wtedy na ćwiartki. Mają być tak na jeden kęs. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogórki kiszone kroimy w półplasterki. Tutaj świetnie sprawdzają się ogórki z beczki, jakie możecie dostać w warzywniaku. One są najczęściej bardziej słone i bardziej kwaśne niż te robione w domu, a dla tej sałatki to tylko plus. Cebulę(...)smaku, a następnie w oliwie z octem należy dokładnie rozmieszać kopiastą łyżkę pełnoziarnistej musztardy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Sałatkę składam do kupy w zamykanym pojemniku, układając warstwy z pokrojonych ogórków, sparzonej cebuli i gorących ziemniaków. Całość zalewamy przygotowanym sosem gdy jeszcze ziemniaki są gorące. Wchłoną prawie cały sos. Dopiero gdy ostygną, zamykamy naczynie pokrywką i mieszamy – potrząsając – do dokładnego
Karo in the Kitchenznalazł. 2,5 kg ogórków gruntowych 4 łyżki soli Główka czosnku 65 ml oleju (ok. 8 łyżek) 1,5 szklanki octu 10% 400 g cukru 3 łyżki chilli Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy zalewę(...)jednym garnku podgrzewamy olej, w drugim ocet z cukrem. Studzimy. Połowę czosnku kroimy w plasterki, resztę przeciskamy przez praskę. Z ogórków zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin. Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy przez 20 minut
VioletoweKucharzenielitry wody 3/4 szklanki soli 2,5 szklanki octu 10% 2,5 szklanki cukru 5 szklanek wody 1 czubata łyżka kurkumy mielonej ziele angielskie liście laurowe gorczyca Ogórki myjemy i tniemy wzdłuż na plastry, nie obieramy! Do wody dodajemy sól i zalewamy ogórki. Po 3 godzinach odlewamy wodę. Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy cukier(...)zagotowujemy. Dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Do każdego słoika wrzucamy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Zakręcamy i pasteryzujemy
Atlas Smakówzrobiłam sałatkę z ogórków. W pierwotnym przepisie jest 500gr marchewki ja odrobinę zmodyfikowałam przepis i dałam 250gr marchewki i 250gr papryki czerwonej. Składniki: 4 kg ogórków gruntowych 250gr marchwi 250gr papryki czerwonej 500gr cebuli 1 szklanka oleju 1 czubata łyżka(...)soli 2 pęczki natki pietruszki zalewa: 1/2 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru Przygotowanie: Ogórki obrać i pokroić w plasterki (ja robiłam to na tarce), posolić i odstawić na 4 godziny. W tym czasie zetrzeć marchewkę na dużych oczkach, natkę pietruszki posiekać, paprykę pokroić w cienkie paski
Amatorka kuchennamałych ogórków gruntowych ziele angielskie liść laurowy gorczyca 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy Ogórki obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części. Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Do garnka wlewamy ocet(...)dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy
Atlas Smakówjuż trochę rzadziej, wolimy kiszone, ale konserwowe czyli korniszony też są obowiązkowym elementem wyposażenia naszej domowej spiżarki. Troszkę czasu zajmuje ich przygotowanie ale naprawdę warto. ok 5 kg ogórków marchewka cebula koper chrzan gorczyca ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny cały Zalewa: 2,5 l. wody 0,5 l. octu 2 łyżki soli 1 szklanka cukru Ogórki(...)krążków cebuli, gałązkę kopru, liść i kawałek korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy. Przygotować zalewę - wszystkie składniki zagotować i gorącą zalewą zalewać ogórki. Pasteryzować ok. 20 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezostały posiane. Ten przepis podesłała mi właśnie właścicielka ogórkowego ogrodu, a więc moja mama, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i obiecuję niedługo znowu nawiedzić dom rodzinny ;) SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z PAPRYKĄ, CEBULĄ, CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI W ZALEWIE OCTOWEJ Z GOŹDZIKAMI Składniki warzywne: - 4 kilogramy ogórków - 1 kilogram papryki (różne kolory) - 0,5 kilograma cebuli(...)kilograma marchwi - pęczek natki pietruszki - 1 główka czosnku - 1 łyżka soli Przygotowanie warzyw: Ogórki kroimy w talarki, ale ich nie obieramy - tak samo kroimy cebulę oraz czosnek. Z papryki robimy paseczki i dzielimy na trzy lub cztery kawałki w poprzek. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy. Całość mieszamy, zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę
Życie zamknięte w smakukoleżanki B. Byłam zdziwiona, że ogórki w pomidorach ?! Posmakowałam. I teraz muszę przyznać, że to idealne połączenie. Robię je co roku, bo wszystkim bardzo smakują. Składniki: 3 kg ogórków ½ kg cebuli ½ kg marchwi 1 ½ łyżki soli Dodatkowo: 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka octu 200 ml. Oleju 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Ogórki(...)można pokroić jeszcze na połowę ), cebulę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy 1 ½ łyżki soli. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny. W tym czasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Następnie umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy
Smaki Ewyczasu do czasu robię zupę z zielonego ogórka. Oczywiście zawsze wypada to na okres gdy ogórki są w szczycie sezonu. Wiele lat temu zakupiłam urządzenie kuchenne do którego dołączona była książka - i to właśnie z niej jest ten przepis. Byłam zaskoczona, że z zielonego ogórka można zrobić zupę, a dodatkowo, że jest taka smaczna. Smakuje jak świeży ogórek(...)Tego kto nie próbował zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: 1 ¼ l wody 300 gram zielonego ogórka 2 kostki rosołowe 1 mały serek topiony kremowy lub ½ w kostce 2 łyżki maki ziemniaczanej Vegeta Pieprz 200 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Ogórki myjemy ( nie obieramy ) i miksujemy. Dodajemy wodę i pozostałe składniki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około
Smaki Ewyinternecie ostatnio furorę robią ogórki kanapkowe Margarytki ( http://margarytka.blogspot.com/2015/07/najlepsze-ogorki-kanapkowe.html ). Postanowiłam i ja zmierzyć się z tymi ogórkami i zrobiłam kilka słoiczków. Jeśli przypadną nam do gustu to na stałe zagoszczą w mojej spiżarni. Niestety nie spróbowałam ich jeszcze bo minęło zaledwie kilka dni i pewnie ogórki się jeszcze nie przegryzły. Choć przyznam, że ciężko mi się(...)powstrzymać. Ale przepis dodaję już teraz bo może i Wy się skusicie i zrobicie a jak spróbuję to może już ogórków nie być i po prostu nie zdążycie ich zrobić. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniodstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków ( najlepiej na całą noc). Na drugi dzień myjemy ogórki i moczymy je w zimnej wodzie przez dwie godziny. Następnie wkładamy ogórki do słoików i zalewamy marynatą, uważając aby ogórki były w niej całkowicie zanurzone. Jeżeli mamy zamiar spożyć ogórki w ciągu miesiąca, to słoiki ustawiamy
Miód i pieprzłyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Gdyby zupa była za mało kwaśna można jeszcze dodać(...)starte ogórki lub trochę wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy i zabielić zupę. Do zupki dodałam też rozdrobnione na kwałeczki miesko drobiowe na którym ugotowałam bulion
Monia miesza i gotujeprzy każdej okazji - w sałatkach, do dań głównych czy nawet same. Najlepiej smakują takie lekko ukiszone po zaledwie 1,5-2 dób od przygotowania. Składniki : 1,5kg młodych drobnych ogórków 2 litry wody 2 łyżki soli 8 ząbków czosnku 1 łyżka gorczycy 3-4 ziarna ziela angielskiego kawałek chrzanu - korzenia (6-8cm) 4-5 gałązek kopru - kwiatów(...)liści wiśni Sposób przyrządzenia : wodę z solą i zielem angielskim gotujemy i studzimy ogórki myjemy dokładnie i odcinamy końcówki by szybciej nabrały w kamionkowym naczyniu układamy na przemian koper, ogórki - na dno dajemy te największe, liście wiśni, czosnek i posypujemy gorczycą całość szczelnie upchaną zalewamy wystudzoną zalewą by całość zakryć naczynie przykrywamy talerzem i dociążamy
zobacz ich smakOgórki małosolne Składniki. 1,5 kg ogórków liść chrzanu kawałek korzenia chrzanu duży koper( również zdrewniała część łodygi) 3 ząbki czosnku 1łyżka gorczycy białej 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny. Do dużego słoja wrzucamy kilka kawałków(...)korzenia chrzanu (5-6 sztuk) pokrojonych na półcentymetrowe paski, sól, ziele angielskie, ziarna gorczycy, liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy przestudzoną wodą. Następnie do słoja wkładamy ogórki uważając aby były całkowicie zanurzone ( w razie potrzeby dolewamy wody i dosypujemy soli w proporcji jedna czubata łyżka soli na jeden litr wody) na wierzch układamy liść chrzanu oraz koper
Miód i pieprzSezon ogórkowy w pełni, więc postanowiłam zamknąć smak mizerii w słoikach. Zimą pyszna mizeria do obiadku-prawdziwe pyszności. SKŁADNIKI: 4 kg. ogórków sól, ocet WYKONANIE: ogórki obrać, pokroić na plastry. posypać solą, odstawić na 15 min., następnie skropić octem, zostawić na 3-4 godz., ogórki w tym czasie puszczą sok, ogórki włożyć do wyparzonych słoików
Kuchnia Beaty