odstawić do lodówki. Przepis jest na 3-litrowy słoik

Gotowanie moimi oczami
ogórki w carry 154

ogórków 1 główka czosnku 3 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 2,5 łyżki soli 15 g carry liście selera Sposób wykonania: Ogórki umyłam, pokroiłam w plastry nie obierając ze skórki. Wsypałam sól, wymieszałam, pozostawiłam na 3 godziny. Wodę zagotowałam z cukrem, octem, carry i rozdrobnionym czosnkiem. Pozostawiłam do wystygnięcia. Z ogórków zlałam(...)wodę, dodałam zimną zalewę, wymieszałam. Odstawiłam na całą noc. Na dno każdego słoiczka wkładałam po liściu selera następnie ogórki z  zalewą. Słoiki gotowałam około 7 min od zagotowania

Darcia w kuchni
Ogórki w chili wersja II 126

4 łyżki soli zalewa: 1,5 szklanki octu 10 % 1 kg cukru 1-2 główki czosnku ( u mnie 1 duża ) 3 łyżeczki chili 8 łyżeczek oleju Sposób wykonania: Ogórki umyłam , odcięłam końcówki, pokroiłam w ćwiartki, wymieszałam z solą, odstawiłam na 6 godzin. Ocet zagotowałam z cukrem, chili i rozdrobnionym czosnkiem i olejem, pozostawiłam do wystygnięcia. Wodę z ogórków odlałam, wlałam zimną zalewę, wymieszałam, odstawiłam na następne 12 godzin. Ogórki wraz z zalewą przełożyłam do słoików. Słoiczki gotowałam ok. 7 minut od zagotowania. Studziłam wyłożone na ściereczkę denkiem do dołu

Darcia w kuchni
Ogórki z kurkumą 153

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Przepis z blogu: Katerina&Kuchnia. Ogórki mają słodko-kwaśny smak. 2 kg ogórków Zalewa: 1 szklanka octu (polecam dodać mniej) 1,5 szklanki cukru 4 szklanki wody 2 łyżki soli 2 łyżki gorczycy 1-1,5 łyżeczki kurkumy Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe i baldachimy kopru (do każdego słoika)   Składniki(...)zalewę zagotować. Ogórki (umyte i ze skórką pokrojone w ćwiartki) ciasno poukładać w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie i koper. Całość zalać zalewą i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 6-10minut (ogórki będą chrupiące, o ładnej barwie i nie rozgotowane

Di gotuje
Sałatka z zupek chińskich 263

Sałatka prosta i szybka do zrobienia..składniki można dodawać wedle własnego gustu.  zupki chińskie  jajka cebula czerwona ogórki konserwowe ogórki zielone papryka pomidor polędwica drobiowa majonez  sos czosnkowy Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.Cebulę, ogórki,paprykę , pomidory i polędwicę pokroić w kostkę. Dodać przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Śledzie w oleju rydzowym 164

która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Składniki : 8 płatów śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez  około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. dodać sok z ogórków, olej rydzowy- wszystko wymieszać dodać pieprz i w razie potrzeby sól. Dokładnie wymieszać. Śledzie przechowywać w lodówce najlepiej w słoju

Garnkowe fanaberie
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 215

półplasterki, dość cienko. Frankfurterki kroimy w półcentymetrowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ogórki przecinamy wzdłuż na pół, jeszcze raz wzdłuż i dalej na małe kawałki. Ogórki wkładamy do miseczki i odstawiamy. Będziemy ich używać dopiero na koniec.   Na patelni rozgrzewamy po 1-2 łyżki oleju i smażymy po kolei — najpierw mięso, do mocnego zrumienienia. Usmażone(...)odrobinę dłużej. Płyn powinien prawie zakrywać zawartość garnka. Jeśli jest go za mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby nie przerywać duszenia. Gdy mięso będzie już miękkie, do gulaszu dodajemy ogórki kiszone i całość dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos można delikatnie zagęścić. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kolejno składniki, rozpuszczamy trzy łyżki masła. Wsypujemy pełną

Karo in the Kitchen
Sałatka ryżowa mozaika 453

duże ogórki kiszone 1 duża cebula 3-4 jajka na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duży słoik majonezu 1 duży słoik ketchupu Wykonanie: Ogórki pokroić w dość drobną kostkę i odsączyć. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Jajka pokroić w średnią kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku. W misce układać warstwami (przyznam się(...)szczerze, że zwykle wychodzi mi bardzo różna kolejność, przy zachowaniu zasady – ogórki na dole, kukurydza na górze, 3 warstwy ketchupu): ogórki, ryż, majonez (rozsmarować po całości cienką warstwę), cebula, ryż, ketchup, ryż, majonez, tuńczyk, ketchup, jajka, majonez, ryż, ketchup, kukurydza. Sałatkę ryżową mozaikę nabierać dwoma łyżkami do sałatek „dobierając” się do samego dołu. Post Sałatka

Pociąg Do Kuchni
wątróbka w sosie ogórkowym 173

mój mąż jej nie znosi a w takiej postaci zjadł. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cebula ząbek czosnku 2 ogórki kiszone (nie konserwowe!) 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych sól biały pieprz zielona cebulka 2 łyżki oleju ziele angielskie liście laurowe  łyżka kwaśnej śmietany łyżka mąki Wątróbkę sprawić oddzielając błonki i żyłki, pokroić na mniejsze kawałki(...)piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać wątróbkę, podsmażyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić około 20 minut, podlewając odrobiną letniej wody. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do wątróbki i wlać wodę z ogórków. Ponownie dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wmieszać z odrobiną wody i zagęścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
musztardowe pikle z ogórków 126

Zalewa jest lekko ostra ale też dość słodka więc nie czuć tak mocno smaku octu. Jako dodatek do gulaszu spisują się doskonale. Składniki na 12-13 słoiczków: 2 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli łyżka musztardy francuskiej łagodnej 2 łyżki musztardy chrzanowej liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty główka(...)czosnku Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami i zagotować. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku  oraz pieprz. Zalewę gotować chwilkę i na końcu wlać ocet. Ogórki umieścić ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zielona surówka w 10 minut 162

Proporcja na dwie osoby: - mała kapusta pekińska - pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka ) - 2 ogórki kiszone sos: - 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione ogórki na wagę - 1 łyżka soku z cytryny ) - 1 łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki soli Kapustę posztakować, szczypiorek posiekać, ogórki zetrzeć

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania