jako sałatka obiadowa, są też wspaniałym dodatkiem do dań grillowych. Jeśli i Ty masz takie "ostrzejsze" upodobania, wykorzystaj ten przepis i zrób choćby kilka słoiczków :) Składniki: Etap pierwszy: 4kg ogórków 1 szklanka soli 1/2kg cebuli 7 gałązek selera 9 szklanek zimnej wody Etap drugi: 8 szklanek gorącej wody 2 i 1/2 szklanki octu 3 i 1/2 szklanki cukru(...)przyprawa "Grill klasyczny" 1 przyprawa "Grill pikantny" Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka liści laurowych Sposób przygotowania: 1. Etap pierwszy: Wodę wymieszać z solą. Ogórki, cebulę pokroić w kostkę, selera posiekać. Zalać przygotowaną zalewą, moczyć 3 godziny i odcedzić. 2. Etap drugi: Wodę z octem, cukrem i przyprawami do grilla zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej ogórków z cebulą
Kuchnia w czekoladziejednak pewnego dnia słoiczek ogórków w zalewie gyros wraz z przepisem, no i stwierdziłam, że warte są zrobienia. Polecam bo sałatce tej daje pięć gwiazdek. 2,5 kg ogórków 3-4 marchewki 3-4 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki soli 2,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy Gyros(...)Ogórki pokroić w grubsze plastry posypać solą, wymieszać i ostawić na 1-2 godziny po tym czasie zlać wytworzoną wodę. Przygotować pozostałe warzywa tzn. marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek zmiażdżyć i dodać wszystko do ogórków oraz pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić na 5-6 godzin, w między czasie przemieszać kilka razy, następnie przełożyć wraz
Jadło i czytadłozupkę. Te jednodniowe jak jedzą niektórzy to nie dla mnie. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g obranych ziemniaków 1 duża marchewka 3 łyżki posiekanego koperku 5 średnich ogórków małosolnych 4-5 łyżek śmietany 12% Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy bulion się zagotuje dodać ziemniaki(...)marchewkę i koperek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki już będą miąkkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i zabielić zupę
Monia miesza i gotujeRobię przetwory, w tym i ogórki w różnej postaci i smaku.Dziś was zapraszam na ogórki kanapkowe.Kolor i smak niezwykły.Nie powiem wam ile wyjdzie słoików bo nie wiem w jakich robicie. Ja miałam różne i po 250 ml i po 330 ml Składniki: ogórki gruntowe 1.1/2 kg woda 500 ml 1.1/2 szklanki cukru(...)Krok 1 Najpierw odmierzyłam składniki sypkie i wsypałam do garnka,a następnie płynne składniki woda i ocet. Krok 2 Zagotowałam składniki. Słoiki wyparzyłam. Krok 3 Ogórki umyłam poobcinałam końcówki i pokroiłam je nożem ząbkowanym jak widać na zdjęciu. Jakoś łatwiej mi się kroiło nim.Pokroiłam ogóreczki w paseczki , starałam się aby były takiej samej grubości
Różowa kuchniaskładniki: 2500 g ogórków gruntowych 370 ml octu 10% 120 ml oleju 1 i 1/2 szkl cukru 1 łyżka soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy w plastry, staramy się aby były mniej więcej takiej samej grubości. Wkładam do garnka, zasypujemy cukrem i solą wlewamy ocet oraz olej i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc. Następnie odlewamy(...)nich zalewę i zagotowujemy ją. Plasterki ogórków wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy. Słoiki wstawiamy do garnka z gotującą się wodą tak, aby były zanurzone w 2/3 wysokości, dno wyścielone ściereczką. Gotujemy 6-8 min. Wyjmuje z wody i odstawiamy do wystudzenia. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniawięcej!), doskonałe wykonanie, tylko naturalne składniki, same zalety! Macie również do wyboru chrzan tarty z żurawiną - same cudowności! :) Możecie również w przepisie zamienić ogórek świeży na konserwowy - i tu również odsyłam do Ogródka Dziadunia po wyśmienite ogórki konserwowe , z chili czy czosnkowo - koperkowe (moje ulubione!). Składniki (na okrągłą formę 22 cm): 200 gramów łososia wędzonego(...)plastrach 1 duży chleb tostowy 250 gramów plus 3 łyżki stołowe serka mascarpone 3 łyżki stołowe majonezu 2 łyżki stołowe chrzanu tartego Ogródek Dziadunia 1 ogórek świeży wąż lub ogórki konserwowe Ogródek Dziadunia 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych o różnych kolorach sól, pieprz do smaku ulubione zioła do dekoracji (bazylia, tymianek, oregano) Wykonanie: Mascarpone
Garniec Magaliecztery liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna gorczycy, cebulę i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku(...)alewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut
Miód i pieprztradycyjna metoda kiszenia ogórków stosowana w moim rodzinnym domu od wielu lat. Ogóreczki doskonałe na kanapki, do zupy ogórkowej czy też sałatek SKŁADNIKI ogórki, gałązki kopru (z kwiatostanem), liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy, chrzan, czosnek Zalewa: 1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody WYKONANIE Na dno litrowego słoika wkładamy koper(...)kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziaren pieprzu, 5 ziaren gorczycy. Układamy ciasno umyte ogórki ciemniejszym końcem do dołu. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ciepłą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy, odstawiamy do ukiszenia. Po około tygodniu pasteryzujemy ok. 5 minut
słodki bratekjest na nie sezon. Przez resztę roku zajadamy się konserwowymi. A od czasu do czasu, gdy nas zachcianka najdzie, sięgamy po kiszone. Dzisiaj mamy dla Was prawdziwy rarytas. Ogórki konserwowe według receptury sprzed dobrych 40 lat. Wasi rodzice pewnie pamiętają jeszcze ten smak. Potrzebujemy: 3 słoiki litrowe 1,3 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1 litr(...)ząbka czosnku 1/2 kwiatostanu kopru 2 ziarnka pieprzu czarnego 2 ziarnka ziela angielskiego 30 ziarenek gorczycy Wykonanie: Do wyparzonych słoików wkładamy wszystkie przyprawy, na nich ciasno układamy umyte ogórki. Zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą zalewą 2 cm od górnej krawędzi słoika. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego
Marder&Marder ManufactureRozpoczęłam robi enie korniszonów. Będą powstawały sukcesywnie, tak jak będą dojrzewa ły w ogródku. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem. Wykorzystuję go od lat. Dla domowników są to najlepsze ogórki korniszony na świecie ( i z tego się cieszę najbardziej ). Przepis dopracowywałam przez lata. Miarką płynu stała się sosjerka ( tak też zapisałam w zeszycie ). W końcu zmierzyłam pojemność sosjerki ( stałaby(...)się tragedia gdyby się potłukła ), zaokrągliłam. Dzisiaj przedstawiam przepis przeliczony na mililitry. Składniki: ogórki Cebula Czosnek Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarenkach koper Gorczyca Chrzan korzeń Zalewa: 1300 ml wody 330 ml octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli 7 łyżek cukru Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy: słupek chrzanu ( ilość jak 4 -5 zapałek
Smaki EwyPikantne ogórki z wyrazistym smakiem. Folwark potrafi dobrać przyprawy. Polecamy :) Składniki ogórki gruntowe liście laurowe Marynata na 1,5 l: 300 ml sosu kebab-gyros liście laurowe 3 łyżki cukru 100 ml octu 10% woda do uzupełnienia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy na kawałki (jakie lubimy) układamy w słoiki(...)każdego słoika dodajemy po liściu laurowym. Wodę zagotowujemy (cały czas mieszając) z sosem, octem i cukrem. Tak przygotowaną marynatą, zalewamy ogórki. Zakręcamy i ustawiamy pokrywką do spodu. Całkiem ostudzamy. Przechowujemy w zacienionym miejscu, maksymalnie przez rok. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G KitchenOgórki w zalewie musztardowej... Składniki: 2 kg małych ogórków listek laurowy, ziele angielskie Zalewa: 5 szkl wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy Zalewę zagotować i ostudzić. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części. Słoiki i pokrywki umyć i wyparzyć (ja to robię w piekarniku nagrzanym(...)stopni przez 15 minut) . Włożyć ogórki, następnie do każdego dodać 2 kulki ziela angielskie i liść laurowy, słoiki zalać zalewą, zamknąć. Pasteryzować ok 5 minut. Wyciągnąć słoiki, ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką. Po wystudzeniu wynieść do piwniczki
Pelusiowa KuchniaKolejna propozycja na ogórki - z lekkim posmakiem warzyw,chrupiące,po prostu pyszne. Składniki: dowolna ilość ogórków w każdym słoiku powinno być po trochu: 1/2 łyżeczki gorczycy 1 grubszy plaster większej cebuli 5-6 plasterków marchwi liść selera łodyga kopru Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli(...)Sposób przygotowania: do słoików włożyć ogórki oraz surowe warzywa. Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.Zakręcić słoiki,włożyć do garnka wyłożonego ściereczką,zalać wodą i pasteryzować 3 min od chwili zagotowania się wody
Niespełnione zdolności kulinarnedostało się powietrze. Po wyjęciu z woreczka można przez kilka dni cieszyć się tym samym, pysznym smakiem małosolnych pod warunkiem, że będziemy je przechowywać w lodówce. składniki: 1 kg ogórków gruntowych łyżeczka soli miałkiej lub łyżka gruboziarnistej ok 5 cm korzeń chrzanu 3 ząbki czosnku łyżeczka ziaren gorczycy 2-3 baldachy kopru kilka liści dębu bądź wiśni Ogórki(...)chrzanu, czosnek i pozostałe składniki. Delikatnie naciskając worek wypuścić nadmiar powietrza. Szczelnie zamknąć. Odstawić na 4 godziny do lodówki, następnie na 20 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ogórki sa gotowe
6nieboOgórki małosolne niezwykle szybko można przygotować, a smakiem cieszyć się już po dwóch dniach. Idealnie nadają się do sałatki, jednak ja najbardziej lubię chrupać same :) Składniki: ogórki gruntowe ( małe i jędrne) 4-5 ząbków czosnku 1 pęczek koperku korzeń chrzanu liście porzeczki, wiśni (niekoniecznie) 2 łyżki soli na 1,5 l wody Przygotowanie: Zagotuj(...)wodę z solą. Ogórki umyj, osusz, odetnij końcówki. Do słoja na przemian układaj ciasno ogórki, chrzan pokrojony w plastry, koper i czosnek. Na wierzch ułóż liście porzeczki, jeśli masz. Całość zalej ostudzoną solanką. Słój przykryj talerzykiem i odstaw w nienasłonecznione miejsce. Smacznego
Kukuleczki